понеділок, 23 червня 2025 р.

Green Peas Summer Borsch

Літній борщ з зеленим горошком
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Борщ з зеленим горошком – це ще одна принада літніх борщів – яскравих, легких і ніжних на смак, як власне і сама молода городина початку літа: буряк, морква, картопля, цибуля, часник, зелень, інші сезонні овочі, саме вони і здатні створити креативний букет літньої дієти, яка дозволяє скинути хазяйновито накопичувані за зиму кілограми живої ваги…

Куштуючи ж борщ з зеленим горошком, окрім вишуканого і ніжного смаку, ви відчуваєте, як лускаються в роті горошинки, привносячи відчуття свіжості і певної гри, а все разом дарує і ситість, і задоволення від самої страви.

Адже зелений горошок подобається всім, з його крохмалистою солодкуватістю, якою неможливо насититися, а сам процес лущення стручків затягує, і зупиняєшся лише тоді, коли розлущиш останній стручок.


При цьому, успіх страви проявляється не лише в горошку, а й у інших його складових, а саме в молодій городині.

Горошок же довершує приємні враження від літнього борщу.


Розділ:
Борщ, Юшки, Бобові
Час підготовки:
15-20 хвилин
Час приготування:
20-30 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Каструля 5-6 л
К-сть порцій:
4-5 л

■ Складники для приготування борщу


Зелений горошок


Молода городина


Прянощі

■ Складники для заправки борщу

Літній борщ з молодої городини виходить низькокалорійним, тому порційно, в тарілку можна покласти подрібнене варене, тушковане, печене, копчене м’ясо, бринзу або твердий сир, варене яйце…

І обов’язково – сметану та подрібнену зелень: базилік, кінзу, кріп, петрушку, цибулю, часник…


Складник
Кількість
Од вим
Для борщу (молоді овочі):
Буряк невеликого розміру з гичкою
3-4
бурячини
Морква невеликого розміру
3-4
морквини
Цибуля середнього розміру
1-2
цибулини
Часник
1
головка
Картопля дрібна
1-2
жмені
Горошок зелений
2
склянки
Прянощі мелені
-
до смаку
Гриби подрібнені (за бажанням)
2-3
ст.ложки
Зелень: кріп, кінза, петрушка, базилік, бурякова гичка, цибуля, часник,
інша можлива зелень…
1
пучок
Сіль
-
до смаку
Оцет ягідний / Сік з лимона
1-2
ст.ложки
Олія / Масло пряжене / Смалець (для тушкування буряка)
1
ст.ложка
Для заправки борщу на одну порцію (на вибір):
Сметана (обов’язково)
1
ст.ложка
Зелень подрібнена: кріп, кінза, петрушка, базилік… (обов’язково)
1
ст.ложка
Яйце варене подрібнене
½-1
шт
М’ясо варене/печене/тушковане подрібнене будь-яке: птиця, свинина,
яловичина, копченина, тушенина, шинка, печеня
1
ст.ложка
Каша варена розсипчаста: гречана, перлова, пшенична, суміш
1-2
ст.ложки

■ Порядок приготування борщу



Молоді овочі готуються досить швидко, тому спочатку, потрібно почистити і підготувати городину.
Щоб зберегти насичений буряковий колір, буряк потрібно стушкувати окремо в кислому середовищі. Бурякова заправка додається в кінці приготування борщу.
1
Буряк нашаткувати, злегка обсмажити на сильному вогні в жирі в невеликій сковороді або каструлі протягом 2-3 хвилин, додати ягідний оцет або лимонний сік, воду в рівень з буряком, і тушкувати на слабкому вогні під покришкою до готовності (15-20 хв).
Поки тушкується буряк, зготувати інші овочі: в каструлю налити 2 л води і поставити на вогонь закипати.
2
Гриби, часник подрібнити, цибулю, моркву нашаткувати і покласти все в каструлю з киплячою водою. Дрібну картоплю можна не розрізати, додати до овочів. Довести до кипіння.
3
Додати горошок, довести до кипіння, стишити вогонь і варити при легкому кипінні до готовності (15-20 хв).
4
Поки варяться овочі, зелень, бурякову гичку подрібнити і посікти.
5
Додати до зварених овочів тушкований буряк, посолити, приправити меленими прянощами, скорегувати на кислоту (борщ повинен мати ледь помітну, приємну кислуватість), довести до кипіння.
6
Додати до борщу посічену зелень, довести до кипіння, зняти з вогню і залишити настоюватись під покришкою на теплій плиті протягом 10-15 хвилин.
7
Тим часом подрібнити порційну заправку: зелень, а також м’ясо, яйце, тощо...
При подачі, класти в тарілку сметану і посічену зелень.
Борщ з молодих овочів виходить легким і низькокалорійним, тому при потребі, для більшої ситності, в кожну тарілку порційно кладуть подрібнені варені яйця, м’ясо…, а також по ложці-дві розсипчастої каші.


N.B.
Буряк злегка обсмажується та тушкується з додаванням ягідного оцту щоб зберегти насичений буряковий колір, і додається до борщу в кінці приготування, але буряк можна і не тушкувати, а класти в каструлю першим, довести до кипіння і проварити протягом 10 хвилин, а потім все за рецептом. Юшка матиме світліший колір, але буде легшою на смак.
Важливо не переварювати овочі! Вони повинні бути на межі готовності. Тоді, страва виходить легкою, зі смаком приємної ранкової літньої свіжості.
Будь-який традиційний борщ – це насичена, густа, комплексна страва – «щоб ложка стояла», яка достатня для повноцінного обіду, без жодного другого, третього і так далі... Нажаль, в закладах громадського харчування відбулась профанація страви, яку перетворили в звичайний супчик.
Перелік городини, яка закладається в борщ не є вичерпним, адже літній борщ – це творча, жива страва, яка змінюється майже щодня, з достиганням інших літніх овочів. В цій страві визначальними складниками є буряк з гичкою та зелений горошок, але інша городина буде не зайвою: селера, кабак, солодкий перець, помідори, тощо… При приготуванні борщів головна проблема це та, що на певному етапі може з’ясуватись, що каструля замала, тому краще відразу візьміть більшу каструлю…



Заправка до борщу збагачує і гармонізує страву. Традиційно, в борщ кладеться сметана та посічена зелень. Окрім смакових чинників, сметана, як природній кисло-молчний продукт, сприяє засвоєнню овочевої складової борщів, а зелень – це і вітаміни, і мікроелементи, і просто гарна прикраса страви.


Інша заправка, це знову ж таки – смакові відчуття, а також ситість страви. Дякуючи тому, що борщ готується пісним, його юшка має смак свіжості і легкості, а додавання іншої заправки – гармонійно об’єднує всі складові у довершений кулінарний витвір…


Зазвичай, в пісні борщі, для ситості, кладеться розсипчаста каша


Бринза або інший твердий сир привнесуть вершковість


Подрібнене яйце - це і ситість, і гарний вигляд


Шинка надає борщеві особливої м'ясної родзинки


Будь-яка тушенина наситить борщ і смаком, і суттєвістю




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар