Літній борщ з зеленим горошком
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Борщ з зеленим горошком – це ще одна принада літніх борщів – яскравих, легких і ніжних на смак, як власне і сама молода городина початку літа: буряк, морква, картопля, цибуля, часник, зелень, інші сезонні овочі, саме вони і здатні створити креативний букет літньої дієти, яка дозволяє скинути хазяйновито накопичувані за зиму кілограми живої ваги…
|
Куштуючи ж борщ з зеленим горошком, окрім вишуканого і ніжного смаку, ви відчуваєте, як лускаються в роті горошинки, привносячи відчуття свіжості і певної гри, а все разом дарує і ситість, і задоволення від самої страви.
Адже зелений горошок подобається всім, з його крохмалистою солодкуватістю, якою неможливо насититися, а сам процес лущення стручків затягує, і зупиняєшся лише тоді, коли розлущиш останній стручок.
|
|
|
При цьому, успіх страви проявляється не лише в горошку, а й у інших його складових, а саме в молодій городині.
Горошок же довершує приємні враження від літнього борщу.
Горошок же довершує приємні враження від літнього борщу.
|
|
Розділ:
|
Борщ, Юшки, Бобові
|
Час підготовки:
|
15-20 хвилин
|
Час приготування:
|
20-30 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Каструля 5-6 л
|
К-сть порцій:
| 4-5 л
|
■ Складники для приготування борщу
Зелений горошок
Молода городина
|
Прянощі
|
■ Складники для заправки борщу
Літній борщ з молодої городини виходить низькокалорійним, тому порційно, в тарілку можна покласти подрібнене варене, тушковане, печене, копчене м’ясо, бринзу або твердий сир, варене яйце…
І обов’язково – сметану та подрібнену зелень: базилік, кінзу, кріп, петрушку, цибулю, часник…
І обов’язково – сметану та подрібнену зелень: базилік, кінзу, кріп, петрушку, цибулю, часник…
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для борщу (молоді овочі):
| ||
Буряк невеликого розміру з гичкою
|
3-4
|
бурячини
|
Морква невеликого розміру
|
3-4
|
морквини
|
Цибуля середнього розміру
|
1-2
|
цибулини
|
Часник
|
1
|
головка
|
Картопля дрібна
|
1-2
|
жмені
|
Горошок зелений
|
2
|
склянки
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
Гриби подрібнені (за бажанням)
|
2-3
|
ст.ложки
|
Зелень: кріп, кінза, петрушка, базилік, бурякова гичка, цибуля, часник, інша можлива зелень…
|
1
|
пучок
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Оцет ягідний / Сік з лимона
|
1-2
|
ст.ложки
|
Олія / Масло пряжене / Смалець (для тушкування буряка)
|
1
|
ст.ложка
|
Для заправки борщу на одну порцію (на вибір):
| ||
Сметана (обов’язково)
|
1
|
ст.ложка
|
Зелень подрібнена: кріп, кінза, петрушка, базилік… (обов’язково)
|
1
|
ст.ложка
|
Яйце варене подрібнене
|
½-1
|
шт
|
М’ясо варене/печене/тушковане подрібнене будь-яке: птиця, свинина,
|
1
|
ст.ложка
|
1-2
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування борщу
|
|
|
|
●
|
Молоді овочі готуються досить швидко, тому спочатку, потрібно почистити і підготувати городину.
|
●
|
Щоб зберегти насичений буряковий колір, буряк потрібно стушкувати окремо в кислому середовищі. Бурякова заправка додається в кінці приготування борщу.
|
1
|
Буряк нашаткувати, злегка обсмажити на сильному вогні в жирі в невеликій сковороді або каструлі протягом 2-3 хвилин, додати ягідний оцет або лимонний сік, воду в рівень з буряком, і тушкувати на слабкому вогні під покришкою до готовності (15-20 хв).
|
●
|
Поки тушкується буряк, зготувати інші овочі: в каструлю налити 2 л води і поставити на вогонь закипати.
|
2
|
Гриби, часник подрібнити, цибулю, моркву нашаткувати і покласти все в каструлю з киплячою водою. Дрібну картоплю можна не розрізати, додати до овочів. Довести до кипіння.
|
3
|
Додати горошок, довести до кипіння, стишити вогонь і варити при легкому кипінні до готовності (15-20 хв).
|
4
|
Поки варяться овочі, зелень, бурякову гичку подрібнити і посікти.
|
5
|
Додати до зварених овочів тушкований буряк, посолити, приправити меленими прянощами, скорегувати на кислоту (борщ повинен мати ледь помітну, приємну кислуватість), довести до кипіння.
|
6
|
Додати до борщу посічену зелень, довести до кипіння, зняти з вогню і залишити настоюватись під покришкою на теплій плиті протягом 10-15 хвилин.
|
7
|
Тим часом подрібнити порційну заправку: зелень, а також м’ясо, яйце, тощо...
|
●
|
При подачі, класти в тарілку сметану і посічену зелень.
|
●
|
Борщ з молодих овочів виходить легким і низькокалорійним, тому при потребі, для більшої ситності, в кожну тарілку порційно кладуть подрібнені варені яйця, м’ясо…, а також по ложці-дві розсипчастої каші.
|
N.B.
●
|
Буряк злегка обсмажується та тушкується з додаванням ягідного оцту щоб зберегти насичений буряковий колір, і додається до борщу в кінці приготування, але буряк можна і не тушкувати, а класти в каструлю першим, довести до кипіння і проварити протягом 10 хвилин, а потім все за рецептом. Юшка матиме світліший колір, але буде легшою на смак.
|
●
|
Важливо не переварювати овочі! Вони повинні бути на межі готовності. Тоді, страва виходить легкою, зі смаком приємної ранкової літньої свіжості.
|
●
|
Будь-який традиційний борщ – це насичена, густа, комплексна страва – «щоб ложка стояла», яка достатня для повноцінного обіду, без жодного другого, третього і так далі... Нажаль, в закладах громадського харчування відбулась профанація страви, яку перетворили в звичайний супчик.
|
●
|
Перелік городини, яка закладається в борщ не є вичерпним, адже літній борщ – це творча, жива страва, яка змінюється майже щодня, з достиганням інших літніх овочів. В цій страві визначальними складниками є буряк з гичкою та зелений горошок, але інша городина буде не зайвою: селера, кабак, солодкий перець, помідори, тощо… При приготуванні борщів головна проблема це та, що на певному етапі може з’ясуватись, що каструля замала, тому краще відразу візьміть більшу каструлю…
|
|
|
Заправка до борщу збагачує і гармонізує страву. Традиційно, в борщ кладеться сметана та посічена зелень. Окрім смакових чинників, сметана, як природній кисло-молчний продукт, сприяє засвоєнню овочевої складової борщів, а зелень – це і вітаміни, і мікроелементи, і просто гарна прикраса страви.
|
|
Інша заправка, це знову ж таки – смакові відчуття, а також ситість страви. Дякуючи тому, що борщ готується пісним, його юшка має смак свіжості і легкості, а додавання іншої заправки – гармонійно об’єднує всі складові у довершений кулінарний витвір…
Зазвичай, в пісні борщі, для ситості, кладеться розсипчаста каша
Бринза або інший твердий сир привнесуть вершковість
|
Подрібнене яйце - це і ситість, і гарний вигляд |
Шинка надає борщеві особливої м'ясної родзинки
|
Будь-яка тушенина наситить борщ і смаком, і суттєвістю
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар