Вертута з шкварками
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Вертута з шкварками – випічка швидкого приготування південноукраїнської, козацької та молдавської кухонь, яка уминається і розчиняється в роті набагато швидше, ніж готується, ще раз підтверджуючи істину, що найпростіші страви найсмачніші…
|
Вертута (вертун, завиванець) з огірком, помідором, цибулею, редькою, тощо… це вже повноцінний сніданок або обід, тому що для вечері вона занадто ситна.
Їдять вертуту гарячою, відразу ж з вогню, відламуючи від завиванця шматок за шматком.
Вона соковита, крихка, субтильна, зникає в роті непомітно, тому варто себе стримувати, щоб не переїсти, пам’ятаючи, що це ж страва козацька, а також селянська… |
|
|
...страва людей міцних і заповзятих, для яких фізична праця є звичною справою…
|
|
Розділ:
|
Випічка, Страви з борошна
|
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Вогонь і
Час запікання: |
Нижче середнього
10-12+10-12 хв |
Країна:
|
Україна, Молдова
|
Необхідний посуд:
|
Сковорідка з покришкою Ø ±22 см
|
К-сть порцій:
|
2-4 порції
|
■ Складники для приготування вертути
Оскільки це випічка швидкого приготування, то рецепт розрахований на одну випічку (сковорідку діаметром ±22 см) для двох-чотирьох осіб.
Все залежить від апетиту і самоконтролю…, як в правдивій історії:
«Кохана, пиріг різати на вісім частин, чи на чотири?»
«Ріж на чотири, бо вісім ми не з’їмо…»
Все залежить від апетиту і самоконтролю…, як в правдивій історії:
«Кохана, пиріг різати на вісім частин, чи на чотири?»
«Ріж на чотири, бо вісім ми не з’їмо…»
Найсмачніші шкварки виходять при витоплюванні смальцю – від золотавого до зарум’яненого відтінку, як справжній бурштин…, але про шкварки варто поговорити окремо...
|
|
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
| ||
Борошно (1 склянка)
|
150
|
г
|
Кисляк (½ склянки)
|
100
|
мл
|
Сода (+ 1 ст.ложка ягідного оцту)
|
½
|
ч.ложки
|
Сіль
|
½
|
ч.ложки
|
Для начинки:
| ||
Шкварки / Сало, Підчеревина, Щоковина (200 г)
|
100
|
г
|
Цибуля середнього розміру
|
1
|
цибулина
|
1
|
ст.ложка
|
■ Порядок приготування вертути
■ Замішування тіста
●
|
Перед замішуванням тіста, кисляк варто прогріти до кімнатної температури.
|
1
|
Борошно просіяти в миску, додати погашену оцтом соду, сіль, кисляк і вимішати до однорідності.
|
2
|
Викласти заміс на притрушений борошном стіл і замісити еластичне тісто.
|
3
|
Накрити тісто плівкою і залишити вистоюватись поки готуватиметься начинка.
|
■ Приготування начинки, формування і запікання вертути
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Якщо ви використовуєте свіже сало замість шкварок, то сало подрібнити і витопити на легенькому вогні до золотавих шкварок. Далі за рецептом.
|
1
|
Цибулю почистити і подрібнити.
|
2
|
Шкварки розігріти в столовій ложці смальцю, додати цибулю і обсмажити до розм’якшення цибулі і легкого підрум’янення. Не пересмажувати і не перепалювати!
|
3
|
Тісто обім’яти і розкатати на притрушеному борошном столі в тонкого коржа (2-3 мм).
|
●
|
Щоб отримати ідеальне тісто для вертути, його потрібно розтягнути. Найпростіше це можна зробити таким чином:
- одну руку зігнути в лікті, долонею догори і з розчепіреними пальцями; - розкатане тісто покласти на зігнуту руку, потім перекинути легким рухом на іншу руку; - проробити цю операцію декілька разів, не переборщуючи, щоб не порвати тісто; - розстелити розтягнуте тісто на столі і продовжити готувати вертуту. |
4
|
Висипати на коржа засмажку і рівномірно розподілити по всій площині.
|
5
|
Щоразу притискуючи, згорнути коржа з засмажкою в тугий завиванець, скрутити завиванець в спіраль і злегка притиснути по всій площині.
|
6
|
Сковороду розігріти на середньому вогні, змастити шматочком сала, викласти на неї вертуту, накрити покришкою і запікати на нижче середнього вогні протягом 10-12 хвилин до підрум’янення.
|
7
|
Перевернути вертуту на інший бік і запікати під покришкою ще 10-12 хвилин. Вогонь можна стишити.
|
●
|
Вертута зі шкварками смакує гарячою, щойно з вогню, в якості хліба.
|
●
|
Як самостійна страва, вертута смакує з салатом, овочами, вином і пивом.
|
N.B.
●
|
Подібна випічка присутня в кухнях багатьох народів на різних континентах, що свідчить про її старовинність і раціональність – просто, швидко, смачно і ситно нагодувати зголоднілу від праці людину.
Наприклад, в туркменській кухні (Середня Азія) – це розпластана, запечена хлібина з шкварками з баранини. В латиноамериканських кухнях випічку готують з кукурудзяного борошна. В чеській кухні існують булочки з шкварками, в середньофранцузькій кухні – це може бути пиріг або хлібець…
|
●
|
Начинкою до вертути можуть слугувати й інші продукти: сир, бринза, подрібнене м’ясо, тощо… Тобто, вертута, як і вареники, швидко вгамує будь-який апетит і задовольнить будь-кого...
|
|
|
|
|
|
|
З різною начинкою вертута своїми пахощами, пухкою і рум’яною скоринкою, щоразу інша, щоразу апетитніша і звабливіша ніж попередня…
Наприклад, вертута з посіченою качиною тушениною, свіжою цибулею, бринзою і зеленню вже під час випікання паралізує мозок своїми пахощами, заполонюючи голову лише єдиною думкою – пошвидше б уже!.. І починаєш перебирати пляшки з вином, щоб не прогадати з супроводом, адже все таке неймовірно смаковите!..
Наприклад, вертута з посіченою качиною тушениною, свіжою цибулею, бринзою і зеленню вже під час випікання паралізує мозок своїми пахощами, заполонюючи голову лише єдиною думкою – пошвидше б уже!.. І починаєш перебирати пляшки з вином, щоб не прогадати з супроводом, адже все таке неймовірно смаковите!..
|
|
|
|
А відломивши шматок, вже неможливо утриматись, і готовий поглинути всю вертуту, і робиш надприроднє зусилля, щоб зупинитись, щоб не переїсти…
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар