понеділок, 30 червня 2025 р.

Fried Chanterelles

Лисички смажені
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Смажені лисички мають власний характерний смак та запах і можна упевнено сказати, що це одна з вишуканих і культових грибних страв.

Зазвичай, ця страва сезонна – кінець червня-початок липня, яка є чудовим супроводом до молодої картоплі і зеленого салату, достойним кулінарним завершенням першого літнього місяця …

Можна сказати, що цією стравою ми підводимо риску під початком літа, оскільки в липні вже починається інша літня пора – середина літа, з його розмаїттям сезонних овочів, і відповідно – з розмаїттям літніх страв, смаків та вражень…


Смажені лисички зі скибкою хліба, цибулею та зеленню стануть чудовою перекускою або закускою – всього небагато, смачно і ситно…

Лисичка справжня / звичайна (Cantharellus cibarius Fr.) росте у хвойних і листяних лісах у вологу погоду з липня по листопад.

Добрий їстівний гриб з характерним власним запахом і смаком, багатий на вітаміни В2, С, каротин... Використовують свіжим, а також солять і маринують.

«М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). – Видання третє, доповнене та перероблене. – Київ, «Урожай», 1979».


Розділ:
Гриби, Страви з грибів
Час попереднього відварювання:
5 хвилин
Час смаження:
10 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Сковорода Ø 20-24 см
К-сть порцій:
4-6 порцій

■ Складники для приготування смажених лисичок



Складник
Кількість
Од вим
Лисички
500
г
Цибуля зелена з пір’ям / Цибуля середнього розміру
2
цибулини
Часникові стрілки (за бажанням, смажаться разом з цибулею)
3-4
стрілки
Олія
1-2
ст.ложки
Сметана
3-4
ст.ложки
Перець чорний мелений
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Часник
3-4
зубки

■ Порядок приготування смажених лисичок


Спочатку, лисички помити і відварити протягом 5 хвилин в несолоній воді, вийняти лисички шумівкою з води, не зачіпаючи дна, щоб уникнути попадання піску, відвар вилити!
Особливо страва смакує з зеленою цибулею з гарно стиглим цибуляним пір’ям або з часниковими стрілками.
1
Цибулю нашаткувати разом з пір’ям, часник окремо розчавити і посікти, великі лисички розрізати уздовж гриба.
2
Цибулю обсмажити на сильному вогні в розігрітій з олією сковорідці до розм’якшення, додати гриби і смажити помішуючи до готовності цибулі (±5 хвилин, не пересмажувати).
3
Додати сметану, посолити, поперчити і смажити помішуючи до випарування вологи.
4
Зняти гриби з вогню, додати посічений часник, перемішати, страва готова.
Дві-три столові ложки смажених лисичок є чудовою приправою до овочів, каш, хліба, особливо – до молодої, дрібної картоплі…
Старва смакує як гарячою, так і холодною.



N.B.
Гриби завжди смачні, що неможливо зупинитись, поки не з’їсиш всю страву, але потрібно пам’ятати, що гриби досить важкі для травлення (тобто, довго перетравлюються), особливо – пластинчасті, і лисички зокрема, тому однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо на одну порцію. Зазвичай, гриби виконують роль смакової домішки або ж приправи. Здобривши ложкою-двома картоплю, локшину, кашу, ми отримуєме вже комплексну, поживну і смачну страву.

***
Смажені лисчки з молодою картоплею і зеленим салатом створюють неповторний смаковий букет літа і насолоди:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар