Лисички смажені
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Смажені лисички мають власний характерний смак та запах і можна упевнено сказати, що це одна з вишуканих і культових грибних страв.
Зазвичай, ця страва сезонна – кінець червня-початок липня, яка є чудовим супроводом до молодої картоплі і зеленого салату, достойним кулінарним завершенням першого літнього місяця … |
Можна сказати, що цією стравою ми підводимо риску під початком літа, оскільки в липні вже починається інша літня пора – середина літа, з його розмаїттям сезонних овочів, і відповідно – з розмаїттям літніх страв, смаків та вражень…
|
|
Смажені лисички зі скибкою хліба, цибулею та зеленню стануть чудовою перекускою або закускою – всього небагато, смачно і ситно…
|
Лисичка справжня / звичайна (Cantharellus cibarius Fr.) росте у хвойних і листяних лісах у вологу погоду з липня по листопад.
Добрий їстівний гриб з характерним власним запахом і смаком, багатий на вітаміни В2, С, каротин... Використовують свіжим, а також солять і маринують.
«М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). – Видання третє, доповнене та перероблене. – Київ, «Урожай», 1979».
|
|
|
Розділ:
|
Гриби, Страви з грибів
|
Час попереднього відварювання:
|
5 хвилин
|
Час смаження:
|
10 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Сковорода Ø 20-24 см
|
К-сть порцій:
|
4-6 порцій
|
■ Складники для приготування смажених лисичок
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Лисички
|
500
|
г
|
Цибуля зелена з пір’ям / Цибуля середнього розміру
|
2
|
цибулини
|
Часникові стрілки (за бажанням, смажаться разом з цибулею)
|
3-4
|
стрілки
|
Олія
|
1-2
|
ст.ложки
|
Сметана
|
3-4
|
ст.ложки
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
3-4
|
зубки
|
■ Порядок приготування смажених лисичок
|
|
|
|
|
|
●
|
Спочатку, лисички помити і відварити протягом 5 хвилин в несолоній воді, вийняти лисички шумівкою з води, не зачіпаючи дна, щоб уникнути попадання піску, відвар вилити!
|
●
|
Особливо страва смакує з зеленою цибулею з гарно стиглим цибуляним пір’ям або з часниковими стрілками.
|
1
|
Цибулю нашаткувати разом з пір’ям, часник окремо розчавити і посікти, великі лисички розрізати уздовж гриба.
|
2
|
Цибулю обсмажити на сильному вогні в розігрітій з олією сковорідці до розм’якшення, додати гриби і смажити помішуючи до готовності цибулі (±5 хвилин, не пересмажувати).
|
3
|
Додати сметану, посолити, поперчити і смажити помішуючи до випарування вологи.
|
4
|
Зняти гриби з вогню, додати посічений часник, перемішати, страва готова.
|
●
|
Дві-три столові ложки смажених лисичок є чудовою приправою до овочів, каш, хліба, особливо – до молодої, дрібної картоплі…
|
●
|
Старва смакує як гарячою, так і холодною.
|
|
|
N.B.
●
|
Гриби завжди смачні, що неможливо зупинитись, поки не з’їсиш всю страву, але потрібно пам’ятати, що гриби досить важкі для травлення (тобто, довго перетравлюються), особливо – пластинчасті, і лисички зокрема, тому однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо на одну порцію. Зазвичай, гриби виконують роль смакової домішки або ж приправи. Здобривши ложкою-двома картоплю, локшину, кашу, ми отримуєме вже комплексну, поживну і смачну страву.
|
***
Смажені лисчки з молодою картоплею і зеленим салатом створюють неповторний смаковий букет літа і насолоди:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар