Гречана бабка
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Поєднання гречки, меду і кориці витворює особливий смаковий букет, в якому відчувається і гречка, і мед, і кориця, а разом – смаковите гречане печиво, для багатьох з невідомим, а можливо для когось і забутим смаком та ароматом.
|
Гречане борошно не має клейковини, тому його необхідно змішувати з пшеничним борошном, щоб отримати пухку і м’яку бабку.
Найкраща пропорція – це ⅔:1 (100 г гречаного борошна : 150 г пшеничного), але можна і до 1:1, при цьому печиво буде крихкішим і сухішим.
Гречана бабка дає приємні смакові відтінки при її використанні у якості коржів для тортів та тістечок.
|
З прянощів окрім кориці, до гречаної бабки пасує також апельсинова цедра, привносячи до випічки гармонійний фруктовий акцент.
|
|
Розділ:
|
Бабка, Бісквітний пиріг, Випічка
|
Країна:
|
Україна
|
Час замішування тіста:
|
15-20 хв
|
Температура і
Час випікання: |
175 °C
45 хв |
Необхідний посуд:
|
Роз’ємна форма Ø 24 см, Пекарський папір: круг Ø 24 см + смужка 72х7 см
|
К-сть порцій:
|
Бабка Ø 24 см
|
■ Складники для приготування гречаної бабки
Складники для гречаної бабки
|
+ Пшеничне борошно
|
Для сметанно-медової поливки: Сметана
|
Мед
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для гречаної бабки:
| ||
Яйце
|
6
|
шт
|
Цукор (4/5 склянки)
|
200
|
г
|
Мед
|
1
|
ст.ложка
|
Борошно гречане (½ склянки)
|
100
|
г
|
Борошно пшеничне (1 склянка)
|
150
|
г
|
Кориця мелена
|
1
|
ч.ложка
|
Цедра апельсинова (за бажанням)
|
1
|
ч.ложка
|
Для сметанно-медової поливки:
| ||
Цукрова пудра для присипки
|
1-2
|
ст.ложки
|
Сметана / Вершки густі
|
1-1½
|
склянки
|
Мед
|
1-2
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування гречаної бабки
|
|
|
|
|
|
●
|
Яйця прогріти до кімнатної температури і відділити білки від жовтків.
|
●
|
Дно і боки форми вистелити пекарським папером.
|
●
|
Борошно просіяти в окрему миску і змішати з корицею. За бажанням, можна також додати апельсинову цедру.
|
1
|
Жовтки розтерти з ½ цукру до повного розчинення, додати мед і знову розтерти до повного розчинення меду.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °С.
|
2
|
Борошно порційно додати до жовткової суміші і замісити майже рідке тісто.
|
3
|
Білки збити з залишком цукром в стійку піну до повного розчинення цукру.
|
4
|
Порційно увести в тісто збиті білки. Сильно не перемішувати, лише до утворення більш-менш однорідної суміші. Рухи повинні бути розміреними, знизу вгору, щоб не порушити збиті білки.
|
5
|
Вилити заміс в форму і поставити в розігріту духовку.
|
6
|
Стишити вогонь до 175 °С і випікати 45 хвилин.
|
7
|
Дістати бабку з духовки і залишити охолоджуватись в формі до повного остигання (1-1,5 год).
|
8
|
Охололу бабку вийняти з форми, зняти пекарський папір і покласти на декілька хвилин на рушник, щоб вийшла волога з дна печива.
|
9
|
Перекласти бабку на широку тарелю і притрусити цукровою пудрою.
|
10
|
Сметану збити з медом до однорідності.
|
●
|
При подачі поливати збитою з медом сметаною.
|
●
|
Гречана бабка може служити коржами для тортів та тістечок.
|
|
|
N.B.
●
|
Сама бабка виходить досить солодкою, тому для поливки краще взяти сметану замість вершків, тому що сметана має приємну природну кислуватість і загальний смак страви виходить збалансованішим та не приторно солодким.
|
●
|
Чомусь, гречане борошно коштує утричі-вчетверо дорожче за гречку, але я не впевнений, що потрібні такі шалені затрати праці і коштів, щоб перемолоти кілограм гречаної крупи на гречане борошно. При цьому, гречка не має клейковини, тому випічка з гречки виходить глизявою. Тому, для випічки гречаників, гречаного хліба, гречаних бабок, тощо, до гречаного борошна обов’язково додаєтьсья пшеничне у пропорції від 1:9 до 5:5, тобто, на 900 г пшеничного борошна йде 100 г гречаного, і щонайбільше на 500 г гречаного йде 500 г пшеничного. Тому, варто змолоти на кавомолці 100-200-500 г гречаної крупи на борошно і просіяти крізь сито. Для бабок підходить саме просіяне борошно, для гречаників та хліба чудово підійде домішок твердої фракції після кавомолки.
|
|
|
|
|
Гречана бабка має пухку, злегка крихку, але м'яку структуру:
|
|
|
|
Сметанно-медова поливка довершує вишуканість смаку гречаної бабки, витворюючи м'яке та соковите солодке печиво:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар