понеділок, 2 червня 2025 р.

Buckwheat Pudding

Гречана бабка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поєднання гречки, меду і кориці витворює особливий смаковий букет, в якому відчувається і гречка, і мед, і кориця, а разом – смаковите гречане печиво, для багатьох з невідомим, а можливо для когось і забутим смаком та ароматом.

Гречане борошно не має клейковини, тому його необхідно змішувати з пшеничним борошном, щоб отримати пухку і м’яку бабку.

Найкраща пропорція – це ⅔:1 (100 г гречаного борошна : 150 г пшеничного), але можна і до 1:1, при цьому печиво буде крихкішим і сухішим.

Гречана бабка дає приємні смакові відтінки при її використанні у якості коржів для тортів та тістечок.

З прянощів окрім кориці, до гречаної бабки пасує також апельсинова цедра, привносячи до випічки гармонійний фруктовий акцент.


Розділ:
Бабка, Бісквітний пиріг, Випічка
Країна:
Україна
Час замішування тіста:
15-20 хв
Температура і
Час випікання:
175 °C
45 хв
Необхідний посуд:
Роз’ємна форма Ø 24 см,
Пекарський папір: круг Ø 24 см + смужка 72х7 см
К-сть порцій:
Бабка Ø 24 см

■ Складники для приготування гречаної бабки


Складники для гречаної бабки


+ Пшеничне борошно


Для сметанно-медової поливки: Сметана

Мед

Складник
Кількість
Од вим
Для гречаної бабки:
Яйце
6
шт
Цукор (4/5 склянки)
200
г
Мед
1
ст.ложка
Борошно гречане (½ склянки)
100
г
Борошно пшеничне (1 склянка)
150
г
Кориця мелена
1
ч.ложка
Цедра апельсинова (за бажанням)
1
ч.ложка
Для сметанно-медової поливки:
Цукрова пудра для присипки
1-2
ст.ложки
Сметана / Вершки густі
1-1½
склянки
Мед
1-2
ст.ложки

■ Порядок приготування гречаної бабки


Яйця прогріти до кімнатної температури і відділити білки від жовтків.
Дно і боки форми вистелити пекарським папером.
Борошно просіяти в окрему миску і змішати з корицею. За бажанням, можна також додати апельсинову цедру.
1
Жовтки розтерти з ½ цукру до повного розчинення, додати мед і знову розтерти до повного розчинення меду.
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °С.
2
Борошно порційно додати до жовткової суміші і замісити майже рідке тісто.
3
Білки збити з залишком цукром в стійку піну до повного розчинення цукру.
4
Порційно увести в тісто збиті білки. Сильно не перемішувати, лише до утворення більш-менш однорідної суміші. Рухи повинні бути розміреними, знизу вгору, щоб не порушити збиті білки.
5
Вилити заміс в форму і поставити в розігріту духовку.
6
Стишити вогонь до 175 °С і випікати 45 хвилин.
7
Дістати бабку з духовки і залишити охолоджуватись в формі до повного остигання (1-1,5 год).
8
Охололу бабку вийняти з форми, зняти пекарський папір і покласти на декілька хвилин на рушник, щоб вийшла волога з дна печива.
9
Перекласти бабку на широку тарелю і притрусити цукровою пудрою.
10
Сметану збити з медом до однорідності.
При подачі поливати збитою з медом сметаною.
Гречана бабка може служити коржами для тортів та тістечок.


N.B.
Сама бабка виходить досить солодкою, тому для поливки краще взяти сметану замість вершків, тому що сметана має приємну природну кислуватість і загальний смак страви виходить збалансованішим та не приторно солодким.
Чомусь, гречане борошно коштує утричі-вчетверо дорожче за гречку, але я не впевнений, що потрібні такі шалені затрати праці і коштів, щоб перемолоти кілограм гречаної крупи на гречане борошно. При цьому, гречка не має клейковини, тому випічка з гречки виходить глизявою. Тому, для випічки гречаників, гречаного хліба, гречаних бабок, тощо, до гречаного борошна обов’язково додаєтьсья пшеничне у пропорції від 1:9 до 5:5, тобто, на 900 г пшеничного борошна йде 100 г гречаного, і щонайбільше на 500 г гречаного йде 500 г пшеничного. Тому, варто змолоти на кавомолці 100-200-500 г гречаної крупи на борошно і просіяти крізь сито. Для бабок підходить саме просіяне борошно, для гречаників та хліба чудово підійде домішок твердої фракції після кавомолки.


Гречана бабка має пухку, злегка крихку, але м'яку структуру:


Сметанно-медова поливка довершує вишуканість смаку гречаної бабки, витворюючи м'яке та соковите солодке печиво:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар