неділя, 25 серпня 2024 р.

Fluffy Pies with Cottage Cheese

Пухкі пироги з сиром
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В жартівливій українській пісні Із сиром пироги співається про те, як козак виміняв кохану дівчину на з сиром пироги. Багатьом такий обмін здасться дивним і ганебним, але то лише непосвяченим, тому що знавці вважатимуть його природнім і справедливим. Як казали римляни Sapienti sat (посвячений зрозуміє)…

Адже традиційні сільські пироги на легкому здобному тісті, високі та пухкі, начинені соковитим сиром, як солодким, так і солоним, з ніжним і солодкуватим м’якушем, заманливо смаковитою скоринкою та насиченими пахощами справжньої здобної випічки однозначно переважать кохану (якщо не по вазі, то по смаку точно переважать)…


В будь-якій випічці, зокрема і в пирогах з сиром, начинка повинна бути яскравою, як на смак, так і на запах, що в поєднанні з гарним тістом, витворює довершений виріб.
Сир же може бути просто солодким або ж з додаванням прянощів, таких як ваніль, апельсинова або лимонна цедра, кориця, родзинки, цукати…


Сир з цукатами і цитрусовою цедрою

Сир з родзинками та корицею

Сирна начинка може бути також і гострою, а самі пироги перетворюються з солодкої страви в перекуску або закуску з різними відтінками, тобто, просто солонцюватою, або ж з зеленню, з гірким перцем, і може бути досить пікантною, якщо в начинку покласти аджику.


Пироги з солоною бринзою

Пироги з солоною бринзою, аджикою і зеленню

Розділ:
Здоба; Випічка
Загальний час виброджування:
3 години
Температура і
Час випікання:
175 °C
50 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Стандартна жаровня для духовки
Миска для зброджування тіста 6-7 л
К-сть порцій:
12 пирогів по ~200 г

■ Складники для приготування пирогів

■ Складники для тіста



■ Складники для начинок з сиру

■ Складники для солодких начинок з сиру

Щодо тіста жодних сумнівів, єдине, що для солодшого тіста можна брати 200 г цукру + 1-2 ст.ложки меду, або ж просто 250 г цукру.

А от сирна начинка повинна бути соковитою, м’якою, пухкою, солодкою і з можливими прянощами на власний вибір. Застереження до ванілі: ваніль не повинна відверто відчуватись, а лише вгадуватись, смакувати десь на підсвідомості, ось тоді вона проявляє найкращі свої смакові відчуття.


Сир домашній (кисломолочний)


Яйця для розпушування сиру


Цукор


На вибір:
ваніль, кориця, родзинки, цукати…


Цедра з цитрусових:
апельсинова, лимонна, грейпрутова, або їх суміш

■ Складники для гострих начинок з сиру

Тісто для пирогів з солоним сиром можна зробити менш солодким, взявши 150-200 г цукру, і трохи солонцюватим, поклавши ~1½ ч.ложки солі.

Для начинки, замість кисломолочного сиру можна взяти солону бринзу і гострі прянощі на власний смак і вибір. При цьому, сир або бринза повинні бути все такими ж м’якими, пухкими, соковитими. Також, солоні пироги смакують, коли відчувається приємна перцева пекучість.


Замість сиру можна взяти бринзу


Сіль


Яйця для розпушування сиру


Гіркий перець


Зелень: базилік, кінза, кріп, петрушка…
букетом або поокремо


Прянощі до смаку:
пряні трави, різні перці, або просто аджика

Складник
Кількість
Од вим
Для тіста:
Борошно
1
кг
Яйця (+ білок з яйця для змащування пирогів)
2
шт
Молоко тепле
200
мл
Вода тепла
300
мл
Сметана домашня
100
г
Цукор (150-250 г) / Мед (100-150 г)
200
г
Сіль
1
ч.ложка
Дріжджі (для 1 кг борошна)
2
пакетики
Масло
50
г
Для солодкої начинки (~2 ст.ложки на порцію) :
~800-850
г
Сир домашній (кисломолочний)
700-800
г
Цукор
-
до смаку
Яйця
2
шт
Прянощі для солодкої начинки: ваніль, кориця, родзинки, цукати, 
цитрусова цедра…
-
до смаку
Для солоної начинки (~2 ст.ложки на порцію) :
~800-850
г
Сир / Бринза
700-800
г
Сіль
-
до смаку
Яйця
2
шт
Прянощі мелені: перці, гострий перець, паприка, імбир, мускат, 
пряні трави, аджика…
-
до смаку
Зелень: базилік, кінза, кріп, петрушка (поокремо або разом)
1
пучок
Для змащення сформованих пирогів:
Жовток (білок додати в заміс тіста або в сир)
1
шт
Вода
2
ч.ложки
Для поливки спечених пирогів (за бажанням):
Вода / Міцний чорний чай
20-30
мл
Цукор
2
ст.ложки

■ Порядок приготування пирогів

■ Замішування тіста


Яйця розтерти з цукром або з медом


Додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати до однорідності


Дріжджовий розчин вилити в борошно і замісити в'язке тісто


Викласти тісто на стола і вимісити до гладкого тіста


Збродити тісто протягом 30 хвилин під плівкою


Увести в тісто масло і сіль


Збродити тісто в теплі протягом 1,5 години


Тісто злегка обім'яти і викласти на припилений борошном стіл


Тісто ще раз злегка обім'яти на столі. Тісто готове до формування пирогів

Всі інгредієнти прогріти до кімнатної температури, борошно просіяти в миску для зброджування тіста, масло розм’якшити.
1
Яйця з цукром розтерти в мисці, додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати віничком до розчинення цукру та однорідної суміші.
2
Дріжджову суміш влити в борошно і за допомогою ложки замісити в’язке тісто, поки тісто не почне відлипати від ложки.
3
Продовжити вимішувати тісто рукою протягом 5-7 хвилин доки тісто не почне трохи відлипати від руки.
4
Викласти тісто на стола і замісити гладке тісто, яке лише злегка прилипатиме до рук (10 хвилин).
5
Тісто перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись протягом 30 хв.
6
В тісто, яке підійшло щонайменше удвічі, додати розм’якшене масло і сіль, обім’яти, викласти на стола і вимісити до повного поглинання жиру та солі і однорідності тіста (5 хвилин).
7
Тісто знову перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись при кімнатній температурі на 1,5 години. Якщо температура в приміщенні занадто низька, то тісто варто поставити зброджуватись в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку.
7
Зброджене тісто злегка обім’яти в мисці, викласти на притрушений борошном стіл і ще раз злегка обім’яти.
Поки тісто зброджується, підготувати начинку.

■ Приготування сирної начинки

■ Приготування солодкої начинки


Сир протерти крізь сито


Яйця збити з цукром і ваніллю (до смаку) в густу піну

Яйця додати до сиру і вимішати збиваючи

Замість ванілі можна взяти інші прянощі: цукати, родзинки, цедру, корицю, тощо...


Сир з цукатами і цедрою

Сир з родзинками і корицею
1
Сир протерти крізь сито.
2
Яйця з цукром (до смаку) збити віничком до густої піни.
3
Додати до сиру збиті яйця і вимішати збиваючи до однорідної та пухкої маси.
3
Додати до сирної маси до смаку і на власний вибір прянощі: ваніль / кориця / родзинки / цукати, тощо... і збиваючи вимішати.
До формування пирогів начинку можна тримати в холодильнику.

■ Приготування солоної начинки


Бринзу натерти на середній тертці


Яйця з сіллю (до смаку) збити віничком до густої піни.


Яйця, збиваючи, увести в бринзу до однорідної пухкої маси

Зелень подрібнити, злегка посікти і увести в сирну масу з іншими прянощами
1
Бринзу натерти на середній тертці.
2
Яйця з сіллю (до смаку) збити віничком до густої піни.
3
Додати до бринзи збиті яйця і вимішати збиваючи до однорідної та пухкої маси (як варіянт солоної сирної начинки).
3
За бажанням, додати до сирної маси до смаку і на власний вибір прянощі: перці / пряні трави / імбир / мускат, тощо... та посічену зелень і збиваючи вимішати (ще один варіянт солоної і гострої сирної начинки).
До формування пирогів начинку можна тримати в холодильнику.

■ Формування і випічка пирогів


Тісто розділити на 12 однакових кусків , скатати


колобки, накрити плівкою і дати вистоятись 5 хвилин


Після вистоювання колобків тіста, розім’яти колобок в оладка і викласти на половину начинки



Загорнути короткий край на частину начинки, накрити вільною половиною оладка начинку і загорнутий край,
підгорнувши оладка під низ


Пиріг можна сформувати поклавши начинку на середину




оладка і защіпнувши тісто зверху: спочатку один раз, потім, ще один раз



Підправити пирога руками в рівномірну форму і викласти на деко


Після вистоювання, змастити пироги жовтком


Випікати при 175 °C 50 хв


Спечені пироги можна поглазурувати цукровою поливкою

На жаровню побутової духовки вміщуються 12 пирогів (4х3 шт).
Щоб полегшити перекладення готової випічки з жаровні на рушника для її доходження, варто застелити жаровню пергаментним папером, тому що пироги виходять надзвичайно пухкими та м’якими, і при перекладанні, пироги можуть пошкодитись.
1
Тісто розділити на 12 кусків (по ≥150 г), скатати колобки, накрити плівкою і дати вистоятись протягом 5 хвилин.
2
Колобок легенько розім’яти на оладка, на одну половину оладка покласти начинку, залишаючи вільний край близько 2 см.
3
Загорнути короткий край на частину начинки, потім, вільною половиною накрити всю начинку і загорнутий край, трохи заклавши оладка під низ пирога.
4
Підправити руками пирога до рівномірної форми і покласти на жаровню застелену пергаментом.
5
Сформувати подібним чином інші пироги. При викладанні, залишати між пирогами рівномірний вільний простір.
Якщо ви формуєте пироги з різною начинкою, то частину пирогів можна сформуати іншим чином:
- покласти начинку на середину оладка, загорнути оладок догори і защіпнути вгорі; - потім защіпнуту смужку прищіпити ще раз, утворюючи косичку.
6
Накрити пироги плівкою і залишити вистоюватись на 40 хвилин (пироги піднімуться десь удвічі).
Через 25 хвилин вистоювання, духовку увімкнути розігірватись до 250 °C.
Поки тісто підходить, зробити жовткову поливку: 1 жовток розмішати з 1-2 ч.ложками води.
7
Перед закладанням пирогів в піч, змастити жовтковою поливкою верх пирогів.
8
Випікати при 175 °C 50 хв.
Спечені пироги можна змастити цукровим сиропом, що надасть їм апетитного блиску і ще привабливішого вигляду. Цукровий сироп готується поки випікаються пироги:
9
В 20-30 мл води або в міцний чорний чай покласти 2 ст.ложки цукру і на помірному вогні, помішуючи, розчинити цукор до зникнення піни і прозорості сиропу. Сироп охолодити до кімнатної температури.
10
Спечені пироги, відразу з печі, змастити сиропом і поставити у вимкнену, але ще гарячу духовку, десь на 5 хвилин для підсушування сиропу, щоб верх пирогів не був липким.
11
Викласти пироги на товстий рушник або на застелену рушником решітку, накрити випічку рушником і залишити доходити до охолодження.
Пироги смакують свіжими!
Для зберігання пирогів на 1-2 дні, застелити широку каструлю рушником, покласти пироги на рушник в каструлю, накрити краями рушника і покришкою.
Для довшого зберігання, покласти повністю охололі пироги в поліетиленовий пакет і в холодильник. Перед споживанням, дістати пироги на декілька годин з холодильника для злітеплення, або ж розпарити їх протягом декількох секунд в мікрохвильці.


N.B.
Особливість пропонованих пирогів витворюється тістом: пухким, легким, злегка здобним. Тісто повинне вийти живим, на межі рідкого, тоді й випічка буде легкою й пухкою. Найпростіша випічка з подібного тіста – це Пухкі булочки, рецепт яких ви знайдете в блозі, перейшовши за посиланням, або ж в переліку страв, який знаходиться в правій частині – Булочки пухкі.
Хоча в рецепті дається швидкий спосіб зброджування тіста, але все ж таки, варто ставити тісто визрівати на ніч в холодильник. Для цього, після перших 1½ годин зброджування, вмісити в тісто сіль та масло і поставити тісто визрівати на 12-24 години в холодильник. Наступного дня, дістати тісто з холодильника для прогрівання протягом декількох годин. Детальніше про замішування тіста дивіться в статті Домашній хліб (Хліб домашній).
Для пирогів тісто повинне бути трохи густішим, ніж для булочок. Звичайно ж, важко дати точну рецептуру виробу, оскільки серед складників присутні живі, домашні продукти: молоко, сметана, яйця, в яких їх жирність, щільність, густина завжди різні. При цьому, краще зробити тісто рідшим, а потім домісити на столі, припиленому борошном. Саме тут спрацьовує бабусин рецепт: «Борошна треба стільки, скільки тісто візьме…». Хоча, з власної практики за цим рецептом, на 1 кг борошна йде 2 яйця, 100 г домашньої сметани і близько 200 мл домашнього молока та 300 мл води + за бажанням, ложка меду.
В залежності від того, на скільки солодке тісто ви хочете отримати, в тісто йде 150-250 г цукру. Для несолодкої сирної начинки можна взяти 150 г цукру. 200 г цукру дають тісту ледь помітну, легку солодкуватість. Мед привносить до тіста ще й свій аромат і смак.
Подібні пироги можна також робити з ягідною начинкою, з маком, капустою, квасолею...
Як розтерти мак для пирогів, а також для завиванців з маком, шуликів, дивіться в статтях: Завиванець з маком , Макова бабка , Шули́к (Ламане́ць) .


Пироги з солоною бринзою


Пироги з солоною бринзою, аджикою


зеленню базиліка, кінзи. кропу і петрушки


Як можете побачити на світлинах нижче – жодної вигадки – традиційні українські пироги з сиром: рум’яна скоринка, пухкий та ніжніший лебединого пуху м'якуш, і соковита, м’яка, запашна і смаковита сирна начинка з родзинками та корицею:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар