Завиванці з баклажанів
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Завиванці з баклажанів – легка в приготуванні, але неймовірно творча страва: начинена зеленню і часником, солодким або гострим перцем, або ж доповнена шматочком сиру, підчеревини, сала, грибом, струганиною…, можливо чимось іншим, це завжди просто і смачно по своїй суті, тому що витворений літом, баклажан одночасно поживний і витончений, з насиченою і одночасно легкою смаковитістю…
|
Страва притаманна причорноморській, приазовській та кубанській українській кухні, тому що там – Південь, степ, сонце і тепло, тобто все, що потрібно для цього унікального овоча.
Існує декілька способів приготування завиванців з баклажанів, але найпростіший – найсмачніший і найвитонченіший, який дозволяє отримати легку закуску або ж елемент комплексної страви, яка чудово підійде для обіду, вечері з родиною, друзями, або для певної урочистої або романтичної нагоди.
|
|
|
Страву можна запікати в печі, а також на сковороді або в казанку під покришкою.
Детальніше про запікання овочів в печі дивіться в статті Запечені в духовці овочі, а про запікання на сковороді – в Запечені на сковороді овочі.
Детальніше про запікання овочів в печі дивіться в статті Запечені в духовці овочі, а про запікання на сковороді – в Запечені на сковороді овочі.
|
|
Розділ:
|
Баклажани; Страви з овочів
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Температура і
Час випікання: |
200 °C
30 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Скляний або керамічний
посуд для випічки ≥20х20 см |
К-сть порцій:
|
10-12 завиванців
|
■ Складники для приготування завиванців з баклажанів
Баклажани: 4 шт (~1 кг)
|
Подрібнена з часником зелень базиліку, кінзи, кропу і петрушки
|
Основні складники для начинки:
Часник
|
Зелень
|
Прянощі мелені
|
Олія соняшникова, оливкова...
|
Можливі інші складники для начинки:
Перець солодкий
|
Перець гіркий
|
Бринза
|
Сир твердий
|
Сир з пліснявою
|
|
|
|
|
Сало
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Баклажани (4 шт)
|
1
|
кг
|
Для начинки (основні складники):
| ||
Зелень: петрушка, кріп, кінза, базилік
|
1
|
пучок
|
Часник
|
1
|
головка
|
Олія
|
-
|
до потреби
|
Прянощі мелені: перці, пряні трави, аджика…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для начинки (інші можливі наповнювачі):
| ||
Перець солодкий
|
-
|
до потреби
|
Перець гіркий (Чилі)
|
-
|
до потреби
|
Бринза / Сир твердий / Сир з пліснявою (1 брусок на порцію)
|
-
|
до потреби
|
Гриби (печериці, лісові – 1-2 на завиванець)
|
-
|
до потреби
|
М’ясо струганина, печеня, підчеревина, сало… (1 бурсок на поцію)
|
-
|
до потреби
|
Для підливи (можливий варіянт):
| ||
Помідори
|
4-6
|
шт
|
Олія
|
3-4
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування страви
■ Підготовка баклажанів
|
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
|
1
|
Баклажани помити і розрізати уздовж на пластинки товщиною до 1 см.
|
2
|
Викласти нарізані баклажани на застелену пергаментом жаровню і запекти в розігрітій духовці протягом 10 хвилин до розм’якшення. Слідкувати, щоб баклажани не запікались.
|
■ Приготування завиванців
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Поки баклажани печуться, приготувати начинку.
|
1
|
Часник почистити, розплескати ножем і посікти.
|
2
|
Зелень помити, подрібнити разом з посіченим часником.
|
3
|
Посічену суміш посолити, поперчити, приправити меленими прянощами, злегка змастити олією і вимішати.
|
4
|
Змастити запечену баклажанову пластинку пряною сумішшю, загорнути в завиванця і покласти на невеликого розміру жаровню швом донизу. Випрацювати таким чином всі баклажани.
|
5
|
Скропити завиванці олією і запекти при 250 °С протягом 10 хвилин до підрум’янення.
|
●
|
За бажанням, іншу начинку нарізати на бруски, пластинки, нашаткувати, загорнути разом з зеленню.
|
●
|
Завиванці можна запекти з помідорами. Для цього:
- помідори пробланшувати, зняти шкуринку і злегка подрінити або натерти на тертці; - частину помідорів покласти на дно, іншою частиною прикрити завиванці; - приправити прянощами, посолити, змастити олією. |
●
|
Страва з зеленню, а також з грибами смакує як гарячою, так і холодною.
|
●
|
Страва з сиром та м’ясом смакує гарячою.
|
●
|
При подачі страви, як гарячої, так і холодної, завиванці можна притрусити тертим сиром і посіченою з часником зеленню.
|
Баклажанові завиванці з різною начинкою та олійною поливкою, притрушені тертим сиром і зеленню з часником:
|
|
|
|
|
|
|
|
Баклажанові завиванці з різною начинкою в томатній приправі, притрушені тертим сиром і зеленню з часником:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завиванці з баклажанів у комплексній страві надають їй не лише смаку, а й певної урочистості:
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар