Пухкі пироги з ягідною начинкою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Традиційні сільські пироги на легкому здобному тісті, високі та пухкі, начинені свіжою ягодою: яблуками, грушами, сливами, абрикосами, вишнями…, завжди солодкі і соковиті всередині, з ніжним і солодкуватим м’якушем, заманливо смаковитою скоринкою та насиченими пахощами справжньої здобної випічки…
|
І навіть не віриться, що такий пиріг можна здолати в якості солодкої страви після гарного обіду, але це факт, тому що раз вкусивши пирога, отямлюєшся лише тоді, коли нема вже чого кусати!..
|
|
Смаковий же секрет цих пирогів полягає саме у свіжих ягодах, які можуть бути лише влітку, які достигають на дереві, а не на полицях супермаркетів, які пахнуть, смакують саме так, як повинні пахнути і смакувати справжні стиглі ягоди...
|
|
|
І тому, кожен такий пиріг пахтить своїм характерним ароматом, який привносить йому ягідна начинка.
Груші
| Абрикоси
|
Розділ:
|
Здоба; Випічка
|
Загальний час виброджування:
|
3 години
|
Температура і
Час випікання: |
175 °C
45-50 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Стандартна жаровня для духовки
Миска для зброджування тіста 6-7 л |
К-сть порцій:
|
12 пирогів по ~200 г
|
■ Складники для приготування пирогів
■ Складники для тіста
|
|
|
|
|
|
|
|
■ Складники для можливих начинок
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
| ||
Борошно
|
1
|
кг
|
Яйця (+ білок з яйця для змащування пирогів)
|
2
|
шт
|
Молоко тепле
|
200
|
мл
|
Вода тепла
|
300
|
мл
|
Сметана домашня
|
100
|
г
|
Цукор (150-250 г) / Мед (100-150 г)
|
200
|
г
|
Сіль
|
1
|
ч.ложка
|
Дріжджі (для 1 кг борошна)
|
2
|
пакетики
|
Масло
|
50
|
г
|
Для начинки (~2 ст.ложки на порцію) :
|
~800
|
г
|
Яблука / Груші
|
-
|
-
|
Сливи / Абрикоси / Вишні / Персики / Нектарини…
|
-
|
-
|
Цукор для присипки начинки (за потреби)
|
-
|
до смаку
|
Кориця мелена для присипки начинки (за бажанням)
|
-
|
до смаку
|
Для змащення сформованих пирогів:
| ||
Жовток (білок додати в заміс тіста)
|
1
|
шт
|
Вода
| 2
|
ч.ложки
|
Для поливки спечених пирогів (за бажанням):
| ||
Вода / Міцний чорний чай
|
20-30
|
мл
|
Цукор
|
2
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування пирогів
■ Замішування тіста
Яйця розтерти з цукром або з медом
Додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати до однорідності
|
Дріжджовий розчин вилити в борошно і замісити в'язке тісто
|
Викласти тісто на стола і вимісити до гладкого тіста
|
Збродити тісто протягом 30 хвилин під плівкою
|
Увести в тісто масло і сіль
|
Збродити тісто в теплі протягом 1,5 години
|
Тісто злегка обім'яти і викласти на припилений борошном стіл
|
Тісто ще раз злегка обім'яти на столі. Тісто готове до формування пирогів
|
●
|
Всі інгредієнти прогріти до кімнатної температури, борошно просіяти в миску для зброджування тіста, масло розм’якшити.
|
1
|
Яйця з цукром розтерти в мисці, додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати віничком до розчинення цукру та однорідної суміші.
|
2
|
Дріжджову суміш влити в борошно і за допомогою ложки замісити в’язке тісто, поки тісто не почне відлипати від ложки.
|
3
|
Продовжити вимішувати тісто рукою протягом 5-7 хвилин доки тісто не почне трохи відлипати від руки.
|
4
|
Викласти тісто на стола і замісити гладке тісто, яке лише злегка прилипатиме до рук (10 хвилин).
|
5
|
Тісто перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись протягом 30 хв.
|
6
|
В тісто, яке підійшло щонайменше удвічі, додати розм’якшене масло і сіль, обім’яти, викласти на стола і вимісити до повного поглинання жиру та солі і однорідності тіста (5 хвилин).
|
7
|
Тісто знову перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись при кімнатній температурі на 1,5 години. Якщо температура в приміщенні занадто низька, то тісто варто поставити зброджуватись в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку.
|
7
|
Зброджене тісто злегка обім’яти в мисці, викласти на притрушений борошном стіл і ще раз злегка обім’яти.
|
●
|
Поки тісто зброджується, підготувати начинку.
|
■ Приготування начинки
Груші, яблука почистити, видалити серцевину
і нарізати невеликими кусочками
і нарізати невеликими кусочками
З вишень, абрикос, персиків видалити кісточки
|
З слив, нектарину зняти шкуринку і видалити кісточки
|
●
|
Потрібно брати стиглі, але не розм'яклі, тугуваті плоди. Якщо ягода занадто соковита, то варто покласти підготовлену ягоду на сито і дати трохи стекти сокові. При закладці, соковиту ягоду злегка припилити борошном, щоб при формуванні начинка не розтеклась.
|
1
|
Яблука, груші почистити, видалити серцевину і нарізати невеликими кусочками. За потреби, при закладці в пироги, до смаку обцукрувати.
|
2
|
Сливи, нектарини, за потреби, пробланшувати, зняти шкуринку, видалити кісточки і нарізати невеликими кусочками. За потреби, при закладці в пироги, до смаку обцукрувати і злегка припилити борошном, якщо сливи занадто соковиті.
|
3
|
З вишень, абрикос, персиків видалити кісточки, при закладці в пироги, до смаку обцукрити, і за потреби, злегка припилити борошном.
|
●
|
Щоб начинка не обвітрювалась і не стікала соком поки вистоюється тісто, накрити її плівкою і тримати в холодильнику до формування пирогів.
|
■ Формування і випічка пирогів
Тісто розділити на 12 кусків по ~150 г, скатати колобки,
|
накрити плівкою і дати вистоятись 5 хвилин
|
Після вистоювання колобків тіста,
розім’яти колобок в коржа
і викласти на половину начинку
розім’яти колобок в коржа
і викласти на половину начинку
|
|
Загорнути короткий край
|
на частину начинки
|
Накрити вільною половиною коржа начинку
і загорнутий край, підгорнувши коржа під низ |
Підправити руками пирога до рівномірної форми
|
●
|
На жаровню побутової духовки вміщуються 12 пирогів (4х3 шт).
|
●
|
Щоб полегшити перекладення готової випічки з жаровні на рушника для її доходження, варто застелити жаровню пергаментним папером, тому що пироги виходять надзвичайно пухкими та м’якими, і при перекладанні, пироги можуть пошкодитись.
|
1
|
Тісто розділити на 12 кусків по ~150 г, скатати колобки, накрити плівкою і дати вистоятись протягом 5 хвилин.
|
2
|
Колобок легенько розім’яти на невеликого оладка, на одну половину оладка покласти начинку, залишаючи вільний край близько 2 см. Начинку до смаку обцукрити (±1 ч.л.). Якщо начинка занадто соковита, то злегка припилити її борошном.
|
3
|
Загорнути короткий край на частину начинки, потім, вільною половиною накрити всю начинку і загорнутий край, трохи заклавши оладка під низ пирога.
|
4
|
Підправити руками пирога до рівномірної форми і покласти на жаровню застелену пергаментом.
|
5
|
Сформувати подібним чином інші пироги. При викладанні, залишати між пирогами рівномірний вільний простір.
|
6
|
Накрити пироги плівкою і залишити вистоюватись на 40 хвилин (пироги піднімуться десь удвічі).
|
●
|
Через 25 хвилин вистоювання, духовку увімкнути розігірватись до 250 °C.
|
●
|
Поки тісто підходить, зробити жовткову поливку: 1 жовток розмішати з 1-2 ч.ложками води.
|
7
|
Перед закладанням пирогів в піч, змастити жовтковою поливкою верх пирогів.
|
8
|
Випікати при 175 °C 45-50 хв.
|
●
|
Спечені пироги можна змастити цукровим сиропом, що надасть їм апетитного блиску і ще привабливішого вигляду. Цукровий сироп готується поки випікаються пироги:
|
9
|
В 20-30 мл води або в міцний чорний чай покласти 2 ст.ложки цукру і на помірному вогні, помішуючи, розчинити цукор до зникнення піни і прозорості сиропу. Сироп охолодити до кімнатної температури.
|
10
|
Спечені пироги, відразу з печі, змастити сиропом і поставити у вимкнену, але ще гарячу духовку, десь на 5 хвилин для підсушування сиропу, щоб верх пирогів не був липким.
|
11
|
Викласти пироги на товстий рушник або на застелену рушником решітку, накрити випічку рушником і залишити доходити до охолодження.
|
●
|
Пироги смакують свіжими!
|
●
|
Для зберігання пирогів на 1-2 дні, застелити широку каструлю рушником, покласти пироги на рушник в каструлю, накрити краями рушника і покришкою.
Для довшого зберігання, покласти повністю охололі пироги в поліетиленовий пакет і в холодильник. Перед споживанням, дістати пироги на декілька годин з холодильника для злітеплення, або ж розпарити їх протягом декількох секунд в мікрохвильовці. |
|
|
|
|
N.B.
●
|
Особливість пропонованих пирогів витворюється тістом: пухким, легким, злегка здобним. Тісто повинне вийти живим, на межі рідкого, тоді й випічка буде легкою й пухкою. Найпростіша випічка з подібного тіста – це Пухкі булочки, рецепт яких ви знайдете в блозі, перейшовши за посиланням, або ж в переліку страв, який знаходиться в правій частині – Булочки пухкі.
|
●
|
Для пирогів тісто повинне бути трохи густішим, ніж для булочок. Звичайно ж, важко дати точну рецептуру виробу, оскільки серед складників присутні живі, домашні продукти: молоко, сметана, яйця, в яких їх жирність, щільність, густина завжди різні. При цьому, краще зробити тісто рідшим, а потім домісити на столі, припиленому борошном. Саме тут спрацьовує бабусин рецепт: «Борошна треба стільки, скільки тісто візьме…». Хоча, з власної практики за цим рецептом, на 1 кг борошна йде 2 яйця, 100 г домашньої сметани і близько 200 мл домашнього молока та 300 мл води + за бажанням, ложка меду.
|
●
|
В залежності від того, на скільки солодке тісто ви хочете отримати, в тісто йде 150-250 г цукру. Для несолодкої начинки, наприклад, тушкованою капустою, можна взяти 150 г цукру. Як на мене, 200 г цукру дають тісту ледь помітну, легку солодкуватість, яка пасує і для солодких, і для гострих начинок. Мед привносить до тіста ще й свій аромат та смак.
|
●
|
Пироги можна робити не лише з ягідною начинкою, а й з сиром, маком, капустою, квасолею..., але то вже інша історія...
|
|
|
Як розтерти мак для пирогів, а також для завиванців з маком, шуликів, дивіться в статтях: Завиванець з маком, Макова бабка, Шули́к (Ламане́ць).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар