понеділок, 29 липня 2024 р.

Shulyk – Dry Cake in Poppy Seeds and Honey Syrup

Шули́к (Ламане́ць)
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Шули́к або ламане́ць – традиційний український обрядовий корж, заправлений підливою з маку та меду, надзвичайно проста, але чудова солодка страва!..

Шулики випікають на Маковія (1 серпня), початок Спасівки – двотижневого Успінського посту, саме тому, ця страва хоча й солодка, але пісна …

Отже, шули́к – шулики́ (ламане́ць – ламанці́) – це поламані або порiзанi на невеликi шматочки пшеничнi коржi, залитi розведеним водою медом (сито́ю) разом з розтертим у макiтрi маком. Оскільки коржі в страву ламаються, то шулики називають ще й ламанця́ми.

Страва давня, яка згадується ще в Енеїді (Івана Котляревського, звичайно ж)…

Коли троянці з Енеєм гостювали в Карфагені у Дидони, то вона пригощала їх, з поміж іншого, й шуликом – завершальною солодкою стравою:

    «Тут їли розниї потрави,
    I все з полив’яних мисок,
    I самi гарниї приправи
    З нових кленових тарiлок:
    Свинячу голову до хрiну
    I локшину на перемiну,
    Потiм з пiдлевою iндик;
    На закуску кулiш i кашу,
    Лемiшку, зубцi, путрю, квашу
    I з маком медовий шулик
    (Iван Котляревський, «Енеїда», І-27)


Розділ:
Випічка; Коржі
Час замішування тіста:
30 хвилин
Температура і
Час випікання:
250 °C
до 20 хвилин
Час перетирання маку:
15 хвилин

■ Складники для шуликів

■ Складники для коржа


■ Складники для солодкої підливи


Складник
Кількість
Од вим
Для коржа:
Борошно
500
г
Вода
325
мл
Сода / Розпушувач для тіста - 1 пакетик
1
ч.ложка
Оцет ягідний (для гашення соди)
1
ст.ложка
Для солодкої підливи:
Мак
0,5
склянки
Мед
6
ст.ложок
Вода (до потреби)
0,5
л

■ Порядок приготування шулика

■ Підготовка маку


Мак запарюється за декілька годин, розтерти його можна також заздалегідь або ж поки вистоюватиметься тісто та випікатиметься корж.
1
Мак покласти в невелику каструльку і залити окропом, щоб рідина ледь покривала мак.
2
Довести мак на помірному вогні майже до кипіння, вимкнути вогонь, накрити щільним рушником і залишити на теплій конфорці запарюватись протягом 2-3 годин, а краще – звечора до ранку.
3
Запарений мак скинути на друшляк і залишити на годину стікати.
4
Покласти 2 ст.ложки розпареного маку в макітру і розтерти макогоном до м’якої, липкої маси. Протерти таким чином весь мак. При належній практиці, на протирання однієї порції маку йде до 3 хвилин.
За відсутності макітри і макогона, можна пропустити мак крізь м’ясорубку або розтерти в блендері, але результат буде гіршим за мак, розтертий в макітрі.


Коржа для шуликів можна спекти в духовці, а можна на сковороді. В духовці він виходить рівномірніше пропеченим і сухішим, але на сковороді випікати простіше і швидше. Обидва способи дають чудові результати.

■ Випікання коржа в духовці


1
Борошно просіяти в миску, посолити, соду погасити ягідним оцтом і додати до борошна.
2
Вилити в суміш воду і зробити заміс.
3
Перекласти заміс на стола і замісити протягом декількох хвилин еластичне тісто. Тісто накрити плівкою і залишити вистоюватись на 30 хвилин.
Через 15 хвилин, духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
4
Розкатати тісто в коржа завтовшки в палець (~2 см). Розкатувати коржа варто безпосередньо на жаровні. Попроштрикувати коржа по всій площі виделкою.
5
Випікати при 250 °C до 20 хв до підрум’янення коржа, але не перепалювати. Корж охолодити.


■ Випікання коржа на сковороді



Коржа можна випікати і на широкій сковороді під покришкою.
Для цього тісто розділити надвоє-натроє, в залежності від розміру сковороди:
1
Сковороду розігріти на середньому вогні.
2
Викласти тісто на сковороду, рівномірно розрівняти ложкою на всю площу сковороди товщиною з палець,  попроштрикувати коржа по всій площі виделкою, стишити вогонь до нижче середнього і випікати під покришкою 15 хвилин.
3
Корж перевернути на інший бік і випікати під покришкою ще 15 хвилин.
4
Таким же чином спекти й іншого коржа.
Коржі повинні бути рум’яними з обох боків.

■ Приготування солодкої підливи


Підлива готується рідкою, щоб в неї можна було занурити коржі, тому регулювати кількість води за потреби. Важливо вгадати кількість води: коржі повинні бути соковитими, солодкими, але не розквашеними
Зазвичай, шулика у страву не нарізають, а ламають, тому й існує ще одна його назва – ламане́ць.
1
Мед розвести в мисці водою (розведений водою мед називається сита́), додати розтертий мак і розмішати в однорідну суміш. Підлива повинна бути рідкою і достатньою, щоб занурити в неї шулики.
2
Коржа наламати в підливу невеличкими шматками і дати постояти хвилин 15-20 для просякнення шуликів.
Страва готова! Насолоджуйтесь…


N.B.
Традиційна українська кухня – сезонна, і відповідає традиційним обрядам, урочистостям та християнським святам, і зокрема, з дотриманням постів. Кожна страва готується в певний період і до певної події. Наприклад, борщ, голубці, випічка можуть бути пісними або ж скоромними, здобними. Тому, рецептура страв відповідає призначенню, а кожна страва має свою особливу назву.
Оскільки шулики – це обрядова страва на Маковія – початок двотижневого літнього посту, тому коржі для них готуються прісними: борошно, сіль, сода, вода, як і підлива: мед, мак, вода. А рецепти коржа на молоці, сметані, маслі, іншій здобі, як і підлива на молоці – це вже не шулики, це може бути корж з маком, корж на молоці, тощо…



Проста і смачна солодка страва, яка може час від часу з'являтись на вашому столі:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар