Баранина тушкована з баклажанами і овочами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
М’ясо з овочами або просто овочі, тушковані в горщиках і в печі, присутні практично у всіх кухнях світу – від крайнього Сходу до крайнього Заходу, навіть, з подібними інгредієнтами, але щоразу, виходить інша страва, з характерними місцевими особливостями, адже кожна місцина має свої секрети, що й вирізняє страву від кухні до кухні та від регіону до регіону…
|
У когось це називається рататуєм, у когось – чанахи, у когось – піті, абгушт і навіть – стью…
Визначальний же смак і аромат пропонованої страви створюють баранина і пасльонові, тобто, баклажани, перець, помідори та картопля, які й об’єднують географічне розмаїття здавалося б різних страв в одне ціле зі своїми певними смаковими родзинками.
Визначальний же смак і аромат пропонованої страви створюють баранина і пасльонові, тобто, баклажани, перець, помідори та картопля, які й об’єднують географічне розмаїття здавалося б різних страв в одне ціле зі своїми певними смаковими родзинками.
Привабливість в приготувнні подібних страв полягає перш за все в тому, що тушкування в горщиках і в печі не вимагає великої кулінарної майстерності, а лише невеликх зусиль, щоб підготувати і закласти необхідні продукти, а все інше робить вогонь і піч, наповнюючи через деякий час оселю і довкілля неймовірно апетитними пахощами, які забирають спокій не лише у близьких та рідних, але й у сусідів...
|
|
|
Розділ:
|
Страви з м’яса; Баранина
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Температура і
Час тушкування: |
150 °C
2½-3 год |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Порційні горщики ~0,7 л /
Казан або каструля 6 л |
К-сть порцій:
|
8-10 порцій
|
Страва в порційних горщиках
створить атмосферу
урочистості та романтичності
І хоча страва приготовлена в загальному казані
|
виходить не такою гламурною, але смаковитішою
|
■ Складники для приготування баранини тушкованої з баклажанами і овочами
|
|
Зелень посічена з часником для подачі страви:
базилік, кінза, кріп, петрушка, часник...
базилік, кінза, кріп, петрушка, часник...
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Баранина (м’якоть з лопатки / стегна – 100 г/порція)
|
1
|
кг
|
Смалець / Жир з баранини
|
2
|
ст.ложки
|
Цибуля
|
1
|
кг
|
Баклажани (3-4 шт)
|
1
|
кг
|
Картопля
|
500
|
г
|
Перець солодкий
|
2-3
|
шт
|
Перець червоний гіркий свіжий/мелений
|
1-2
|
шт
|
Помідори
|
700
|
г
|
Часник
|
2
|
головки
|
Прянощі мелені: перці, гвоздика, коріандр, пряні трави…
|
-
|
до смаку
|
Зелень петрушки, кропу, кінзи, базиліку…
|
1
|
пучок
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування тушкованої з овочами баранини
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Якщо страва готується в одному казані:
|
|
|
|
|
|
●
|
Страву можна готувати і подавати в порційних горщиках, а можна готувати в одному казані і перемішавши, подавати в полумисках.
|
1
|
Зрізати з м’яса плівку і нарізати брусочками ~2-2,5х3-5 см. Щоб м’ясо не «стріляло» під час обсмажування, нарізані куски викласти на серветку, накрити іншою і підсушити вологу.
|
2
|
Підготовлене м’ясо обсмажити за декілька разів на сильному вогні в 2 ст.ложках смальцю до легкого підрум’янення. М’ясо повинне вільно смажитись в один шар з невеликими проміжками між кусками.
|
3
|
Обсмажене м’ясо викласти на дно порційних горщиків або окремо, якщо страва готуватиметься в одному казані.
|
4
|
Овочі почистити і поокремо нарізати: цибулю, солодкий перець нашаткувати, гіркий перець подрібнити, баклажани, картоплю нарізати невеликими кубиками, головку часнику почистити, розчавити, посікти разом з 2/3 зелені, помідори пробланшувати, зняти шкуринку, розрізати на четвертинки.
|
●
|
Увімкнути піч розігріватись до 250 °C.
|
5
|
Цибулю злегка припустити на сильному вогні до розм’якшення, на жирі, де обсмажувалось м’ясо і викласти на м’ясо. Або ж залишити в казані, якщо страва готується в одному посуді.
|
6
|
Притрусити цибулю прянощами, часником, зеленню, посолити.
|
7
|
Викласти на цибулю шарами перець, баклажани, картоплю, помідори.
|
8
|
Залити страву окропом або гарячим росолом, щоб рідина ледь доходила до верху (близько на 2/3 об’єму).
|
9
|
Горщики або казан накрити покришками, поставити на ~15 хвилин (до закипання) в розігріту духовку. Стишити вогонь до 150 °C і тушкувати 2½-3 години (до умлівання м’яса).
|
10
|
Дістати страву з духовки і дати постояти 15 хвилин на теплій плиті для доходження. Якщо страва готувалась в одному казані, то після духовки, акуратно вимішати.
|
11
|
Поки страва доходить, головку часнику почистити, розчавити, посікти разом з залишком зелені.
|
●
|
Страва смакує гарячою.
|
●
|
При подачі, страву посипати посіченою з часником зеленню.
|
●
|
Страва подається в порційних горщиках, в яких готувалась (тому будьте обережні, щоб не обпектись), або в полумисках, якщо страва готувалась в одному казані.
|
|
|
N.B.
●
|
Головний секрет успішності страви – м’ясо повинне бути втушковане, розімліле, ніжне, майже розчинятись в роті. Тому, страва тушкується 2½-3 години (саме час умлівання м’яса). Традиційно, страва готувалась в печі на залишковому жару, тому залишалась умліватись на декілька годин. Ця страва проста, але не швидкого приготування. При цьому, за вас готує піч, а вам потрібно виставити таймер, щоб не забути про кухню, і займатись іншими справами.
|
●
|
Баранина має специфічний присмак і запах, тому її завжди готують з свіжини, а ще краще – з парного м’яса, а ще краще – на відкритому вогні, з прянощами, особливо з коріандром. Материнка, чебрець, естрагон також будуть не зайвими. До страви чудово підходить грузинська пряна суміш Хмелі-сунелі. Також, страва повинна бути в міру гострою (а то й гострішою, як на чий смак і терпимість), що теж впливає на її успішність.
|
●
|
Звичайно ж, приготування в порційних горщиках привносить елемент загадковості і святковості – чудова комплексна страва для урочистого або романтичного обіду. Проте, це не догма, тому що приготування страви в загальному казані робить її ще смаковитішою.
|
●
|
Баранина особливо характерна для середньоазійських, близькосхідних, деяких інших кухонь. І звичайно ж, страву можна готувати з будь-яким м’ясом – свининою, яловичиною, птицею, але з бараниною вона виходить особливою, характерною, даючи можливість посмакувати щось незвичне, особливе, привнісши до свого харчового раціону певного розмаїття.
|
●
|
Розрахунок кількості продуктів для певного об’єму: на одну порцію потрібно близько 100 г м’яса, одну середню/менше середньої цибулину, картоплину, два середніх/менше середніх помідори, трохи менше жмені нарізаного солодкого перцю, жмені нарізаних баклажанів, 2-4 зубки часнику. По гіркому перцю і прянощах обмежень нема – все на особистий смак!..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар