Пухкі булочки
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Маленькі, повітряні, здобні булочки, пухкі мов пухова подушечка, розправляються після стискання, відщіпуються заманливими пасмами і несуть в собі простий, солодкуватий смак справжньої хлібної випічки, яку з задоволенням смакуєш разом з молоком, чаєм, кавою… на сніданок або в підобідню перекуску…
|
…здобрюючи ж їх маслом, медом, варенням або якоюсь іншою солодкою приправою та запиваючи їх гарним напоєм, починаєш відчувати як тебе заполонює приємна насолода від легкого насичення…
Такі булочки – це ще один шедевр багатої української хлібної випічки, започаткування традицій якої губляться десь в прадавніх часах на зорі хліборобства на теренах України.
|
|
|
Розділ:
|
Загальний час виброджування:
|
3 години
| |
Температура і
Час випікання: |
175 °C
45-50 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Жаровня 42х29 см /
Стандартна жаровня для духовки Миска для зброджування тіста 6-7 л |
К-сть порцій:
|
35 шт х 48-49 г
|
■ Складники для приготування пухких булочок
|
|
|
|
|
|
|
|
Для поливки:
Жовток (білок додати в заміс)
Цукор
|
Кориця (за бажанням)
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
| ||
Борошно
|
1
|
кг
|
Яйця
|
2
|
шт
|
Молоко тепле
|
250
|
мл
|
Вода тепла
|
350
|
мл
|
Сметана домашня
|
100
|
г
|
Цукор (150-250 г) / Мед (100-150 г)
|
200
|
г
|
Сіль
|
1
|
ч.ложка
|
Дріжджі (для 1 кг борошна)
|
2
|
пакетики
|
Масло
|
50
|
г
|
Ваніль (за бажанням)
|
-
|
до смаку
|
Для поливки:
| ||
Жовток (білок додати в заміс)
|
1
|
шт
|
Цукор
|
2
|
ст.ложки
|
Кориця мелена (за бажанням)
|
1
|
ч.ложка
|
■ Порядок приготування булочок
■ Замішування тіста
Яйця розтерти з цукром або з медом
Додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати до однорідності
|
Дріжджовий розчин вилити в борошно і замісити в'язке тісто
|
Викласти тісто на стола і вимісити до гладкого тіста
|
Збродити тісто протягом 30 хвилин під плівкою
|
Увести в тісто масло і сіль
|
Збродити тісто в теплі протягом 1,5 години
|
Тісто злегка обім'яти і викласти на припилений борошном стіл
|
Тісто ще раз злегка обім'яти на столі. Тісто готове до формування булочок
|
●
|
Всі інгредієнти прогріти до кімнатної температури, борошно просіяти в миску для зброджування тіста, масло розм’якшити.
|
1
|
Яйця з цукром розтерти в мисці, додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати віничком до розчинення цукру та однорідної суміші.
|
2
|
Дріжджову суміш влити в борошно і за допомогою ложки замісити в’язке тісто, поки тісто не почне відлипати від ложки.
|
3
|
Продовжити вимішувати тісто рукою протягом 5-7 хвилин доки тісто не почне трохи відлипати від руки.
|
4
|
Викласти тісто на стола і замісити гладке тісто, яке лише злегка прилипатиме до рук (10 хвилин).
|
5
|
Тісто перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись протягом 30 хв.
|
6
|
В тісто, яке підійшло щонайменше удвічі, додати розм’якшене масло і сіль, обім’яти, викласти на стола і вимісити до повного поглинання жиру та солі і однорідності тіста (5 хвилин).
|
7
|
Тісто знову перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись при кімнатній температурі на 1,5 години. Якщо температура в приміщенні занадто низька, то тісто варто поставити зброджуватись в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку.
|
7
|
Зброджене тісто злегка обім’яти в мисці, викласти на притрушений борошном стіл і ще раз злегка обім’яти.
|
■ Формування і випічка булочок
Сформувати булочки
Викладати на застелену пергаментом жаровню
|
Дати піднятись протягом 40 хвилин
|
Змастити верх жовтком з водою
|
Запекти при 175 °С протягом 45-50 хвилин
|
Викласти булочки на рушник і залишити доходити
|
Булочки готові до смакування!
|
●
|
Якщо ви маєте практику у випічці, то легко розділите тісто на декілька рівномірних кусків, а кожен кусок поділите на потрібну кількість заготовок.
|
●
|
Якщо ж ні, то скористайтесь кухонними вагами:
- Зважте обім’яте на столі тісто і поділіть вагу на сім однакових кусків, кожен кусок поділіть на око на 5 більш-менш однакових заготовок (7 рядів по 5 булочок = 35 булочок) - Якщо ж вас влаштовує лише ідеал, то при формуванні важте кожну заготовку для однієї булочки. |
1
| Обім’яте на столі тісто поділити на сім більш-менш однакових кусків. Щоб тісто не сохло під час формування булочок, накрити розділені куски тіста плівкою.
|
2
|
Кожен кусок поділити на око (або за допомогою вагів) на 5 більш-менш однакових заготовок.
|
3
|
Кожну заготовку розпластати у невеличкий оладок, скласти в рулет, а потім, з’єднати кінці рулета разом і защіпнути, сформувавши колобок.
|
4
|
Викласти колобок на застелену пергаментом жаровню швом донизу. Випрацювати таким чином все тісто.
|
5
|
Накрити сформовані булочки плівкою і залишити на 40 хвилин підніматись (удвічі).
|
●
|
Через 25 хвилин вистоювання, духовку увімкнути розігірватись до 250 °C.
|
●
|
Поки тісто підходить, зробити жовткову поливку: 1 жовток розмішати з 1 ст.ложкою води.
|
6
|
Після 40 хвилин вистоювання заготовок і розігрівання духовки, за допомогою пензля змастити верх булочок жовтковою поливкою.
|
7
|
Стишити вогонь до 175 °C, поставити булочки в розігріту духовку на середню поличку і випікати 45-50 хв.
|
●
|
За потреби, щоб верх булочок не пригорав, накрити випічку через 30 хвилин пергаментом.
|
●
|
За бажанням, поки випікаються булочки, приготувати цукровий сироп для солодкої поливки. Для цього:
|
8
|
В 20 мл води покласти 2 ст.ложки цукру і на помірному вогні, помішуючи, розчинити цукор до зникнення піни і прозорості сиропу. Можна покласти в сироп кавову ложку меленої кориці і розмішати до однорідності. Сироп охолодити на водяній бані до кімнатної температури.
|
9
|
Спечені булочки змастити сиропом і поставити у вимкнену, але теплу духовку ще на 5 хвилин для підсушування сиропу, щоб верх булочок не був липким.
|
10
|
Перекласти булочки на застелену грубим рушником решітку і накрити зверху ще одним рушником для доходження і охолодження.
|
●
|
Булочки смакують свіжими, після охолодження.
|
●
|
Для зберігання на 1-2 дні, застелити широку каструлю рушником, покласти в каструлю булочки, накрити краями рушника і покришкою. Для довшого зберігання покласти булочки в поліетиленовий пакет і в холодильник. Перед споживанням, для злітеплення, дістати булочки на декілька годин з холодильника, або ж розпарити булочки протягом декількох секунд в мікрохвильовці.
|
N.B.
■
|
Щодо формування булочок:
На світлинах за цим рецептом, у мене вийшло 1854 г тіста ÷ 35 булочок ≈ 53 г заготовка. Вихід готового виробу 1692 г ÷ 35 булочок ≈ 48 г булочка. |
●
|
Якщо ви хочете отримати солодші булочки, то додавайте 250 г цукру або 150 г меду.
|
●
|
Секрет пухкості та м'якості булочок залежить також і від додавання в заміс сметани. Важливо, тісто повинне бути живим, більш рідкуватим.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар