понеділок, 20 травня 2024 р.

Fluffy Buns

Пухкі булочки
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Маленькі, повітряні, здобні булочки, пухкі мов пухова подушечка, розправляються після стискання, відщіпуються заманливими пасмами і несуть в собі простий, солодкуватий смак справжньої хлібної випічки, яку з задоволенням смакуєш разом з молоком, чаєм, кавою… на сніданок або в підобідню перекуску…

…здобрюючи ж їх маслом, медом, варенням або якоюсь іншою солодкою приправою та запиваючи їх гарним напоєм, починаєш відчувати як тебе заполонює приємна насолода від легкого насичення…

Такі булочки – це ще один шедевр багатої української хлібної випічки, започаткування традицій якої губляться десь в прадавніх часах на зорі хліборобства на теренах України.


Розділ:
Загальний час виброджування:
3 години
Температура і
Час випікання:
175 °C
45-50 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Жаровня 42х29 см /
Стандартна жаровня для духовки
Миска для зброджування тіста 6-7 л
К-сть порцій:
35 шт х 48-49 г

■ Складники для приготування пухких булочок



Для поливки:


Жовток (білок додати в заміс)


Цукор


Кориця (за бажанням)

Складник
Кількість
Од вим
Для тіста:
Борошно
1
кг
Яйця
2
шт
Молоко тепле
250
мл
Вода тепла
350
мл
Сметана домашня
100
г
Цукор (150-250 г) / Мед (100-150 г)
200
г
Сіль
1
ч.ложка
Дріжджі (для 1 кг борошна)
2
пакетики
Масло
50
г
Ваніль (за бажанням)
-
до смаку
Для поливки:
Жовток (білок додати в заміс)
1
шт
Цукор
2
ст.ложки
Кориця мелена (за бажанням)
1
ч.ложка

■ Порядок приготування булочок

■ Замішування тіста


Яйця розтерти з цукром або з медом


Додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати до однорідності


Дріжджовий розчин вилити в борошно і замісити в'язке тісто


Викласти тісто на стола і вимісити до гладкого тіста


Збродити тісто протягом 30 хвилин під плівкою


Увести в тісто масло і сіль


Збродити тісто в теплі протягом 1,5 години


Тісто злегка обім'яти і викласти на припилений борошном стіл


Тісто ще раз злегка обім'яти на столі. Тісто готове до формування булочок

Всі інгредієнти прогріти до кімнатної температури, борошно просіяти в миску для зброджування тіста, масло розм’якшити.
1
Яйця з цукром розтерти в мисці, додати молоко, воду, сметану, дріжджі і вимішати віничком до розчинення цукру та однорідної суміші.
2
Дріжджову суміш влити в борошно і за допомогою ложки замісити в’язке тісто, поки тісто не почне відлипати від ложки.
3
Продовжити вимішувати тісто рукою протягом 5-7 хвилин доки тісто не почне трохи відлипати від руки.
4
Викласти тісто на стола і замісити гладке тісто, яке лише злегка прилипатиме до рук (10 хвилин).
5
Тісто перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись протягом 30 хв.
6
В тісто, яке підійшло щонайменше удвічі, додати розм’якшене масло і сіль, обім’яти, викласти на стола і вимісити до повного поглинання жиру та солі і однорідності тіста (5 хвилин).
7
Тісто знову перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і залишити зброджуватись при кімнатній температурі на 1,5 години. Якщо температура в приміщенні занадто низька, то тісто варто поставити зброджуватись в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку.
7
Зброджене тісто злегка обім’яти в мисці, викласти на притрушений борошном стіл і ще раз злегка обім’яти.

■ Формування і випічка булочок


Сформувати булочки


Викладати на застелену пергаментом жаровню


Дати піднятись протягом 40 хвилин


Змастити верх жовтком з водою


Запекти при 175 °С протягом 45-50 хвилин


Викласти булочки на рушник і залишити доходити


Булочки готові до смакування!

Якщо ви маєте практику у випічці, то легко розділите тісто на декілька рівномірних кусків, а кожен кусок поділите на потрібну кількість заготовок.
Якщо ж ні, то скористайтесь кухонними вагами:
- Зважте обім’яте на столі тісто і поділіть вагу на сім однакових кусків, кожен кусок поділіть на око на 5 більш-менш однакових заготовок (7 рядів по 5 булочок = 35 булочок)
- Якщо ж вас влаштовує лише ідеал, то при формуванні важте кожну заготовку для однієї булочки.
1
Обім’яте на столі тісто поділити на сім більш-менш однакових кусків. Щоб тісто не сохло під час формування булочок, накрити розділені куски тіста плівкою.
2
Кожен кусок поділити на око (або за допомогою вагів) на 5 більш-менш однакових заготовок.
3
Кожну заготовку розпластати у невеличкий оладок, скласти в рулет, а потім, з’єднати кінці рулета разом і защіпнути, сформувавши колобок.
4
Викласти колобок на застелену пергаментом жаровню швом донизу. Випрацювати таким чином все тісто.
5
Накрити сформовані булочки плівкою і залишити на 40 хвилин підніматись (удвічі).
Через 25 хвилин вистоювання, духовку увімкнути розігірватись до 250 °C.
Поки тісто підходить, зробити жовткову поливку: 1 жовток розмішати з 1 ст.ложкою води.
6
Після 40 хвилин вистоювання заготовок і розігрівання духовки, за допомогою пензля змастити верх булочок жовтковою поливкою.
7
Стишити вогонь до 175 °C, поставити булочки в розігріту духовку на середню поличку і випікати 45-50 хв.
За потреби, щоб верх булочок не пригорав, накрити випічку через 30 хвилин пергаментом.
За бажанням, поки випікаються булочки, приготувати цукровий сироп для солодкої поливки. Для цього:
8
В 20 мл води покласти 2 ст.ложки цукру і на помірному вогні, помішуючи, розчинити цукор до зникнення піни і прозорості сиропу. Можна покласти в сироп кавову ложку меленої кориці і розмішати до однорідності. Сироп охолодити на водяній бані до кімнатної температури.
9
Спечені булочки змастити сиропом і поставити у вимкнену, але теплу духовку ще на 5 хвилин для підсушування сиропу, щоб верх булочок не був липким.
10
Перекласти булочки на застелену грубим рушником решітку і накрити зверху ще одним рушником для доходження і охолодження.
Булочки смакують свіжими, після охолодження.
Для зберігання на 1-2 дні, застелити широку каструлю рушником, покласти в каструлю булочки, накрити краями рушника і покришкою. Для довшого зберігання покласти булочки в поліетиленовий пакет і в холодильник. Перед споживанням, для злітеплення, дістати булочки на декілька годин з холодильника, або ж розпарити булочки протягом декількох секунд в мікрохвильовці.


N.B.
Щодо формування булочок: 

На світлинах за цим рецептом, у мене вийшло 1854 г тіста ÷ 35 булочок ≈ 53 г заготовка.  Вихід готового виробу 1692 г 
÷ 35 булочок  48 г булочка.
Якщо ви хочете отримати солодші булочки, то додавайте 250 г цукру або 150 г меду.
Секрет пухкості та м'якості булочок залежить також і від додавання в заміс сметани. Важливо, тісто повинне бути живим, більш рідкуватим.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар