Картопляники печені
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Запечені в печі картопляники є надзвичайно вишуканою стравою, тому що під рум’яною скоринкою ховається м'яке картопляне пюре, яке разом з ніжною цибуляною начинкою утворює справжній букет, який задовольнить смаки будь-якого гурмана...
|
Вишуканий же смак картопляників залежить не лише від картоплі, а також і від начинки, особливо, від способу її приготування...
Картопляники, картопляні пиріжки, картопляні зрази – в різних регіонах України ця страва має свою назву, але основа приготування їх скрізь однакова – це оладки з відвареної і потовченої картоплі, начинені просто цибулею або м’ясом, грибами, овочами, сиром, тощо...
Картопляники можна смажити, а можна запікати в духовці. Печені картопляники виходять ніжними і легкими. А ще, подібно до хліба, вони можуть бути основою, для різноманітних канапок з шинкою, ковбасою, рибою, тощо..., тому, варіації в начинці створюють безліч варіацій їх смаку...
Смак картопляників урізноманітнює і спосіб відварювання картоплі. Для картопляників, картоплю можна відварити в лушпинні: як смачно відварити картоплю в лушпинні можна прочитати в статті «Картопля відварена в лушпинні», або ж, можна відварити картоплю чищеною. Якщо картопля відварюється чищеною, то до узвару варто додавати лавровий лист, спеції і прянощі, цілу цибулину, що лише додасть до смаку картопляного тіста нові, пряні або інші нотки. В пропонованому рецепті, картопля готується в лушпинні, а сформовані картопляники запікаються в духовці. Начинка картопляників - сира цибуля. І ця, здавалося б, проста начинка, у поєднанні з картоплею, створює неймовірно вишуканий смак, тому що при запіканні, зверху, утворюється рум’яна скоринка, а всередині – розімліла, м'яка цибуля, яка разом з меленим чорним перцем, доповнює картоплю, роблячи страву соковитою і запашною, а головне, коли страва подається гарячою, відразу з печі, то перше, що ви відчуваєте - це її надзвичайну ніжність, яка наповнює рот смаковитим і запашним мусом... |
Час підготовки:
|
5-10 хв
|
Розділ:
|
Страви з картоплі; Картопля
|
Час формування:
|
20 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Час запікання - температура:
|
20 хв – 250 °C
|
К-сть порцій:
|
10-12 штук
|
■ Інгредієнти для приготування начинених цибулею картопляників
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
■ Для тіста:
|
-
|
-
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Яйця
|
2
|
шт
|
Борошно
|
4
|
ст.ложки
|
Масло
|
50
|
г
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Для цибуляної начинки:
|
-
|
-
|
Цибуля
|
1
|
шт
|
Оцет яблучний або сік з лимона
|
2
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
| до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
| до смаку
|
■ Приготування тіста:
|
|
| |
|
|
●
|
Перед тим, як відварювати картоплю, замаринувати цибулю для начинки:
|
1
|
Цибулю почистити, розрізати навпіл, нашаткувати і покласти в полумисок.
|
2
|
Нашатковану цибулю посолити, скропити яблучним оцтом або соком з лимону, до смаку приперчити, вимішати і залишити маринуватись поки відварюється картопля та готується картопляне тісто.
|
●
|
Приготування картопляного тіста:
|
1
|
Картоплю помити і відварити в лушпинні, як зазначено в рецепті Картопля відварена в лушпинні.
|
2
|
Картоплю почистити, як зазначено в рецепті Картопля відварена в лушпинні.
|
3
|
До картоплі добавити масло і потовкти до рівномірної маси.
|
4
|
Потовчену картоплю охолодити до кімнатної температури, регулярно помішуючи, щоб не утворювалась кірка.
|
5
|
В картопляну м'ячку добавити яйця, до смаку посолити і гарно вимішати.
|
6
|
Додати борошно і вимішати в однорідне тісто.
|
■ Формування і випікання картопляників
|
|
|
|
|
|
●
|
Перед формуванням картопляників, увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
|
1
|
Підмариновану цибулю дістати з полумиска, легенько відтиснути рукою сік в полумисок, цибулю відкласти на іншу тарілку, а до цибуляного соку добавити трохи олії, за бажанням, приправити до смаку меленими прянощами, вимішати і відставити вбік до подачі страви на стіл.
|
2
|
Борошно насипати на широку тарілку.
|
3
|
Столовою ложкою, змоченою у борошні, покласти на борошно картопляне тісто, розпластати його ложкою, утворивши оладок, викласти на нього чайну ложку маринованої цибулі, притрусити меленим чорним перцем, закрити начинку в тісті і сформувати видовжені пиріжки, викладаючи їх на притрушену борошном жаровню.
|
4
|
Запікати до рум’яного кольору в попередньо розігрітій до 250 °C духовці протягом 20 хвилин.
|
5
|
Картопляники з цибулею подавати гарячими, скроплюючи страву приправою з цибуляного соку і олії, або ж Сметанно-часниковим соусом.
|
N.B.
●
|
Картопляне тісто можна готувати з обчищеної і розрізаної на четвертинки картоплі, яку варто відварювати, додавши в каструлю лавровий лист, набір перців горошком, гвоздику, тощо, декілька ягід чорносливу, цілу цибулину, часничину, почищену цілу або розрізану на великі шматки морквину, корінь петрушки, цілий листок капусти... Тобто, картопля варитиметься в узварі, вбираючи в себе додаткові смакові відтінки, а ви отримаєте ще й чудовий овочевий узвар. Відварену картоплю дістати шумівкою з узвару, а отриманий узвар можна просто випити або використати в приготуванні якоїсь іншої страви.
|
●
|
В начинку можна класти багато чого, в залежності від фантазії: тушковану капусту, зелену цибулю з вареними яйцями, просто посічену зелень, фарш з відвареного м’яса, гриби, сир тощо...
|
●
|
На перший погляд, цибуля є найпростішою начинкою до картопляників, але вас приємно вразить вишуканий смак страви, коли ви її покуштуєте запеченою в печі та ще й гарячою: тому що під рум’яною шкуринкою ховається ніжна картопляна плоть з ледь розпареною свіжою цибулею...
|
●
|
Охолоджені картопляники з цибулею можна використовувати в якості основи для приготування канапок з сиром, солоною рибою, м’ясними делікатесами, тощо...
|
|
|
|
|
Картопляники під Сметанно-часниковим соусом
|
Картопляники в якості гарніру до комплексної страви: Шинка, сало, квашені помідори і перець
|
Канапки з картопляників під сиром і солоною рибою
|
Канапки з картопляниками під солоним оселедцем і солоною фореллю
|
Картопляник з цибулею під гострим сиром з зеленню
|
Картопляники в якості гарніру під бальзамічним оцтом
|
Смажені картопляники, начинені сиром з зеленню
|
Смажені картопляники, начинені грибами з зеленню
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар