Бісквітний пиріг
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Бісквітний пиріг – це пухка, повітряна, ніжна, солодка, випічка, немов хмаринка, яка розчиняється в роті, залишаючи відчуття насолоди, від самого дотику до страви, від її смаку та аромату...
|
Якщо ви не переживали подібних відчуттів, то це означає, що ви ніколи раніше не куштували справжнього бісквітного пирога. Тому що це – не просто кондитерський виріб, це – філософія насолоди, одна з підвалин кондитерської майстерності.
В Україні, «бісквіт» – це саме пухкий, повітряний пиріг на основі збитих яєць. В інших країнах і мовах це слово означає різні за природою кондитерські вироби. Наприклад, у Франції, Італії, це – сухе печиво, а от подібний пиріг, відповідно, називається савойський пиріг або савойський бісквіт (biscuit de Savoie) та іспанський пиріг (pan di Spagna), хоча, в самій Іспанії, це – той же самий бісквіт (bizcocho або bizcochuelo), в Португалії, це – повітряний пиріг (pão de ló), а у Великій Британії, це – губчастий пиріг (sponge cake). І хоча всі ці вироби варіюються в рецептурах, але в основі лежить тісто на основі збитих яєць.
Достеменно невідомо, де і коли був придуманий подібний пиріг, хоча, найстаріші письмові згадки стосуються савойського пирога (Франція) і датуються серединою чотирнадцятого сторіччя, британський губчастий пиріг згадується на початку сімнадцятого сторіччя, а італійський іспанський пиріг було спечено у вісімнадцятому столітті.
З часом, рецептура бісквіта вдосконалювалась, окрім борошна, стали добавляти частину картопляного крохмалю, що зробило виріб ще ніжнішим і розсипчастим.
|
В Україні, «бісквіт» – це саме пухкий, повітряний пиріг на основі збитих яєць. В інших країнах і мовах це слово означає різні за природою кондитерські вироби. Наприклад, у Франції, Італії, це – сухе печиво, а от подібний пиріг, відповідно, називається савойський пиріг або савойський бісквіт (biscuit de Savoie) та іспанський пиріг (pan di Spagna), хоча, в самій Іспанії, це – той же самий бісквіт (bizcocho або bizcochuelo), в Португалії, це – повітряний пиріг (pão de ló), а у Великій Британії, це – губчастий пиріг (sponge cake). І хоча всі ці вироби варіюються в рецептурах, але в основі лежить тісто на основі збитих яєць.
|
Достеменно невідомо, де і коли був придуманий подібний пиріг, хоча, найстаріші письмові згадки стосуються савойського пирога (Франція) і датуються серединою чотирнадцятого сторіччя, британський губчастий пиріг згадується на початку сімнадцятого сторіччя, а італійський іспанський пиріг було спечено у вісімнадцятому столітті.
З часом, рецептура бісквіта вдосконалювалась, окрім борошна, стали добавляти частину картопляного крохмалю, що зробило виріб ще ніжнішим і розсипчастим.
Обов’язкові складові – це яйця, цукор і борошно, але їх співвідношення різниться в різних рецептурах. При більш-менш однаковій кількості яєць, співвідношення цукру і борошна варіюється від 1/2 до одного і до один до одного. І відповідно, пиріг може бути надзвичайно солодким або менш солодким, а також трохи різнитися структурою готового виробу, хоча, бісквіт виходить завжди пухким і ніжним.
|
Процес замішування тіста і формування пирога проходить досить швидко та послідовно, і затримки можуть призвести до невдачі з випічкою, тому, спочатку потрібно підготувати все необхідне начиння та продукти.
• Начиння: дві миски 2-2,5 л, сито для борошна, віничок обо міксер для збивання яєць, роз'ємна форма Ø 24 см, пекарський папір: круг Ø 24 см, смужка 72х7 см.
• Посуд повинен бути сухим і без слідів жиру.
• Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.
• Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Торти і солодка випічка
|
Час замішування тіста:
|
15-20 хвилин
|
Температура і Час випікання:
|
175 °C 40 хв
|
Час охолодження:
|
1,5-2 години
|
К-сть порцій:
|
1 бісквітний пиріг
|
Необхідне начиння:
| Форма Ø 24 см
|
Пекарський папір:
|
Круг Ø 24 см
Смужка 72х7 см
|
■ Інгредієнти для приготування бісквітного пирога
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Яйце вагою ~ 60 г
|
6
|
шт
|
Цукор
|
1
|
склянка
|
Борошно (з горою)
|
1
|
склянка
|
Ванілін за рецептом виробника або
|
-
|
на кінчику ножа
|
■ Порядок приготування бісквіта
■ Замішування тіста:
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
- Перед початком замішування тіста, роз'ємну форму вистелити пекарським папером.
- Борошно просіяти. |
1
|
Жовтки і білки відділити в дві окремі миски. Жовток не повинен потрапити в білок, оскільки білок не зіб'ється в густу піну!
|
2
|
Половину цукру розтерти віничком з жовтками до повного розчинення цукру та білястого кольору (6-10 хв).
|
●
|
- Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
- Віничок помити від жовтків і висушити. |
3
|
Білки збити віничком з залишком цукру в густу і стійку піну (~10 хв).
|
4
|
Порційно, розміреними рухами знизу вгору, збиті білки обережно увести в жовтки, легенько перемішуючи до однорідної маси.
|
5
|
Борошно, порційно розтрушуючи над замісом, обережно увести в отриману суміш, легенько перемішуючи розміреними рухами знизу вгору до більш-менш однорідної маси. Тісто не переминати, щоб не зруйнувати білки.
|
■ Формування і випікання бісквітного пирога:
|
|
|
|
1
|
Тісто обережно, розміреними рухами, викласти в форму і розрівняти зверху ложкою або шпателем, не притискуючи.
|
2
|
Форму з тістом поставити в розігріту до 200 °С духовку, уникаючи ударів і струсів, стишити вогонь до 175 °С і випікати 40 хв. За час випікання, в жодному разі, не можна відчиняти духовку, оскільки пиріг впаде.
|
3
|
Бісквіт дістати з духовки обережно, уникаючи ударів і струсів, і поставити охолоджуватись на 1,5-2 години.
|
4
|
Викласти охололий бісквіт на бавовняну серветку або решітку і дати постояти ще декілька хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
|
N.B.
●
|
Бісквітне тісто боїться ударів і струсів, від чого воно падає, тому не переймайте досвід з популярних кулінарних передач, де формою з бісквітним тістом або спеченим бісквітом ефектно грюкають об стола.
|
●
|
В стандартних побутових печах, бісквітний пиріг випікається при 175 °С 40 хвилин. Хоча, час випікання бісквіту необхідно підлаштувати під параметри вашої духовки. Ви знатимете це вже після першої випічки. Готовність бісквіту перевіряється дерев’яною шпичкою, яку необхідно встромити в пиріг: вона повинна залишитись сухою. Тому, за потреби, добавте ще 3-5 хвилин випікання, слідкуючи, щоб бісквіт не перепалювався. При подальших випічках, ви вже не матимете потреби перевіряти бісквіт на готовність, якщо застосовуватимете стандартні параметри приготування за рецептом.
|
●
|
Це – перший, базовий рецепт бісквіта, який потрібно освоїти і який можна ускладнювати і доповнювати, але це ви робитимете вже свідомо і з розумінням всіх процесів. Випікання бісквітів захоплює і зачаровує, як і випікання хліба...
|
●
|
В бісквіті, надзвичайно відчувається якість яєць. З домашніх яєць, коли їх білок і жовток густі, насиченого кольору, виходить просто досконалий кондитерський виріб, з гарною структурою, гарним природнім кольором, чудовим смаком і ароматом. Такий бісквіт одночасно повітряно-легкий і дуже ситний, і насправді, для насичення достатньо невеликого шматочка.
|
●
|
Теж саме стосується і ванілі або ваніліну. Варто взяти природну ваніль, її витяжку або ванілін гарного виробника, не псуючи бісквіт дешевим порошковим ваніліном. Якщо ви хочете відчути насолоду, про яку йде мова на початку статті, то потрібно ретельно підійти до вибору продуктів: або дешево і швидко, або мистецьки і вишукано...
|
●
|
Цей бісквіт стане чудовою основою для тістечок, тортів, тощо... Існують також бісквіти масляні, розсипчасті, тощо..., рецепти яких ви знайдете в розділі Бісквітний пиріг.
|
|
|
Готовий бісквіт можна з'їсти просто так
|
А можна, з молоком, чаєм, компотом, навіть портвейном і хересом...
|
Можна покласти на нього, наприклад, полуничного варення |
Або ж здобрити просто сиропом, наприклад, малиновим, тому що гарний бісквіт смачний у будь-якій композиції...
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар