вівторок, 14 січня 2020 р.

Peremech or Round Fried Meat Pie

Біляші
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Без жодних сумнівів, біляш можна віднести до шедеврів кулінарного мистецтва, оскільки встояти від аромату гарячого біляша надзвичайно важко, особливо, якщо цей аромат застане вас на свіжому повітрі, коли він йде з кіоску вуличного фаст-фуду або домашньої випічки на базарі...

Самі біляші є винаходом татарської та башкирської кухонь і стоять в одному ряду з ечпочмаком, мантами та пельменями. Татарською та башкирською мовою біляш зветься «перемеч» або «беремеч», а «беліш» – це великий м’ясний пиріг з прісного тіста.

Характерною рисою біляша є те, що м’ясний фарш до біляшів кладеться у сирому вигляді, тому готовий виріб зберігає всі достоїнства свіжого м’яса, як то соковитість і свіжість.

Секретом же аромату і смаку цієї страви є надзвичайно органічне поєднання свіжого м’яса, цибулі і чорного перцю, які створюють чудовий апетитний букет, що здатний викликати шалене слиновиділення і параліч будь-якої волі до помірності в харчуванні.

Правильно приготовлений біляш є майже дієтичною стравою: він не жирний, не пересмажений, з пухким тістом і соковитою, зовсім не важкою начинкою.

Біляші готуються досить швидко і легко, тому що приготування тіста для біляшів не становить жодних складнощів, адже зробити за п’ять хвилин заміс, а потім поставити його вистоюватись на дві години багато сил не відбирає. Тісто робиться дуже м’яким, майже рідким, майже на межі між рідким і густим. При смаженні в фритюрі, таке тісто швидко розбухає, не всмоктує в себе жир, перетворюючись у виробі в пухкий, смаковитий пончик з м’ясною начинкою.
Але саме той, характерний смак біляша залежить від начинки. Традиційно, в біляш йде рублене або січене м’ясо, обов’язково свіжина, та грубо покришена цибуля. У татар та башкир – це баранина, в Україні – свинина, тобто м’ясо не повинне бути пісним, а навпаки, трохи жирнуватим, і посіченим, щоб в ньому зберігався м’ясний сік. Враховуючи технічний прогрес, найкраще, м’ясо і цибулю сікти в блендері до не зовсім дрібних шматочків, щоб відчувалась структурність фаршу.
Для фритюру найкраще підходить смалець, оскільки він розігрівається до вищої температури і не горить. Біляш виходить нежирним, з хрумкою, не перепаленою, скоринкою і пухкою, ніжною і соковитою структурою всередині. Тобто, смалець ідеально підходить для подібних кулінарних виробів.

Олію краще брати рафіновану оливкову для смаження, тому що вона витримує вищі температури, ніж інші олії, і виріб не перепалюється.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Випічка, Страви з борошна,
Час виброджування тіста:
2 години
Країна:
Башкиростан, Татарстан
Час смаження:
~8 хв
К-сть порцій:
12 біляшів

■ Інгредієнти для приготування біляшів



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
500
г
Яйця
3
шт
Сироватка / Молоко
250
мл
Дріжджі сухі (1 пакет 7 г)
1,5-2
ч.ложки
Цукор
1
столова ложка
Масло
60
г
Сіль
1
кав.ложка
Для начинки:
-
-
Свинина / Баранина
400
г
Цибуля
400
г
Перець чорний мелений
1
кавова ложка
Пряні трави мелені (суміш)
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Смалець / Олія для фритюру
-
за потребою

■ Приготування тіста для біляшів


1
Борошно, сіль, яйця, розтоплене масло, розчинені в молоці дріжджі та цукор висипати в миску і замісити м’яке, майже рідке тісто.
2
Накрити миску з тістом поліетиленовою плівкою, рушником і поставити на 2 години в тепле місце для виброджування. Найкраще  розігріта до 40 °C і вимкнена духовка.
3
Тісто повинне піднятись удвічі-втричі.

Приготування начинки, формування і смаження біляшів:


1
Хвилин за 20 до готовності тіста, цибулю почистити і грубо покришити.
2
М’ясо нарізати на маленькі кусочки і за декілька разів посікти в блендері, але не дуже дрібно, щоб в м’ясній начинці залишався м’ясний сік.
3
Посічені цибулю та м’ясо розмішати в мисці, приправити перцем, прянощами та посолити.
4
Тісто легенько обім’яти за допомогою дерев’яної або пластикової лопатки і викласти на притрушений борошном стіл.
5
Тісто знову легенько обкатати в борошні за допомогою лопаток, щоб воно не прилипало до рук, але не переминати, щоб з нього не виходив газ.
6
Тіста повинно вийти близько 1000 г, яке необхідно поділити на 12 частин. Найпростіше це зробити за допомогою ваг, відділяючи однакові куски по ~84 г.
7
Тісто обережно розминати руками у варениці діаметром ~12-15 см, сильно не приминаючи його.
8
Викладати на сформовані оладки рівномірно розділений фарш і защипувати мішечком до середини, залишаючи посередині невеликий отвір.
9
Сформовані біляші розкладати на притрушений борошном стіл.
10
В чавунку або в невеликій каструлі розтопити смалець в кількості, щоб біляші плавали в розтопленому жирі, і розігріти до не дуже високої температури, щоб смалець був на межі закипання, але не кипів і не горів.
11
Смажити біляші на нижче середнього-середньому вогні протягом близько 4 хвилин спочатку отвором донизу, потім перевернути і смажити ще близько 4 хвилин до рум’яного але не перепаленого кольору.
12
Підсмажені біляші викласти на решітку або серветку, щоб стік зайвий жир.
Страву подавати гарячою або теплою і не забувайте про зелень, овочі, гострі приправи, тощо...


N.B.
Характерний, запаморочливий смак біляшів полягає саме в соковитості і свіжості начинки!
Для фаршу необхідно брати свіжину, яка буде соковитою і в готовій страві.
Не бійтесь класти в фарш мелений чорний перець. М’ясна начинка повинна бути досить гострою, до смаку солоною і не прісною. З інших прянощів, можна покласти хмелі-сунелі або подібні пряні трави, але не занадто, щоб вони лише трохи вносили пряний букет, сильно не виділяючись.
Слідкуйте, щоб вогонь не був занадто сильним і біляші не пригорали: вони повинні лише підрум’янюватись в злегка киплячому жирі.
На велику кількість порцій біляші краще смажити відразу у широкому казані або в глибокій і широкій сковорідці за два-три підходи, але якщо ви готуєте на дві-три особи, то чудово підходить маленький чавунок діаметром 12-15 см. Смаження біляшів займе трохи більше часу, але розхід жиру буде меншим.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар