Горохова юшка з вуджениною
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В українській кухні, горохова юшка має особливий, насичений вуджениною аромат, який манить, збуджуючи апетит та посилюючи нестерпне бажання покуштувати страву, і вже з першої ж ложки починаєш смакувати цим неймовірним дивом кулінарії…
|
Окрім смакового задоволення, горохова юшка поживна, і гарячою вона здатна привнести тепла і затишку в холодну пору року, адже недаремно ж ця страва присутня в багатьох кухнях.
При цьому, поєднання гороху та копченого м’яса наповнює довкілля характерними, з жодною стравою незрівнянними пахощами, які здатні збудити будь-який приспаний апетит, вже не кажучи про смак та ситне задоволення від насиченої насолоди…
|
|
|
|
Розділ:
|
Юшки
|
Час підготовки:
|
15 хв
|
Час приготування:
|
~40 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Казанок / Каструля 4 л
|
К-сть порцій:
|
~3 л
|
■ Складники для приготування страви
■ Складники для кісткового росолу
Горохову юшку можна зготувати і на воді, але традиційна страва готується на кістковому або м’ясному росолі. Приготування росолу не становить великих складнощів. Для цього, щоразу, готуючи м’ясні страви, потрібно назбирати в морозилці або ж придбати на базарі гарний набір кісток. Кістки можуть бути свинячі, яловичі, баранячі, пташині, а найсмачніше буде – їх поєднання.
|
|
|
■ Приготування кісткового
росолу:
- Кістки викласти на жаровню, поставити в духовку і увімкнути розігріватись до 250 °С. - Запекти в розігрітій духовці ще протягом ~5 хвилин. |
|
- Кістки перекласти в каструлю, залити двома літрами окропу, довести до кипіння, зняти піну, додати цілі прянощі (перці, гвоздику, лавр, насіння кропу, кмину, тощо…) і варити під покришкою на легенькому вогні 3 години і більше. Росіл повинен умлівати, не кипіти.
|
|
- Готовий росіл процідити крізь сито.
Детальніше про приготування м'ясо-кісткового росолу дивіться в розділі Росіл.
|
■ Складники для горохової юшки
|
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для кісткового росолу:
| ||
Кістки: свинячі, яловичі, баранячі, пташині…
|
½-1
|
кг
|
Сіль і прянощі цілі: перці, гвоздика, насіння кропу, пряні трави…
|
-
|
до смаку
|
Для горохової юшки:
| ||
2
|
л
| |
Вудженина: свинячі реберця, підчеревина, ковбаса, шинка, птиця…
|
200
|
г
|
Горох
|
1
|
склянка
|
Картопля
|
2-3
|
картоплини
|
Морква
|
1
|
корінь
|
Петрушка
|
1
|
корінь
|
Селера (стільки ж як моркви або петрушки)
|
1
|
корінь
|
Цибуля
|
1
|
цибулина
|
Часник
|
1
|
головка
|
2
|
ст.ложки
| |
Прянощі: перці, гвоздика, трави…
|
-
|
до смаку
|
Лавр
|
1-2
|
листки
|
Зелень: петрушка, кріп, кінза… (для подачі страви)
|
1
|
пучок
|
Сметана (за бажанням, для подачі страви, на одну порцію)
|
1
|
ч.ложка
|
Сухарики (за бажанням, для подачі страви, на одну порцію)
|
1
|
ст.ложка
|
■ Порядок приготування горохової юшки
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Перед приготуванням страви, горох замочити у великій кількості води (1:5+) на 2-4 години (залежить від гороху). Перед приготуванням юшки, горох скинути на друшляк, промити холодною водою.
|
1
|
Корені, цибулю, часник почистити. Корені та вудженину нарізати невеликими кубиками, часник посікти. і все, окрім часнику, обсмажити на пряженому маслі або на смальці до розм’якшення в казанку або в каструлі, де варитиметься юшка.
|
1
|
Корені, цибулю, часник почистити. Корені та вудженину нарізати невеликими кубиками, часник посікти.
|
2
|
Корені, окрім картоплі, обсмажити в смальці або в маслі до розм’якшення, додати картоплю і просмажити ще хвилини дві.
|
3
|
Вудженину додати до смаженини і злегка обсмажити протягом хвилини.
|
4
|
Додати до смаженини посічений часник і помішуючи обсмажити протягом 20-30 секунд лише для легкого підсилення запаху та смаку. Часник не пересмажувати!
|
5
|
Додати росіл, горох, довести до кипіння, зняти пінку, стишити вогонь і варити майже до готовності гороху (25-30 хв).
|
4
|
Юшку посолити, приправити прянощами і довести при легкому кипінні до готовності (ще 5-10 хв).
|
●
|
Подаючи юшку на стіл, посипати посіченою зеленню.
|
●
|
При подачі, можна також порційно класти в юшку сухарики та трохи сметани.
|
|
|
|
N.B.
●
|
Горохову юшку можна зготувати пісною, на грибному відварі та з грибами. Для копченого смаку та аромату можна взяти копчений чорнослив або копчену паприку. Виходить також неймовірно смачно, з іншими, особливими відтінками.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!


























Немає коментарів:
Дописати коментар