понеділок, 24 листопада 2025 р.

Pea Soup with Smoked Meat

Горохова юшка з вуджениною
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В українській кухні, горохова юшка має особливий, насичений вуджениною аромат, який манить, збуджуючи апетит та посилюючи нестерпне бажання покуштувати страву, і вже з першої ж ложки починаєш смакувати цим неймовірним дивом кулінарії…

Окрім смакового задоволення, горохова юшка поживна, і гарячою вона здатна привнести тепла і затишку в холодну пору року, адже недаремно ж ця страва присутня в багатьох кухнях.

При цьому, поєднання гороху та копченого м’яса наповнює довкілля характерними, з жодною стравою незрівнянними пахощами, які здатні збудити будь-який приспаний апетит, вже не кажучи про смак та ситне задоволення від насиченої насолоди…


Розділ:
Юшки
Час підготовки:
15 хв
Час приготування:
~40 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Казанок / Каструля 4 л
К-сть порцій:
~3 л

■ Складники для приготування страви

■ Складники для кісткового росолу

Горохову юшку можна зготувати і на воді, але традиційна страва готується на кістковому або м’ясному росолі. Приготування росолу не становить великих складнощів. Для цього, щоразу, готуючи м’ясні страви, потрібно назбирати в морозилці або ж придбати на базарі гарний набір кісток. Кістки можуть бути свинячі, яловичі, баранячі, пташині, а найсмачніше буде – їх поєднання.


■ Приготування кісткового росолу:

- Кістки викласти на жаровню, поставити в духовку і увімкнути розігріватись до 250 °С.
- Запекти в розігрітій духовці ще протягом ~5 хвилин.
- Кістки перекласти в каструлю, залити двома літрами окропу, довести до кипіння, зняти піну, додати цілі прянощі (перці, гвоздику, лавр, насіння кропу, кмину, тощо…) і варити під покришкою на легенькому вогні 3 години і більше. Росіл повинен умлівати, не кипіти.
- Готовий росіл процідити крізь сито.

Детальніше про приготування м'ясо-кісткового росолу дивіться в розділі Росіл.

■ Складники для горохової юшки



Складник
Кількість
Од вим
Для кісткового росолу:
Кістки: свинячі, яловичі, баранячі, пташині…
½-1
кг
Сіль і прянощі цілі: перці, гвоздика, насіння кропу, пряні трави…
-
до смаку
Для горохової юшки:
2
л
Вудженина: свинячі реберця, підчеревина, ковбаса, шинка, птиця…
200
г
Горох
1
склянка
Картопля
2-3
картоплини
Морква
1
корінь
Петрушка
1
корінь
Селера (стільки ж як моркви або петрушки)
1
корінь
Цибуля
1
цибулина
Часник
1
головка
2
ст.ложки
Прянощі: перці, гвоздика, трави…
-
до смаку
Лавр
1-2
листки
Зелень: петрушка, кріп, кінза… (для подачі страви)
1
пучок
Сметана (за бажанням, для подачі страви, на одну порцію)
1
ч.ложка
Сухарики (за бажанням, для подачі страви, на одну порцію)
1
ст.ложка

■ Порядок приготування горохової юшки


Перед приготуванням страви, горох замочити у великій кількості води (1:5+) на 2-4 години (залежить від гороху). Перед приготуванням юшки, горох скинути на друшляк, промити холодною водою.
1
Корені, цибулю, часник почистити. Корені та вудженину нарізати невеликими кубиками, часник посікти. і все, окрім часнику, обсмажити на пряженому маслі або на смальці до розм’якшення в казанку або в каструлі, де варитиметься юшка.
1
Корені, цибулю, часник почистити. Корені та вудженину нарізати невеликими кубиками, часник посікти.
2
Корені, окрім картоплі, обсмажити в смальці або в маслі до розм’якшення, додати картоплю і просмажити ще хвилини дві.
3
Вудженину додати до смаженини і злегка обсмажити протягом хвилини.
4
Додати до смаженини посічений часник і помішуючи обсмажити протягом 20-30 секунд лише для легкого підсилення запаху та смаку. Часник не пересмажувати!
5
Додати росіл, горох, довести до кипіння, зняти пінку, стишити вогонь і варити майже до готовності гороху (25-30 хв).
4
Юшку посолити, приправити прянощами і довести при легкому кипінні до готовності (ще 5-10 хв).
Подаючи юшку на стіл, посипати посіченою зеленню.
При подачі, можна також порційно класти в юшку сухарики та трохи сметани.


N.B.
Горохову юшку можна зготувати пісною, на грибному відварі та з грибами. Для копченого смаку та аромату можна взяти копчений чорнослив або копчену паприку. Виходить також неймовірно смачно, з іншими, особливими відтінками.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар