Печеня з м’ясом і картоплею на вогні
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Жодна наймодерніша і найтехнологічніша кухня в хаті не дасть вам відчути неймовірний смак і аромат страви, приготовленої на відкритому вогні.
Саме тому, печеня з м’ясом і картоплею, яка увібрала в себе дим, жар і магію вогнища, перевершить будь-який кулінарний витвір ресторанної кухні. І знову ж таки, весь секрет – у простих, ну зовсім примітивних, смаках, але післясмак страви ще довго ганятиметься за вами з докорами, що ви, зі скромності, відмовились від добавки!.. |
Звичайно ж, підготовку для приготування будь-якої страви на відкритому вогні потрібно розпочати з підготовки відповідного посуду та кухонного начиння.
Для печені, найкраще підходить широка і глибока сковорідка, призначена спеціально для готування їжі в польових умовах. Зараз, в Україні, в продажу з’явились ось такі сковорідки. Коштують вони не дешево, але ця інвестиція заслуговує на увагу, тому що подібна сковорідка внесе у ваш відпочинок на природі чи у власному дворі свій певний шарм, а також дозволить готувати неймовірно смачні страви. А також, якщо ви не переїжджатимете її гусеницями трактора або не кластимете під декількатонний прес, то, за належного догляду, ця річ прослужить вам все життя і піде слугувати нащадкам, аж допоки, в далекому майбутньому, її не розкопають археологи, чухаючи собі потилиці у здогадках про призначення такої дивовижної речі... А також, потрібні будуть дрова, розпалювач або ж сухий хмиз, що спрощує приготування страв на природі в рази. Отже, перед тим, як складати перелік необхідних для страви продуктів, потрібно запастись відповідним знаряддям та посудом. Це: • широка і глибока сковорідка з кришкою для відкритого вогню, • лопатка для роздмухування вогню, • дрова, • розпалювач для дров (метиловий або етиловий спирт) або сухий хмиз, • сірники, • ложка і лопатка з довгими держаками, • а також, бавовняна серветка для рук та для тримання розпечених на вогні сковорідки та кришки з неї, тощо... |
Щодо дров! Для приготування печені вам не потрібно тягнути з собою кубометр дров, тому що буде достатньо і чотирьох-п’яти поліняк.
Також, приготування страв на вогні взимку вносить трохи своєї специфіки, тобто:
Коли ви дивитесь в кіно, як заблукалі в лісі або втікачі розпалюють на морозі вогонь і без жодних проблем смажать на ньому з впольованої дичини соковиту печеню, то пам’ятайте, що за кадром їм асистує і допомагає ціла знімальна команда, включно з професійними кухарями, і в яку не входить жоден мисливець, тому що вполювати в лісі здобич не так вже і просто, якщо не сказати – дуже складно.
Але зовсім впадати у відчай не потрібно, тому що для нас з вами є базар, або в крайньому разі – супермаркет!
З усіх правил приготування страв на відкритому вогні, та ще й узимку, є одне золоте правило: не перевантажувати сковорідку великою кількістю закладених продуктів, якби вам не хотілось нагодувати від пуза всіх своїх друзів, знайомих та інших зголоднілих.
Тому що на морозі, знизу, страва може вже підгорати, а зверху – покриватись інеєм. Такий собі парадокс... Для цього, м’яса та картоплі, чи то будь-яких інших інгредієнтів, повинно бути в один шар, або хоча б – без гори, щоб всі продукти рівномірно і одночасно пропікались, уникаючи пригорань і в той же час, не залишались сирими.
Після швидкого обсмажування м’яса та припускання цибулі, коли добавляються інші інгредієнти, страву обов’язково потрібно доготовлювати під кришкою, а ще краще, накривати кришку ще чимось, щоб в сковорідці чи в казанку утворювався достатній для запікання жар.
Також, потрібно страву регулярно помішувати і слідкувати, щоб вогонь не був занадто інтенсивним.
Це в декількох словах, а далі – все за рецептом!
Також, приготування страв на вогні взимку вносить трохи своєї специфіки, тобто:
Коли ви дивитесь в кіно, як заблукалі в лісі або втікачі розпалюють на морозі вогонь і без жодних проблем смажать на ньому з впольованої дичини соковиту печеню, то пам’ятайте, що за кадром їм асистує і допомагає ціла знімальна команда, включно з професійними кухарями, і в яку не входить жоден мисливець, тому що вполювати в лісі здобич не так вже і просто, якщо не сказати – дуже складно.
Але зовсім впадати у відчай не потрібно, тому що для нас з вами є базар, або в крайньому разі – супермаркет!
З усіх правил приготування страв на відкритому вогні, та ще й узимку, є одне золоте правило: не перевантажувати сковорідку великою кількістю закладених продуктів, якби вам не хотілось нагодувати від пуза всіх своїх друзів, знайомих та інших зголоднілих.
Тому що на морозі, знизу, страва може вже підгорати, а зверху – покриватись інеєм. Такий собі парадокс... Для цього, м’яса та картоплі, чи то будь-яких інших інгредієнтів, повинно бути в один шар, або хоча б – без гори, щоб всі продукти рівномірно і одночасно пропікались, уникаючи пригорань і в той же час, не залишались сирими.
Після швидкого обсмажування м’яса та припускання цибулі, коли добавляються інші інгредієнти, страву обов’язково потрібно доготовлювати під кришкою, а ще краще, накривати кришку ще чимось, щоб в сковорідці чи в казанку утворювався достатній для запікання жар.
Також, потрібно страву регулярно помішувати і слідкувати, щоб вогонь не був занадто інтенсивним.
Це в декількох словах, а далі – все за рецептом!
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з м’яса
|
Час приготування:
|
30 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
на 6-8 порцій
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для печені:
|
-
|
-
|
Свинина м’якоть, бажано жирна
|
800
|
г
|
Сало або підчеревина
|
200
|
г
|
Цибуля
|
1
|
кг
|
Картопля середнього розміру
|
2
|
кг
|
Часник
|
2
|
голівки
|
Олія
|
100
|
мл
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Пряні трави сухі мелені
|
-
|
за смаком
|
Інші спеції та прянощі
|
-
|
за смаком
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
■
|
Підготування продуктів для печені:
|
●
|
Якщо, звичайно ж, ви не в довгому поході, а робите разовий вихід на природу, то всі інгредієнти варто підготувати удома, в комфортних умовах, спакувати в герметичний посуд або поліетиленові пакети, і поставити в холодильник до моменту виходу з дому.
|
1
|
Цибулю почистити нашаткувати товстими скибками і скласти в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер.
|
2
|
Картоплю помити, почистити, нарізати уздовж четвертинками, але не дрібнити її, скласти в пакет, максимально вичавивши з пакету кисень, щоб картопля не окислювалась і не темніла.
|
3
|
Часник почистити, розчавити лезом ножа, посікти і покласти в невеликий герметичний контейнер або в поліетиленовий пакет, щільно прикривши його, щоб часник не обвітрювався і не видихався.
|
4
|
Сало або підчеревину нарізати великими кусками і також скласти в пакет.
|
5
|
М’ясо нарізати порційно великими кусками, покласти його до сала і зберігати в пакеті охолодженим в холодильнику, щоб воно не стікало соком та не обвітрювалось.
|
6
|
Підготовлені та спаковані м’ясо і овочі покласти до виходу з дому в холодильник.
|
●
|
Ще раз пройтись по списку необхідних предметів та інгредієнтів для приготування печені на природі і можна вирушати на відпочинок, після якого вже нічого не хочеться, тому що свіже повітря, багаття, дим та декількагодинне тупцювання на місті відбирають всі сили!..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування кулешу:
|
1
|
Розпалити дрова і дати їм трохи прогоріти до утворення жару.
|
2
|
Поставити на вогонь сковорідку розігріватись, вилити на неї олію.
|
3
|
М’ясо та підчеревину акуратно викласти кожен кусок на розігріту сковорідку, підсмажити на вогні з одного боку до рум’яної шкуринки, перевернути на інший бік, дати трохи підсмажитись з іншого боку і викласти зверху нарізану цибулю.
|
4
|
За допомогою лопатки і ложки з довгими держаками, помішувати цибулю між м’ясом, потихеньку підсовуючи її під м’ясо і слідкуючи, щоб ні цибуля, ні м’ясо не підгорали.
|
5
|
Як тільки цибуля трохи розм’якне, викласти на сковорідку картоплю, перемішати, накрити на декілька хвилин кришкою.
|
6
|
Регулярно знімати кришку і помішувати страву, слідкуючи щоб вона не підгорала і не обвуглювалась.
|
7
|
Сковорідку з готовою печенею зняти з вогню, поставити на стіл, посолити, притрусити до смаку чорним меленим перцем та іншими спеціями, викласти зверху посічений часник і все акуратно перемішати, не руйнуючи картоплю.
|
8
|
Сковорідку накрити кришкою і дати постояти декілька хвилин для доходження, тримаючи її над зовсім легким жаром, щоб печеня не продовжувала тушкуватись, а лише була в теплі.
|
9
|
Страва найкраще смакує гарячою, тому що гаряче сирим не буває – це ще одне правило приготування страв на вогні!
|
N.B.
●
|
Відкритий вогонь дає сильний жар і завжди є небезпека того, що страва, яка готується, в мить, обвуглиться. Тому, готуючи на вогні, необхідно постійно слідкувати за його інтенсивністю та за приготуванням страви, часто і вчасно перемішуючи її, можливо, інколи знімаючи казанок чи сковорідку на одну-дві хвилини з вогню.
|
●
|
Не потрібно розпалювати занадто великий вогонь. Жару пригорщі вугілля або декількох поліняк дров достатньо для приготування як м’яса, так і складнішої страви. Звичайно ж, практика буде для вас найкращим вчителем, але основні принципи приготування на вогні потрібно знати і дотримуватись їх.
|
●
|
Сильний жар відкритого вогню вносить також свої корективи у спосіб закладки продуктів у страву. Овочі та інші продукти необхідно нарізати великими кусками, соломкою, кубиками, не дрібнити, тому що сильний жар швидко пересушує їх і перепікає. Також, майже всі овочі закладаються практично разом, тому що на природі, нема умов для складних технологій.
|
●
|
І не забувайте про свіжі овочі, соління, зелень, які повинні супроводжувати будь який обід, і на природі також!..
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар