Шпу́ндра – запечена з буряками свинина
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Поєднання буряка і м’яса створює цікавий кулінарний букет, який вражає вишуканістю свого смаку та яскравістю самої страви, що в результаті, приносить як фізичне, так і естетичне задоволення…
|
Смажені реберця присутні у будь-якій кухні, яка поважає свинину, але тушковані в буряковій підливі свинячі реберця – це кулінарна насолода саме української традиційної кухні.
Також, це – одна з найдавніших страв української кухні, про яку згадується ще в Енеїді, звичайно ж, Івана Котляревського:
Також, це – одна з найдавніших страв української кухні, про яку згадується ще в Енеїді, звичайно ж, Івана Котляревського:
53
I зараз попросив до столу
Латин Енеєвих бояр,
Пили горiлку до iзволу
I їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрiв з буряками,
А в юшцi потрух з галушками,
Потiм до соку каплуни;
З отрiбки баба, шарпанина,
Печена з часником свинина,
Крохналь, який їдять пани.
Пили горiлку до iзволу
I їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрiв з буряками,
А в юшцi потрух з галушками,
Потiм до соку каплуни;
З отрiбки баба, шарпанина,
Печена з часником свинина,
Крохналь, який їдять пани.
Отже, шпу́ндра – це тушковані з буряками свинячі реберця або ошийок, і саме буряк надає страві оригінальності та вишуканості смаку.
Хоча, не буряком єдиним витворюється букет цієї страви, тому що в неї також кладеться багато цибулі та до смаку прянощів, а для гостроти – достатньо гіркого перцю. Ось таким чином і готується загадкова і смачна шпундра!.. |
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Свинина; Страви з м’яса;
|
Час тушкування:
|
2 години
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Казанок/Каструля 5 л
|
К-сть порцій:
|
6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування шпундри
Смалець для обсмажування | Буряка, цибулі та м'яса йде у рівній кількості |
Буряковий квас або ж: | Буряковий сік з ягідним оцтом |
Борошно: пшеничне / кукурудзяне / гречане... | або ж панірувальні сухарі |
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Порібрина свиняча (з розрахунку 2 реберця на порцію)
|
1
|
кг
|
2
|
ст.ложки
| |
Буряк
|
1
|
кг
|
Цибуля
|
1
|
кг
|
Часник
|
2
|
головки
|
Буряковий квас / Буряковий сік з ягідним оцтом
|
0,5
|
л
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Прянощі мелені: переці, пряні трави, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Борошно / Сухарі панірувальні (для загущення підливи)
|
-
|
за потреби
|
Для бурякового соку:
|
-
|
-
|
Буряк
|
1
|
шт
|
-
|
до смаку
| |
Вода
|
-
|
за потреби
|
■ Порядок приготування шпундри
Буряковий квас використовується в страві в якості підкислювача. Як зробити буряковий квас ви можете прочитати в рецепті Буряковий квас. Але страву можна приготувати і на буряковому сокові, а в якості підкислювача використати Фруктово-ягідний оцет, рецепт якого також можна знайти в Cookery Travel. В такому разі, спочатку потрібно вичавити бурякового соку.
■ Приготування бурякового соку
|
|
●
|
Щоб уникнути розфарбування буряковим колером кухні, всі операції потрібно робити акуратно і без поспіху. Можна натирати і вичавлювати буряк в кухонній мийці.
|
1
|
Буряк почистити, натерти на дрібній тертці, добавити 1 склянку води і розмішати.
|
2
|
Викласти бурякову м’якоть в змочену у воді бавовняну серветку і вичавити з неї сік.
|
3
|
Довести об’єм соку водою до 500 мл, добавити до смаку ягідний оцет.
|
■ Приготування шпундри
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Страву можна готувати як в духовці, так і на плиті. В духовці тушкувати страву при 150 °C.
|
1
|
Порібрину розрізати на окремі реберця (по два реберця на одну порцію) і обсмажити в казанку з обох боків на сильному вогні в невеликій кількості жиру (по 1-2 хвилини з кожного боку). Не пересмажувати і не перепалювати!
|
2
|
Буряк та цибулю почистити і нашаткувати грубою соломкою.
|
3
|
Спочатку, злегка обсмажити буряк в казанку, в якому смажились реберця. Добавити до буряка цибулю і обсмажити до розм’якшення.
|
4
|
Обсмажені овочі приперчити, приправити меленими прянощами, викласти на них почищені та розрізані на четвертинки зубки часнику, посолити і залити буряковим квасом або буряковим соком з ягідним оцтом.
|
●
|
Страва повинна мати приємний кисло-солодкий смак, приблизно, як борщ, відповідно, скорегуйте квас або сік на кислотність.
Також, страва смакує, коли вона досить гостра, тому, до смаку приперчіть її. |
5
|
Викласти на овочі обсмажені реберця, довести до кипіння, накрити покришкою, стишити вогонь і тушкувати на легенькому вогні ~2 години. Страва не повинна кипіти, а умлівати.
|
●
|
Якщо страва готується в духовці, то духовку зі стравою розігріти до 250 °C, стишити вогонь до 150 °C і тушкувати ~2 годин.
|
6
|
Обережно, щоб не зірвати м’ясо з кісточок, вийняти реберця на тарілку і скорегувати підливу на сіль і перець. Страва повинна бути до смаку перченою і посоленою.
|
7
|
Борошно злегка обсмажити до кремового кольору, покласти в казан до підливи, помішуючи, довести до легкого кипіння і загущення, занурити в підливу реберця, знову дати кипнути, накрити покришкою, вимкнути вогонь і залишити страву на 10-15 хвилин на теплій плиті.
|
●
|
Для загущення підливи, замість борошна, можна використати панірувальні сухарі. Також, можна загущувати страву різними видами борошна: пшеничним, кукурудзяним, гречаним, що привноситиме до страви окремий присмак.
|
●
|
Шпундра смакує гарячою і реберця або ошийок подаються разом з буряковою підливою з будь-яким гарніром або хлібом (грінками).
|
●
|
В тарілці, присипати страву посіченими часником і зеленню.
|
N.B.
●
|
Шпудра готується також з ошийком: по два куски на порцію, тобто ~1 кг м’яса потрібно розрізати на 12 кусків.
|
●
|
При цьому, з іншими частинами туші страва вийде не менш смачною. Можна зготувати шпундру і з іншими видами м’яса: яловичина, баранина, птиця. Чому ні? Головне – дотримуватись філософії страви та технології приготування.
|
|
|
|
|
До страви підійде будь-який гарнір: картопля, каша, паста, наприклад, галушки:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар