неділя, 12 травня 2024 р.

Fresh Shortcrust Pastry for Snacks

Прісне пісочне тісто для закусок
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кошики з прісного пісочного тіста слугують чудовою основою для гострих закусок з салатів, риби, м’яса, паштетів, сиру, яєць – всього не перелічити – та надають святковому обідові ще більшої урочистості, грайливості, апетитності, тобто – гарного настрою, яким і повинне супроводжуватись подібне застілля…

А ще, пісочні кошики доповнюють і витончують закуску, оскільки вони просто розчиняються в роті, посилюючи м’якість і ніжність начинки.

Секрет пісочного тіста полягає у великій кількості жиру і мізерній кількості рідини. Тому, потрапивши до рота, тобто до теплого і вологого середовища, пісочне тісто плавиться і розчиняється, залишаючи відчуття м'якості і насолоди, подібно до того, як розмиваються хвилею і зникають вибудовані на піску творіння, вимальовуючи чисту й гладку поверхню вологого пляжу.

Традиційно, пісочне тісто готується на маслі або смальці, які і надають смакового шарму пісочній випічці. Для гострих закусок найкраще підходить смалець, також гарним поєднанням є масло з смальцем в будь-якій пропорції, що і витворює досить крихку випічку, даючи відразу відчуття вершковості, смаковитості і етерної легкості.


Але окрім смакування, страва створює гарний настрій, який ще більше збуджує апетит:


Розділ:
Випічка, Тісто пісочне
Час підготовки
і замішування тіста:
15-20 хвилин
Температура і
Час випікання:
250 °C
12-15 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
12 порційних форм Ø 5-6 см
К-сть порцій:
±430 г тіста
12 пісочних кошиків

■ Інгредієнти для приготування прісного пісочного тіста

Смалець або масло, яйце, дрібка солі, борошно і трохи холодної води або молока – ось і вся нескладна рецептура:


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яйце
1
шт
Смалець / Масло / Поєднання смальцю і масла
100
г
Сіль
1
дрібка
Борошно
250
г
Вода / Молоко холодні (за потреби, для замісу)
1-4
ст.ложки
Яйце / Жовток для змащення кошиків (за потреби)
1
шт

■ Порядок приготування прісного пісочного тіста

■ Замішування тіста

Зазвичай, на маслі тісто замішується без додавання води – в залежності від жирності масла. На смальці тісто виходить надзвичайно крихким і для замішування потребує додавання 2-4 столових ложок холодної води або молока.
1
Масло або смалець, або їх поєднання, витримати 2-3 години при кімнатній температурі до розм’якшення.
2
Борошно просіяти.
3
Яйце збити з сіллю до піни.
4
Розм’якшене масло/смалець розмішати до однорідності та інтенсивно вимішуючи, поступово увести в збите яйце.
5
Борошно додавати частинами, вимішуючи ложкою або кописткою до однорідного тіста.
6
Якщо тісто залишається розсипчастим, в крихтах, то додати 1 ст.ложку холодної води або молока. За потреби, додати порціями ще 1-2 ст.ложки холодної води або молока.
7
Як тільки почне утворюватись однорідне тісто, припинити замішувати, щоб тісто не стало занадто еластичним. Тісто повинне вийти напіврозсипчастим, досить крихким, злегка еластичним. В кінці замішування, можна швидко обім’яти тісто кінчиками пальців, слідкуючи щоб тісто не перегрівалось.
8
Тісто викласти на харчову плівку і сформувати в рівномірний брусок (можна за допомогою двох кухонних дошок або широких шпателів), загорнути в плівку і охолодити протягом години-півтори в морозилці до легкого застигання жиру.
Пісочне тісто готове до використання.

■ Формування і випікання пісочних кошиків


1
За потреби, холодні форми злегка змастити жиром (бажано смальцем).
2
Дістати тісто з морозильника і рівномірно нарізати тонкими пластинами (виходить 12 шт вагою ~35-37 г кожна), покласти порцію тіста на плівку і злегка розкатати качалкою розміром удвічі більшим за діаметр форми. Намагайтесь звести до мінімуму контакт тіста з руками.
3
Викласти розкатаний оладок в форму, швидко сформувавши кошик по всій площині форми, утворюючи бортик по висоті форми (~2-2,5 см). Випрацювати подібним чином все тісто.
Чудовим помічником стане 100-мілілітровий гранчак з рівним дном – кошики виходять рівномірно сформованими.
Поставити сформовані кошики в морозилку і увімкнути піч розігріватись до 250 °C.
4
Поставити форми в розігріту до 250 °C піч і випікати 12-15 хвилин до підрум’янення виробу, але не перепалювати.
Якщо планується занадто волога начинка, то щоб готовий виріб не розкисав, після ~8 хвилин випікання, кошик потрібно підпекти протягом ~5 хвилин з яйцем або жовтком. Для цього:
5
Для змащування, поки випікаються кошики, яйце злегка збити або жовток змішати з 1 ст.ложкою води.
6
Дістати випічку з духовки, змастити пензлем внутрішню поверхню кошиків яйцем або жовтком і знову поставити в духовку ще на 3-5 хвилин до підрум'янення, але не перепалювати.
7
Кошики дістати з духовки і акуратно, щоб не поламати, витягнути їх з форм за допомогою столового ножа і покласти на грубий бавовняний рушник, для підсихання денця кошика від можливого залишку вологи і до повного охолодження випічки. Намагайтесь тримати кошики за дно, а не за стінки.
Охолоджені кошики бажано поставити в холодильник на 1-2 години для більшого охолодження перед їх начиненням.
Пісочні кошики готові для подальшого начинення і оформлення готової страви.
Зберігати в застеленій папером металевій коробці з покришкою в прохолодному місці або в холодильнику.


N.B.
Початково, пісочні кошики випікались на смальці або на маслі, або на їх поєднанні, що й витворювало насиченість смаку та вершковість готової випічки. Використання ж маргарину повністю нівелює задум кухаря, перетворюючи випічку у абсолютно безсмаковий, прісний витвір.
Щоб спекти солодкі кошики для кондитерських виробів, потрібно яйце збити з цукром до розчинення цукру, а далі все за рецептом. На пропоновану порцію солодких кошиків йде близько 50 г цукру.
Солодкі пісочні кошики з ягідною начинкою (дивіться Ягідні тістечка):


Пісочні кошики з печінковою начинкою Паштет з пташиної печінки з овочами:


Чудовий набір для фуршету, який задовольнить кожного вашого гостя:






Канапка з сиром, аджикою і зеленню зігріє любителів гострого


Канапка з яйцем, зеленню і сметаною


Канапка з паштетом під горіховою підливою і хроном


Якщо ж канапок на всіх не вистачає, то можна з чистою совістю розрізати такого кошика навпіл, або ж і на четвертинки, адже питання стоїть не в потамуванні голоду, а в певному естетичному задоволенні, яке лише пожвавить спілкування в дружній застільній компанії…



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар