Прісне пісочне тісто для закусок
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Кошики з прісного пісочного тіста слугують чудовою основою для гострих закусок з салатів, риби, м’яса, паштетів, сиру, яєць – всього не перелічити – та надають святковому обідові ще більшої урочистості, грайливості, апетитності, тобто – гарного настрою, яким і повинне супроводжуватись подібне застілля…
|
А ще, пісочні кошики доповнюють і витончують закуску, оскільки вони просто розчиняються в роті, посилюючи м’якість і ніжність начинки.
Секрет пісочного тіста полягає у великій кількості жиру і мізерній кількості рідини. Тому, потрапивши до рота, тобто до теплого і вологого середовища, пісочне тісто плавиться і розчиняється, залишаючи відчуття м'якості і насолоди, подібно до того, як розмиваються хвилею і зникають вибудовані на піску творіння, вимальовуючи чисту й гладку поверхню вологого пляжу.
Секрет пісочного тіста полягає у великій кількості жиру і мізерній кількості рідини. Тому, потрапивши до рота, тобто до теплого і вологого середовища, пісочне тісто плавиться і розчиняється, залишаючи відчуття м'якості і насолоди, подібно до того, як розмиваються хвилею і зникають вибудовані на піску творіння, вимальовуючи чисту й гладку поверхню вологого пляжу.
Традиційно, пісочне тісто готується на маслі або смальці, які і надають смакового шарму пісочній випічці. Для гострих закусок найкраще підходить смалець, також гарним поєднанням є масло з смальцем в будь-якій пропорції, що і витворює досить крихку випічку, даючи відразу відчуття вершковості, смаковитості і етерної легкості.
|
|
|
Але окрім смакування, страва створює гарний настрій, який ще більше збуджує апетит:
|
|
|
|
Розділ:
|
Випічка, Тісто пісочне
|
Час підготовки
і замішування тіста: |
15-20 хвилин
|
Температура і
Час випікання: |
250 °C
12-15 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
12 порційних форм Ø 5-6 см
|
К-сть порцій:
|
±430 г тіста
12 пісочних кошиків |
■ Інгредієнти для приготування прісного пісочного тіста
Смалець або масло, яйце, дрібка солі, борошно і трохи холодної води або молока – ось і вся нескладна рецептура:
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Смалець / Масло / Поєднання смальцю і масла
|
100
|
г
|
Сіль
|
1
|
дрібка
|
Борошно
|
250
|
г
|
Вода / Молоко холодні (за потреби, для замісу)
|
1-4
|
ст.ложки
|
Яйце / Жовток для змащення кошиків (за потреби)
|
1
|
шт
|
■ Порядок приготування прісного пісочного тіста
■ Замішування тіста
|
|
|
|
|
|
●
|
Зазвичай, на маслі тісто замішується без додавання води – в залежності від жирності масла. На смальці тісто виходить надзвичайно крихким і для замішування потребує додавання 2-4 столових ложок холодної води або молока.
|
1
|
Масло або смалець, або їх поєднання, витримати 2-3 години при кімнатній температурі до розм’якшення.
|
2
|
Борошно просіяти.
|
3
|
Яйце збити з сіллю до піни.
|
4
|
Розм’якшене масло/смалець розмішати до однорідності та інтенсивно вимішуючи, поступово увести в збите яйце.
|
5
|
Борошно додавати частинами, вимішуючи ложкою або кописткою до однорідного тіста.
|
6
|
Якщо тісто залишається розсипчастим, в крихтах, то додати 1 ст.ложку холодної води або молока. За потреби, додати порціями ще 1-2 ст.ложки холодної води або молока.
|
7
|
Як тільки почне утворюватись однорідне тісто, припинити замішувати, щоб тісто не стало занадто еластичним. Тісто повинне вийти напіврозсипчастим, досить крихким, злегка еластичним. В кінці замішування, можна швидко обім’яти тісто кінчиками пальців, слідкуючи щоб тісто не перегрівалось.
|
8
|
Тісто викласти на харчову плівку і сформувати в рівномірний брусок (можна за допомогою двох кухонних дошок або широких шпателів), загорнути в плівку і охолодити протягом години-півтори в морозилці до легкого застигання жиру.
|
●
|
Пісочне тісто готове до використання. |
■ Формування і випікання пісочних кошиків
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
За потреби, холодні форми злегка змастити жиром (бажано смальцем).
|
2
|
Дістати тісто з морозильника і рівномірно нарізати тонкими пластинами (виходить 12 шт вагою ~35-37 г кожна), покласти порцію тіста на плівку і злегка розкатати качалкою розміром удвічі більшим за діаметр форми. Намагайтесь звести до мінімуму контакт тіста з руками.
|
3
|
Викласти розкатаний оладок в форму, швидко сформувавши кошик по всій площині форми, утворюючи бортик по висоті форми (~2-2,5 см). Випрацювати подібним чином все тісто.
|
●
|
Чудовим помічником стане 100-мілілітровий гранчак з рівним дном – кошики виходять рівномірно сформованими.
|
●
|
Поставити сформовані кошики в морозилку і увімкнути піч розігріватись до 250 °C.
|
4
|
Поставити форми в розігріту до 250 °C піч і випікати 12-15 хвилин до підрум’янення виробу, але не перепалювати.
|
●
|
Якщо планується занадто волога начинка, то щоб готовий виріб не розкисав, після ~8 хвилин випікання, кошик потрібно підпекти протягом ~5 хвилин з яйцем або жовтком. Для цього:
|
5
|
Для змащування, поки випікаються кошики, яйце злегка збити або жовток змішати з 1 ст.ложкою води.
|
6
|
Дістати випічку з духовки, змастити пензлем внутрішню поверхню кошиків яйцем або жовтком і знову поставити в духовку ще на 3-5 хвилин до підрум'янення, але не перепалювати.
|
7
|
Кошики дістати з духовки і акуратно, щоб не поламати, витягнути їх з форм за допомогою столового ножа і покласти на грубий бавовняний рушник, для підсихання денця кошика від можливого залишку вологи і до повного охолодження випічки. Намагайтесь тримати кошики за дно, а не за стінки.
|
●
|
Охолоджені кошики бажано поставити в холодильник на 1-2 години для більшого охолодження перед їх начиненням.
|
●
|
Пісочні кошики готові для подальшого начинення і оформлення готової страви.
|
●
|
Зберігати в застеленій папером металевій коробці з покришкою в прохолодному місці або в холодильнику.
|
|
|
N.B.
●
|
Початково, пісочні кошики випікались на смальці або на маслі, або на їх поєднанні, що й витворювало насиченість смаку та вершковість готової випічки. Використання ж маргарину повністю нівелює задум кухаря, перетворюючи випічку у абсолютно безсмаковий, прісний витвір.
|
●
|
Щоб спекти солодкі кошики для кондитерських виробів, потрібно яйце збити з цукром до розчинення цукру, а далі все за рецептом. На пропоновану порцію солодких кошиків йде близько 50 г цукру.
|
●
|
Солодкі пісочні кошики з ягідною начинкою (дивіться Ягідні тістечка):
|
Пісочні кошики з печінковою начинкою Паштет з пташиної печінки з овочами:
|
|
|
|
Чудовий набір для фуршету, який задовольнить кожного вашого гостя:
|
|
Канапка з січеним оселедцем і зеленню |
Канапка з сиром, аджикою і зеленню зігріє любителів гострого
|
Канапка з яйцем, зеленню і сметаною
|
Канапка з паштетом під горіховою підливою і хроном
|
Якщо ж канапок на всіх не вистачає, то можна з чистою совістю розрізати такого кошика навпіл, або ж і на четвертинки, адже питання стоїть не в потамуванні голоду, а в певному естетичному задоволенні, яке лише пожвавить спілкування в дружній застільній компанії…
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар