неділю, 25 лютого 2018 р.

Vorschmack or Forshmak

Оселедець січений або Форшмак
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Давньонімецькою мовою форшмак (Vorschmack або Forshmak) означає гарячу закуску з січеного солоного оселедця або м’яса. Сама ж страва належала до прусської, шведської та фінської кухонь.

В Україні, ця страва трансформувалась у холодну закуску з мілко посіченого солоного оселедця і прижилась та поширилась в українській єврейській кухні...

Тому, дати рецепт приготування форшмаку в одній статті було б некоректно, адже все залежить від того, з якої власне кухні береться рецепт, а об’єднує їх всіх лише метода подрібнення інгредієнтів у страві. Наприклад, якось гостюючи у одному німецькому селі в Казахстані, хазяйка похвалилась мені, що у неї є гарний давній рецепт закуски з січеного оселедця, і лише потім, вона сказала це німецькою мовою – Vorschmack (дослівно: перед смакуванням – тобто, закуска, смакування).

В Україні, традиційно, до форшмаку входили солоний оселедець, масло, цибуля, хліб, чорний мелений перець та яблучний оцет або лимонний сік. З часом, до страви почали добавляти варені яйця, яблука, навіть цукор, а самі компоненти двічі пропускати через м’ясорубку, але це вже не форшмак, а швидше паштет...

Нажаль, через тотальне панування так званого совкового «общєпіта», багато оригінальних рецептів зазнали неприродної трансформації, коли приготування страв підганялось під одну лінійку громадського харчування з уведенням промислових напівфабрикатів. Не оминула ця недоля і форшмак.

Пропоную спробувати приготувати форшмак за його оригінальною рецептурою, тобто, саме з посічених оселедця і цибулі, тому що за такої методи, компоненти зберігають свою соковитість і гостроту, формуючи гармонійний смаковий букет страви. Тому що це – не гомогенізований паштет, а закуска, тобто те, що подавалось для легкого втамування голоду і збудження апетиту одночасно... І повірте, що, давно-давно, саме так готувала форшмак одна давня знайома моєї бабусі, яка розумілась на кухні та традиціях...

Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Страви з риби
Час приготування:
10 хвилин
Країна:
Україна
Час охолодження:
1-2 години
К-сть порцій:
700-800 г


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Філе з двох оселедців
4
шт
Цибуля більше середнього розміру
1
шт
Масло
50-70
г
Хліб пшеничний черствий
150
г
Чорний перець мелений
1/3
кав.ложка
Трави пряні мелені (хмелі-сунелі)
1/2
кав.ложка
Яблучний оцет або лимонний сік
2-3
ст. ложки
Сіль
-
за смаком


Приготування форшмаку:
1
Масло дістати з холодильника розм’якати.
2
Цибулю почистити і дуже мілко покришити, покласти в миску, присолити і скропити оцтом або лимонним соком, добавити мелені перець та пряні трави, перемішати і залишити маринуватись.
3
Черствий хліб замочити у холодній воді.
4
Два оселедці почистити на філе.
5
Філе оселедців нарізати на смужки, а потім посікти великим кухонним ножем або сікачем майже до пастоподібної маси, але повинні залишатись дрібні шматочки. Добавити посічений оселедець до цибулі.
6
Зцідити воду з розмоченого хліба і добавити хліб в миску до інших інгредієнтів.
6
Добавити злітеплене і м’яке масло.
7
Всі інгредієнти гарно вимішати до однорідної маси.
8
Форшмак можна викласти в полумисок, а можна сформувати в різних формах, і поставити в холодильник на годину-дві охолоджуватись.
9
Подавати охолодженим як закуску, а можна викласти на шматок хліба у вигляді канапки.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар