Оселедець січений або Форшмак
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Давньонімецькою мовою форшмак (Vorschmack або Forshmak) означає гарячу закуску з січеного солоного оселедця або м’яса. Сама ж страва належала до прусської, шведської та фінської кухонь.
В Україні, ця страва трансформувалась у холодну закуску з мілко посіченого солоного оселедця і прижилась та поширилась в українській єврейській кухні... |
Тому, дати рецепт приготування форшмаку в одній статті було б некоректно, адже все залежить від того, з якої власне кухні береться рецепт, а об’єднує їх всіх лише метода подрібнення інгредієнтів у страві. Наприклад, якось гостюючи у одному німецькому селі в Казахстані, хазяйка похвалилась мені, що у неї є гарний давній рецепт закуски з січеного оселедця, і лише потім, вона сказала це німецькою мовою – Vorschmack (дослівно: перед смакуванням – тобто, закуска, смакування).
В Україні, традиційно, до форшмаку входили солоний оселедець, масло, цибуля, хліб, чорний мелений перець та яблучний оцет або лимонний сік. З часом, до страви почали добавляти варені яйця, яблука, навіть цукор, а самі компоненти двічі пропускати через м’ясорубку, але це вже не форшмак, а швидше паштет...
Нажаль, через тотальне панування так званого совкового «общєпіта», багато оригінальних рецептів зазнали неприродної трансформації, коли приготування страв підганялось під одну лінійку громадського харчування з уведенням промислових напівфабрикатів. Не оминула ця недоля і форшмак.
Пропоную спробувати приготувати форшмак за його оригінальною рецептурою, тобто, саме з посічених оселедця і цибулі, тому що за такої методи, компоненти зберігають свою соковитість і гостроту, формуючи гармонійний смаковий букет страви. Тому що це – не гомогенізований паштет, а закуска, тобто те, що подавалось для легкого втамування голоду і збудження апетиту одночасно... І повірте, що, давно-давно, саме так готувала форшмак одна давня знайома моєї бабусі, яка розумілась на кухні та традиціях...
В Україні, традиційно, до форшмаку входили солоний оселедець, масло, цибуля, хліб, чорний мелений перець та яблучний оцет або лимонний сік. З часом, до страви почали добавляти варені яйця, яблука, навіть цукор, а самі компоненти двічі пропускати через м’ясорубку, але це вже не форшмак, а швидше паштет...
Нажаль, через тотальне панування так званого совкового «общєпіта», багато оригінальних рецептів зазнали неприродної трансформації, коли приготування страв підганялось під одну лінійку громадського харчування з уведенням промислових напівфабрикатів. Не оминула ця недоля і форшмак.
Пропоную спробувати приготувати форшмак за його оригінальною рецептурою, тобто, саме з посічених оселедця і цибулі, тому що за такої методи, компоненти зберігають свою соковитість і гостроту, формуючи гармонійний смаковий букет страви. Тому що це – не гомогенізований паштет, а закуска, тобто те, що подавалось для легкого втамування голоду і збудження апетиту одночасно... І повірте, що, давно-давно, саме так готувала форшмак одна давня знайома моєї бабусі, яка розумілась на кухні та традиціях...
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з риби
|
Час приготування:
|
10 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час охолодження:
|
1-2 години
|
К-сть порцій:
|
700-800 г
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Філе з двох оселедців
|
4
|
шт
|
Цибуля більше середнього розміру
|
1
|
шт
|
Масло
|
50-70
|
г
|
Хліб пшеничний черствий
|
150
|
г
|
Чорний перець мелений
|
1/3
|
кав.ложка
|
Трави пряні мелені (хмелі-сунелі)
|
1/2
|
кав.ложка
|
Яблучний оцет або лимонний сік
|
2-3
|
ст. ложки
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування форшмаку:
|
1
|
Масло дістати з холодильника розм’якати.
|
2
|
Цибулю почистити і дуже мілко покришити, покласти в миску, присолити і скропити оцтом або лимонним соком, добавити мелені перець та пряні трави, перемішати і залишити маринуватись.
|
3
|
Черствий хліб замочити у холодній воді.
|
4
|
Два оселедці почистити на філе.
|
5
|
Філе оселедців нарізати на смужки, а потім посікти великим кухонним ножем або сікачем майже до пастоподібної маси, але повинні залишатись дрібні шматочки. Добавити посічений оселедець до цибулі.
|
6
|
Зцідити воду з розмоченого хліба і добавити хліб в миску до інших інгредієнтів.
|
6
|
Добавити злітеплене і м’яке масло.
|
7
|
Всі інгредієнти гарно вимішати до однорідної маси.
|
8
|
Форшмак можна викласти в полумисок, а можна сформувати в різних формах, і поставити в холодильник на годину-дві охолоджуватись.
|
9
|
Подавати охолодженим як закуску, а можна викласти на шматок хліба у вигляді канапки.
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар