Ягідні тістечка
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Насолода може проявлятись різним чином, як наприклад, ось так:
Невимушено, елєґантно, ви кладете до рота зовсім малесеньке, зі звабливою яскравою ягідкою, тістечко і... |
...і ваші очі мимоволі примружуються, а по обличчу розливається вираз блаженства та неймовірної насолоди...
І здивування… як так може бути?.. адже ви куштуєте звичайне, ягідне, пісочне тістечко?..
І здивування… як так може бути?.. адже ви куштуєте звичайне, ягідне, пісочне тістечко?..
Але якщо вам вже довелось скуштувати ягідного пирога з пісочного тіста, рецепт якого можна знайти в Cookery Travel, то ви будете досить здивовані тим, як лише невеличка варіяція в формі доводить смакові відчуття до нестримного захвату…
|
|
|
Отже, ягідні тістечка готуються за тим же рецептом, що і ягідний пиріг, але завдяки своїм невеличким розмірам, вони виходять тендітнішими, легшими і збалансованішими щодо тіста і начинки, а смакові рецептори концентруються на одному єдиному кулінарному витворі, який з легкістю посилається до рота, дозволяючи відчути насолоду від гармонійного поєднання його компонентів, які утворюють нову кондитерську якість.
Час підготовки:
|
15 хв
|
Розділ:
|
Торти і солодка випічка
|
Температура і час випікання:
|
250 °C – 5-7 хвилин
|
Час збирання тістечок:
|
25 хвилин
|
Час охолодження:
|
1-2 години
|
К-сть порцій:
|
18 тістечок Ø 5 см
|
■ Інгредієнти для приготування ягідних тістечок
Для тіста і кремової начинки | Для ягідної поливки |
|
|
З ягід, потрібно брати без жорстких кісточок. Для поливки можна взяти желе в пакетику
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Масло
|
100
|
г
|
Цукор
|
1/2
|
склянки
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Сіль
|
1
|
дрібка
|
Ванілін
|
0,5
|
г
|
Борошно
|
1,5
|
склянки
|
Для кремової начинки:
|
-
|
-
|
Лимон невеликого розміру
|
1
|
шт
|
Молоко згущене
|
150
|
г
|
Жовток
|
2
|
шт
|
Цукор
|
1/3
|
склянки
|
Лікер фруктово-ягідний
|
1-2
|
ст.ложки
|
Для ягідної начинки (як приклад):
|
-
|
-
|
Персик великий
|
1
|
шт
|
Слива велика
|
2
|
шт
|
Ківі
|
1/2
|
шт
|
Ягода: полуниця, малина, тощо…
|
50-100
|
г
|
Для желейної поливки:
|
-
|
-
|
Желатин швидкорозчинний
|
1
|
кав.ложка
|
Вода / Сік / Узвар фруктово-ягідний
|
50-80
|
мл
|
■ Порядок приготування ягідних тістечок
■ Приготування пісочного тіста:
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Готовий виріб матиме кращу структуру, якщо пісочне тісто витримати декілька днів в морозилці, тому, варто розбити процес приготування тістечок на два-три дні.
|
●
|
Для випікання пісочних корзинок потрібні 18 кексових форм Ø 4-5 см.
|
1
|
Масло витримати 2-3 години при кімнатній температурі.
|
2
|
Цукор розтерти з маслом за допомогою блендера або дерев’яної ложки до повного розчинення.
|
3
|
Сіль, ванілін додати до цукрово-масляної суміші і розмішати.
|
4
|
Добавити до суміші яйце і розмішати до однорідної маси.
|
5
|
Борошно добавляти порціями, швидко вимішуючи кописткою до однорідного, еластичного, м’якого тіста.
|
6
|
Тісто загорнути в плівку, сформувавши рівномірний брусок або циліндр, і покласти в морозилку для заморожування.
|
■ Приготування кремової начинки:
|
|
1
|
З лимона, натерти цедру в миску, на середній тертці, вичавити з обчищеного лимона до цедри сік.
|
2
|
Добавити цукор, лікер, згущене молоко, жовтки.
|
3
|
Вимішати до однорідної маси.
|
■ Випікання пісочних кошиків і збирання тістечок
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Перед тим, як діставати з холодильника тісто, увімкнути розігріватись духовку до 250 °C.
|
2
|
Дістати тісто з морозильника і нарізати тонкими пластинками (товщиною ~5 мм), викласти їх на дошці і залишити на 5 хвилин для легкого розм’якшення. Викласти заготовки в холодні форми Ø ~ 4-5 см, швидко розминаючи його по всій площині форми.
|
3
|
Поставити форми в розігріту духовку до 250 °C і випікати 5-7 хвилин, слідкуючи, щоб кошики для тістечок не пригоріли.
|
4
|
Дістати кошики з духовки, наповнити їх по бортики (~1 ч.ложка) кремовою начинкою і поставити випікатись ще на 3 хвилини при температурі 200 °C до рум’яного кольору кремової начинки, але не перепалювати.
|
5
|
Поки випікаються кошики, приготувати желейну поливку:
Рідину (вода, сік або фруктовий компот) нагріти майже до кипіння і помішуючи, розчинити в ній желатин.
|
6
|
Кошики дістати з духовки. Акуратно, щоб не поламати кошики, витягнути їх з форм за допомогою зубочистки або дерев’яної шпички і покласти на дошку або решітку, вкриту грубим бавовняним рушником, щоб упередити спарювання денця кошика.
|
7
|
Фрукти та ягоди тоненько нарізати і відразу ж викладати зверху пропеченої кремової начинки.
|
8
|
Акуратно залити желейною поливкою ягоди і фрукти, слідкуючи, щоб кожен шматочок був вкритий желейною масою.
|
9
|
Охолодити протягом 1-2 годин і тістечка – готові!
|
N.B.
●
|
Пісочні фруктово-ягідні тістечка готуються досить шидко, не зважаючи на декілька розрізнених процесів. Правила замішування і формування тіста – ті ж самі, що і для пісочного тіста. Перш за все, присутність великої кількості жиру вимагає мінімального контакту тіста з руками, бажаного приготування в прохолодному приміщенні та швидкості обробки, що впливає на його м’якість. Тому, краще замішувати тісто ложкою або товстою кописткою.
|
●
|
Готуючи пісочне тісто, необхідно прослідкувати за тим, щоб цукор повністю розчинився в суміші, тому що при випіканні коржа, він карамелізуватиметься і у випічці з’являться тверді піщинки на зубах.
|
●
|
Кондиційність пісочної випічки також залежить від якості застосовуваного масла. Варто брати масло не менше 82,5% жирності, а ще краще – домашнє. При цьому, пісочне тісто необхідно витримувати декілька днів в морозилці, що покращить структуру готового виробу.
|
●
|
Ягоди і фрукти потрібно брати повністю стиглі, м’які, уникаючи плодів з жорсткою структурою або твердими кісточками. В начинку йдуть будь-які плоди – від полуниці до манго, все, що може подарувати нам щедрий супермаркет або базар. Звичайно ж, жителі тропічних широт у більшій милості від фруктово-ягідного достатку!
|
●
|
Необхідно уникати також занадто соковитих плодів або ж, при можливості, давати їм трохи стікати. Сам сік може піти на желейну поливку. Желейна поливка просто необхідна для запобігання обвітрювання ягідної начинки, а також для довершення тістечка в одну смакову спокусу.
|
●
|
Кремову підливку варто робити трохи з кислинкою, щоб уникнути приторної солодкості кінцевого виробу.
|
●
|
Желейну поливку можна замінити желе для торта, що продається в пакетиках.
|
●
|
Ягідні пісочні тістечка є чудовою нагодою проявити весь ваш творчий потенціал, тому, творіть без остраху, але з відчуттям міри!
|
|
|
Тістечка в розломі просто приголомшують своєю креативністю:
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар