неділю, 18 березня 2018 р.

Moka or Coffee of Made in Italy Style

Мока або кава стилю Made in Italy
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Гейзерний кавник Мока (італійською – Moka або Moca) розробив і запатентував у 1933 році італійський інженер Альфонсо Біалетті. Саме такий, який виробляється і по сьогодні: з алюмінію, восьмигранної форми. Головна ж ідея винаходу полягала у тому, щоб дати можливість будь-кому приготувати і випити каву еспресо вдома, без складного апарату і великих фізичних затрат...

Тому, кавник повинен був бути практичним, ергономічним, економічним та не займати багато місця. І це сеньйору інженеру вдалось, оскільки популярність кавника Мока стала настільки великою, що його виробництво досягло більше сотні мільйонів штук, а сама форма стала надбанням концепції Italian Style (Італійського Стилю) або ж – Made in Italy (Зроблено в Італії).

Найбільшою популярністю, серед кавників фірми Біалетті, користуються апарати на одну і три порції; випускаються також кавники на шість і більше порцій.

Найсмачніша ж кава виходить у кавнику на одну порцію. Пояснити чому – досить важко. Думаю, що тут спрацьовує принцип чарівності самого напою. До речі, наприклад, у джезві на одну порцію, кава також виходить найсмачнішою! Можливо, це через те, що кава – напій індивідуальний?

Назва заварника «Мока» походить від назви єменського міста Мока, яке колись і уславилось виробництвом арабської кави, і звідки вона пішла подорожувати світом. До речі, у творі Вольтера «Кандід», головний герой розповідає, що подорожуючи по Оттоманській імперії, його якось пригостили чудовим кавовим напоєм, приготовленим з зерен кави Мока, без різних інших домішок з Баталії, чи з Антильських островів...



Кавник Мока, як і всі інші гейзерні кавники, складається з ємності для води, в яку вставляється ситечко з кавою у формі лійки, верхнього ситечка, а зверху, накручується глечичок для приймання кави.

Принцип дії гейзерного кавника полягає у тому, що вода нагрівається, розширюється, утворюється пара, а відповідно, і вищий тиск, під дією якого вода виштовхується з нижньої ємності, просочується під тиском крізь каву, вимиваючи з неї всі необхідні і корисні елементи для міцного і ароматного напою.

І дійсно, заварювати каву у такому кавнику є річчю надзвичайно простою, хоча, як завжди, існують свої секретики, тобто, правила, дотримуючись яких, ви завжди отримуватимете відмінний результат, а особливо, коли ви хочете смакувати саме ту, Made in Italy Style каву!

По-перше, ГОЛОВНИЙ ПРИНЦИП: візьміть гарну каву, призначену для заварювання в гейзерній кавоварці! Наприклад, італійську, адже ви збираєтесь дегустувати каву по-італійськи!

По-друге, якщо ви щойно придбали такий заварник, то спочатку, пропустіть через нього воду без кави, щоб видалити можливі залишки виробництва, потім, заваріть порцію кави, але не пийте її. Після цього, помийте кавник гарячою водою, без хімії! На заварнику утвориться тоненька захисна плівочка з окису та кавових олій. Ваш апарат готовий для використання.

Якщо ви виконали дві попередні умови, то можете починати варити справжню італійську каву Мока – в Italian Style!

Приготування кави Мока:
1

Спочатку, закип’ятіть потрібну порцію води і налийте окріп в кавову філіжанку / філіжанки, зануривши в них також і кавові ложечки. Якщо чашечки будуть холодними, то ваша кава відразу захолоне і ви не отримаєте гарячого напою.
2

Налийте в нижню ємність воду. Вода повинна лише доходити до нижнього рівня запобіжного клапана надлишкового тиску. Можна заливати і холодну воду, але краще залити окріп. Це дозволить відразу отримати високий тиск, що лише покращить роботу апарату.
3

Насипте в ситечко каву, трішки притисніть її, але не перетрамбовуйте, тому що вода не зможе просочитись крізь каву. Кава повинна бути в рівень з верхнім краєм. Після декількох заварювань, ви вже знатимете як сильно потрібно ущільнювати.
4

Накрутіть верхній глечичок, до кінця, але не перетискайте, щоб запобігти передчасному зношуванню силіконового ущільнювача.
5


Поставте кавник на інтенсивний вогонь найменшої конфорки (Застереження: на фото кришечка піднята для наочності, при заварюванні кришечка повинна бути закрита!). Якщо у вас газова плита, то слідкуйте, щоб вогонь не обпалював ручку і не обгортав кавоварку, тому що це також призведе до швидкого зношування силіконового ущільнювача та деформації і пошкодження металевих елементів.
6

Зазвичай, кава готова, коли ви почуєте, як характерно сичить пара.
7

Злийте з філіжанки окріп, насипте цукор і лийте каву на цукор, що посилює аромат і смак напою. Якщо ви п’єте каву з молоком, то паралельно закип’ятіть потрібну порцію молока, чи на плиті, чи у мікрохвильці, і добавте у філіжанку до кави.
8
Кава готова! Насолоджуйтесь!


N.B.

Правила не складні, але потрібно неухильно їх дотримуватись, щоб насолоджуватись справжньою кавою. Не лінуйтесь, ці зусилля варті того.
Кава, в такому заварнику, виходить надзвичайно насичена і міцна, тому ви самі відчуєте, що, хоча б трішки, але цукру класти потрібно. До того ж, арабська приказка про те, що кава повинна бути чорною немов беззоряна ніч, гарячою немов пекельний вогонь і солодкою немов цілунок коханої жінки залишається в силі...
Ситечко для кави розраховане на певну порцію заварки. Тобто, воно повинне бути вщент заповнене і кава трішки ущільнена в рівень з верхнім краєм ситечка. Якщо ви п’єте слабшу каву, то краще добавити у готовий напій молока або окропу, але ситечко наповнюйте повністю. Якщо ви покладете менше заварки, то вийде, як кажуть італійці «acqua sporca», тобто «брудна вода». І це вже не буде кава по-італійськи, це буде, дійсно брудна вода!..
Мийте кавник лише гарячою водою, без застосування хімії. Після того, як ви помили апарат, відразу не збирайте його, дайте йому висушитись до повного випаровування вологи. Це убезпечить його від появи різкого запаху прілої кави, що впливатиме, звичайно ж, і на якість вашого напою. Збираючи заварник для зберігання, сильно не закручуйте його, залишаючи невеличкий люфт. Це убезпечить від завчасного зносу ущільнювача, а також апарат не «задихатиметься».
Якщо ви обережно ставитиметесь до свого кавового заварника, тобто, не робитимете механічних пошкоджень, не перепалюватимете на вогні, не перекручуватимете його при збиранні, то він служитиме вам надзвичайно довго, навіть без заміни ущільнювача.
І ще один секретик смачної кави від «майстра»: крапніть в чашку на цукор (зверніть увагу на слово «крапніть», а не влийте!) декілька крапель бренді або віскі. Ви лише покращите смак напою. При наливанні кави, від високої температури, спирти різко випаровуються і вивільняють ароматичні олії з кави. Як кажуть італійці: «Mi raccomando!» – наполегливо раджу!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар