неділя, 3 травня 2020 р.

Raw Eggs

Сирі яйця
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Яйце є одним з найдовершеніших і найзбалансованіших харчових продуктів. Воно має все необхідне для зародження, зростання і забезпечення життєдіяльності живого організму. А вживання в їжу сирих яєць є найкращим способом використати всі переваги, які може запропонувати цей продукт... 

Оцінивши всю поживну цінність яйця, людина задумалась над його магічністю, тобто – магією зародження життя. Тому, в людській цивілізації, яйце стало чимось більшим, ніж простим продуктом харчування, воно стало символом творення життя, символом приходу весни, символом відродження, об’єктом поклоніння, обожнювання, писанкою, крашанкою, прикрасою, темою мистецтва, предметом декору, незамінною річчю в щоденному житті...

Словникове ж визначення яйця не таке романтичне: «Захищена від зовнішнього впливу різними оболонками чи шкаралупою овальної форми сукупність білка й жовтка, з яких утворюється зародок птахів та деяких тварин (уживається як продукт харчування).» (Словник української мови)

Коротко і вичерпно!

А от в кулінарії, завдячуючи своїй вишуканості та делікатності, окрім свого суто «технічного» застосування в різних стравах (нехай це будуть окремі страви, або ж у вигляді інгредієнта), яйце стало лагоминою, тобто смакотою, предметом смакування.



Звичайно ж, мова йде про яйця домашні, які знесені курми, що вільно гуляють по дворі, гребуться в землі, гріються на сонці та квокчуть у курниках, яких господарі годують краще за котів і собак... а не про яйця, які знесли кури на курячих концентраційних фермах, де птахів змушують нести побільше однакових яєць, годуючи їх штучними кормами.

Домашнє яйце – це витвір мистецтва! Це – основа для творення кулінарних шедеврів, хоча, і не лише кулінарних, а й мистецьких! Зазвичай, воно невеликих розмірів, миле для ока, з міцною шкаралупою, густими, насиченого кольору білком і жовтком, воно ситне і надзвичайно смачне! І якщо ви покуштуєте яйця з різних господарств, то відчуєте і різний смак кожного з них, це, як борщ, який у кожної господині виходить різний, залишаючись таким же смачним борщем...

І хоча ми звикли, що страви готуються з яєць курячих, але насправді, ще з доісторичних часів, людство споживало і споживає яйця будь-яких птахів: качок, гусок, індичок, страусів, павичів, чайок, сорок, ворон, перепілок, дроздів... та інших яйцекладних тварин: черепах, крокодилів, тощо... всіх не перелічити. Тому що яйце є досконалим продуктом харчування.
При цьому, яйце кожного виду має свій характерний смак. Наприклад, качині яйця мають смак, схожий з курячими, але вони більші за розмірами та жирніші, але готувати з них можна будь-які страви, як і з курячих.


Але в статті, мова піде саме про яйця курячі! І не просто курячі, а про ДОМАШНІ курячі яйця, про найсвіжіші і найкращої якості курячі яйця, яким не більше тижня, і які знесені курми, що зростали і живуть не в клітках, а на відкритому подвір’ї, які гребуться в землі, вишукуючи лише їм відомий корм, курми, яких годують простими, також домашніми продуктами, без хімічних та біологічних добавок! 

На щастя, в Україні ще можна знайти господарства, в яких розводять птицю саме таким чином! Отже, мова йтиме про сирі курячі яйця. 


■ Чи безпечно пити сирі яйця?


Найперше, що ми чуємо, коли мова заходить про сирі яйця – це страшне слово «сальмонельоз». Так, він існує, так, є загроза зараження сальмонельозом, але не більше, ніж гепатитом, дизентерією, аскаридами, чи ще чимось там подібним...

Але ж ніхто не заперечував істину: не їжте сумнівних продуктів!

Протягом всього свого життя, я регулярно п’ю сирі яйця. Колись, це були власні домашні, потім, почав купувати і продовжую купувати у гарних господарів. І я жодного разу не чув, щоб хтось отруївся свіжим яйцем з під домашньої курки. Але час від часу, з’являються повідомлення, що десь скількись отруїлось після відвідин закладу громадського харчування. Більше того, дуже мала кількість бактерій у сирому яйці навряд чи спричинить харчові отруєння, оскільки шлункова кислота людини здатна долати певну кількість бактерій – такою є мудрість Природи.

Тому, вживання сирих яєць є безпечним доти, доки ви дотримуєтеся певних запобіжних заходів та розумієте ризики.

А основні правила споживання свіжих яєць досить прості:

● Не варто пити сирі промислові яйця, а лише домашні яйця від надійних господарів.

● Пити лише свіжі яйця, яким не більше одного тижня (хоча, при належному зберіганні, вони залишаються придатними до вживання в сирому вигляді до двох тижнів). Свіже яйце аж світиться, має лискучу шкаралупу, приємне на око, його хочеться взяти в руку. З часом, шкаралупа тьмяніє, стає матового відтінку.

● При приготуванні страв з сирих яєць, не вживати яйця з пошкодженою шкаралупою або брудні яйця.

● Яйця не повинні бути забрудненими і мають зберігатись в холодильнику.

● Перед вживанням сирих яєць, їх варто помити, можна навіть з милом, і відразу ж використати. Якщо ви дістаєте яйця з холодильника для прогрівання, то мити їх потрібно безпосередньо перед використанням.

● Яйця, призначені для зберігання, не можна мити, навіть якщо вони трохи забруднені, тому що на шкаралупі знаходиться тонка захисна протибактеріальна плівка.


■ Чи корисні сирі яйця?

Безсумнівно! Це не наукова стаття, а швидше – дорадча, тому, не буду робити різні статистичні викладки, а лише скажу таке:

Природа створила яйце, в якому зароджується і розвивається життя, то чи може бути такий продукт шкідливим? Адже сире яйце є одним з найзбалансованіших харчових продуктів, і людський організм має всі необхідні механізми для його засвоєння, і робить він це найраціональнішим чином. Тому, можливо, варене яйце засвоюється і легше, але в ньому вже нема всього природного комплексу компонентів, які присутні в сирому яйці.


■ Скільки сирих яєць можна споживати?

За раціонального, збалансованого, здорового харчування, одного яйця (як сирого, так і вареного, смаженого, тощо...) достатньо за один раз.

Більше того (це вже з особистої багаторічної практики), п’ючи регулярно сирі яйця, в якийсь день, ви відчуєте, що вам не хочеться більше сирих яєць, і ви забудете про них на якийсь час. Це говоритиме про те, що ваш організм отримав достатню кількість всіх компонентів сирого яйця і пропонує вам зробити паузу. А через якийсь час, вам знову захочеться з’їсти сирого яйця. Але, якщо загалом, протягом тижня, через день-два, ви випиватимете по одному яйцю, то сирими яйцями ви не пересититесь.

Поживні ж властивості яйця залежать від кормового раціону птиці. Саме тому, промислові яйця мають тонку шкаралупу, часто мережану мікротріщинами, мають водянисту консистенцію і несмачні, а домашні – з міцною шкаралупою, насичені, густі, жирні, суттєві і надзвичайно смачні.


Нижче, описані декілька способів, як можна випити сире яйце. Найкраще, яйце смакує охолодженим, після холодильника.


■ Спосіб перший (найтрадиційніший)


1
Помийте яйце, витріть насухо серветкою.
2
Візьміть ножа з тонким лезом і легеньким, але різким рухом, розсічіть шкаралупу з тупого кінця яйця. Там знаходиться повітряна камера, що дозволить розчистити отвір в шкаралупі, не розливаючи білка.
3
Присоліть, приперчіть, відкусіть і розжуйте шматок хліба, можна з цибулею або часником, і легенько втягніть в рота білок до жовтка.
4
Розчистіть шкаралупу до жовтка і разом, випийте жовток з залишком білка.
5
Смачного!

N.B.
Так пили сирі яйця мої діди, баби, мати, батько, родичі... таким чином п’ю їх і я. Це – найкращий спосіб відчути і оцінити весь смак яйця. Спочатку, ви смакуєте білком, потім, комплексно, жовтком і залишком білка. Хліб, сіль, мелені перець або трави, щось овочеве створюють неперевершений смаковий букет.
І не піддавайтесь на спосіб, коли проколюють тоненьку дірочку чи дві і в муках висмоктують яйце, облизуючи шкаралупу. Ніякого задоволення! Навіть, естетичного!

■ Спосіб другий (естетичний)


1
Помийте яйце, витріть насухо серветкою.
2
Розколіть шкаралупу навпіл тонким лезом ножа і вилийте яйце в кавову чашку.
3
Присоліть, приперчіть яйце і випийте його за раз чи за два.
4
Смачного!

■ Спосіб третій:

Сире яйце з хлібом, сіллю, меленими приправами і кропом


1
Помийте яйце, витріть насухо серветкою.
2
Розколіть шкаралупу навпіл тонким лезом ножа і вилийте яйце в чайну чашку.
3
Добавте до яйця подрібнений кріп (або будь-яку іншу зелень), до смаку посоліть, поперчіть, приправте меленими спеціями і злегка збийте чайною ложкою все разом.
4
Нащипайте в чашку шматок хліба, перемішайте хліб з яйцем, дайте постояти 2-3 хвилини, щоб хліб просякнувся яйцем.
5
Смачного!

N.B.
Це – надзвичайно вишукана страва, яка може мати безліч варіацій: різний хліб, спеції, зелень щоразу вносять особливу смакову нотку.

■ Енергетично-вітамінна страва з сирим яйцем


З сирим яйцем завжди можна швидко приготувати чудовий, легкий, енергетично-вітамінний сніданок, або ж коли потрібно швидко щось перехопити.

З дитинства, ця проста страва дуже часто була присутня в нашій родині, як і в багатьох інших родинах, які жили в приватних будинках. З’їсти скибку хліба з сирим яйцем, шматочком сала, приправивши все це зеленню кропу, петрушки, редискою, помідором, огірком, тощо, а також цибулиною, часником, меленим перцем або пряними травами – це отримати необтяжливий, але збалансований сніданок для тих, хто займається спортом, фізичною працею, хоча, для людей розумової праці, він також є цінним, тощо...

При цьому, часник, цибуля, гострий перець повинні обов’язково супроводжувати сире яйце, так як і сало, відбивну,..


І на останок – трохи ненаукової інформації про сирі яйця
Один з способів вживання сирих яєць – це ґоґель-моґель або ж ґоґоль-моґоль, але про цю страву в іншій статті.
Трохи цікавого про зберігання яєць.
-
Коли люди ще не знали про холестерин, сальмонелу, й про інші небезпеки, які таїть в собі нещасне пташине яйце, їм доводилось ламати голову, як зберігати яйця без холодильника.
-
Колись, навіть ще у 20-му столітті, яйця зберігали без холодильника до 3 місяців, змазуючи їх, наприклад, вазеліном, салом, парафіном, каніфоллю, олією.
-
Яйця зберігали також до 6 місяців у сухому, чистому вівсі або просі. Для цього, на дно ящика насипали шар вівса або проса, яйця викладали гострим кінцем догори і засипали зерном. Зерно забезпечувало рівномірну температуру при зберіганні і яйця не так швидко висихали.
Про спортивних курей і спортивні яйця

Згадується одна історія.

Якось, перебуваючи в одному селі, яке було загубилось в африканському брусі або буші (безкрайому низькорослому лісі), я випросив, а вірніше вимолив у селян дюжину яєць (тому що у віддалених селах, як і будь-де в світі, дуже важко щось купити в селян) і вирішив приготувати традиційну яєчню. А кури в таких селах, як сказав мені один абориген, «надзвичайно спортивні», як і будь-яка інша їхня худоба: стрункі, міцні з довгими ногами, без краплини жирових відкладень, які несуть такі ж спортивні яйця: невеликого, можна сказати дрібного розміру, але дуже ловкі... І от я, елегантно, двома пальцями, взяв за ручку невеликого ножа і обережно, щоб не перерубати яйце навпіл, цокнув лезом по тій шкаралупі, але ніж відскочив від неї неначе від гранітної кулі, ледве не вдаривши мене в лоба. Я цокнув ще раз, ще раз, ще раз... і моє намагання розколоти яйце перетворилось вже на якийсь нервовий тик... Опанувавши себе і прилаштувавшись до гарного удару, я цокнув по яйцю з силою. І ви думаєте, що воно розчахнулось? Зовсім ні! Лезо ножа розкришило шкаралупу і занурилось у тугу, пружну плівку, яка знаходиться під шкаралупою. Мені на мить здалось, що селяни обдурили мене, принісши замість курячих, крокодилячі яйця. Але все було по-справжньому, я просто цього не знав, тому що ті яйця спокійно можна було використовувати для гри в гольф...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар