Запіканка з тертої картоплі
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Успіх цієї страви полягає саме в тертій на грубій тертці картоплі.
Основа запіканки виходить дуже ніжна, як на смак, так і на дотик, а доповнює смакові враження начинка… |
Страва готується досить просто, але спочатку, потрібно зібрати всі необхідні інгредієнти, і тоді, за п’ятнадцять-двадцять хвилин ви поставите страву запікатись, а ще через сорок хвилин, ваша кухня наповниться звабливими ароматами, від яких почнеться сильне слиновиділення і збуриться апетит…
В українській кухні є страва з тертої картоплі, яка зветься Лінивий дерун. Так ось основа цієї запіканки і є майже той самий лінивий дерун, але з невеличким доповненням. Якщо ви ще не готували лінивого деруна, то раджу приготувати цю просту і смаковиту страву, тому що запіканка буде подальшим розвитком лінивого деруна…
|
|
|
Для начинки можна взяти м’ясо, гриби, овочі, сир, зелень, тобто все залежить від вашої фантазії та наявності тих чи інших продуктів під рукою.
Але хочу особливо відмітити начинку з смаженої ранньої капусти, яка утворює просто досконале поєднання. Як підсмажити ранню капусту дивіться у статті Смажена рання капуста з грибами і копчениною.
Але хочу особливо відмітити начинку з смаженої ранньої капусти, яка утворює просто досконале поєднання. Як підсмажити ранню капусту дивіться у статті Смажена рання капуста з грибами і копчениною.
|
|
Час підготовки:
|
15-20 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з картоплі; Картопля
|
Температура і
Час запікання: |
200 °C
40 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Форма ± 30х20х7 см
або Роз'ємна форма Ø 24 см |
К-сть порцій:
|
4-6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування запіканки з тертої картоплі
Для коржа
Для начинки (як приклад – м'ясна начинка)
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для коржа:
|
-
|
-
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Яйця – білок
|
4
|
шт
|
Для начинки (як приклад – м'ясна начинка):
|
-
|
-
|
Цибуля ріпчаста
|
400
|
г
|
Фарш м’ясний (як приготувати фарш перейдіть за посиланням)
|
250
|
г
|
Смалець / Олія для смаження
|
1
|
ст.ложка
|
Зелень петрушки, кропу, базиліку…
|
1
|
пучок
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
1
|
головка
|
100
|
г
| |
Яйця – жовток
|
4
|
шт
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування запіканки з тертої картоплі
■ Приготування начинки
|
|
|
|
|
|
●
|
Спочатку, потрібно приготувати начинку.
|
1
|
Цибулю почистити, подрібнити і припустити на сильному вогні на сковорідці в одній столовій ложці жиру до розм'якшення.
|
2
|
Додати до цибулі фарш і помішуючи, обсмажити ще протягом двох-трьох хвилин на сильному вогні, але не пересмажувати.
|
3
|
Часник, почистити, розплескати лезом ножа і посікти.
|
4
|
Зелень помити, посікти разом з часником і додати до фаршу.
|
5
|
Жовтки відділити від білків. Жовтки злегка збити виделкою, додати до фаршу, до смаку посолити, приправити прянощами і все вимішати.
|
6
|
Сир роім’яти виделкою, добавити до начинки і вимішати до однорідності.
|
■ Приготування коржа, формування і запікання страви
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Корж солити не потрібно, оскільки при солінні, з картоплі почне виділятись сік, що не бажано.
|
1
|
Картоплю почистити і натерти на грубій (буряковій) тертці та відкласти окремо 2-3 ложки для присипки.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
2
|
Білки збити до стійкої піни і обережно, щоб не поруйнувати піну, легкими, розміреними рухами знизу вгору перемішати з картоплею.
|
3
|
Форму для запікання змастити смальцем, викласти в неї картоплю з білками і розрівняти.
|
4
|
Начинку рівномірно викласти на картоплю і притрусити зверху залишком тертої картоплі.
|
5
|
Поставити форму в розігріту до 250 °C духовку, стишити вогонь до 200 °C і запікати 40 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
|
●
|
Страва смакує гарячою, щойно з вогню!
|
N.B.
●
|
В якості начинки можна взяти м’ясо, рибу, тушковану або смажену капусту, смажені гриби, кисломолочний сир або бринзу, тощо... Головне, щоб начинка не була пісною і сухою. Соковита, до смаку гостра і солона начинка як найкраще смакує в запіканці з тертої картоплі.
|
●
|
Білки швидко і чудово збиваються віничком без додавання солі. Міксером білки збиваються удвічі довше і гірше.
|
●
|
Якщо ви запікаєте у роз’ємній формі, то стінки необхідно викласти пекарським папером. Таким чином, запіканку легше дістати з форми не руйнуючи її, і вигляд вона матиме апетитніший… Розміри смужки з пекарського паперу для стандартної форми Ø 24 см: 72 х h 7 см.
|
●
| Також, під форму необхідно підставити піддон або широку тарелю, тому що може бути протікання соку з начинки та з коржа.
|
Декілька порад для запіканки в роз’ємній формі
●
|
В роз’ємній формі діаметром 24 см запіканка виходить дуже апетитною і креативною.
|
●
|
На світлинах нижче, пропонується картопляна запіканка з смаженою ранньою капустою, рецепт приготування якої дивіться в статті Смажена рання капуста з грибами і копчениною
|
●
|
Для роз’ємної форми Ø 24 см об’єм картоплі і білків, як в цьому рецепті. Об’єм начинки з капусти як в рецепті Смажена рання капуста з грибами і копчениною, до капусти добавляються також жовтки і зелень, як в цьому рецепті.
|
|
|
|
|
|
|
Страва з м'ясною начинкою:
Немає коментарів:
Дописати коментар