неділю, 21 травня 2023 р.

Grated Potato Casserole

Запіканка з тертої картоплі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Успіх цієї страви полягає саме в тертій на грубій тертці картоплі.

Основа запіканки виходить дуже ніжна, як на смак, так і на дотик, а доповнює смакові враження начинка…

Страва готується досить просто, але спочатку, потрібно зібрати всі необхідні інгредієнти, і тоді, за п’ятнадцять-двадцять хвилин ви поставите страву запікатись, а ще через сорок хвилин, ваша кухня наповниться звабливими ароматами, від яких почнеться сильне слиновиділення і збуриться апетит…

В українській кухні є страва з тертої картоплі, яка зветься Лінивий дерун. Так ось основа цієї запіканки і є майже той самий лінивий дерун, але з невеличким доповненням. Якщо ви ще не готували лінивого деруна, то раджу приготувати цю просту і смаковиту страву, тому що запіканка буде подальшим розвитком лінивого деруна…


Для начинки можна взяти м’ясо, гриби, овочі, сир, зелень, тобто все залежить від вашої фантазії та наявності тих чи інших продуктів під рукою.

Але хочу особливо відмітити начинку з смаженої ранньої капусти, яка утворює просто досконале поєднання. Як підсмажити ранню капусту дивіться у статті Смажена рання капуста з грибами і копчениною.


Час підготовки:
15-20 хвилин
Розділ:
Страви з картоплі; Картопля
Температура і
Час запікання:
200 °C
40 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Форма ± 30х20х7 см
або Роз'ємна форма Ø 24 см
К-сть порцій:
4-6 порцій

■ Інгредієнти для приготування запіканки з тертої картоплі


Для коржа


Для начинки (як криклад  начинка з капусти)

Для начинки (як приклад  м'ясна начинка)

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для коржа:
-
-
Картопля
1
кг
Яйця – білок
4
шт
Для начинки (як приклад  м'ясна начинка):
-
-
Цибуля ріпчаста
400
г
Фарш м’ясний (як приготувати фарш перейдіть за посиланням)
250
г
Смалець / Олія для смаження
1
ст.ложка
Зелень петрушки, кропу, базиліку…
1
пучок
Прянощі мелені
-
до смаку
Часник
1
головка
100
г
Яйця – жовток
4
шт
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування запіканки з тертої картоплі

■ Приготування начинки


Спочатку, потрібно приготувати начинку.
1
Цибулю почистити, подрібнити і припустити на сильному вогні на сковорідці в одній столовій ложці жиру до розм'якшення.
2
Додати до цибулі фарш і помішуючи, обсмажити ще протягом двох-трьох хвилин на сильному вогні, але не пересмажувати.
3
Часник, почистити, розплескати лезом ножа і посікти.
4
Зелень помити, посікти разом з часником і додати до фаршу.
5
Жовтки відділити від білків. Жовтки злегка збити виделкою, додати до фаршу, до смаку посолити, приправити прянощами і все вимішати.
6
Сир роім’яти виделкою, добавити до начинки і вимішати до однорідності.

■ Приготування коржа, формування і запікання страви


Корж солити не потрібно, оскільки при солінні, з картоплі почне виділятись сік, що не бажано.
1
Картоплю почистити і натерти на грубій (буряковій) тертці та відкласти окремо 2-3 ложки для присипки.
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
2
Білки збити до стійкої піни і обережно, щоб не поруйнувати піну, легкими, розміреними рухами знизу вгору перемішати з картоплею.
3
Форму для запікання змастити смальцем, викласти в неї картоплю з білками і розрівняти.
4
Начинку рівномірно викласти на картоплю і притрусити зверху залишком тертої картоплі.
5
Поставити форму в розігріту до 250 °C духовку, стишити вогонь до 200 °C і запікати 40 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Страва смакує гарячою, щойно з вогню!


N.B.
В якості начинки можна взяти м’ясо, рибу, тушковану або смажену капусту, смажені гриби, кисломолочний сир або бринзу, тощо... Головне, щоб начинка не була пісною і сухою. Соковита, до смаку гостра і солона начинка як найкраще смакує в запіканці з тертої картоплі.
Білки швидко і чудово збиваються віничком без додавання солі. Міксером білки збиваються удвічі довше і гірше.
Якщо ви запікаєте у роз’ємній формі, то стінки необхідно викласти пекарським папером. Таким чином, запіканку легше дістати з форми не руйнуючи її, і вигляд вона матиме апетитніший… Розміри смужки з пекарського паперу для стандартної форми Ø 24 см: 72 х h 7 см.
Також, під форму необхідно підставити піддон або широку тарелю, тому що може бути протікання соку з начинки та з коржа.

Декілька порад для запіканки в роз’ємній формі
В роз’ємній формі діаметром 24 см запіканка виходить дуже апетитною і креативною.
На світлинах нижче, пропонується картопляна запіканка з смаженою ранньою капустою, рецепт приготування якої дивіться в статті Смажена рання капуста з грибами і копчениною
Для роз’ємної форми Ø 24 см об’єм картоплі і білків, як в цьому рецепті. 
Об’єм начинки з капусти як в рецепті Смажена рання капуста з грибами і копчениною, до капусти добавляються також жовтки і зелень, як в цьому рецепті.



Страва з м'ясною начинкою:


Страва з смаженою ранньою капустою:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар