Картопляна запіканка з сиром
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Картопляна запіканка з сиром – це гармонійне поєднання картоплі з кисломолочним сиром, сметаною або вершками, приправленими чорним перцем і мускатним горіхом, яке витворює дуже просту страву з неймовірним смаковим і нюховим букетом...
Нічого зайвого, а лише насолода від вишуканого кулінарного шедевру!.. |
Під час запікання страви, на якійсь хвилині, кухню починає невблаганно наповнювати смаковитий аромат чогось картопляного, вершкового, пряного, спричиняючи сильне слиновиділення і розпалюючи апетит та нетерплячку, спонукаючи пошукати до страви гарного білого вина, легкого і життєдайного…
А підкінець випікання, нетерплячку ще більше розпалює рум’яна скоринка, під якою ховається вершкова юшка, доповнена самою картоплею та прянощами.
|
|
|
Здається, що в сучасному світі, картопля була завжди присутньою на обідньому столі, адже з неї готується безліч страв, тому й неможливо уявити якоїсь традиційної кухні без картоплі, хоча в Європі, популярності вона набрала лише у вісімнадцятому сторіччі.
В українській кухні, з поміж інших картопляних страв, картопля чудово вписалась у різноманітні запіканки. Наприклад, в блозі Cookery Travel, можна знайти Картопляну запіканку з грибною начинкою або Запіканку з струганини і овочів, де картопля посідає не останнє місце.
Картопляна запіканка з сиром є чудовим доповненням і урізноманітненням страв з картоплі і сиру. Страва смакує вже сама по собі, а також може слугувати чудовим гарніром до м’ясних страв, як то січеники, відбивні, котлета по-київськи, буженина, тощо…
Адже ніжний її аромат, її м’якість, вершковість лише доповнять букет смаженого чи тушкованого м’яса.
В українській кухні, з поміж інших картопляних страв, картопля чудово вписалась у різноманітні запіканки. Наприклад, в блозі Cookery Travel, можна знайти Картопляну запіканку з грибною начинкою або Запіканку з струганини і овочів, де картопля посідає не останнє місце.
Картопляна запіканка з сиром є чудовим доповненням і урізноманітненням страв з картоплі і сиру. Страва смакує вже сама по собі, а також може слугувати чудовим гарніром до м’ясних страв, як то січеники, відбивні, котлета по-київськи, буженина, тощо…
Адже ніжний її аромат, її м’якість, вершковість лише доповнять букет смаженого чи тушкованого м’яса.
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з картоплі; Запіканки
|
Час запікання:
|
1 год 30 хв
|
Необхідний посуд:
|
Форма для запікання ~2,5 л
|
Температура запікання:
| 180 °C
|
К-сть порцій:
|
6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування картопляної запіканки з сиром
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Сир кисломолочний
|
500
|
г
|
Сир твердий тертий
|
100-200
|
г
|
Сметана / Вершки
|
1
|
склянка
|
Часник
|
1
|
головка
|
Мускатний горіх
|
1/5
|
кав.ложки
|
Перець чорний мелений
|
1/3
|
кав.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Смалець / Масло для змащення форми
|
1
|
ст.ложка
|
■ Порядок приготування картопляної запіканки з сиром
|
|
|
|
|
|
1
|
Картоплю помити, почистити і нарізати скибками товщиною ~5 мм.
|
2
|
Часник почистити.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
3
|
Сир розтовкти товкачем для картоплі, додати сметану, прянощі, сіль, вичавити на часничниці часник і вимішати в однорідну сиркову масу.
|
4
|
Покласти в сиркову масу картоплю і вимішати (краще це зробти рукою).
|
5
|
Форму для запікання змастити смальцем або маслом, викласти половину картопляно-сиркової маси, посипати зверху половиною тертого сиру і викласти зверху залишок картоплі з сирковою масою.
|
6
|
Поставити форму в розігріту духовку, стишити вогонь до 180 °C і запікати 1,5 години.
|
7
|
Притрусити страву залишком тертого сиру і поставити в духовку на декілька хвилин для оплавлення сиру, але не засмажувати: сир повинен залишитись м’яким.
|
8
|
Дістати запіканку з духовки і дати постояти 5-10 хвилин, щоб страва заспокоїлася.
|
●
|
Страва смакує гарячою!
|
●
|
При подачі, притрусити запіканку посіченою зеленню і приправити до смаку меленим перцем.
|
N.B.
●
|
Запіканка виходить не сухою, а з юшкою, що й дозволяє їй бути як самостійною стравою, так і чудовим гарніром до м’ясних і рибних страв, яєшень, тощо...
|
●
|
Вершки дають більш м’який, солодкуватий присмак, а сметана – ще й приємну невеличку кислоту.
|
|
|
Запіканка може бути окремою стравою, оскільки вона і соковита, і смаковита:
|
|
|
|
У якості гарніру, соковита запіканка поєднується з не менш соковитою відбивною утворючи вже комплексний смаковий шедевр, якого достатньо для гарного обіду, якщо, звичайно ж, скроплювати такий обід ще й склянкою вина або чаркою горілки:
|
|
|
|
А звичайна яєшня витворює з такою запіканкою ще одну страву з позитивними смаковими враженнями:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар