неділю, 9 квітня 2023 р.

Cheesy Potato Casserole

Картопляна запіканка з сиром
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Картопляна запіканка з сиром – це гармонійне поєднання картоплі з кисломолочним сиром, сметаною або вершками, приправленими чорним перцем і мускатним горіхом, яке витворює дуже просту страву з неймовірним смаковим і нюховим букетом...

Нічого зайвого, а лише насолода від вишуканого кулінарного шедевру!..

Під час запікання страви, на якійсь хвилині, кухню починає невблаганно наповнювати смаковитий аромат чогось картопляного, вершкового, пряного, спричиняючи сильне слиновиділення і розпалюючи апетит та нетерплячку, спонукаючи пошукати до страви гарного білого вина, легкого і життєдайного…

А підкінець випікання, нетерплячку ще більше розпалює рум’яна скоринка, під якою ховається вершкова юшка, доповнена самою картоплею та прянощами.


Здається, що в сучасному світі, картопля була завжди присутньою на обідньому столі, адже з неї готується безліч страв, тому й неможливо уявити якоїсь традиційної кухні без картоплі, хоча в Європі, популярності вона набрала лише у вісімнадцятому сторіччі.

В українській кухні, з поміж інших картопляних страв, картопля чудово вписалась у різноманітні запіканки. Наприклад, в блозі Cookery Travel, можна знайти Картопляну запіканку з грибною начинкою або Запіканку з струганини і овочів, де картопля посідає не останнє місце.

Картопляна запіканка з сиром є чудовим доповненням і урізноманітненням страв з картоплі і сиру. Страва смакує вже сама по собі, а також може слугувати чудовим гарніром до м’ясних страв, як то січеники, відбивні, котлета по-київськи, буженина, тощо…

Адже ніжний її аромат, її м’якість, вершковість лише доповнять букет смаженого чи тушкованого м’яса.

Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Страви з картоплі; Запіканки
Час запікання:
1 год 30 хв
Необхідний посуд:
Форма для запікання ~2,5 л
Температура запікання:
180 °C
К-сть порцій:
6 порцій

■ Інгредієнти для приготування картопляної запіканки з сиром


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Картопля
1
кг
Сир кисломолочний
500
г
Сир твердий тертий
100-200
г
Сметана / Вершки
1
склянка
Часник
1
головка
Мускатний горіх
1/5
кав.ложки
Перець чорний мелений
1/3
кав.ложки
Сіль
-
до смаку
Смалець / Масло для змащення форми
1
ст.ложка

■ Порядок приготування картопляної запіканки з сиром


1
Картоплю помити, почистити і нарізати скибками товщиною ~5 мм.
2
Часник почистити.
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
3
Сир розтовкти товкачем для картоплі, додати сметану, прянощі, сіль, вичавити на часничниці часник і вимішати в однорідну сиркову масу.
4
Покласти в сиркову масу картоплю і вимішати (краще це зробти рукою).
5
Форму для запікання змастити смальцем або маслом, викласти половину картопляно-сиркової маси, посипати зверху половиною тертого сиру і викласти зверху залишок картоплі з сирковою масою.
6
Поставити форму в розігріту духовку, стишити вогонь до 180 °C і запікати 1,5 години.
7
Притрусити страву залишком тертого сиру і поставити в духовку на декілька хвилин для оплавлення сиру, але не засмажувати: сир повинен залишитись м’яким.
8
Дістати запіканку з духовки і дати постояти 5-10 хвилин, щоб страва заспокоїлася.
Страва смакує гарячою!
При подачі, притрусити запіканку посіченою зеленню і приправити до смаку меленим перцем.


N.B.
Запіканка виходить не сухою, а з юшкою, що й дозволяє їй бути як самостійною стравою, так і чудовим гарніром до м’ясних і рибних страв, яєшень, тощо...
Вершки дають більш м’який, солодкуватий присмак, а сметана – ще й приємну невеличку кислоту.



Запіканка може бути окремою стравою, оскільки вона і соковита, і смаковита:


У якості гарніру, соковита запіканка поєднується з не менш соковитою відбивною утворючи вже комплексний смаковий шедевр, якого достатньо для гарного обіду, якщо, звичайно ж, скроплювати такий обід ще й склянкою вина або чаркою горілки:


А звичайна яєшня витворює з такою запіканкою ще одну страву з позитивними смаковими враженнями:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар