вівторок, 11 квітня 2023 р.

Easter eggs

Крашанки
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Крашанки і писанки є невід'ємними елементами Великодня, а крашанки – обов’язковою стравою великоднього столу. Найтрадиційнішою українською крашанкою залишається фарбоване в цибулевому лушпинні яйце – насиченого червоно-коричневого кольору...

Саме ж яйце було символом сонця, всесвіту, вважалось джерелом життя, його початку та пробудження майже у всіх культурах світу. Найстаріші свідчення про фарбування та розпис яєць мають близько 3000 років, а на теренах України, найдавніші крашанки були знайдені у скіфських похованнях, тобто, близько ІV ст. до Р.Х.

Питання ж про те, що було раніше, курка чи яйце, людина задала собі відразу ж, як навчилась мислити, тому, всіх легенд і міфів, присвячених культу яйця, не переповісти.

Отже, не забуваючи традиції Великодня, я пропоную вам зовсім невеличкий рецепт приготування крашанки – найтрадиційнішої і найприємнішої для ока і душі, фарбованої в цибулевому лушпинні, великодньої страви...

Традиція української крашанки і писанки також ховається десь в далеких дохристиянських часах, коли диво зародження життя під маленькою шкаралупою пов’язувалось з пробудженням природи після зимових холодів і морозів. А зародок в яйці сонячного птаха – півня, вважався талісманом, який відганяє злі сили та нещастя.


В християнській символіці православної церкви, в якій відбились обряди попередніх часів, червоне яйце (тобто фарбоване в цибулі) символізує кров Христа, пролиту на Хресті, а тверда шкаралупа – запечатану гробницю Христа і його воскресіння, коли вона розкрилась (саме це і символізує традиція «битись» на крашанках).

Звичайно ж, у невеличкій статті, не під силу розказати про всі символи крашанок та писанок але поділитись, як правильно пофарбувати в цибулинні крашанку, можливо.

Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Обрядові страви
Час приготування:
6-10 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
1 десяток яєць




Інгредієнти
Кількість
Од вим
Лушпиння цибулеве
3-4
жмені
Яйця курячі
10
шт
Сіль
5
ст.ложок


Приготування фарби:
1
Лушпиння цибулі покласти в каструлю, в якій варитимуться яйця, залити водою, довести до кипіння і проварити на легенькому вогні 15-20 хвилин.
2
Каструлю зняти з вогню і поставити фарбу на ніч охолоджуватись та настоюватись.
Приготування крашанок:
1
Яйця дістати з холодильника, залишити прогріватись на 1-2 години до кімнатної температури, помити.
2
В каструльку з відвареним лушпинням покласти близько 5 столових ложок з горою солі, обережно покласти яйця, поставити на вогонь і довести до кипіння.
3
Стишити вогонь і варити яйця в лушпинні 6-10 хвилин.
4
Дістати крашанки з фарби, занурити в холодну воду на 2-3 хвилини, щоб потім краще чистилась шкаралупа, розкласти на серветці і дати висохнути.
5
Крашанки готові!


N.B.
Чим більше лушпиння, тим насиченіший колір. Можна трохи схитрувати, взявши яйця з рябою шкаралупою, хоча, білі яйця дають інший тон, тому, їх можна скомбінувати. Варто варити крашанки в лушпинні, оскільки лушпиння цибулі, прилипаючи до шкаралупи, дає досить гарні розводи і візерунки на крашанці.
Час варіння яєць залежить від їх розміру. Зазвичай, домашні яйця невеликого розміру, тому, 6 хвилин варіння достатні, щоб отримати яйце з загуслим жовтком. Якщо вам подобається жовток більш твердий, то добавте ще 2-4 хвилини, тобто – 8-10 хвилин варіння. Але не переварюйте занадто яйця, тому що яйце від довгого варіння синіє, стає занадто щільним, сухим і не смачним.
Для крашанок, краще брати домашні яйця, оскільки в них тверда шкаралупа і вони не потріскаються. А також, вони смачніші. Насичений соляний розчин убезпечує яйця від розтріскування і створює ефект запікання, від чого зварені крашанки виходять надзвичайно смачними. Також дуже важливо, перед варінням, необхідно, щоб яйця прогрілись до кімнатної температури.
Можете провести невелике дослідження. Коли в компанії друзів і близьких, в полумисок, на стіл, викладаються різні крашанки від різних хазяйок, з надзвичайно яскравими кольорами та супервізерунками, то побачите, що рука присутніх за столом мимовільно тягнутиметься саме до крашанки, фарбованої в цибулинні. Природу не обдуриш, природний матеріал завжди залишатиметься бажанішим і приємнішим. А гарно пофарбовану крашанку хочеться взяти в руку і не відпускати її – ось вам і маленький приклад магії яйця!




Вишита бісером писанка:

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар