четвер, 27 квітня 2023 р.

Herbal tea

Трав’яний чай
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кожні ліки мають бути їжею для організму, а кожна їжа — ліками.

Ця мудрість як найкраще характеризує трав’яні чаї, особливо, з точки зору їх кулінарної привабливості…

Трав’яний або квітковий чай – це ще одна можливість відчути смакове та ароматичне розмаїття довколишнього світу, тому що трав’яний або квітковий чай, як і кава, як і звичайний чай – це хвилини спокою, розслаблення, споглядання, спілкування…, певний естетизм, врешті-решт, які ми отримуємо у винагороду за денну метушню…

Це ж так просто – добавити до зеленого чаю трохи м’яти або меліси, або чебрецю, або материнки, імбиру або якоїсь іншої духмяної рослини!.. І наш настрій вже грає іншими барвами, і ми ще довго відчуватимемо післясмак вишуканого напою.


Липовий чай
Я не намагаюсь ґрунтовно описати користь та дозованість трав’яних чаїв, а лише поділитись своїм власним багаторічним досвідом вживання таких чаїв, можна сказати, що це ще з дитинства, тому що ще мої бабусі, мама завжди добавляли до чаю чи то м’яту, чи мелісу, чебрець, листки малини, смородини, липовий квіт, свіжу або сушену ягоду суниці, малини, ялівця…, тобто, багато чого, на що був настрій і що було під рукою на ту мить…

Отже, якщо підійти до трав’яних чаїв з точки зору щоденного харчування, то вони можуть стати ще однією складовою нашого харчового раціону, як і прянощі, як і овочі, салати, соління, тощо…

А заодно, при помірності споживання звичайно ж, вони можуть бути й частиною здорового харчування, тому що кожна рослина віддає до настою свої цілющі властивості, які непомітно, але впливають на наше самопочуття.


Квітково-трав'яний чай  

збір різних трав

*****
■ Трохи про заварювання чаїв

Способів заварити чай існує так само багато, як і сортів чаїв. Кожна географічна та кліматична зона, кожен культурологічний фактор вибудував свої чайні звичаї, способи заварювання і культуру споживання. Тому, якщо хтось говорить, що потрібно заварювати чай саме так, при 85 °C, тому що саме так його заварюють на Тібеті найвміліші чайні спеціалісти, то це все дурниці, тому що на високогір’я Тібету чай постачають якщо не з Цейлону чи Індії, то з китайських рівнин, а 85-градусна температура заварювання є такою лише через те, що такою є температура кипіння на тих високогір’ях. Це як північні народи гріються в юрті при мінус десяти, коли ззовні мінус сорок, так і на Тібеті воду кип’ятять при вісімдесяти п’яти…, а як інакше?


Посуд для заварювання чаїв



Більш того, смак цейлонського чаю відрізняється від індійського, а індійського – від китайського, а африканський чай з Кенії має зовсім інший смак, ніж азійський, для загалу незвичний і навіть, при першому куштуванні може бути неприємним, але всі ці чаї об’єднує всесильний кофеїн, який присутній в справжній чайній рослині як такій.

Тому, в залежності від регіону і традицій, його запарюють від 80 до 100 °C, заварюють, промлівають, настоюють, охолоджують і розігрівають… Кожен творить з чаєм все, що йому заманеться, вживаючи його самостійно, з трав’яними добавками, молоком, баранячими шкварками, і навіть – з алкоголем!..

Тому, можна заварити звичайний зелений або чорний чай і насолодитись саме тим сортом чаю, який ви вибрали. Можна заварити якусь траву або трав’яний збір і попити такий настій. А можна, об’єднати багатющі традиції заварювання чаїв і щоразу балувати себе оригінальним цілющим напоєм…


Фіалка запашна


Суниця лісова


*****
■ Трохи про власний досвід чаювання

Якщо розглянути українську традицію чаювання, мається на увазі справжній чай (Camellia sinensis), то вона не така вже й стара, десь початки вісімнадцятого сторіччя (маються на увазі писемні згадки, а от кава з’явилась в Україні на скількись століть раніше). Але це не говорить про те, що українці не пили нічого стимулюючого, адже досить місцевих рослин є легкими опіатами або мають збуджуючі, стимулюючі, заспокійливі, енергетичні властивості. Тому, помилково говорити, що до знайомства з Camellia sinensis українці пили виключно настої з листя смородини, малини і м’яти, які їм надавали бадьорості і наснаги. До речі, це стосується і всієї іншої помірної Європи.

Але й м’ята, меліса, чебрець, материнка… також мають сильні стимулюючі властивості, тому, обпившись настоїв цих трав ви не спатимете так же активно, як і після міцного чорного чаю…

Ще з дитинства, випити чай з м’ятою або мелісою, або чебрецем було звичною справою, здається, протягом всього року.


Чай робінієвий (з білої акації)  

приємний, з легким смаком напій

Можливо, я трохи й сплутаю хронологію, але перші згадки про подібні враження був чай з липою, коли голова паморочилась від густого аромату величезної липи, яка цвіла на вулиці (десь у червні місяці). А чай з розчавленою суницею – аромат та смак свіжості і лісу… Це все дарунки літа, яких багато.

Наприклад, в походах, заварений в казані чай з материнкою, з легким присмаком і запахом диму, перевершував враження від будь-яких інших чаїв.

Чай з сушеними ягодами ялівця, малини на початку осені… Чай з шипшиною, з барбарисом… Відмовлятись від всих цих вражень?..


М'ята перцева


Меліса


Чебрець


Материнка


Естрагон

Липа

*****
■ Трохи про трав’яний збір

Чимало рослин, завдяки своїм властивостям (які завдячують, наприклад, алкалоїдам та ефірним оліям) мають вплив на нервову систему: збуджуючий, тонізуючий, заспокійливий, релаксуючий, снотворний… Тому, добавляючи різні рослини до звичайного чаю, ми збагачуємо напій не лише смаковими та нюховими ефектами, а й збалансовуємо його дію: при перезбудженні, чай впливає заспокійливо, при сонливості – тонізуюче.

Вже багато-багато років, при нагоді, з весни і по осінь, починаю збирати різні трави, небагато – по декілька жмень, пучків, букетів. Сушу їх, а восени перерізаю на дрібні частки (1-2 см) і роблю такий собі трав’яний збір, який щороку різний, адже не завжди потрапляю на ту чи іншу траву або маю можливість цілеспрямовано зайнятись збиранням трав. Але бувало, що за сезон вдавалося зібрати з півсотні і більше різних трав та квіту.

Окрім духмяних трав, в чаї можна добавляти багато різних рослин з легким приємним присмаком і ароматом або з нейтральним смаком і запахом. Серед подібних, так би мовити звичних трав, це – молоде листя берези, яке збирають щойно воно почне розпускатись, листя і квіт суниці, малини, ожини, зірочник, листя кропиви, фіалка запашна, фіалка триколірна, звіробій, квіт і плоди шипшини, ромашка, квіт липи, м’ята, меліса, чебрець, материнка, базилік, естрагон… Це лише малесенький перелік найвідоміших трав, з яких можна зробити непоганий трав’яний збір.


Зелений чай
В якості основи, я завжди беру якийсть гарний зелений чай і добавляю дрібку трав’яного збору.

При бажанні і під настрій, я добавляю ще дрібку певної ароматичної трави, яка і створює характерний настрій напою. Це вже не раз згадувані м’ята, меліса, материнка, чебрець, естрагон. Також, люблю добавити декілька скибок імбиру.


Чебрець, естрагон, материнка

Трав'яний збір (більше 50 трав)

■ Інгредієнти для трав’яного чаю


Чай зелений


Трав'яний збір

Одна з духмяних трав в якості добавки

Інгредієнти
Кількість
Од вим
На заварник об’ємом 1 л:
-
-
Чай зелений / чорний… гарного сорту (але без ароматизатора)
2
ч.ложки (з горою)
Трав’яний збір
1
ст.ложка
Духмяна трава: м’ята / меліса / материнка / чебрець / естрагон…
1
ст.ложка
Імбир свіжий (за бажанням)
2-3
скибочки
Окріп
1
л

■ Порядок приготування трав’яного чаю

1
Чай, трав’яний збір і за бажанням, ароматичну траву, імбир покласти в заварник об'ємом 1-1,3 л, залити окропом, все перемішати, накрити товстим рушником і поставити в тепле місце на 15-20 хв для настоювання.
2
Заварений чай розмішати, дати постояти ще 1-2 хвилини, щоб осіла заварка.
3
Наливати в чашку крізь ситечко.
За цим рецептом чай виходить досить міцним, тому, до смаку, розбавляти в чашці окропом.
Якщо ви п’єте солодкий чай, то спочатку покладіть в чашку цукор або мед і на нього наливайте чай, від цього напій стає ще ароматнішим…
Трав’яний чай смакує гарячим!



Чай з липою, здається, є одним з найзапаморочливіших чаїв:



Липовий чай вражає своїм кольором


...а також ароматом


...смаком


...і насолодою довершеності!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар