Запіканка картопляна з грибною начинкою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Як і будь-яка запіканка, запіканка з картоплі найперше манить своєю апетитною, золотавою скоринкою, а також ароматом печеної картоплі, крізь який пробивається духмяна спокуса грибної начинки…
|
І хоча за складом своїх інгредієнтів картопляна запіканка не відрізняється від картопляників, але форма пирога надає цій страві певної урочистості і святковості, через що обід перетворюється у загадкове, романтичне дійство...
Ця страва є досить простою в приготуванні, але має декілька кулінарних операцій, що вимагає певного алгоритму, який допомагає зекономити час і сили.
Тому, дотримуючись пропонованого порядку дій, ви зготуєте страву досить легко і не довше, ніж будь-який інший кулінарний витвір. |
|
|
Найперше, потрібно зібрати на столі всі необхідні інгредієнти і потім, почати готувати.
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з картоплі
|
Загальний час приготування:
|
1 година
|
Посуд для запікання:
|
Форма для випічки 20х20 см
|
Температура
і час запікання: |
250 °C
30хв |
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування страви (загальний перелік)
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Масло
|
100
|
г
|
Яйця
|
2
|
шт
|
Борошно пшеничне
|
1
|
склянка
|
Гриби свіжі / свіжоморожені
|
200
|
г
|
Гриби сушені (мелені)
|
2
|
ст.ложки
|
Цибуля середнього розміру
|
3
|
шт
|
Сметана
|
1/2
|
склянки
|
Узвар з картоплі (після відварювання картоплі)
|
1,5-2
|
склянки
|
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, імбир
|
-
|
до смаку
|
Прянощі для картопляного узвару: лавровий лист, перці горошком, гвоздика, цибуля, часник, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Сухарі панірувальні / Крупа кукурудзяна дрібного помелу
|
-
|
за потреби
|
■ Порядок приготування картопляного тіста
■ Інгредієнти для картопляного тіста
|
|
Прянощі для картопляного узвару (як приклад)
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Масло
|
50
|
г
|
Яйця
|
2
|
шт
|
Борошно пшеничне
|
2-3
|
ст.ложки
|
Крохмаль картопляний
|
2-3
|
ст.ложки
|
Прянощі для овочевого узвару: лавровий лист, перці горошком, гвоздика, цибуля, часник, капустяний лист тощо…
|
-
|
до смаку
|
■ Приготування картопляного тіста
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Поки варитиметься картопля, приготувати начинку (Див. розділ Приготування начинки)
|
1
|
Картоплю помити, почистити, розрізати на четвертинки, покласти в каструлю, залити окропом, щоб вода лише ледь покривала картоплю, посолити, добавити лавровий лист, перці горшком, гвоздику, цибулю, часник, тощо... і відварити до готовності (ледь розваристого стану ~20-25 хв).
|
2
|
Картоплю дістати шумівкою з каструлі, уникаючи прянощів, узвар злити крізь сито в окремий посуд.
|
3
|
Покласти картоплю знову в каструлю, добавити масло і розім’яти до однорідної маси.
|
4
|
В картопляну м’ячку добавити яйця і вимішати до однорідності.
|
5
|
Борошно і крохмаль додавати порційно до м’ячки, вимішуючи до однорідності і до смаку присоливши.
|
6
|
Охолодити картопляне тісто до кімнатної температури.
|
■ Порядок приготування грибної начинки
■ Інгредієнти для грибної начинки
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Гриби свіжі / свіжоморожені
|
200
|
г
|
Цибуля середнього розміру
|
1
|
шт
|
Масло свіже / пряжене
|
50
|
г
|
Сметана
|
1/2
|
склянки
|
Борошно
|
1
|
ст.ложка
|
Прянощі мелені: набір перців, пряні трави, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Приготування грибної начинки
|
|
|
|
|
|
●
|
Начинка готується поки вариться картопля.
|
1
|
Борошно підсмажити до кремового кольору, але не перепалювати, і відставити.
|
2
|
Цибулю почистити і подрібнити на невеликі кубики, гриби дрібно посікти.
|
3
|
Цибулю обсмажити на сильному вогні на маслі до розм’якшення, добавити гриби і обсмажити протягом декількох хвилин, але не пересмажувати.
|
4
|
Добавити до грибів сметану, до смаку приправити прянощами, довести до кипіння і протушкувати протягом 2-3 хвилин.
|
5
|
Добавити до грибів підсмажене борошно і довести до стану густої сметани, але не перетримувати, щоб сильно не згущувати (підлива повинна залишатись пливкою), і зняти з вогню.
|
6
|
Часник і зелень дрібно посікти, добавити до грибів і вимішати.
|
■ Формування і запікання страви
|
|
|
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
1
|
Форму для запікання змастити маслом або смальцем і притрусити панірувальними сухарями або дрібнозмеленою кукурудзяною крупою.
|
2
|
2/3 картопляного тіста викласти в форму, розрівняти, а зверху покласти шар грибної начинки. Накрити начинку залишком картопляного тіста і притрусити зверху сухарями або кукурудзяною крупою.
|
3
|
Поставити форму у розігріту до 250 °C духовку і запекти до рум’яної скорини (~30 хв).
|
●
|
Поки готується запіканка, приготувати грибну підливу.
|
■ Порядок приготування грибної підливи
■ Інгредієнти для грибної підливи
Різні гриби нададуть підливі свого характерного запаху і присмаку:
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Гриби сушені мелені
|
2
|
ст.ложки
|
Цибуля середнього розміру
|
2
|
шт
|
Масло свіже / пряжене
|
50
|
г
|
Прянощі мелені: перець чорний, імбир, мускатний горіх
|
-
|
до смаку
|
Узвар з картоплі
|
1,5-2
|
склянки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Борошно пшеничне
|
1
|
ст.ложка
|
■ Приготування грибної підливи
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Цілі сушені гриби необхідно змолоти на кавомолці на порох і просіяти крізь дрібне сито.
|
1
|
Борошно підсмажити до кремового кольору, але не перепалювати, і відставити.
|
2
|
Цибулю почистити, подрібнити на кубики.
|
3
|
Обсмажити цибулю в сотейнику на маслі на сильному вогні до розм’якшення, але не пересмажувати.
|
4
|
Добавити до цибулі, мелені гриби, картопляний узвар, довести до кипіння, до смаку приправити прянощами, посолити і проварити на середньому вогні протягом декількох хвилин.
|
5
|
Протерти підливу крізь сито, поставити на легенький вогонь і згустити підсмаженим борошном до густини рідкої сметани.
|
●
|
Страва смакує гарячою!
|
●
|
При подачі, порційно полити запіканку грибною підливою.
|
N.B.
●
|
Звичайно ж, начинкою для картопляної запіканки можуть слугувати не лише гриби, а й те ж саме, що і для картопляників або налисників.
|
●
|
Для підливи також можна взяти інші приправи: чортополох, сметанно-часникову приправу, горіхову приправу, соус ткемалі, порічковий соус, тощо, рецепти яких ви знайдете в цьому блозі.
|
●
|
|
|
Грибна підлива додає запіканці ще більш духмяного, насиченішого аромату і смаку, перетворюючи страву у довершений витвір кулінарного мистецтва:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар