середа, 28 вересня 2022 р.

Potato Casserole with Mushroom Filling

Запіканка картопляна з грибною начинкою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Як і будь-яка запіканка, запіканка з картоплі найперше манить своєю апетитною, золотавою скоринкою, а також ароматом печеної картоплі, крізь який пробивається духмяна спокуса грибної начинки…

І хоча за складом своїх інгредієнтів картопляна запіканка не відрізняється від картопляників, але форма пирога надає цій страві певної урочистості і святковості, через що обід перетворюється у загадкове, романтичне дійство...

Ця страва є досить простою в приготуванні, але має декілька кулінарних операцій, що вимагає певного алгоритму, який допомагає зекономити час і сили.

Тому, дотримуючись пропонованого порядку дій, ви зготуєте страву досить легко і не довше, ніж будь-який інший кулінарний витвір.


Найперше, потрібно зібрати на столі всі необхідні інгредієнти і потім, почати готувати.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Страви з картоплі
Загальний час приготування:
1 година
Посуд для запікання:
Форма для випічки 20х20 см
Температура
і час запікання:
250 °C
30хв
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування страви (загальний перелік)

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Картопля
1
кг
Масло
100
г
Яйця
2
шт
Борошно пшеничне
1
склянка
Гриби свіжі / свіжоморожені
200
г
Гриби сушені (мелені)
2
ст.ложки
Цибуля середнього розміру
3
шт
Сметана
1/2
склянки
Узвар з картоплі (після відварювання картоплі)
1,5-2
склянки
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, імбир
-
до смаку
Прянощі для картопляного узвару: лавровий лист, перці горошком, 
гвоздика, цибуля, часник, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Сухарі панірувальні / Крупа кукурудзяна дрібного помелу
-
за потреби

■ Порядок приготування картопляного тіста

■ Інгредієнти для картопляного тіста



Прянощі для картопляного узвару (як приклад)

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Картопля
1
кг
Масло
50
г
Яйця
2
шт
Борошно пшеничне
2-3
ст.ложки
Крохмаль картопляний
2-3
ст.ложки
Прянощі для овочевого узвару: лавровий лист, перці горошком, гвоздика, 
цибуля, часник, капустяний лист тощо…
-
до смаку

■ Приготування картопляного тіста


Поки варитиметься картопля, приготувати начинку (Див. розділ Приготування начинки)
1
Картоплю помити, почистити, розрізати на четвертинки, покласти в каструлю, залити окропом, щоб вода лише ледь покривала картоплю, посолити, добавити лавровий лист, перці горшком, гвоздику, цибулю, часник, тощо... і відварити до готовності (ледь розваристого стану ~20-25 хв).
2
Картоплю дістати шумівкою з каструлі, уникаючи прянощів, узвар злити крізь сито в окремий посуд.
3
Покласти картоплю знову в каструлю, добавити масло і розім’яти до однорідної маси.
4
В картопляну м’ячку добавити яйця і вимішати до однорідності.
5
Борошно і крохмаль додавати порційно до м’ячки, вимішуючи до однорідності і до смаку присоливши.
6
Охолодити картопляне тісто до кімнатної температури.

■ Порядок приготування грибної начинки

■ Інгредієнти для грибної начинки



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Гриби свіжі / свіжоморожені
200
г
Цибуля середнього розміру
1
шт
Масло свіже / пряжене
50
г
Сметана
1/2
склянки
Борошно
1
ст.ложка
Прянощі мелені: набір перців, пряні трави, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Приготування грибної начинки


Начинка готується поки вариться картопля.
1
Борошно підсмажити до кремового кольору, але не перепалювати, і відставити.
2
Цибулю почистити і подрібнити на невеликі кубики, гриби дрібно посікти.
3
Цибулю обсмажити на сильному вогні на маслі до розм’якшення, добавити гриби і обсмажити протягом декількох хвилин, але не пересмажувати.
4
Добавити до грибів сметану, до смаку приправити прянощами, довести до кипіння і протушкувати протягом 2-3 хвилин.
5
Добавити до грибів підсмажене борошно і довести до стану густої сметани, але не перетримувати, щоб сильно не згущувати (підлива повинна залишатись пливкою), і зняти з вогню.
6
Часник і зелень дрібно посікти, добавити до грибів і вимішати.

■ Формування і запікання страви



Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
1
Форму для запікання змастити маслом або смальцем і притрусити панірувальними сухарями або дрібнозмеленою кукурудзяною крупою.
2
2/3 картопляного тіста викласти в форму, розрівняти, а зверху покласти шар грибної начинки. Накрити начинку залишком картопляного тіста і притрусити зверху сухарями або кукурудзяною крупою.
3
Поставити форму у розігріту до 250 °C духовку і запекти до рум’яної скорини (~30 хв).
Поки готується запіканка, приготувати грибну підливу.

■ Порядок приготування грибної підливи

■ Інгредієнти для грибної підливи
 
Різні гриби нададуть підливі свого характерного запаху і присмаку:



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Гриби сушені мелені
2
ст.ложки
Цибуля середнього розміру
2
шт
Масло свіже / пряжене
50
г
Прянощі мелені: перець чорний, імбир, мускатний горіх
-
до смаку
Узвар з картоплі
1,5-2
склянки
Сіль
-
до смаку
Борошно пшеничне
1
ст.ложка

■ Приготування грибної підливи


Цілі сушені гриби необхідно змолоти на кавомолці на порох і просіяти крізь дрібне сито.
1
Борошно підсмажити до кремового кольору, але не перепалювати, і відставити.
2
Цибулю почистити, подрібнити на кубики.
3
Обсмажити цибулю в сотейнику на маслі на сильному вогні до розм’якшення, але не пересмажувати.
4
Добавити до цибулі, мелені гриби, картопляний узвар, довести до кипіння, до смаку приправити прянощами, посолити і проварити на середньому вогні протягом декількох хвилин.
5
Протерти підливу крізь сито, поставити на легенький вогонь і згустити підсмаженим борошном до густини рідкої сметани.
Страва смакує гарячою!
При подачі, порційно полити запіканку грибною підливою.


N.B.
Звичайно ж, начинкою для картопляної запіканки можуть слугувати не лише гриби, а й те ж саме, що і для картопляників або налисників.
Для підливи також можна взяти інші приправи: чортополох, сметанно-часникову приправу, горіхову приправу, соус ткемалі, порічковий соус, тощо, рецепти яких ви знайдете в цьому блозі.
І не забувайте про салати, соління, що й потрбно для супроводу запіканки, та й будь-якої іншої другої страви.



Грибна підлива додає запіканці ще більш духмяного, насиченішого аромату і смаку, перетворюючи страву у довершений витвір кулінарного мистецтва:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар