неділя, 22 травня 2022 р.

Chicken Kyiv

Котлета по-київськи
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Врізаючись у хрустку золотисту скоринку з панірувальних сухарів та приховану під нею соковиту курячу м’якоть, спочатку, ви помічаєте невелику краплину, яка просочується назовні, переходячи у золотавиий потічок розтопленого масла, який, раптом, заливає тарілку, викликаючи яскраві емоції!..

Масло витікає апетитною підливою, яка таємничим чином потрапила всередину страви, і розливаючись по тарілці, ця підлива викликає у вас неймовірне захоплення, яке ви будь-коли відчували від обіду. Саме такі приємні враження приховує в собі ця звабливо підрум’янена страва!

Беззаперечно, з поміж всіх курячих страв, котлета по-київськи є неперевершеною!..

А довершує страву гарний гарнір, особливо, картопляна м’ячка, яка також, в свою чергу, таїть в собі неймовірні смакові враження…

І трохи свіжої зелені, овочів, звичайно ж...


Ось так у вашій тарілці вимальовується цілий обід, після якого хочеться, щоб відчуття насолоди у задоволенні примітивного, але солодкого бажання смачно поїсти тривало ще довше...

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Страви з птиці; Курятина
Час обсмажування:
1 хвилина
Країна:
Україна
Час запікання:
15 хвилин
К-сть порцій:
2 котлети

■ Інгредієнти для приготування котлети по-київськи


Грудинка, прянощі і сіль  для котлети


Масло, зелень і часник  для начинки


Борошно, панірувальні сухарі і яйце  для паніровки

Олія або смалець  для фритюру

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для котлети:
-
-
Грудинка з курки без шкіри і кісток
2
половинки
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений / Набір перців мелених / Перець гострий…
-
до смаку
Для начинки:
-
-
Часник
2
зубки
Петрушка / Кріп / Коріандр / Базилік / Естрагон…
1
букет
Прянощі мелені
-
до смаку
Масло свіже / пряжене
50
г
Для паніровки:
-
-
Борошно пшеничне
0,5
склянки
Сухарі панірувальні
0,5
склянки
Сіль
-
до смаку
Яйце
1
шт
Для фритюру:
-
-
Олія / Смалець
1
склянка

■ Порядок приготування котлети по-київськи

■ Приготування начинки


Із зелені, можна взяти будь-які пряні трави, на ваш смак, а можна скомпонувати букет. Те ж стосується і масла: свіже, пряжене, пряжене з прянощами. Щоразу, ви отримуватимете нові смакові і нюхові ноти та враження. Перед приготуванням, масло залишити при кімнатній температурі до розм'якшення.
1
Часник вичавити на часничниці або подрібнити ножем і розтовкти товкачем разом з сіллю до повного розчавлення і однорідної маси.
2
Зелень подрібнити, додати до часнику і розтерти до однорідності.
3
Розм’якшене масло розтерти з зеленню і часником до однорідності.
4
З масляної суміші сформувати на невеликій тарілці прямокутний брусок розміром ~10х2,5 см і поставити в холодильник або в морозилку до загущення (15-30 хв.).
Масляну начинку не заморожувати.

■ Формування котлет



Не завжди вдається відбити грудинку правильної форми, але це не біда, головне, не перебити і не порозривати плоть:



Важливо, не перебвати і не переминати грудинку, тому, відбивати її найкраще киянкою (дерев'яним молотком, зовсім легенько, без зайвого заповзяття.
1
Половинку курячої грудинки покласти на харчову плівку і вільно накрити зверху іншою плівкою.
2
Киянкою відбити половинку грудинки до товщини близько 0,5 см і більш-менш рівної форми (звичайно ж, не завжди таке вдається, але то не біда). Важливо не перебивати і не розривати грудинку.
3
Зняти з відбитої грудинки верхню плівку, притрусити м’ясо сіллю та чорним перцем або іншими прянощами до смаку. Охолоджений масляний брусок розрізати навпіл і покласти одну половинку ближче до середини грудинки.
4
Кінці масла трохи обгорнути м’ясом з боків. Потім, обгорнути масло м’ясом по довжині, утворивши рівномірну ковбаску. Сформовану котлету покласти швом донизу.
5
Обгорнути ковбаску плівкою, закрутити кінці плівки, надавши котлеті жорсткої форми.
6
Сформувати таким же чином іншу котлету.
7
Охолодити сформовані котлети в морозилці до затужавіння, але не переморожувати (~60 хвилин). Це забезпечить жорсткість виробу, що полегшить подальше панірування котлет.

■ Панірування, обсмажування і запікання котлет


Після обсмажування, всередині, котлета по-київськи залишається сирою, тому що вона досить товста і у фритюрі не пропікається. Тому, її потрібно допікати у духовці. Запікати потрібно безпосередньо перед подачею на стіл.
1
Коли зовнішня частина котлет стане досить тугою на дотик (але не замороженою), злегка збити виделкою яйце з дрібкою солі.
2
Котлету дістати з плівки і обваляти в борошні, слідкуючи, щоб кінчики також були вкриті борошном. Обтрусити надлишки борошна.
3
Швидким рухом, обваляти котлету в збитому яйці.
4
Потім, обваляти в панірувальних сухарях, трохи притискуючи, щоб сухарі гарно пристали, і покласти на невелику тарілку.
5
Зробити те ж саме з іншою котлетою.
6
Котлети знову покласти в морозильник на 30 хвилин, щоб вони трохи підмерзли. Це забезпечить збереження форми, герметичність, а також утримання паніровки на котлеті під час обсмажування у фритюрі.
Якщо ви подаватимете котлети відразу ж після приготування, то увімкнути духовку розігріватись до 250 °С перед обсмажуванням котлет.

За потреби, запекти котлети можна і пізніше.
7
Розігріти жир на сильному вогні у невеликому казанку, який дозволяв би вільно занурити у фритюр котлету. Це убезпечить вас від перевитрати жиру (олії або смальцю).
8
Обсмажити котлету на сильному вогні з обох боків, спочатку, швом донизу, до золотавого кольору (~ по 30 секунд з кожного боку), але не перепалювати!
9
Духовку розігріти до 250 °C. Котлети покласти на жаровню і запекти при 190-200 °C протягом 12-15 хвилин.
10
Дати котлетам відпочити 3-5 хвилин в теплому місці.
Страва смакує гарячою! При подачі, полити котлети розтопленим маслом.


N.B.
Для начинки, можна брати як свіже, так і пряжене масло, можна взяти пряжене масло з прянощами. З трьох видів масла, ви отримаєте три смакові нюанси начинки. В цьому рецепті, я використав пряжене масло з прянощами.
Для фритюру, варто взяти смалець, тому що він найкраще підходить для подібного обсмажування: смалець витримує високі температури, а тому, не горить, і дає хрумку скоринку.
Найкраще, взяти грудинки, зрізані з домашнього бройлера, тому що це – інша якість та інші смакові враження.
Зелень для начинки ви можете брати на свій смак і розсуд: кріп, коріандр, петрушка, острогін, материнка, чебрець, базилік, тощо... Кожна з цих пряних трав привноситиме до страви свою характерну нотку. Можна взяти також букет різної зелені.
Теж саме стосується і мелених прянощів. Котлета смакує, коли має певну гостроту.
Найгармонійніше, котлета по-київськи смакує з м’ячкою та свіжою зеленню й овочами. Але можна взяти будь-який гарнір, поливши його розтопленим маслом. Чудово до котлети пасує свіжий хліб або корж на кисляку.
Котлету по-київськи можна також готувати з телятини й з іншою начинкою. Детальніше, дивіться в рецепті Котлета по-київськи з телятиною і сиром.



Ось він  момент приємної несподіванки, саме той золотий потічок і ароматна масляна підлива, яка заливає тарілку:


Замість гарніру, можна взяти шматок свіжого хлібаабо спеченого на кисляку коржаЦе також чудовий засіб, щоб вимочити ароматну та смаковиту підливу:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар