четвер, 2 червня 2022 р.

Napoleon Layer Cake

Торт листковий Наполеон
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Листковий торт Наполеон зачаровує своєю ніжною консистенцією, приємною вологістю і апетитною ванільною вершковістю свого смаку.

Тому що покуштувавши вперше цей вишуканий десерт, вже більше не можеш ухилитись від нав’язливого бажання знову і знову відчути в роті цю райську насолоду...

Як і медяник, торт Наполеон є ще одним шедевром української кондитерської, а його здатність до різних смакових варіацій посилює враження, збурюючи наші емоції.

Секрет же чисельності його рецептур ховається в простому поясненні – це легкий надзвичайно здобний корж, який просякується вишуканим кремом, який може бути просто заварним ванільним, а може містити різні родзинки, як то згущене молоко, або ніжну ягоду, як наприклад, ароматну полуницю з елементом свіжості або м’який банан з маслянистим присмаком. І щоразу, не перестаєш дивуватися його смакоті!..


Пропоную досить простий рецепт торта Наполеон, який колись готували у нас вдома, і особливо, під час святкових обідів, в очікуванні якого, гості ставали нетерплячими та неспокійними...

Також, пропоную в цьому рецепті декілька цікавих опцій щодо крему.

Час приготування тіста:
30 хвилин
Розділ:
Торти і Солодка випічка
Час 
і температура випікання коржів :
45 хвилин
200 °C – 6-7 хв на 1 порцію випічки
Країна:
Україна
Час настоювання торта:
1 доба
К-сть порцій:
Торт Ø 21 см – 1,3-1,5 кг

■ Інгредієнти для приготування торта Наполеон

Для коржів:


Для заварного крему:


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для коржів:
-
-
Масло
50
г
Цукор
85
г
Яйця
2
шт
Молоко
150
мл
Оцет яблучний / Сік з лимона
1
ст.ложка
Сода харчова
1/3
ч.ложки
Сіль
1/4
ч.ложки
Ванілін (за інструкцією виробника для 500 г борошна)
-
до смаку
Борошно
500
г
Борошно для розкатки коржів
1/2
склянки
Для заварного крему:
-
-
Жовтки
3
шт
Цукор
125
г
Молоко
600
мл
Борошно
3
ст.ложки
Ванілін (за інструкцією виробника для 500 г борошна)
-
до смаку
Масло
200
г

■ Порядок приготування торта Наполеон

■ Замішування тіста

Масло розтерти з цукром:

Яйце розтерти з цукром:


Змішати масло з яйцем:


Добавити молоко, соду, ваніль:


Добавити борошно і замісити тісто:


Тісто викласти на стіл і вимісити до еластичності:


За годину-дві до замішування тіста, дістати з холодильника масло і залишити розм’якшуватись при кімнатній температурі, а також яйця, борошно просіяти.
1
Масло розтерти з половиною цукру до утворення однорідної білої маси.
2
Яйце розтерти з іншою половиною цукру до повного розчинення цукру.
3
Добавити яйце до масла і вимішати до однорідності.
4
Добавити до суміші молоко і розмішати до однорідності.
5
Соду погасити оцтом або соком з лимона і перемішуючи, добавити до замісу.
6
Борошно за тричі увести у суміш, гарно вимішуючи, до утворення замісу.
7
Тісто викласти на притрушений борошном стіл і вимісити руками до еластичності.
8
Тісто загорнути в поліетиленовий пакет і поставити в холодильник для визрівання на 1-2 години.
Як і для хліба, чим довше визріватиме тісто, тим воно матиме кращу структуру, а випечений корж буде легшим і досконалішим. Тому, якщо ви не поспішаєте з тортом, то варто залишити тісто в холодильнику щонайменше на одну добу, а то й довше. По завершенню визрівання тіста, перейти до формування та випікання коржів.

■ Формування та випікання коржів


1
Тісто дістати з холодильника, сформувати з нього рівномірний брусок і розрізати на 10 однакових частин (краще, за допомогою ваг).
До того, як почати формувати коржі, підготуйте шаблон Ø 21 см (може бути якась посудина або вирізати з цупкого картону або пластику).
По завершенні визрівання тіста, духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
2
Тісто дістати з холодильника, сформувати з нього більш-менш рівномірний брусок і розрізати ножем на 10 частин (краще, за допомогою ваг).
3
Стіл притрусити борошном і розкатати порційний кусок в тонкий пласт. При розкатуванні тісто декілька разів перевертати з боку на бік, щоб корж не прилипав до столу і був рівномірно розкатаний.
4
Гострим ножем вирізати по шаблону круглий корж Ø 21 см (можна взятии роз’ємну форму для випікання або вирізати з картону). Сформований корж покласти на жаровню для випікання та попроколювати декілька разів виделкою.
5
На жаровні поміщаються лише два коржі, тому сформувати таким же чином ще один корж і викласти на жаровню. Поряд з коржами викласти обрізки, які потім підуть на крихту для обсипки торта.
6
Випікати коржі при 200 °С 6-7 хвилин до підрум’яненого вигляду, але не перепалювати.
7
Поки коржі випікаються, сформувати два наступних коржі, викладаючи їх на мілкі тарілки та проколоти їх виделкою при викладанні на жаровню.


■ Приготування заварного крему і збирання торта:

Детальніше про заварний крем читайте в розділі Крем заварний та в статті Крем заварний масляний

■ Приготування крему:


Заварний крем повинен бути середньої густини, радше рідший, ніж густіший, щоб він краще просочував коржі. Але крем не повинен бути занадто рідким, тому що стікатиме з коржів.
1
500 мл молока поставити закип’ячуватись.
2
Поки молоко закипає, жовтки розтерти з цукром в невеликій каструлі, додати борошно і вимішати до однорідної маси.
3
Добавити 100 мл холодного молока і вимішати.
4
Гаряче молоко, цівкою, постійно помішуючи, влити до жовткової суміші.
5
Отриману масу поставити на середній вогонь і, постійно помішуючи, довести до потрібної густини.
6
Крем зняти з вогню, додати ванілін і вимішати.
7
Крем охолодити на водяній бані, регулярно помішуючи, щоб не утворювалась кірка.

■ Збирання торта



Запечені обрізки розтерти качалкою на крихту.
З кожного коржа змести щіточкою борошно, яке залишається на коржах після розкатування та випікання.
1
Кожен корж змащувати 1,5-2 столовими ложками крему і складати один на один гіркою. Верхній корж змащувати кремом не потрібно. Залишити 4-5 столових ложок крему для змащування верху та боків торта.
2
Зібраний торт залишити на 1 годину просякатись кремом. Коржі можуть бути вигнутими, але потроху, вони розм’якатимуть, вирівнюватимуться і торт просідатиме.
3
Через 1 годину, покласти на торт перевернуту мілку тарілку, на тарілку – невеликий гніт (~0,5 кг – чашка, тарілка, тощо…). Прослідкувати, щоб вага рівномірно розподілялась по всій площині. Торт залишити вистоюватись ще на одну годину при кімнатній температурі.
4
Торт з гнотом переставити в холодильник і залишити на одну добу настоюватись.
5
Торт дістати з холодильника, повністю обмазати боки і верх залишком крему та дати постояти 10-15 хвилин.
6
Тим часом, на розкришити на дошці за допомогою качалки запечені обрізки для обсипки торта.
7
Торт обсипати зверху та з боків крихтами з обрізків. Боки присипати, допомагаючи широким шпателем. Дати постояти ще 2 години.
Такий торт може зберігатись в холодильнику до тижня під кришкою для тортів…


Опції для заварного крему
«Класичний заварний крем», зазвичай, є досить вершковим і насиченим. Досить здобними є і самі коржі. Об’єднання цих двох чинників і витворює саме той, надзвичайно поживний і смачний торт Наполеон.

Але сам торт можна освіжити якоюсь ягодою або фруктом. Це може бути банан, полуниця, м’якоть абрикоса, персика, манго, апельсинова цедра або поєднання, наприклад банана з полуницею або динею, тощо... Головне, брати м’якоть без домішок волокон або зернят, щоб не зникло саме відчуття ніжності торта, чим він і смакує найбільше.
Фруктово-ягідні наповнювачі необхідно добавляти у готовий крем, попередньо перетерши їх в блендері на однорідну массу.

При цьому, необхідно пам’ятати, що крем з свіжим наповнювачем потрібно з’їдати якомога швидше (за добу-дві), оскільки він не придатний для довшого зберігання.

На пропонований торт можна взяти 2 банани або близько 300 г інших фруктів або ягід.

■ Заварний крем з бананом:


■ Заварний крем з полуницею:


N.B.
Приготування Наполеона займає досить часу, але якщо підійти до процесу з певним алгоритмом, то цей час можна скоротити, а саме приготування перетворити на розмірений, приємний процес:
- по-перше, крем зготувати поки тісто вистоюється в холодильнику.
- по-друге, поки охолоджуватиметься суміш для крему, можна спекти коржі.
Але з іншого боку, можна розбити приготування торта на декілька днів:
- в перший день, замісити тісто і покласти його дозрівати в холодильник, зробити крем і, накривши, поставити його також в холодильник.
- наступного дня, спекти коржі та зібрати торт.
Потрібно обов’язково змітати з коржів борошно, тому що воно вбиратиме на себе крем та надаватиме йому гливкуватий і крохмалистий присмак.
В обсипку можна добавити трохи смажених і дрібно розтертих будь-яких горіхів.



Можна зробити величезний торт на 20 коржів. Для цього потрібно подвоїти всі інгредієнти як для коржів, так і для крему. Виходить більше 3 кг готового виробу, якого вистачить всім бажаючим!..



Наполеон з кремом зі згущеним молоком


Наполеон з банановим кремом


Наполеон з вершковим


ванільним кремом


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар