неділю, 16 грудня 2018 р.

Flatbread

Коржі
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Коржі – це найпростіший вид хліба, можна сказати, що найперший хліб, який видумало людство, адже для його приготування потрібні лише борошно, вода і вогонь. Корж, як хлібний виріб, присутній в кухнях від крайньої Півночі до крайнього Півдня, від Далекого Сходу до Дикого Заходу...

Корж з пшеничного борошна вищого ґатунку 

Корж з чотирьох видів борошна

Чотири види борошна і кисляк

Український корж, кавказький лаваш, середземноморська піта, італійська піца, латиноамериканська тортилья, індійське чапаті, близькосхідна маца... Це – лише декілька назв, які добре відомі нам, оскільки ці хліби виготовляються в кухнях різних етнічних груп, які проживуть в Україні, і які є також в продажу в магазинах або на базарах.

В Україні, корж є також і обрядовою стравою, яка готується, наприклад, на Маковія – коржі з маком.

Коржі пекли, коли раптом в хаті закінчувався хліб, а обід був вже ось на підході, і потрібно було швидко спекти до обіду хліб. Також, коржі пекли в дорогу, тому що вони не займали багато місця, були зручні у транспортуванні та зберіганні.

Можна спекти коржа просто на воді, але в Україні, зазвичай, їх пекли на молочній сироватці або кисляку, і чим сироватка або кисляк були міцнішими, тим пухкішими виходили коржі...

І не обов’язково, щоб корж був лише з пшеничного борошна. Якщо добавити до пшеничного борошна пшеничного обдирного або житнього, або кукурудзяного, або якогось іншого виду борошна, або всіх разом, то вийде новий смак, який урізноманітнить харчовий раціон і лише додасть ще трохи смакового досвіду.

Можливо, такий корж не буде пухкимі красивим, але за своїми поживними і смаковими характеристиками він складатиме достойну конкуренцію коржеві з пшеничного борошна вищого ґатунку.

З власного досвіду, можу лише порадити, щоб відсоток пшеничного борошна складав половину загального об’єму. Хоча, на кухні, завжди можна експериментувати...

Пшеничне борошна вищого ґатунку

Кукурудзяне борошно

 Борошно пшеничне цільнозернове

Житнє борошно

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Хліб
Час вистоювання:
20 хвилин
Країна:
Україна
Час випікання:
30 хвилин
К-сть порцій:
1 корж Ø 20 см, ≈ 900 г


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Борошно пшеничне
500
г
Сироватка
350
мл
Сіль
1
ч.ложка
Сода харчова
0,5
кав.ложки


Приготування коржа:
1
Борошно просіяти на ситі в миску, добавити сіль, соду, вилити теплу сироватку і замісити однорідне тісто.
2
Накрити рушником і дати постояти хвилин 20.
3
Сковорідку гарно розігріти, але не перепалювати.
4
Тісто розпластати на площину сковорідки і викласти корж на розігріту сковорідку.
5
Випікати під кришкою на малесенькому вогні з кожного боку по 15 хвилин, періодично витираючи з кришки конденсат вологи, щоб вода не крапала на сковорідку.
6
Спечений корж покласти на решітку, хвилин на 15-20, для доходження і охолодження. Потім ще теплим, щоб корж залишався м’яким і не черствим, покласти в пластиковий пакет.


N.B.
Випікати корж найкраще на чавунній сковорідці або в широкій чавунній каструлі.
Якщо тісто зробити трохи рідкуватим, то корж вийде надзвичайно пухнастим і пористим.
Тісто можна відразу викладати на розігріту сковорідку і швидко розпластувати його по всій її площині, особливо, коли тісто рідкувате.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар