Коржі
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Коржі – це найпростіший вид хліба, можна сказати, що найперший хліб, який видумало людство, адже для його приготування потрібні лише борошно, вода і вогонь. Корж, як хлібний виріб, присутній в кухнях від крайньої Півночі до крайнього Півдня, від Далекого Сходу до Дикого Заходу...
|
Український корж, кавказький лаваш, середземноморська піта, італійська піца, латиноамериканська тортилья, індійське чапаті, близькосхідна маца... Це – лише декілька назв, які добре відомі нам, оскільки ці хліби виготовляються в кухнях різних етнічних груп, які проживуть в Україні, і які є також в продажу в магазинах або на базарах.
В Україні, корж є також і обрядовою стравою, яка готується, наприклад, на Маковія (1-е серпня): шулики – прісний корж в медово-маковій підливі. Коржі пекли, коли раптом в хаті закінчувався хліб, а обід був вже ось на підході, і потрібно було швидко спекти до обіду хліб. Також, коржі пекли в дорогу, тому що вони не займали багато місця, були зручні у транспортуванні та зберіганні. Можна спекти коржа просто на воді, але в Україні, зазвичай, їх пекли на молочній сироватці або кисляку, і чим сироватка або кисляк були міцнішими, тим пухкішими виходили коржі... І не обов’язково, щоб корж був лише з пшеничного борошна. Якщо добавити до пшеничного борошна пшеничного обдирного або житнього, або кукурудзяного, або якогось іншого виду борошна, або все разом, то вийде новий смак, який урізноманітнить харчовий раціон і лише додасть ще трохи смакового досвіду. Можливо, такий корж не буде досить пухким і рум'яним, але за своїми поживними і смаковими характеристиками він складатиме достойну конкуренцію коржеві з пшеничного борошна вищого ґатунку. З власного досвіду, можу лише порадити, щоб відсоток пшеничного борошна складав половину загального об’єму. Хоча, на кухні, завжди можна експериментувати... |
Кукурудзяне борошно
|
Борошно пшеничне цільнозернове
Житнє борошно
|
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Розділ:
|
Хліб
|
Час вистоювання:
|
20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час випікання:
|
30 хвилин
|
К-сть порцій:
|
1 корж Ø 20 см, ≈ 900 г
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Борошно пшеничне
|
500
|
г
|
Сироватка
|
350
|
мл
|
Сіль
|
1
|
ч.ложка
|
Сода харчова
|
0,5
|
кав.ложки
|
|
|
|
|
■
|
Приготування коржа:
|
1
|
Борошно просіяти на ситі в миску, добавити сіль, соду, вилити теплу сироватку і замісити однорідне тісто.
|
2
|
Накрити рушником і дати постояти хвилин 20.
|
3
|
Сковорідку гарно розігріти, але не перепалювати.
|
4
|
Тісто розпластати на площину сковорідки і викласти корж на розігріту сковорідку.
|
5
|
Випікати під кришкою на нижче середньому вогні по 15 хвилин з кожного боку.
|
6
|
Спечений корж покласти на решітку або на грубий рушник, хвилин на 15-20, для доходження і охолодження..
|
N.B.
●
|
Випікати корж найкраще на чавунній сковороді або в широкій чавунній каструлі.
|
●
|
Якщо тісто зробити трохи рідкуватим, то корж вийде надзвичайно пухким і пористим.
|
●
|
Тісто можна відразу викладати на розігріту сковорідку і швидко розпластувати його по всій її площині, особливо, коли тісто рідкувате.
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар