неділя, 14 листопада 2021 р.

Baked Milk

Пряжене молоко
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Пряжене молоко – це традиційний молочний напій української кухні. Кремового або кави з молоком кольору, з приємним солодкуватим ароматом та смаком, воно подобається і дітям, і дорослим, смакує гарячим, теплим і холодним, його хочеться пити знову і знову, а з свіжим доманшнім хлібом воно утворює неймовірний смаковий букет!..

Пряжене молоко – жирне, насичене, калорійне але водночас, легко засвоюється, тому є чудовим складником здорового харчування: в процесі приготування, воно концентрується і збагачується кальцієм, залізом, фосфором, тощо…

Це молоко є також чудовим інгредієнтом у солодкій випічці: печива, пироги, тощо...

А ще, з нього готують ряжанку – ще один кулінарний шедевр української кухні, яка ще смачніша і ще корисніша, ніж саме пряжене молоко!..

Детальніше про ряжанку ви можете прочитати у статті «Ряжанка»...


Щоб приготувати пряжене молоко найвищих смакових якостей, потрібно лише взяти найкраще, незбиране, домашнє молоко, яке ви можете знайти у господарствах.

А далі, далі все готує піч! Вам залишається лише не забути дістати готовий напій, про що вам підкаже незамінний на кухні таймер…

Раніше, молоко пряжили у печі, в глиняних горщиках, ставлячи їх на ніч у ще гарячу піч, але сьогодні, це можна спокійно зробити у гарній металевій каструлі, в побутовій духовці, протягом чотирьох-п’яти годин. Головне – це висока якість свіжого молока!..

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з молока
Час закипання:
20-35 хвилин
Країна:
Україна
Температура і
час пряження:
130-150 °C
4-5 годин
К-сть порцій:
~3 л

■ Інгредієнти для пряження молока


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для пряженого молока:
-
-
Молоко свіже незбиране – від
3
л
Необхідний посуд:
-
-
Каструля з кришкою, яка підходить для духовки  5-6 л
1
шт

■ Порядок пряження молока


Оскільки процес пряження займає декілька годин, то є сенс, особливо на сім’ю, готувати від 3 л і більше пряженого молока. Пряжене молоко чудово зберігається в холодильнику тиждень і більше.
1
Молоко довести до кипіння на плиті.
2
Поки закипає молоко, увімкнути духовку розігріватись до 200 °C.
3
Закип’ячене молоко накрити кришкою, поставити в розігріту до 200 °C духовку, стишити вогонь до 130-150 °C і залишити умліватись протягом 4-6 годин (не забудьте поставити таймер!).
4
Дістати молоко з духовки, зняти з нього підрум’янену шкуринку, покласти на мілку тарілку і розрізати на бажану кількість шматків.
5
Молоко перелити в посуд, в якому воно зберігатиметься, покласти в нього пошматовану шкуринку, охолодити і поставити в холодильник. При подачі, молоко перемішувати.
Молоко можна розлити порційно і розподілити шкуринку по кожній порції.
Смакує як гарячим, так і холодним.


N.B.
Як на мене, то найсмачніше у пряженому молоці – запечена, рум’яна шкуринка!..



Пряжене молоко з свіжим домашнім хлібом, особливо житнім, утворює неперевершений смаковий букет!..




Пряжене молоко з кавою, та ще з гарною!


Це і смак чорної кави...


Це жирність та насиченість пряженого молока...


Це  просто насолода!..



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар