пʼятниця, 5 січня 2018 р.

Arabic or Turkish Coffee

Кава по-арабськи або по-турецьки
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Саме про цю каву араби говорили, що кава повинна бути чорною немов беззоряна ніч, гарячою немов пекельний вогонь і солодкою немов поцілунок коханої жінки...

Густа, насичена, вона не п’ється, а смакується, навіть не ковточками, а простим вмочуванням губ... Вмостившись у кріслі кав’ярні, без поспіху і метушні, забувши про напружений ритм міста, розслабившись і поринувши у споглядання того, як місто пропливає повз вас...

І не важливо, як називається заварена таким способом кава: по-арабськи, по-турецьки, по-грецьки, по-вірменськи, по-боснійськи... Це все той же божественний напій, хіба що, з невеликими варіаціями в приготуванні.

Ще два десятки років тому, в Україні, це був традиційний спосіб заварювання кави, оскільки саме таку каву українці покуштували вперше – каву по-турецьки. А посуд, в якому заварюється така кава, називається «турка» або «джезва».

Процес приготування кави по-арабськи або по-турецьки досить простий, але вимагає уважності, пильності і розміреності.

Отже, щоб заварити смачну каву, потрібно неухильно дотримуватись технологічного процесу, тобто, певних правил. Їх не багато, всього три основні правила заварювання кави, але якщо ви акуратно, скрупульозно і невідступно їх дотримуватиметесь, то успіх вам гарнтований!


Правило перше: необхідно брати гарну каву! Не купуйтесь на різні «кавові копальні» і таке інше, тому що в Україні кава не росте і на шахтах її не добувають. Тому, купуючи каву в зернах або вже змелену, у вакуумній упаковці, дивіться, щоб упаковка була неушкодженою, щоб дата виробництва була якомога свіжішою. В Україні, на сьогоднішній день, найкращу каву завозять з Італії. Просто визначіться, яка торгова марка вам найбільше смакує.

Правило друге: помел кави! Для цього рецепту потрібно молоти каву на порох, і чим тонший, тим краще. Невеличкі побутові кавомолки такого пороху не дають. Але більш потужніші кавомолки з комбайнів дозволяють отримати саме найтонший кавовий помел.

Правило третє: форма турки! За роки вживання кави, в нашій сім’ї пройшло багато різних турок (і металевих, і керамічних, і дерев’яних), але прижились лише дві: одна – вірменська, на три-чотири порції кави, з лудженої міді, пузата і з вузеньким горлечком, а друга - чорногорська, маленька, на одну порцію (70 мл). В цих турках виходить найсмачніша кава.

Форма турки є надзвичайно важлива. Турка повинна бути широкою внизу і з вузеньким горлечком вгорі. При такій формі кава запарюється, зберігаючи весь свій аромат. У дорогих турках з нержавіючої сталі і широким горлечком виходить кавовий напій, оскільки кава в них швидко і різко перекипає, а у дешевій дюралюмінієвій турці ви зможете приготувати саме справжню каву.

І ще одне важливе зауваження. Цих трьох правил достатньо, щоб зварити чудову каву, яка дозволить вам поринути у світ насолоди смаків і ароматів, а все інше – то надумане і оповите гламуром втаємничених естетів...

Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Напої, Кава
Час приготування:
5-10 хв
Країна:
Арабські країни, Туреччина
-
-
К-сть порцій:
1 порція (70 мл)

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Кава дрібнозмелена
1
ст.ложка
Цукор
1-2
ч.ложки
Вода
60
мл


1
Змолоти кавові зерна або мелену каву на порох.
2
Засипати каву у турку (1 столова ложка на порцію 70 мл), добавити цукор, залити окропом, перемішати.
3
Поставити турку на легесенький вогонь, слідкувати, щоб кава не втекла. Для цього необхідно кожного разу знімати турку з вогню, як тільки починає підніматись гуща, потім знову ставити на вогонь. Після першого піднімання, гущу злегка помішати кавовою ложечкою.
4
Повторити таку операцію декілька разів, вчасно знімаючи турку з вогню, уловлюючи останній момент, але не даючи каві побігти.
5
Зняти турку з вогню. Дати декілька секунд постояти, щоб осіла гуща і вилити в прогріту окропом кавову чашку.


N.B.
Надзвичайно важливе зауваження! При заварюванні кави по-арабськи чи то по-турецьки – не відволікатись, ні з ким не розмовляти, приділивши всю увагу лише каві, тоді вона з турки не втече.
Аромат і смак каві дають олії, які присутні у кавових зернах. Кавова олія дуже чутлива до зовнішніх впливів, тому, каву потрібно правильно зберігати. Найкраще, молоти каву безпосередньо перед заварюванням, а якщо помел залишається, то перекласти його у до верху заповнений герметичний посуд, або ж у герметичний пакет, максимально випустивши з нього повітря і зафіксувавши його або скріпкою, або скочем, або прищіпкою
Каву, як зерна, так і мелену, необхідно зберігати у холодильнику, щоб вона не зопрівала.
Обов’язково прогрівайте чашку окропом перед тим, як налити в неї каву.
Склянка, яку ви бачите на світлинах, найкраще підходить для пиття кави, незалежно від методи заварювання. Кава в ній зберігає аромат, а завужене внизу і розширене вгорі горлечко концентрує цей аромат і потім гармонійно його представляє...
Це – базовий рецепт кави, завареної подібним чином, але в кожній країні існує свій особливий рецепт, наприклад, з додаванням кардамону або інших прянощів, з пінкою або без...
І кава по-арабськи або по-турецьки, це – не лише спосіб заварювання, а цілий світогляд!..



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар