субота, 27 березня 2021 р.

Sour Milk Pancakes

Оладки на кисляку
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 


Оладки на кисляку – це ще одна магічна страва, від якої майже неможливо втриматись, тому що пухкий і ароматний оладок зваблює як своїм виглядом: рум’яна скоринка і пухкий, майже повітряний м’якуш, так і запахом свіжої випічки, дуже простої, але неймовірно ароматної...
З впевненістю можу сказати, що оладки на кисляку за цим рецептом – це страва з мого дитинства: саме так пекли їх моя бабуся і мама. Вони не були жирними, а лише пухкими, м’якими і рум’яними, які можна було їсти просто так, або з молоком чи сметаною, або з варенням...

І дійсно, такі оладки виходять майже дієтичними, якщо можна так сказати про борошно, молоко, яйце та сіль. Але саме в способі їх приготування і ховається таїна їх легкості, тому що готуються вони саме з цих трьох головних складових, і нічого зайвого, хоча, завжди можна добавити певних опцій…


Такі оладки можуть бути солодкими, наприклад, до чаю, а можуть слугувати хлібом, а то й гарніром до м’ясних, рибних та инших подібних страв. А також, до салатів, солінь та бути основою для канапок…

І хоча готуються вони просто і швидко, але вам доведеться зробити дві-три спроби, поки ви наб’єте руку, а сама страва стане одним з ваших кулінарних шедеврів, яка завжди приємно дивуватиме ваших домашніх та гостей.




Тому, перед тим, як ви візьметесь готувати оладки на кисляку, потрібно засвоїти трохи теорії…

Кисляк. Чим витриманішим буде кисляк, тим пухкішими і легшими виходитимуть оладки. Не поспішайте утилізовувати знайдений в холодильнику кисляк три-чотиритижневої, а може і більше, давності. Тому що він є чудовою основою для випічки, а особливо, для таких оладків.

Тісто. Секрет подібної випічки полягає в консистенції тіста: воно не повинне бути занадто рідким, але й не густим – щось середнє між тістом на вареники та на налисники. Занадто густе тісто даватиме щільніший виріб, тобто, вийде корж. А занадто рідке тісто погано пропікатиметься всередині і оладки виходитимуть гливкуватими, а ззовні – підгоратимуть.

Вогонь. Смажити такі оладки потрібно на вогні нижче середнього і під кришкою.

Всі ці правила є досить простими, тому, після другої випічки оладків ви вже почуватиметесь майстром.

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Вироби з борошна; Випічка
Час смаження:
30 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
14-16 оладків

■ Інгредієнти для приготування оладків на кисляку


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Борошно (2 склянки без гори)
300
г
Кисляк / Сироватка
400
мл
Яйце
1
шт
Сіль
1/2
ч.ложки
Сода харчова
1/2
ч.ложки
Оцет яблучний (за потреби)
1
ст.ложка
Цукор (для солодких оладків – за бажанням)
1
ст.ложка
Родзинки (за бажанням)
1
жменя
Сало несолоне для смаження
1
шматочок

■ Порядок приготування страви

■ Замішування тіста


Кисляк потрібно дістати з холодильника і залишити на декілька годин (6-12 годин) для прогрівання і підходження при кімнатній температурі. Кисляк повинен бути міцним, щипати за язика мов квас. В такому разі, не потрібен оцет для гасіння соди. Соду погасить сам кисляк. Замість кисляку можна взяти сироватку.
1
Яйце злегка збити виделкою разом з сіллю та цукром, якщо ви печете солодкі оладки, до однорідної маси.
2
Порційно добавляти кисляк, розмішуючи до однорідної маси.
3
Борошно просіяти в миску, добавити соду, за бажанням – родзинки, і вимішати.
4
Додати до борошна молочно-яєчну суміш і широкими рухами знизу вгору вимісити більш-менш однорідне тісто, але занадто не перемішувати до гладкої маси. Лише для того, щоб вимісити борошно. Тісто повинне вийти не густим, але і не рідким – живим.

■ Випікання оладків


Важливо, не перегрівати сковорідку – розігріти на середньому вогні, а потім, випікати на нижче середнього 3 хвилини з одного боку. Якщо оладки підгорають, то ще стишити вогонь. Краще, добавити ще одну хвилину часу при слабшому вогні. Практика покаже…
1
Сковорідку розігріти на середньому вогні, змастити нахромленим на виделку шматочком сала і стишити вогонь нижче середнього.
2
Столовою ложкою викладати тісто на сковорідку, допомагаючи іншою ложкою зшкрібати його на сковорідку. Не потрібно класти забагато тіста, лише стільки, скільки береться на столову ложку, тому що оладки під час випічки набухатимуть і розпливатимуться.
3
Накрити сковорідку кришкою і випікати 3 хвилини на вогні нижче середнього.
4
Оладки перевернути на инший бік і випікати ще 3 хвилини під кришкою.
5
Оладки перекласти на тарілку, змастити сковорідку знову шматочком сала і повторити процес випікання з наступною порцією.
Найкраще, оладки смакують щойно спеченими.


N.B.
Раніше, жодні оладки, хай то будуть тоненькі на налисники чи подібні до тих, що в цьому рецепті, ніхто на олії не смажив. Все смажилось на смальці або салі, або пряженому маслі. Розігірта сковорідка лише змащувалась нахромленим на виделку шматочком сала або змащеним у смальці віхтиком. Тому вироби виходили нежирними, не перепаленими, здоровими для шлунку. Сало та смалець, як і пряжене масло, витримують високі температури до початку задимлення, не горять і не всмоктуються у випічку, подібно олії. Жодна олія з ними посперечатись не може. Олія чудово смакує в салатах, а у випічці та смаженинах, тобто при високих температурах, вона перетворюється на шкідливу оліфу та різні попели. Загальне упередження проти сала і масла та невиправдане поклоніння олії почалось десь у вісімдесятих роках двадцятого сторіччя. Великі виробники олії перемогли…
Ви завжди зможете внести особливу родзинку до оладків, добавивши столову ложку пшеничного обдирного або кукурудзяного, або гречаного, або вівсяного, або якогось иншого борошна.



Як бачите, такі оладки завжди пухкі, ніжні і легкі...



Оладки з полуничним сиропом


Оладки з вишневим варенням




Оладки з вівсяним борошном



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар