Кріль тушкований в сметані під пряною підливою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Кролятина є одним з найбільш низькокалорійних і дієтичних видів м’яса, і сперечатись з нею може лише індичатина. Можливо, секрет полягає також і у тому, що кріль є досить таки вередливою щодо харчування твариною: не будь-яку траву він їстиме, полюбляє овочеві делікатеси, такі як капуста та морква, і чимось штучним не дуже його і нагодуєш...
|
Колись, кріль був надзвичайно популярним у харчовому раціоні, подібно до того, якою сьогодні стала курка. Причина ж заміни кролятини курятиною є надзвичайно простою: великі виробники м’яса підрахували, що при набагато менших затратах на виробництво, можна отримати гори курячого м’яса, не дуже переймаючись тим, що сучасна курятина зростає на хімічно-біологічно активних добавках немов на дріжджах, що, врешті решт, впливає і на здоров’я людини...
Кролятина майже не має якогось специфічного запаху і смаку, які, наприклад, вирізняють баранину, яловичину, свинину, курятину... Кріль має довговолокнисті, гладенькі м’язи, містить мало жирів, і відповідно, його плоть – досить жорстка, суха і пісна.
А всі рецепти приготування кроля зводяться до того, яку підливу або гарнір ви придумаєте, щоб надати страві особливого смакового забарвлення. Тому, можна спокійно перефразувати відомий вислів таким чином: кролик – ніщо, підлива – все! Саме через це, існує багато різних рецептів приготування кроля з замочуваннями у вині, пиві, соусах, тощо... Але саме пропонований рецепт – кріль, тушкований в сметані з овочами, завжди готували мої обидві бабусі і мама. Й іншого рецепту я не пам’ятаю, при цьому, морква, цибуля та корінь петрушки були обов’язковими інгредієнтами, а інші овочі добавлялись по сезону. При цьому, пікантності й оригінальності страві нададуть пряні трави, набір перців горошком, імбир, мускат, чорний перець, тощо... Але домінуючими повинні залишатись саме імбир, чорний перець і ледь помітно – мускатний горіх. Тушкувати кролика найкраще у скороварці, хоча, можна і в духовці, і у звичайній каструлі, просто збільшивши час приготування. Тому, з посуду, необхідно взяти скороварку або каструлю на 10 л. В пропонованому рецепті, кріль тушкується цілим, не розрізаним, овочі нарізаються грубими куснями. Саме ціла тушка м’яса та великі куски овочів і надають страві свій особливий смак. |
Час підготовки:
|
20 хв
|
Розділ:
|
Страви з м’яса
|
Час приготування:
|
Близько 3 годин
|
Країна:
|
Україна
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
1 кріль
|
■ Інгредієнти для приготування кроля в сметані
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Кріль близько 2,5 кг
|
1
|
тушка
|
Цибуля ріпчаста велика
|
4
|
шт
|
Морква середня
|
4
|
шт
|
Корінь селери / петрушки
|
100-200
|
г
|
Перець солодкий
|
2-4
|
шт
|
Кабачок середній (за бажанням)
|
1
|
шт
|
Квасоля спаржева (за бажанням)
|
1
|
жменя
|
Часник
|
2-3
|
голівки
|
Сметана
|
0,5
|
л
|
Перець чорний мелений
|
1
|
ч.ложка
|
Імбир мелений
|
1
|
ч.ложка
|
або Імбир свіжий
|
100
|
г
|
Горіх мускатний мелений
|
-
|
на кінчику ножа
|
Куркума мелена (за бажанням)
|
1
|
ч.ложка
|
Набір спецій: лавровий лист, перці горошком, гвоздичка
|
-
|
за смаком
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Вода або м’ясний бульйон з інших видів м’яса
|
2
|
л
|
■ Порядок приготування кроля в сметані
|
|
|
|
|
|
1
|
Перевірити відсутність жовчного міхура або його залишків на кролячій печінці, при необхідності вирізати. Тушку кроля, разом з тельбухами, покласти на дно каструлі.
|
2
|
Овочі помити, почистити, нарізати великими кусками і покласти в каструлю.
|
3
|
Добавити сметану, спеції і прянощі.
|
4
|
Добавити воду або бульйон і посолити.
|
5
|
Страву довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і тушкувати близько 3 годин. Вся страва повинна умліти, а м’ясо повинно легко відділятись від кісток.
|
6
|
М’ясо, овочі, бульйон розділити кожне окремо.
|
7
|
Овочі перетерти за допомогою блендера на пюре.
|
8
|
Покласти овочеве пюре в бульйон, розмішати, довести до кипіння і проварити 2-3 хвилини, весь час помішуючи. Готову підливу процідити через сито.
|
9
|
М’ясо розібрати від кісток, покласти у 3-літрову каструлю, залити підливою, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини і зняти з вогню. Страва готова.
|
10
|
Страва смакує як гарячою, так і холодною.
|
N.B.
●
|
Підливи виходить більше, ніж 2 л, тому нею можна повністю залити розібране м’ясо, а можна залишити частину для окремого споживання у якості підливи або просто овочево-м’ясного бульйону.
|
●
|
Для розваги, мені згадується одна правдива історія з кроликом: якось, ще в далекі совкові часи, такі собі батьки вирішили на Новий рік побалувати своїх доньок стравою з кроля і принесли додому, десь весною, крихітне кроленя, яке мало жити на балконі і набирати у вазі.
Але хіба ж маленькі дівчатка могли залишитись байдужими до такого ж маленького пухнастого створіння, про яке їм стільки разів розповідали, читали і показували по телевізору казки та історії. І вони заходилась опікуватись тим кроленям, леліючи і викохуючи його у дорослого, великого кроля. А коли дівчатка беруться до справи годування, то це у них виходить досить непогано, тому, через якийсь час, кроленя дійсно перетворилось у гарного вгодованого кроля, який зріс на екологічно чистих продуктах та відмінному харчовому раціоні, оточений любов’ю і увагою... І як не жаль було дівчатам свого підопічного кролика, але ж безжальна доля вже з самого початку вготувала йому місце у харчовому ланцюжку певної сім’ї, тому, врешті решт, батьки приготували кролика у сметані, саме до Нового року, і запросили дітей до святкового столу. Але одна донька відмовилась сісти за стіл, висловивши своє обурення словами: «Цей кролик був моїм другом, а друзів я не їм!» Ось така була повчальна пригода з кроликом, дівчинкою і дружбою. Але, все ж таки, якщо ви потрапили на базарі гарну тушку кроля, і той кріль вам зовсім не друг, то варто скористатись нагодою і зготувати надзвичайно смачну страву, яка не лише забезпечить вас певною кількістю калорій та викличе у вас захоплення від смакових відчуттів, але й розширить ваші уявлення і досвід щодо гарної кухні... |
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар