вівторок, 26 листопада 2019 р.

Rabbit Stew in Sour Cream and Spicy Sauce

Кріль тушкований в сметані під пряною підливою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кролятина є одним з найбільш низькокалорійних і дієтичних видів м’яса, і сперечатись з нею може лише індичатина. Можливо, секрет полягає також і у тому, що кріль є досить таки вередливою щодо харчування твариною: не будь-яку траву він їстиме, полюбляє овочеві делікатеси, такі як капуста та морква, і чимось штучним не дуже його і нагодуєш...

Колись, кріль був надзвичайно популярним у харчовому раціоні, подібно до того, якою сьогодні стала курка. Причина ж заміни кролятини курятиною є надзвичайно простою: великі виробники м’яса підрахували, що при набагато менших затратах на виробництво, можна отримати гори курячого м’яса, не дуже переймаючись тим, що сучасна курятина зростає на хімічно-біологічно активних добавках немов на дріжджах, що, врешті решт, впливає і на здоров’я людини...




Кролятина майже не має якогось специфічного запаху і смаку, які, наприклад, вирізняють баранину, яловичину, свинину, курятину... Кріль має довговолокнисті, гладенькі м’язи, містить мало жирів, і відповідно, його плоть – досить жорстка, суха і пісна.

А всі рецепти приготування кроля зводяться до того, яку підливу або гарнір ви придумаєте, щоб надати страві особливого смакового забарвлення. Тому, можна спокійно перефразувати відомий вислів таким чином: кролик – ніщо, підлива – все! Саме через це, існує багато різних рецептів приготування кроля з замочуваннями у вині, пиві, соусах, тощо...

Але саме пропонований рецепт – кріль, тушкований в сметані з овочами, завжди готували мої обидві бабусі і мама. Й іншого рецепту я не пам’ятаю, при цьому, морква, цибуля та корінь петрушки були обов’язковими інгредієнтами, а інші овочі добавлялись по сезону. При цьому, пікантності й оригінальності страві нададуть пряні трави, набір перців горошком, імбир, мускат, чорний перець, тощо... Але домінуючими повинні залишатись саме імбир, чорний перець і ледь помітно – мускатний горіх.

Тушкувати кролика найкраще у скороварці, хоча, можна і в духовці, і у звичайній каструлі, просто збільшивши час приготування. Тому, з посуду, необхідно взяти скороварку або каструлю на 10 л.

В пропонованому рецепті, кріль тушкується цілим, не розрізаним, овочі нарізаються грубими куснями. Саме ціла тушка м’яса та великі куски овочів і надають страві свій особливий смак.

Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Страви з м’яса
Час приготування:
Близько 3 годин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
1 кріль

■ Інгредієнти для приготування кроля в сметані



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Кріль близько 2,5 кг
1
тушка
Цибуля ріпчаста велика
4
шт
Морква середня
4
шт
Корінь селери / петрушки
100-200
г
Перець солодкий
2-4
шт
Кабачок середній (за бажанням)
1
шт
Квасоля спаржева (за бажанням)
1
жменя
Часник
2-3
голівки
Сметана
0,5
л
Перець чорний мелений
1
ч.ложка
Імбир мелений
1
ч.ложка
або Імбир свіжий
100
г
Горіх мускатний мелений
-
на кінчику ножа
Куркума мелена (за бажанням)
1
ч.ложка
Набір спецій: лавровий лист, перці горошком, гвоздичка
-
за смаком
Сіль
-
за смаком
Вода або м’ясний бульйон з інших видів м’яса
2
л

■ Порядок приготування кроля в сметані



1
Перевірити відсутність жовчного міхура або його залишків на кролячій печінці, при необхідності вирізати. Тушку кроля, разом з тельбухами, покласти на дно каструлі.
2
Овочі помити, почистити, нарізати великими кусками і покласти в каструлю.
3
Добавити сметану, спеції і прянощі.
4
Добавити воду або бульйон і посолити.
5
Страву довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і тушкувати близько 3 годин. Вся страва повинна умліти, а м’ясо повинно легко відділятись від кісток.
6
М’ясо, овочі, бульйон розділити кожне окремо.
7
Овочі перетерти за допомогою блендера на пюре.
8
Покласти овочеве пюре в бульйон, розмішати, довести до кипіння і проварити 2-3 хвилини, весь час помішуючи. Готову підливу процідити через сито.
9
М’ясо розібрати від кісток, покласти у 3-літрову каструлю, залити підливою, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини і зняти з вогню. Страва готова.
10
Страва смакує як гарячою, так і холодною.


N.B.
Підливи виходить більше, ніж 2 л, тому нею можна повністю залити розібране м’ясо, а можна залишити частину для окремого споживання у якості підливи або просто овочево-м’ясного бульйону.
Для розваги, мені згадується одна правдива історія з кроликом: якось, ще в далекі совкові часи, такі собі батьки вирішили на Новий рік побалувати своїх доньок стравою з кроля і принесли додому, десь весною, крихітне кроленя, яке мало жити на балконі і набирати у вазі.

Але хіба ж маленькі дівчатка могли залишитись байдужими до такого ж маленького пухнастого створіння, про яке їм стільки разів розповідали, читали і показували по телевізору казки та історії. І вони заходилась опікуватись тим кроленям, леліючи і викохуючи його у дорослого, великого кроля. А коли дівчатка беруться до справи годування, то це у них виходить досить непогано, тому, через якийсь час, кроленя дійсно перетворилось у гарного вгодованого кроля, який зріс на екологічно чистих продуктах та відмінному харчовому раціоні, оточений любов’ю і увагою...

І як не жаль було дівчатам свого підопічного кролика, але ж безжальна доля вже з самого початку вготувала йому місце у харчовому ланцюжку певної сім’ї, тому, врешті решт, батьки приготували кролика у сметані, саме до Нового року, і запросили дітей до святкового столу. Але одна донька відмовилась сісти за стіл, висловивши своє обурення словами:

«Цей кролик був моїм другом, а друзів я не їм!»

Ось така була повчальна пригода з кроликом, дівчинкою і дружбою.

Але, все ж таки, якщо ви потрапили на базарі гарну тушку кроля, і той кріль вам зовсім не друг, то варто скористатись нагодою і зготувати надзвичайно смачну страву, яка не лише забезпечить вас певною кількістю калорій та викличе у вас захоплення від смакових відчуттів, але й розширить ваші уявлення і досвід щодо гарної кухні...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар