Пиріг з смаженою капустою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В пирогу з капустою, важко визначити що смачніше, тісто чи начинка, особливо якщо тісто замішується за всіма правилами хлібопічного мистецтва, визріває і запікається в смачний та ароматний корж, а до смаженої капусти додаються ще й гриби або шинка, або сир, або те й інше разом...
|
Саме тому, пиріг з смаженою капустою смакує всім і завжди.
Пиріг з капустою можна робити відкритим і закритим, що суттєво не впливає на смак, але щоразу привносить до випічки свої особливі смакові нотки.
Тісто на пиріг можна вибродити і за декілька годин, але якщо ви хочете отримати довершену випічку, то тісто повинне визріти в холоді протягом доби.
Тому що визріле тісто легке для шлунка, і з нього виходить чудовий корж. Тобто, варто розбити випікання пирога на два дні: в перший день, замісити тісто і поставити його визрівати, а також, зробити начинку, і наступного дня, просто спекти пиріг... |
|
|
Час замішування і визрівання тіста:
|
10 хвилин замішування + 24 год визрівання
|
Розділ:
|
Пироги
|
Час приготування капусти:
|
30 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час випікання:
|
40-45 хвилин
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування пирога з капустою
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
500
|
г
|
Вода / Молоко / Сироватка
|
350
|
мл
|
Дріжджі сухі (на 500 г борошна)
|
1
|
пакетик
|
Цукор
|
1-2
|
ст.ложки
|
Олія
|
2
|
ст.ложки
|
Сіль
|
1
|
кав.ложка
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Капуста шаткована
|
1
|
кг
|
Цибуля середнього розміру
|
1-2
|
шт
|
Морква середнього розміру (опційно)
|
1
|
шт
|
Олія для смаження капусти
|
3-4
|
ст.ложки
|
Яйце (опційно)
|
1
|
шт
|
Гриби (опційно)
|
100
|
г
|
Шинка (опційно)
|
100
|
г
|
■ Порядок приготування пирога
■ | Замішування тіста: |
●
|
Детальніше про замішування тіста ви можете прочитати в статті «Хліб домашній».
|
1
|
Сироватку або молоко, або воду нагріти вище кімнатної температури, добавити цукор і розчинити в ній дріжджі.
|
2
|
Поставити суміш на 15 хв в тепле місце, щоб оживити дріжджі. Гарно розмішати.
|
3
|
Борошно просіяти в 3-літрову миску, добавити розчинені в сироватці дріжджі і замісити тісто. Викласти тісто на стіл і вимішувати ще протягом 10 хвилин до утворення гладкого, пружного тіста.
|
4
|
Тісто перекласти в миску, накрити плівкою та рушником і поставити виброджуватись на 1 год в тепле місце (найкраще підходить розігріта до 50 °С і вимкнена духовка). Тісто повинне підійти утричі.
|
5
|
Добавити в тісто сіль та олію і гарно вимісити до однорідної маси.
|
6
|
Тісто накрити плівкою та рушником і поставити визрівати в холодильник на 10-12 год.
|
7
|
За 3 години до випікання, дістати тісто з холодильника, злегка його обім’яти, накрити плівкою і залишити тісто прогріватись до температури приміщення, в якому випікатиметься пиріг. За годину до випічки пирога, поставити тісто в розігріту до 50 °С і вимкнену духовку, щоб воно повністю прогрілось.
|
■ | Приготування капустяної начинки: |
●
|
Детальніше про приготування капусти ви можете прочитати в статті «Капуста смажена».
|
1
|
Капусту нашаткувати довгими смужками і покласти в глибоку сковорідку або в широку каструлю, добавити 1/3 склянки води.
|
2
|
Каструлю з капустою поставити на сильний вогонь, накрити кришкою, дати закипіти воді, стишити вогонь і протушкувати під парою декілька хвилин, до розм’ягчення капусти.
|
3
|
Зняти з каструлі кришку, добавити олії і тушкувати на сильному вогні, помішуючи, доки капуста не почне злегка забарвлюватись в коричнюватий колір.
|
4
|
За цей час, цибулю почистити і скришити тоненькими півкільцями, моркву почистити і потерти на грубій тертушці.
|
5
|
Добавити моркву і цибулю до капусти і тушкувати до готовності, тобто доки капуста і цибуля стануть трохи коричнюватими, але не перетушковувати, щоб капуста залишалась «живою».
|
6
|
Капусту до смаку посолити, приперчити, притрусити пряними травами, меленим лавровим листом, тощо...
|
7
|
Все гарно вимішати і протушкувати 1-2 хвилини, щоб отримати однорідність капустяної начинки.
|
8
|
За бажанням, разом з спеціями, до капусти можна добавити порізану кубиками шинку, ковбасу, м’ясо, відварене яйце, гриби, тощо...
|
9
|
Для начинки в пиріг, готову капусту охолодити.
|
■ Порядок формування і випікання пирога
|
|
|
|
■ | Формування і випікання пирога: |
1
|
Прогріте тісто злегка вимісити і розім’яти на всю поверхню форми, сформувавши по периметру бортик.
|
2
|
Тісто змастити зверху олією і викласти на нього начинку.
|
3
|
Сформований пиріг накрити плівкою та рушником і поставити на теплу плиту на 30 хвилин для підходження тіста.
|
●
|
Після 15 хвилин вистоювання пирога, духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
|
4
|
Яйце збити і промазати ним зверху начинку, щоб вона не розсипалась при нарізуванні пирога.
|
5
|
Поставити пиріг в розігріту до 250 °С духовку, стишити вогонь до 200 °С і випікати протягом 40-45 хв.
|
7
|
Дістати пиріг з духовки, вийняти з форми, покласти на застелену серветкою тарелю і дати дійти протягом 10-15 хвилин.
|
8
|
Страва смакує як гарячою, так і холодною.
|
N.B.
●
|
Пиріг можна притрусити сиром. Для цього, за 1-2 хвилини до готовності пирога, присипати зверху пиріг сиром і поставити в духовку на 1-2 хв, щоб сир лише трохи обплив.
|
●
|
Товщину тіста в пирогу можна скорегувати, взявши ширшу форму і тонше його розкатавши. Але слідкуйте, щоб співвідношення тіста і начинки залишалось достатнім для підняття тіста і запікання у пухнасту булку.
|
●
|
У будь-якому разі, ви випікаєте пиріг з капустою, а не піцу, тому, в пирогу повинно буди достатньо як тіста, так і начинки!
|
|
|
Капустяний пиріг з шинкою
| Капустяний пиріг з грибами
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар