понеділок, 28 грудня 2020 р.

Silver carp stewed with beets and roots vegetables

Товстолоб тушкований з буряком і коренеплодами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Секрет вишуканості смаку цієї рибної страви полягає саме в буряку та в грубій нарізці овочів. Подібна нарізка дозволяє зберегти свіжість овочевого смаку, а буряк привносить до страви свою «родзинку».

А найбільше смакує у страві навіть не риба, а саме юшка…
Традиційно, цю страву готували в печі, оскільки вона повинна була умлівати протягом трьох годин, до розм’якшення кісток, але через те, що в страву закладається більше води, ніж, наприклад, у «Піленгас тушкований з овочами», то її можна тушкувати і на плиті, на легесенькому вогні, подібно до того, як вариться холодець. Чудовий, легкий смак овочів і юшки виходить, якщо тушкувати страву в скороварці під тиском.

Страва готується надзвичайно просто, тому що овочі і риба нарізаються грубими кусками, що пришвидшує підготовку, а також, перед закладкою інгредієнтів, не потрібно їх обсмажувати, оскільки страва як раз і цікава свіжістю своїх компонентів. Протягом тушкування, перемлівають всі кісточки, які просто розчиняються в роті, а риба виходить надзвичайно м’якою, ніжною і соковитою.

Тому, для приготування цієї страви підходить будь-яка риба, як прісноводна, так і морська, навіть з міцним кістковим скелетом, тому, вибір риби для тушкування залежить повністю від ваших смаків і наявності певних видів в магазині, на базарі чи в річці... 

В цьому рецепті, взято товстолоба.


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Страви з риби
Час тушкування:
3 години
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Казан / каструля 10 л
К-сть порцій:
Об’єм страви 8-9 літрів

■ Інгредієнти для приготування товстолобика, тушкованого з буряком і овочами


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Овочі краще брати середнього розміру
-
-
Товстолоб тушка підготовлена
1,5
кг
Буряк
1
кг
Морква
1
кг
Цибуля
1
кг
Часник
3-4
головки
Петрушка корінь
3-4
шт
Селера корінь
500
г
Імбир корінь
100
г
Набір перців горошком, гвоздика, перець духмяний, тощо…
1
ч.ложка
Набір пряних трав / Хмелі-сунелі мелені, тощо…
1
ст.ложка
Лавровий лист
3-4
шт
Олія
100
мл
Сіль (близько 1,5 ст.ложки)
-
до смаку

■ Порядок приготування товстолоба, тушкованого з буряком і овочами


1
Рибу почистити від луски, нутрощів, ретельно вичистити черевну порожнину від чорної плівки, відрізати голови, зрізати плавники і відкласти, промити всі частини риби холодною водою.
2
Буряк, моркву, селеру, петрушку, цибулю почистити і нарізати товстими кружальцями (товщиною до 1 см). Якщо буряк завеликий, то можна розрізати кружальця навпіл або від обставини.
3
Часник почистити і розрізати зубці на четвертинки. Корінь імбиру почистити і нарізати тоненькими кружальцями.
4
Підготовлені тушки риби нарізати на порційні куски (≥ 150 г кожен).
5
На дно каструлі викласти 3/4 кількості нарізаної цибулі, зверху цибулі покласти 3/4 кількості нарізаних буряка, моркви, петрушки, селери, імбиру, часнику.
6
Перці горошком розчавити в ступці або лезом широкого ножа і присипати овочі.
7
Посипати овочі іншими прянощами, скропити олією і посолити.
8
Викласти на овочі куски риби, прикрити рибу зверху залишком овочів, залити 1,5-2 л окропу.
9
Довести страву до кипіння на сильному вогні під кришкою, стишити вогонь до мінімуму, щоб страва умлівала, а не кипіла. Тушкувати протягом 3 годин. В кінці тушкування, скорегувати на сіль.
Страва смакує як гарячою, так і холодною. Подавати рибу порційно разом з тушкованими овочами і юшкою. В тарілку можна добавляти порційно відварені картоплю або рис, або будь-яку іншу кашу. Страва смакує також просто з хлібом.


N.B.
На страву можна брати як морожену, так і свіжу рибу.
Риба старшого віку смакує більше, ніж молоді рибини. Велику рибу необхідно розрізати на порційні куски по 150-200 г. В таких кусках зберігається соковитість риби.
Мити рибу необхідно лише холодною водою. Також, ніж, розробну дошку, інший посуд, в якому була свіжа риба, теж необхідно мити холодною водою з господарським милом або іншим миючим засобом. Не можна мити рибу та посуд гарячою водою, тому що гаряча вода не змиває запах риби, а лише посилює його. Можна сполоснути гарячою водою вже помитий, чистий посуд.
Риба завжди повинна бути лише свіжою, а річкову рибу краще брати свіжовиловленою та ще живою:

Щоб визначити свіжість риби, найперше, потрібно оцінити її зовнішній вигляд і запах.

- Запах: повинен нагадувати свіжість річкової води. Він не повинен бути неприємним і відверто рибним.

- М'якоть: міцна і еластична на дотик. Шкіра повинна бути блискучою, луски гарно припасовані.

- Очі: прозорі, блискучі, злегка виступають, добре заповнюють очні орбіти.

- Зябра: блискучі, рівномірного червоного або рожевого забарвлення.

Голови, вичищені і без зябер, та плавники з риби викидати не потрібно. Їх можна покласти тушкуватись разом з нарізаною рибою, тому що вони повністю розімлівають і смакують не гірше за рибу. Або ж, їх можна заморозити, а потім, разом з іншими подібними накопиченими в морозилці рибними залишками, використати в приготуванні рибної юшки, рибного холодцю, заливного морського коктейлю, тощо...



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар