неділя, 16 червня 2019 р.

Linden Flower Tea

Липовий чай
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 


Після цвітіння каштанів, Київ перетворюється з «міста каштанів» у «місто лип», яких в ньому також незліченна кількість. І тиждень-два цвітіння липи, здається, є одним з найчудовіших періодів року, тому що вдихнувши аромат липового цвіту, важко не причаруватись його солодкими пахощами: в цю мить, забувається метушня міста, а душа наповнюється відчуттям блаженства, спокою та радості...
І цей стан можна продовжити, заваривши липового чаю. А липовий чай люблять всі, тому що його духмяний, вишуканий аромат, його м’який смак, його заспокійливі властивості просто унікальні... 

І не дивно, тому що насправді, квіткові аромати мають свою власну силу і чари! Саме тому, нам завжди стає веселіше і приємніше, коли ми бачимо багато квітів, або понюхаємо якусь запашну квітку.

Є історія з прадавніх часів, коли один надзвичайно шанований китайський імператор довго страждав від різних болячок, які жоден з придворних лікарів не міг вилікувати. І одного разу, до імператора привели знахаря, який запропонував «сину неба» відвідати його квітучий сад. В саду, чоловік взяв собі на спину імператора і проніс його поміж квіту різних дерев. І сталось чудо – владиці полегшало, а після декількох таких сеансів, він став на ноги і почав одужувати...

А ще, в дитинстві, коли ми вивчали назви місяців, нам казали, що квітень – це тому, що в цей місяць, зацвітають квіти, у травні буяють трави, а от у липні, розквітає липа...

Звичайно ж, такі пояснення сприяли легкому запам’ятовуванню, але одночасно вносили трохи непорозуміння в голови дітей, тому що в квітні, за звичай, було ще не дуже тепло, і навіть міг випасти сніг, а травень не такий вже був і трав’яний. А особливо дивував липень, тому що в липні, липа чомусь не цвіла, а зацвітала на місяць раніше – у червні, а то й в кінці травня.


Та не варто дуже перейматись тим, хто помилився – липа чи метеорологи, а краще скористатись таким дарунком Природи, як липовий квіт, з якого можна заварити надзвичайно ароматний напій!..


Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Напої
Час приготування:
10 хв
Країна:
Україна
Час настоювання:
30-60 хв
К-сть порцій:
1,5 л

■ Інгредієнти для приготування липового чаю


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Чай зелений
1-1½
ч.ложки
Липовий цвіт
1
жменя
Листочки м’яти / меліси / чебрецю / материнки (факультативно)
1-2
шт
Вода (окріп)
1,5
л

■ Порядок приготування липового чаю


1
Зелений чай та липовий цвіт покласти в заварник, залити окропом, накрити кришкою.
2
Чайничок накрити рушником і дати чаю настоятись протягом 30-60 хв.
3
Чай готовий! Можна насолоджуватись смаком і ароматом липи!


N.B.
До липового чаю можна добавити декілька листочків м’яти або меліси, або чебрецю, або материнки, що дозволить отримати цікавий смаковий і нюховий букет.
Після декількох годин настоювання, липовий чай набуває інтенсивного червоно-малиново-каштанового кольору і стає густим та желейним.
Липовий цвіт необхідно збирати з дерев, які стоять подалі від дороги та інших джерел забруднення, оскільки липа є деревом, яке вбирає в себе з атмосфери «бруд», слугуючи таким чином природнім адсорбентом довкілля.
Збирають липовий цвіт, коли більшість квіток розкриється, а решта перебуває у стадії бутонізації.

Липовий цвіт сушать, розстеливши його тонким шаром у темному місці, щоб на нього не потрапляли сонячні промені, що дозволяє зберегти природній колір квіту. Також, необхідно слідкувати за тим, щоб липа не пересохла, тому що пересушені квіткові суцвіття обсипаються, внаслідок чого знижується якість сировини.
Звичайно ж, всі чули про лікувальні властивості липи, а також липового меду.

Липа має потогінні, сечогінні, спазмолітичні, седативні та легкі гіпнотичні властивості; впливає на гіперв’язкість та гіперкоагуляцію крові; активізує виділення шлункового соку, збільшує секрецію і поліпшує відтік жовчі, виявляє протизапальну та легку заспокійливу дію.

(Властивості липи за матеріалами: Лікарські рослини. Енциклопедичний довідник. Київ та J.Valnet – Phytothérapie – MALOINE S.A. EDITEUR)



Після декількох годин настоювання, липовий чай набуває інтенсивного червоно-малиново-каштанового кольору і стає густим та желейним.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар