вівторок, 11 червня 2019 р.

Chorba or Vegetables Meat Soup

Шурпа мисливська
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Страви з дичини, зготовлені на природі, в казанку, які пашать жаром і пахнуть димом, не зважаючи на, здавалося б, примітивність і грубість свого приготування, мають неймовірно ніжний і витончений смак, а раз скуштувавши їх, вже ніколи не спекатись нав’язливого бажання хоча б ще раз насолодитись результатом мисливської кухні...



Хоча насправді, це – звичайна юшка, чи то – рідкий куліш, який готується в походах, наметових таборах або ж, після полювання, рибалки, тощо. Ця страва проста в приготуванні, жирна, гаряча і калорійна, саме те, що потрібно людині після довгих мандрів по ярах, болотах, полях, лісах і такому іншому.

М’ясо дичини не можна порівняти з м’ясом домашнім, і в жодному разі, з м’ясом з магазину чи супермаркету. Воно нежирне, ніжне, соковите і суттєве. Але засмучуватись не треба, тому що за його відсутності, можна обійтись свининою або телятиною, або бараниною з базару... Головне, щоб це була свіжина, а весь секрет полягає у способі приготування.

Якщо ви живете у власному будинку і в дворі у вас обладнано місце для приготування страв на вогні, то все просто! Але мисливську страву можна приготувати і живучи в квартирі...

По-перше, якщо не склалось з дичиною, то купіть на базарі найкраще, найсвіжіше м’ясо, тобто, гарну свіжину. І звичайно ж, на кісточці, м’ясо смакуватиме краще, а також, щоб воно було не дуже жирне, оскільки в природі тваринам жирувати не дуже щастить.

По-друге, м’ясо і овочі нарізаються великими кусками.

По-третє, для придання смаку диму, можна попередньо злегка обсмажити м’ясо на мангалі, вийшовши у парк або двір, або ж, взяти для смаку шматок копченого м’яса або сала, або просто чорносливу...

А все інше – то техніка приготування, тому що плита зробить все за вас.


Час підготовки:
20-30 хв
Розділ:
Перші страви, Юшки
Час приготування:
1-1,5 години
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
4-5 літрів

■ Інгредієнти для приготування мисливської шурпи



Інгредієнти
Кількість
Од вим
М’ясо дичини: оленина / коза / кабан… / або нежирна свинина / телятина
500
г
М’ясо копчене / Чорнослив
100/6
г/шт
Гриби лісові
100
г
Морква
2
шт
Цибуля
2-3
шт
Картопля
4-6
шт
Часник
1-2
головки
Пшоно / рис / кускус...
1/2
склянки
Зелень коріандру, петрушки, кропу, базиліку, цибулі, часнику...
1
пучок
Суміш перців горошком: чорний, сірий, червоний, зелений, духмяний...
-
до смаку
Спеції: лавровий лист, насіння кропу, кмину, гвоздика, тощо…
-
до смаку
Мелені чорний перець, мускатний горіх, імбир
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Олія
-
за потребою

■ Порядок приготування мисливської шурпи


Готуючи страву на вогні, потрібно враховувати, що відкритий вогонь або розжарене деревне вугілля дають сильний жар і всі операції потрібно робити досить швидко, щоб не перепалити м’ясо та овочі. Тому, спочатку, потрібно підготувати всі інгредієнти, і лише потім, приступати до готування.
1
М’ясо нарізати на порційні куски, картоплю, моркву почистити і нарізати великими кусками, цибулю почистити і накришити товстою соломкою, гриби нарізати невеличкими кубиками, часник почистити і розплескати лезом ножа, зелень помити і покришити. Перці горошком злегка розплескати лезом широкого ножа або в ступці. Пшоно або рис, або іншу крупу промити і залити трохи холодною водою.
2
Казанок розігріти на сильному вогні, добавити трохи олії і злегка обсмажити в ньому м’ясо до золотавої шкуринки.
3
Добавити до м’яса моркву, картоплю, цибулю і злегка припустити з м’ясом на сильному вогні.
4
Добавити в казан гриби, розплесканий часник, вимішати протягом півхвилини, залити окропом, довести до кипіння і стишити вогонь, щоб страва просто мліла, без інтенсивного кипіння.
5
Добавити в казан перці і спеції. Злегка посолити.
6
Тушкувати під кришкою протягом 1-1½ години до повного умлівання м’яса.
7
За 15 хвилин до готовності страви, добавити в казан промите пшоно, довести до кипіння і варити на легкому вогні хвилин 15 до готовності крупи.
8
Страву до смаку посолити, приправити меленими чорним перцем, мускатом, імбиром, дати кипнути.
9
В кінці приготування, добавити в казан покришену зелень, вимішати і зняти з вогню.
10
Дати страві постояти протягом 20 хвилин для доходження. Страва готова!


N.B.
Відкритий вогонь дає сильний жар і завжди є небезпека того, що страва, яка готується, в мить, обвуглиться або пригорить. Тому, готуючи на вогні, необхідно постійно слідкувати за його інтенсивністю та за приготуванням страви, часто і вчасно перемішуючи її, можливо, інколи знімаючи казанок чи сковорідку на одну-дві хвилини з вогню.
Не потрібно розпалювати занадто великий вогонь. Жару пригорщі вугілля або декількох поліняк дров достатньо для приготування як м’яса, так і складнішої страви. Звичайно ж, практика буде для вас найкращим вчителем, але основні принципи приготування на вогні потрібно знати і дотримуватись їх.
Сильний жар відкритого вогню вносить також свої корективи у спосіб закладки продуктів у страву. Овочі та інші продукти необхідно нарізати великими кусками, соломкою, кубиками, не дрібнити, тому що сильний жар швидко пересушує їх і перепікає. Також, майже всі овочі закладаються практично разом, тому що на природі, нема умов для складних технологій.
І не забувайте про свіжі овочі, соління, зелень, які повинні супроводжувати будь який обід, і на природі також!..
Шурпа повинна бути хоча б трохи гострою, тому, не жалійте перцю! А до більш гострішого смаку, перець завжди можна добавити ще й в тарілку.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар