Пампушки́
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Пампу́шка – це маленький, порційний хлібець (булочка) який подається до борщів та юшок замість хліба. Це також одна з 12 страв Святвечора.
Характерною особливістю цього хлібця є часникова приправа, якою гарячі пампушки змащуються відразу ж після випічки. |
І саме часникова приправа та невеличкий розмір перетворюють цей хлібець в пампушку, зі своїм особливим ароматом та смаком, а у всьому іншому – це все той же, хоча і невеличкий, вагою лише близько п'ятдесяти грамів, пухкий хлібець.
Тому, технологічний процес приготування пампушок є таким же, як і для будь-якого хліба.
Тому, технологічний процес приготування пампушок є таким же, як і для будь-якого хліба.
Детальніше про випікання хліба ви можете прочитати в статті Домашній хліб.
|
|
|
Час підготовки та замішування тіста:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з борошна; Хліб
|
Час виброджування+визрівання +прогрівання тіста:
|
1,5+12-24+3-4 години
|
Країна:
|
Україна
|
Температура та
Час випікання: |
200 °C
50 хвилин |
К-сть порцій:
|
30 шт
|
■ Інгредієнти для приготування пампушок
■ Для пампушок
■ Для часникової поливки
|
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для пампушок:
| ||
Борошно
|
1
|
кг
|
Вода
|
600
|
мл
|
Цукор (за бажанням)
|
2
|
ст.ложки
|
Сіль
|
1
|
ч.ложка
|
Дріжджі (2 пакетика х 7 г)
|
2
|
ч.ложки
|
Олія
|
2-3
|
ст.ложки
|
Для часникової поливки:
| ||
Часник
|
1
|
головка
|
Олія
|
2-3
|
ст.ложки
|
Вода
|
3-4
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Зелень кропу, петрушки (за бажанням)
|
2-3
|
гілочки
|
■ Порядок приготування пампушок
■ Замішування, виброджування, визрівання і прогрівання тіста
Замістти в мисці тісто
| Вимісити тісто на столі
|
|
|
|
|
|
|
Тісто вимісене | Тісто зброджене
|
|
|
Тісто готове до визрівання | Тісто визріле в холодильнику |
|
|
Тісто прогріте
| Тісто готове до формування виробів
|
1
|
Воду нагріти вище кімнатної температури, розчинити в ній цукор, добавити дріжджі і перемішати (або за рецептурою виробника дріжджів).
|
2
|
Дати постояти 15 хв, щоб оживити дріжджі, і розмішати.
|
3
|
Борошно просіяти в миску, добавити дріжджовий розчин і вимісити до однорідної маси.
|
4
|
Викласти заміс на стіл і вимішувати протягом 10 хвилин до утворення пружного, гладкого тіста. Під час вимішування, варто регулярно гепати тістом об стола, від цього воно стає гладким та еластичним.
|
●
|
Вимішуючи, тісто варто його розкатувати у невеличку качалку, потім, покласти качалку перпендикулярно до столу, і вимішуючи, складати дальній кінець качалки у напрямку до себе. Тісто знову розкачується у качалку. Вимішувати тісто і далі таким чином.
|
5
|
Перекласти тісто в миску об’ємом 5-6 літрів, накрити харчовою плівкою, залишаючи в мисці над тістом простір для піднімання. Накрити рушником і поставити в тепле місце для виброджування на 1,5 години (найкраще, в розігріту до 40°C і вимкнену духовку). Через 1,5 години тісто повинне підійти, збільшившись удвічі-утричі.
|
6
|
Добавити до тіста сіль, олію і вимісити до однорідної маси, поки тісто не вбере всю олію.
|
7
|
Тісто знову накрити поліетиленовою плівкою, залишаючи в мисці простір для піднімання тіста. Накрити миску рушником і поставити в холодильник на півдоби-добу для визрівання.
|
8
|
Наступного дня (через півдоби-добу), тісто дістати з холодильника (воно повинне збільшитись в об’ємі удвічі-утричі), злегка обім’яти по периметру миски, накрити плівкою та рушником, дати постояти з годину-дві при кімнатній температурі, а потім, поставити на 2 години для прогрівання в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку).
|
●
|
Після холодильника, тісто потрібно обминати обережно, щоб не випустити з нього занадто багато вуглекислого газу, який потрібен буде йому в духовці для підняття виробу.
|
■ Формування і випікання пампушок
|
|
|
|
|
|
●
|
З пропонованого замісу на 1700 г виходить близько 30-35 пампушок по ~50-55 г, на площу всієї жаровні.
|
1
|
Викласти прогріте тісто на притрушений борошном стіл і злегка обім’яти долонями, сильно не переминаючи тісто.
|
2
|
Для легшого формування виробів, розділити тісто на чотири однакові частини.
|
3
|
Взяти одну частину тіста, легенько розкатати його долонями у невелику качалку і нарізати 8 однакових кусків.
|
4
|
Жаровню притрусити борошном, або вистелити пекарським папером, кожен кусок скатувати в кульку і викладати на жаровню, залишаючи між виробами проміжок (на стандартну жаровню стає 5х6 / 5х7 рядів пампушок).
|
5
|
Накрити сформовані пампушки плівкою і рушником та поставити в тепле місце для вистоювання (найкраще, зверху духовки) на 15 хвилин.
|
●
|
Через 15 хвилин, увімкнути духовку для розігрівання до максимуму (250 °С), залишивши вироби ще доходити, поки розігріватиметься духовка.
|
6
|
Поставити жаровню з пампушками в розігріту до 250 °C духовку на середню полицю, стишити вогонь до 200 °C і випікати протягом 50 хвилин.
|
●
|
Поки пампушки випікаються приготувати часникову поливку.
|
7
|
Часник почистити і вичавити на часничниці, додати до смаку сіль і гарно вимішати.
|
8
|
Додати до часнику олію, воду і вимішати в однорідну масу.
|
9
|
Спечені пампушки дістати з духовки, змастити часниковою поливкою і злегка накрити плівкою.
|
10
|
Дати пампушкам охолонути і подавати разом з борщем або будь-якою іншою юшкою замість хліба.
|
●
|
Пампушки зберігати в холодильнику, накривши плівкою. Випічку бажано вжити щонайбільше за три дні, оскільки часник старіє і набуває різкого запаху і присмаку.
|
N.B.
●
|
Як правильлно вимовляти назву страви:
пампу́шка – пампушки́, але: дві, три, чотири… пампу́шки |
●
|
Традиційні пампушки́ – це маленькі часникові хлібці до юшок. Всі інші здобні, солодкі вироби, яких намагаються назвати «пампушками з чимось там…» можуть бути булочками або пиріжками, якщо з начинкою, тощо..., але не пампушками.
|
●
|
За найпростішим рецептом, хліб можна приготувати і протягом дня: 1,5-2 години виброджування + 1-2 години для доходження тіста. Але варто розділити цей процес на два дні: в перший день замісити і вибродити тісто протягом півтори години, а потім, дати тісту визріти в холодильнику протягом півдоби-доби. За цей час, в тісті протікає ще безліч інших процесів, які потім впливають на якість випічки. І одним з позитивних моментів є той, що від такого хліба не буде жодної тяжкості в шлунку та здуття живота, що буває при споживанні хлібобулочного виробу за швидкою методою виброджування.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Якщо взяти для випічки меншого розміру жаровню, то пампушки зростаються і тоді їх відривають одна від одної. При такій випічці пампушки виходять м’якшими.
На світлинах нижче, пампушки з трьох видів борошна: пшеничного вищого ґатунку (700 г), пшеничного з висівками (200 г) і кукурудзяного (100 г).
На світлинах нижче, пампушки з трьох видів борошна: пшеничного вищого ґатунку (700 г), пшеничного з висівками (200 г) і кукурудзяного (100 г).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Пампушки до пісного борщу з рибою:
| |
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар