четвер, 21 грудня 2023 р.

Pampushky or Ukrainian Garlic Bread

Пампушки́
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Пампу́шка – це маленький, порційний хлібець (булочка) який подається до борщів та юшок замість хліба. Це також одна з 12 страв Святвечора.

Характерною особливістю цього хлібця є часникова приправа, якою гарячі пампушки змащуються відразу ж після випічки.

І саме часникова приправа та невеличкий розмір перетворюють цей хлібець в пампушку, зі своїм особливим ароматом та смаком, а у всьому іншому – це все той же, хоча і невеличкий, вагою лише близько п'ятдесяти грамів, пухкий хлібець.

Тому, технологічний процес приготування пампушок є таким же, як і для будь-якого хліба.


Детальніше про випікання хліба ви можете прочитати в статті Домашній хліб.

Час підготовки та замішування тіста:
30 хвилин
Розділ:
Страви з борошна; Хліб
Час виброджування+визрівання
+прогрівання тіста:
1,5+12-24+3-4 години
Країна:
Україна
Температура та
Час випікання:
200 °C
50 хвилин
К-сть порцій:
30 шт

■ Інгредієнти для приготування пампушок

■ Для пампушок


■ Для часникової поливки


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для пампушок:


Борошно
1
кг
Вода
600
мл
Цукор (за бажанням)
2
ст.ложки
Сіль
1
ч.ложка
Дріжджі (2 пакетика х 7 г)
2
ч.ложки
Олія
2-3
ст.ложки
Для часникової поливки:


Часник
1
головка
Олія
2-3
ст.ложки
Вода
3-4
ст.ложки
Сіль
-
до смаку
Зелень кропу, петрушки (за бажанням)
2-3
гілочки

■ Порядок приготування пампушок

■ Замішування, виброджування, визрівання і прогрівання тіста


Замістти в мисці тісто

Вимісити тісто на столі

Тісто вимісене


Тісто зброджене

Тісто готове до визрівання


Тісто визріле в холодильнику


Тісто прогріте

Тісто готове до формування виробів


1
Воду нагріти вище кімнатної температури, розчинити в ній цукор, добавити дріжджі і перемішати (або за рецептурою виробника дріжджів).
2
Дати постояти 15 хв, щоб оживити дріжджі, і розмішати.
3
Борошно просіяти в миску, добавити дріжджовий розчин і вимісити до однорідної маси.
4
Викласти заміс на стіл і вимішувати протягом 10 хвилин до утворення пружного, гладкого тіста. Під час вимішування, варто регулярно гепати тістом об стола, від цього воно стає гладким та еластичним.
Вимішуючи, тісто варто його розкатувати у невеличку качалку, потім, покласти качалку перпендикулярно до столу, і вимішуючи, складати дальній кінець качалки у напрямку до себе. Тісто знову розкачується у качалку. Вимішувати тісто і далі таким чином.
5
Перекласти тісто в миску об’ємом 5-6 літрів, накрити харчовою плівкою, залишаючи в мисці над тістом простір для піднімання. Накрити рушником і поставити в тепле місце для виброджування на 1,5 години (найкраще, в розігріту до 40°C і вимкнену духовку). Через 1,5 години тісто повинне підійти, збільшившись удвічі-утричі.
6
Добавити до тіста сіль, олію і вимісити до однорідної маси, поки тісто не вбере всю олію.
7
Тісто знову накрити поліетиленовою плівкою, залишаючи в мисці простір для піднімання тіста. Накрити миску рушником і поставити в холодильник на півдоби-добу для визрівання.
8
Наступного дня (через півдоби-добу), тісто дістати з холодильника (воно повинне збільшитись в об’ємі удвічі-утричі), злегка обім’яти по периметру миски, накрити плівкою та рушником, дати постояти з годину-дві при кімнатній температурі, а потім, поставити на 2 години для прогрівання в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку).
Після холодильника, тісто потрібно обминати обережно, щоб не випустити з нього занадто багато вуглекислого газу, який потрібен буде йому в духовці для підняття виробу.

■ Формування і випікання пампушок


З пропонованого замісу на 1700 г виходить близько 30-35 пампушок по ~50-55 г, на площу всієї жаровні.
1
Викласти прогріте тісто на притрушений борошном стіл і злегка обім’яти долонями, сильно не переминаючи тісто.
2
Для легшого формування виробів, розділити тісто на чотири однакові частини.
3
Взяти одну частину тіста, легенько розкатати його долонями у невелику качалку і нарізати 8 однакових кусків.
4
Жаровню притрусити борошном, або вистелити пекарським папером, кожен кусок скатувати в кульку і викладати на жаровню, залишаючи між виробами проміжок (на стандартну жаровню стає 5х6 / 5х7 рядів пампушок).
5
Накрити сформовані пампушки плівкою і рушником та поставити в тепле місце для вистоювання (найкраще, зверху духовки) на 15 хвилин.
Через 15 хвилин, увімкнути духовку для розігрівання до максимуму (250 °С), залишивши вироби ще доходити, поки розігріватиметься духовка.
6
Поставити жаровню з пампушками в розігріту до 250 °C духовку на середню полицю, стишити вогонь до 200 °C і випікати протягом 50 хвилин.
Поки пампушки випікаються приготувати часникову поливку.
7
Часник почистити і вичавити на часничниці, додати до смаку сіль і гарно вимішати.
8
Додати до часнику олію, воду і вимішати в однорідну масу.
9
Спечені пампушки дістати з духовки, змастити часниковою поливкою і злегка накрити плівкою.
10
Дати пампушкам охолонути і подавати разом з борщем або будь-якою іншою юшкою замість хліба.
Пампушки зберігати в холодильнику, накривши плівкою. Випічку бажано вжити щонайбільше за три дні, оскільки часник старіє і набуває різкого запаху і присмаку.


N.B.
Як правильлно вимовляти назву страви:
     пампу́шка – пампушки́,
     але: дві, три, чотири… пампу́шки
Традиційні пампушки́ – це маленькі часникові хлібці до юшок. Всі інші здобні, солодкі вироби, яких намагаються назвати «пампушками з чимось там…» можуть бути булочками або пиріжками, якщо з начинкою, тощо..., але не пампушками.
За найпростішим рецептом, хліб можна приготувати і протягом дня: 1,5-2 години виброджування + 1-2 години для доходження тіста. 
Але варто розділити цей процес на два дні: в перший день замісити і вибродити тісто протягом півтори години, а потім, дати тісту визріти в холодильнику протягом півдоби-доби. За цей час, в тісті протікає ще безліч інших процесів, які потім впливають на якість випічки. І одним з позитивних моментів є той, що від такого хліба не буде жодної тяжкості в шлунку та здуття живота, що буває при споживанні хлібобулочного виробу за швидкою методою виброджування.





Якщо взяти для випічки меншого розміру жаровню, то пампушки зростаються і тоді їх відривають одна від одної. При такій випічці пампушки виходять м’якшими.

На світлинах нижче, пампушки з трьох видів борошна: пшеничного вищого ґатунку (700 г), пшеничного з висівками (200 г) і кукурудзяного (100 г).






Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар