середа, 27 листопада 2024 р.

Kalyta – Sweet Cake for St. Andrew's Day

Калита
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Калита – круглий, з отвором всередині, солодкий обрядовий корж, в якому об’єднались дохристиянські (Калита) та християнські (Андрія) традиції і свята, і який символізує захід сонця (найтемніші зимові дні) і його неменуче відродження (Різдво), коли сонце починає підніматись, провіщуючи прихід нового року…

День Андрія (Калита) це дівочий і парубоцький день. На вечорницях на Андрія дівчата ворожили на заміжжя, а хлопці виборювали перехід в парубоцький стан. Це день жартів, веселощів, юнацьких ігор.

Сам же корж калити символізує золоте як мед сонце, який підвішували за кушак (довгий червоний пасок з матерії) до сволока, а хлопець, витанцювавши коцюбу – перестрибнувши в танку через схрещені кочергу (коцюбу) та рогача і не зачепивши їх, проходив наступне випробування: під кпини і насміхання, не посміхнувшись, мав відкусити шматок того «сонця» (калити), що свідчило про його спритність, витримку і що дозволяло йому перейти з хлопчачого віку в стан парубка.

День Андрія (Калита) припадає на Пилипівський піст або ж Корочуна – цілу низку різдвяних обрядів, тому корж калита випікається хоча й солодким, але пісним (як і шулики).


З кулінарної ж точки зору – це ще один чудовий зразок традиційної української випічки, коли здавалося б прості продукти витворюють вишуканий смак.

Традиційно, це бездріжджовий корж, який замішувався і випікався під час вечорниць на Калиту (Андрія). У замішуванні тіста брали участь всі присутні на вечорницях дівчата, тому на опару і виброджування часу не було.


Розділ:
Випічка; Коржі
Час учинення і
Вистоювання тіста :
10 хвилин
30 хвилин
Температура і
Час випікання:
250 °C
15-20 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Форма для випічки Ø 27 см
К-сть порцій:
1 корж Ø 27 см

■ Калита як обрядова страва

Потрібно пам’ятати, що калита – це обрядовий хліб, частина обрядового дійства (Калити або Андрія) під час шеститижневого Пилипівського посту (Корочуна), тому її випікання повинні відповідати певним обов’язковим канонам: зокрема, корж готувався пісним, а зі здоби в тісто добавлялися лише мед та олія.

Від підвішеної за кушак калити хлопці повинні були відкусити шматок, щоб достойно перейти до стану парубків, а отже, корж не повинен був бути затовстим і защільним, тобто, калита – це така собі пухка пісна булка, яку можна легко вкусити.

Тому, коржа не присипали ні маком, ні горішками, не змазували медом, щоб вся ця присипка не сипалася в очі і за комір, щоб зуби не залишились в коржі, і щоб хлопець не прилип до нього, як муха до меду…

Тому тісто учиняється не тугим, трохи зарідким, з якого вийде саме пухкий корж. А за бажанням, прикрасити коржа можна виліпленими з трохи тугішого тіста смужками, косичкою, квітками, тощо, які можна викласти на сформовану калиту. Хоча, калита є й так самодостатньою випічкою як з точки зору обряду, так і з точки зору кулінарії: круглий, медово гарячий мов сонце корж, у якому поєднались борошно, мед та вогонь, витворивши смаковиту, з хрумкою скоринкою і пухким м’якушем випічку.


■ Складники для приготування калити


Олія і мед, такі ж гарячі й золоті, як і сонце:


Складник
Кількість
Од вим
Борошно
500
г
Мед
100
г
Сіль
½
ч.ложки
Сода / Розпушувач для тіста – 1 пакетик
1
ч.ложка
Оцет ягідний / Сік лимонний для погашення соди
1
ст.ложка
Вода
325
мл
Олія
2
ст.ложки

■ Порядок приготування калити


1
Борошно просіяти в миску, посолити, соду погасити ягідним оцтом і додати до борошна.
2
Мед розчинити в теплій воді, вилити в борошно і вимісити ложкою або кописткою до однорідності.
3
Накрити тісто плівкою і залишити на 30 хвилин вистоюватись.
За 15 хвилин до закінчення вистоювання тіста, духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
4
Вистояне тісто обім’яти кописткою або ложкою, розім’яти на декі припиленими борошном руками або кописткою в коржа діаметром ~27 см і завтовшки в два пальці. В середині коржа, утворити кописткою або ложкою круглий отвір.
5
Випікати при 250 °C до 20 хв до підрум’янення коржа, але не перепікати. Всередині коржа повинен залишатись м’якуш, а зверху – запечена скорина.
6
Дістати коржа з печі і залишити доходити на рушнику або на решітці до охолодження.


N.B.
Детальніше про Калиту раджу прочитати на сайті Музею Івана Гончара, перейшовши за посиланням або на сайті Етнографія.



Калиту можна спекти і не на вечорниці, а в якості традиційної української випічки, та посмакувати, наприклад з гарячим молоком або з кисляком, і насолодитись неймовірним смаковим поєднанням медової випічки і молока:


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар