понеділок, 11 серпня 2025 р.

Bryndza Bread Roll or Ukrainian Vertuta

Вертута з бринзою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Вертута – випічка швидкого приготування південноукраїнської, козацької та молдавської кухонь, начинена ж бринзою, має одночасно м’який вершковий та гострий пряний смак, легка на дотик і поживна, чудова перекуска, закуска і повноцінна страва…

Вертута з бринзою, у супроводі свіжої городини – огірка, помідора, цибулі, редьки, тощо… – може бути ситним сніданком або обідом, до якого сама собою напрошується склянка вина, особливо доречна в гарній компанії на природі…

Найкраще вертута з бринзою смакує гарячою, відразу ж з вогню, коли кожен відламаний від завиванця шматок пахтить своєю начинкою, ще більше розпалюючи апетит, і в той же час, несучи задоволення від насичення.

Тому що ця випічка соковита, ніжна, субтильна, тому і зникає в роті якось непомітно, сама собою…



Секрет же випічки не лише в пахощах печеного тіста, а й в ароматі розпареної бринзи, яка має численні варіяції, адже бринза може бути з овечого, коров’ячого, козиного молока або з їх суміші…, вона може бути свіжозасоленою або визрілою, щоразу додаючи страві певних, характерних смакових та нюхових відтінків…



Ба більше, й сама бринзова начинка також може грати численними ароматними варіяціями. Саме тому, вертута з бринзою особливо смакує пряною і гострою.

Наприклад, приправлена лише чорним або гострим перцем, або ж паприкою, або ж пряними травами, чи то іншими прянощами…, щоразу, начинка вражає своїми новими смаковими нотками.

Заправлена ж ще й часником з кропом, в довершення до мелених прянощів, вертута з бринзою отримує досконалу смаковитість!..


Розділ:
Випічка, Страви з борошна
Час підготовки:
20 хвилин
Вогонь і
Час запікання:
Нижче середнього
10-12+10-12 хв
Країна:
Україна, Молдова
Необхідний посуд:
Сковорода з покришкою Ø ±22 см
К-сть порцій:
2-4 порції

■ Складники для приготування вертути з бринзою

Рецепт розрахований на одну випічку страви швидкого приготування на дві-чотири порції.

■ Складники для тіста


■ Складники для начинки


Складник
Кількість
Од вим
Для тіста:
Борошно (1 склянка + 2-3 ст.ложки для вимішування і присипки)
150
г
Кисляк (½ склянки)
100
мл
Сода (+ 1 ст.ложка ягідного оцту для гашення соди)
½
ч.ложки
Сіль
½
ч.ложки
Для начинки:
Бринза
200
г
Кріп зелень
1
пучок
Часник
1
головка
Прянощі мелені суміш: трави, перці, імбир, кмин, мускат…
1
ч.ложка
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування вертути з бринзою

■ Замішування тіста


Тісто замішане


Тісто вистояне півгодини


Перед замішуванням тіста, кисляк варто прогріти до кімнатної температури.
1
Борошно просіяти в миску, додати погашену оцтом соду, сіль, кисляк і вимішати до однорідності.
2
Викласти заміс на притрушений борошном стіл і замісити еластичне тісто.
3
Накрити тісто плівкою і залишити вистоюватись поки готуватиметься начинка.

■ Приготування начинки, формування і запікання вертути


1
Бринзу натерти в миску на грубій тертці.
2
Часник розчавити, посікти разом з кропом і додати до бринзи.
3
Приправити бринзу прянощами, до смаку посолити (начинка повинна бути відчутно солонцюватою, пряною і гострою).
4
Тісто розкатати качалкою в тонкого коржа.
Щоб отримати ідеально розкатане тісто для вертути, його потрібно розтягнути. Найпростіше це можна зробити таким чином:
- одну руку зігнути в лікті долонею догори і розчепірити пальці;
- розкатане тісто покласти на зігнуту руку, потім перекинути легким рухом на іншу руку;
- проробити цю операцію декілька разів, не переборщуючи, щоб не порвати тісто;
- розстелити розтягнуте тісто на столі і продовжити готувати вертуту.
5
Висипати на коржа бринзову начинку і рівномірно розподілити по всій площині.
5
Щоразу притискуючи, згорнути коржа з бринзою в тугий завиванець, скрутити завиванець в спіраль і злегка притиснути по всій площині.
6
Сковороду розігріти на середньому вогні, змастити шматочком сала, викласти на неї вертуту, накрити покришкою і запікати на нижче середнього вогні протягом 10-12 хвилин до підрум’янення.
7
Перевернути вертуту на інший бік і запікати під покришкою ще 10-12 хвилин. Вогонь можна ще стишити.
Вертута з бринзою смакує гарячою, щойно з вогню.
Вертута може бути самостійною стравою у супроводі салату, овочів, вина, пива...


N.B.
Вертута смакує з будь-якою начинкою. Неймовірно смачна Вертута з шкварками, яка традиційно використовувалась у якості хліба.
Начинкою до вертути можуть слугувати й інші продукти: сир, подрібнене м’ясо, тушенина, картопляна м’ячка, смажена капуста, смажені гриби, тощо… Тобто, вертута, як і вареники, швидко вгамує будь-який апетит і задовольнить будь-кого...



Вертута з бринзою – це повноцінна, ситна страва, і не забувайте, що свіжі овочі, салати, соління… будуть не те що не зайвими, а бажаними…


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар