Вертута з бринзою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Вертута – випічка швидкого приготування південноукраїнської, козацької та молдавської кухонь, начинена ж бринзою, має одночасно м’який вершковий та гострий пряний смак, легка на дотик і поживна, чудова перекуска, закуска і повноцінна страва…
|
Вертута з бринзою, у супроводі свіжої городини – огірка, помідора, цибулі, редьки, тощо… – може бути ситним сніданком або обідом, до якого сама собою напрошується склянка вина, особливо доречна в гарній компанії на природі…
Найкраще вертута з бринзою смакує гарячою, відразу ж з вогню, коли кожен відламаний від завиванця шматок пахтить своєю начинкою, ще більше розпалюючи апетит, і в той же час, несучи задоволення від насичення.
Тому що ця випічка соковита, ніжна, субтильна, тому і зникає в роті якось непомітно, сама собою… |
|
|
Секрет же випічки не лише в пахощах печеного тіста, а й в ароматі розпареної бринзи, яка має численні варіяції, адже бринза може бути з овечого, коров’ячого, козиного молока або з їх суміші…, вона може бути свіжозасоленою або визрілою, щоразу додаючи страві певних, характерних смакових та нюхових відтінків…
|
|
Ба більше, й сама бринзова начинка також може грати численними ароматними варіяціями. Саме тому, вертута з бринзою особливо смакує пряною і гострою.
Наприклад, приправлена лише чорним або гострим перцем, або ж паприкою, або ж пряними травами, чи то іншими прянощами…, щоразу, начинка вражає своїми новими смаковими нотками.
Заправлена ж ще й часником з кропом, в довершення до мелених прянощів, вертута з бринзою отримує досконалу смаковитість!..
Наприклад, приправлена лише чорним або гострим перцем, або ж паприкою, або ж пряними травами, чи то іншими прянощами…, щоразу, начинка вражає своїми новими смаковими нотками.
Заправлена ж ще й часником з кропом, в довершення до мелених прянощів, вертута з бринзою отримує досконалу смаковитість!..
|
|
Розділ:
|
Випічка, Страви з борошна
|
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Вогонь і
Час запікання: |
Нижче середнього
10-12+10-12 хв |
Країна:
|
Україна, Молдова
|
Необхідний посуд:
|
Сковорода з покришкою Ø ±22 см
|
К-сть порцій:
|
2-4 порції
|
■ Складники для приготування вертути з бринзою
Рецепт розрахований на одну випічку страви швидкого приготування на дві-чотири порції.
■ Складники для тіста
■ Складники для начинки
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
| ||
Борошно (1 склянка + 2-3 ст.ложки для вимішування і присипки)
|
150
|
г
|
Кисляк (½ склянки)
| 100
|
мл
|
Сода (+ 1 ст.ложка ягідного оцту для гашення соди)
|
½
|
ч.ложки
|
Сіль
|
½
|
ч.ложки
|
Для начинки:
| ||
Бринза
|
200
|
г
|
Кріп зелень
|
1
|
пучок
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені суміш: трави, перці, імбир, кмин, мускат…
|
1
|
ч.ложка
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування вертути з бринзою
■ Замішування тіста
Тісто замішане
|
Тісто вистояне півгодини
|
●
|
Перед замішуванням тіста, кисляк варто прогріти до кімнатної температури.
|
1
|
Борошно просіяти в миску, додати погашену оцтом соду, сіль, кисляк і вимішати до однорідності.
|
2
|
Викласти заміс на притрушений борошном стіл і замісити еластичне тісто.
|
3
|
Накрити тісто плівкою і залишити вистоюватись поки готуватиметься начинка.
|
■ Приготування начинки, формування і запікання вертути
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Бринзу натерти в миску на грубій тертці.
|
2
|
Часник розчавити, посікти разом з кропом і додати до бринзи.
|
3
|
Приправити бринзу прянощами, до смаку посолити (начинка повинна бути відчутно солонцюватою, пряною і гострою).
|
4
|
Тісто розкатати качалкою в тонкого коржа.
|
●
|
Щоб отримати ідеально розкатане тісто для вертути, його потрібно розтягнути. Найпростіше це можна зробити таким чином:
- одну руку зігнути в лікті долонею догори і розчепірити пальці; - розкатане тісто покласти на зігнуту руку, потім перекинути легким рухом на іншу руку; - проробити цю операцію декілька разів, не переборщуючи, щоб не порвати тісто; - розстелити розтягнуте тісто на столі і продовжити готувати вертуту. |
5
|
Висипати на коржа бринзову начинку і рівномірно розподілити по всій площині.
|
5
|
Щоразу притискуючи, згорнути коржа з бринзою в тугий завиванець, скрутити завиванець в спіраль і злегка притиснути по всій площині.
|
6
|
Сковороду розігріти на середньому вогні, змастити шматочком сала, викласти на неї вертуту, накрити покришкою і запікати на нижче середнього вогні протягом 10-12 хвилин до підрум’янення.
|
7
|
Перевернути вертуту на інший бік і запікати під покришкою ще 10-12 хвилин. Вогонь можна ще стишити.
|
●
|
Вертута з бринзою смакує гарячою, щойно з вогню.
|
●
|
Вертута може бути самостійною стравою у супроводі салату, овочів, вина, пива...
|
N.B.
●
|
Вертута смакує з будь-якою начинкою. Неймовірно смачна Вертута з шкварками, яка традиційно використовувалась у якості хліба.
|
●
|
Начинкою до вертути можуть слугувати й інші продукти: сир, подрібнене м’ясо, тушенина, картопляна м’ячка, смажена капуста, смажені гриби, тощо… Тобто, вертута, як і вареники, швидко вгамує будь-який апетит і задовольнить будь-кого...
|
|
|
Вертута з бринзою – це повноцінна, ситна страва, і не забувайте, що свіжі овочі, салати, соління… будуть не те що не зайвими, а бажаними…
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар