понеділок, 25 серпня 2025 р.

Pan-Baked Berries Pies

Пиріжки з ягодою на сковороді
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В пиріжках, спечених на сковороді, смакує і тісто – просте, з підрум’яненою скоринкою, духмяне, і начинка – якої багато, яка захоплює соковитістю та ароматом свіжої ягоди…

Адже перші стиглі яблука, груші, сливи – це нагода швидко спекти на сковороді пиріжки, і посмакувати їх ще теплими, коли вони пахтять розпареною ягідною начинкою, саме тією, літньою ягодою, яку може витворити лише сонце та літо…

Це страва швидкого приготування, коли не потрібно розігрівати піч, а лише замісити тісто, а поки воно підходитиме, почистити і нашаткувати декілька яблук або груш, або слив, а далі все зробить сковорода і помірний вогонь…

Ба більше, печені на сковороді пиріжки особливі, тому що вони мають одночасно ніжний смак і ситні, тому що одного пиріжка достатньо для насичення, а два пиріжки вже дають відчуття ситості на декілька годин…

А яблучна, грушева, сливова, персикова… начинка робить їх не лише основною стравою, а ще й десертом…


Пиріжки на сковороді можна смажити в жирі – в олії або в смальці. Це швидко…

Мені ж подобається запекти їх на сухій сковороді під покришкою. Трохи довше, але це вже не смажена, а печена страва з усіма її перевагами та принадами…

Вам обирати, що смакує вам краще…


Пиріжки

смажені

Розділ:
Страви з борошна, Випічка,
Час вистоювання тіста:
30 хв
Вогонь і
Час випікання:
нижче середнього
по 5 хв з кожного боку
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Сковорода з покришкою Ø 22-24 см
К-сть порцій:
12 пиріжків

■ Складники для приготування пиріжків

■ Складники для тіста


■ Складники для начинки


Складник
Кількість
Од вим
Для тіста (830-850 г):
Борошно
500
г
Кисляк / Сироватка (теплі)
350
мл
Сода
½
ч.ложки
Сіль
1
дрібка
Для яблучної начинки (~600 г):
Яблука / Груші / Сливи / Персики… (чищені)
600
г
Кориця мелена (за бажанням)
1
ч.ложка
Цукор
-
до смаку

■ Порядок приготування пиріжків

■ Замішування тіста


Заміс

Тісто вистояне

Якщо кисляк і сироватка недостатньо кислі, то соду погасити ягідним оцтом.
1
Борошно просіяти в миску, додати сіль, соду, перемішати.
2
Додати сироватку або кисляк і вимісити до поглинання борошна.
3
Викласти заміс на припилений борошном стіл і замісити еластичне, легке тісто (~2 хв).
4
Перекласти тісто знову в миску, накрити плівкою, поставити в теплому місці для підходження хвилин на 30, поки готуватиметься начинка.

■ Приготування начинки, формування і випікання пиріжків



- Вихід тіста:       830-850 г   → ±70 г на один пиріжок.
- Вихід начинки:  600 г         → ~50 г (~ 1 ст.ложка) на один пиріжок.
На сковороду лягає 3 пиріжки, тобто потрібно чотири випічки по 10 хвилин.
1
Яблука / груші / сливи… почистити і тоненько нашаткувати.
2
Вистояне тісто обім’яти на припиленому борошном столі, скатати в рівномірну качалку, розділити на дванадцять однакових кусків, які накрити плівкою, щоб тісто не підсихало.
3
Один кусок розім’яти або розкатати у вареницю (Ø 12 см), але не дуже тонку.
4
Викласти на вареницю 1 ст.ложку підготовлених ягід, присипати до смаку цукром і защіпнути згори. Пройти шов ще раз великим і вказівним пальцями, злегка його притискуючи донизу.
Сковороду поставити розігріватись на середньому вогні.
5
Покалсти сформований пиріжок на припиленого борошном стола і сформувати подібним чином ще два пиріжки.
6
Розігріту сковороду змастити шматочком сала, викласти на неї швом донизу сформовані пиріжки і запікати на нижче середнього вогні, під покришкою, по 5 хв з кожного боку.
7
Спечені пиріжки викласти на решітку для доходження і легкого охолодження.
8
Поки порція пиріжків випікається, сформувати наступну порцію.
Найкраще, такі пиріжки смакують теплими.
Пиріжок можна приправляти сметаною, ягідним, сиропом, шоколадною підливою, тощо...


■ Смаження пиріжків



Пиріжки можна смажити у фритюрі. Для фритюру краще взяти смалець (смалець має вищу температуру задимлення, не горить, і не насичує смажений виріб) або ж варто взяти рафіновану олію.
Пиріжки смажаться швидко, тому спочатку варто сформувати всю страву, а потім починати смажити.
1
Сковороду розігріти з жиром, знизити вогонь до середнього і запекти пиріжки по 2 хвилини з кожного боку.
2
Викласти смажені пиріжки на решітку або на паперову серветку.
Смажені пиріжки також смакують теплими.


N.B.
Запечені та смажені пиріжки смакують по-різному, і обидва способи їх приготування заслуговують на увагу. І хоча підсмажити пиріжки виходить удвічі швидше, але печені пиріжки - легші, дієтичніші.
Також варто смажити пиріжки саме на смальці, який був протягом минулого століття незаслужено захаяний, та ще й хається і донині. Смалець витримує вищі температури, тому при смаженні на виробі швидко утворюється запечена скорина – рум’яна, міцна, що убезпечує виріб від вбирання жиру, тому смаженина на смальцевому фритюрі виходить не такою жирною, як в олії (чи то буде борошняне, чи картопляне…). Також, смажений на смальці виріб не має присмаку і запаху смаженого жиру, зокрема – олії. Детальніше про переваги смальцю читайте в статті Смалець.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар