Пиріжки з ягодою на сковороді
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В пиріжках, спечених на сковороді, смакує і тісто – просте, з підрум’яненою скоринкою, духмяне, і начинка – якої багато, яка захоплює соковитістю та ароматом свіжої ягоди…
|
Адже перші стиглі яблука, груші, сливи – це нагода швидко спекти на сковороді пиріжки, і посмакувати їх ще теплими, коли вони пахтять розпареною ягідною начинкою, саме тією, літньою ягодою, яку може витворити лише сонце та літо…
Це страва швидкого приготування, коли не потрібно розігрівати піч, а лише замісити тісто, а поки воно підходитиме, почистити і нашаткувати декілька яблук або груш, або слив, а далі все зробить сковорода і помірний вогонь…
Ба більше, печені на сковороді пиріжки особливі, тому що вони мають одночасно ніжний смак і ситні, тому що одного пиріжка достатньо для насичення, а два пиріжки вже дають відчуття ситості на декілька годин…
А яблучна, грушева, сливова, персикова… начинка робить їх не лише основною стравою, а ще й десертом… |
|
|
Пиріжки на сковороді можна смажити в жирі – в олії або в смальці. Це швидко…
Мені ж подобається запекти їх на сухій сковороді під покришкою. Трохи довше, але це вже не смажена, а печена страва з усіма її перевагами та принадами…
Вам обирати, що смакує вам краще…
Мені ж подобається запекти їх на сухій сковороді під покришкою. Трохи довше, але це вже не смажена, а печена страва з усіма її перевагами та принадами…
Вам обирати, що смакує вам краще…
Пиріжки
|
смажені
|
Розділ:
|
Страви з борошна, Випічка,
|
Час вистоювання тіста:
| 30 хв
|
Вогонь і
Час випікання: |
нижче середнього
по 5 хв з кожного боку |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Сковорода з покришкою Ø 22-24 см
|
К-сть порцій:
|
12 пиріжків
|
■ Складники для приготування пиріжків
■ Складники для тіста
■ Складники для начинки
|
|
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста (830-850 г):
| ||
Борошно
|
500
|
г
|
Кисляк / Сироватка (теплі)
|
350
|
мл
|
Сода
|
½
|
ч.ложки
|
Сіль
|
1
|
дрібка
|
Для яблучної начинки (~600 г):
| ||
Яблука / Груші / Сливи / Персики… (чищені)
|
600
|
г
|
Кориця мелена (за бажанням)
|
1
|
ч.ложка
|
Цукор
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування пиріжків
■ Замішування тіста
Заміс
|
Тісто вистояне
|
●
|
Якщо кисляк і сироватка недостатньо кислі, то соду погасити ягідним оцтом.
|
1
|
Борошно просіяти в миску, додати сіль, соду, перемішати.
|
2
|
Додати сироватку або кисляк і вимісити до поглинання борошна.
|
3
|
Викласти заміс на припилений борошном стіл і замісити еластичне, легке тісто (~2 хв).
|
4
|
Перекласти тісто знову в миску, накрити плівкою, поставити в теплому місці для підходження хвилин на 30, поки готуватиметься начинка.
|
■ Приготування начинки, формування і випікання пиріжків
|
|
|
|
|
|
●
|
- Вихід тіста: 830-850 г → ±70 г на один пиріжок.
- Вихід начинки: 600 г → ~50 г (~ 1 ст.ложка) на один пиріжок. |
●
|
На сковороду лягає 3 пиріжки, тобто потрібно чотири випічки по 10 хвилин.
|
1
|
Яблука / груші / сливи… почистити і тоненько нашаткувати.
|
2
|
Вистояне тісто обім’яти на припиленому борошном столі, скатати в рівномірну качалку, розділити на дванадцять однакових кусків, які накрити плівкою, щоб тісто не підсихало.
|
3
|
Один кусок розім’яти або розкатати у вареницю (Ø 12 см), але не дуже тонку.
|
4
|
Викласти на вареницю 1 ст.ложку підготовлених ягід, присипати до смаку цукром і защіпнути згори. Пройти шов ще раз великим і вказівним пальцями, злегка його притискуючи донизу.
|
●
|
Сковороду поставити розігріватись на середньому вогні.
|
5
|
Покалсти сформований пиріжок на припиленого борошном стола і сформувати подібним чином ще два пиріжки.
|
6
|
Розігріту сковороду змастити шматочком сала, викласти на неї швом донизу сформовані пиріжки і запікати на нижче середнього вогні, під покришкою, по 5 хв з кожного боку.
|
7
|
Спечені пиріжки викласти на решітку для доходження і легкого охолодження.
|
8
|
Поки порція пиріжків випікається, сформувати наступну порцію.
|
●
|
Найкраще, такі пиріжки смакують теплими.
|
●
|
Пиріжок можна приправляти сметаною, ягідним, сиропом, шоколадною підливою, тощо...
|
■ Смаження пиріжків
|
|
●
|
Пиріжки можна смажити у фритюрі. Для фритюру краще взяти смалець (смалець має вищу температуру задимлення, не горить, і не насичує смажений виріб) або ж варто взяти рафіновану олію.
|
●
|
Пиріжки смажаться швидко, тому спочатку варто сформувати всю страву, а потім починати смажити.
|
1
|
Сковороду розігріти з жиром, знизити вогонь до середнього і запекти пиріжки по 2 хвилини з кожного боку.
|
2
|
Викласти смажені пиріжки на решітку або на паперову серветку.
|
●
|
Смажені пиріжки також смакують теплими.
|
N.B.
●
|
Запечені та смажені пиріжки смакують по-різному, і обидва способи їх приготування заслуговують на увагу. І хоча підсмажити пиріжки виходить удвічі швидше, але печені пиріжки - легші, дієтичніші.
|
●
|
Також варто смажити пиріжки саме на смальці, який був протягом минулого століття незаслужено захаяний, та ще й хається і донині. Смалець витримує вищі температури, тому при смаженні на виробі швидко утворюється запечена скорина – рум’яна, міцна, що убезпечує виріб від вбирання жиру, тому смаженина на смальцевому фритюрі виходить не такою жирною, як в олії (чи то буде борошняне, чи картопляне…). Також, смажений на смальці виріб не має присмаку і запаху смаженого жиру, зокрема – олії. Детальніше про переваги смальцю читайте в статті Смалець.
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар