понеділок, 21 липня 2025 р.

Zucchini Sponge Cake

Бабка з кабачками
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Бабка з кабачками, перш за все, вражає своїм м’яким і тендітним дотиком, що завдячується тоненьким кабачковим скибочкам, які злегка запеленані в таке ж ніжне та м’яке тісто, яке перетворившись радше на підливу, грає в роті ледь помітним оксамитом...

Покуштувавши бабку щойно з вогню, вас захоплює ненаситне бажання з’їсти її всю і відразу!..

Холодною ж, окрім ніжного смаку, бабка вражає овочевою яскравістю, прохолодою і свіжістю, особливо у супроводі склянки гарного вина.

Легкий і ніжний смак кабачкової бабки уводить нас в певну оману щодо поживності, тому що в якусь мить, починаєте відчувати, що погарячкували, підкладаючи в тарілку ще і ще смаковитого пирога, бо наситились, і що не такий вже він і легкий та дієтичний, але всьому причина невгамовна привабливість цієї випічки!..


І саме цим, кабачкова бабка нагадує нам, що кабачки не така вже й проста городина, тому що може дивувати нас своїми кулінарними проявами, своєю пухкістю, м’якістю і субтильністю як в дотиковому, так і у смаковому відношенні. І ми відчуваємо, що саме в бабці кабачки проявляються якнайкраще, тому що цю страву ми готові споживати і гарячою, і в якості закуски, і перекуски, і легкої вечері.

Оскільки сезон кабачків відкрито, то варто сповна скористатися його принадами...

Розділ:
Бабка, Кабачки,
Час підготовки:
20 хв
Температура і
Час випікання:
180-190 °C
45 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Форма Ø 24 см, Пекарський папір:
круг Ø 24 см + смужка 72х7 см
К-сть порцій:
6

■ Складники для приготування бабки з кабачків


Кабачки


Яйця


Сметана


Борошно


Сир твердий тертий


Сода / Розпушувач


Часник


Чорний перець, мускатний горіх

Складник
К-сть
Од вим
Кабачки середнього розміру (по 200-250 г)
3
шт
Яйця (по ≥60 г)
6
шт
Сметана
100
мл
Борошно
100
г
Сир тертий (Пармезан / Ґрюєр / Конте / Чеддар…)
50
г
Сода + Ягідний оцет / Розпушувач (1 пакетик)
1
ч.ложка
Часник
2-3
зубки
Перець чорний мелений
1
кав.ложка
Мускатний горіх мелений
½
кав.ложки
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування бабки з кабачків

Всі продукти прогріти до кімнатної температури.
Роз’ємну форму вистелити пекарським папером.
1
Жовтки відділити від білків і розтерти з сіллю до побіління в невеликій мисці (5-10 хв).
2
Сметану злегка збити в мисці для замісу і потроху додаючи жовтки, розмішати до однорідності.
3
Часник вичавити на часничниці або посікти до замісу, а також додати прянощі, погашену оцтом соду або розпушувач, половину сиру і вимішати до однорідності.
4
Порційно увести крізь сито борошно, вимішуючи рідке тісто без грудочок.
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
5
Кабачки нарізати якомога тоншими кружальцями або скибками, викласти до замісу і акуратно перемішати, щоб кожен шматок кабачка був скупаний у замісі.
6
Білки збити з сіллю до стійкої піни (5-10 хв) і обережно, розміреними рухами увести в заміс, сильно не вимішуючи, щоб не поруйнувати збиті білки.
7
Викласти заміс в роз’ємну форму, не притискуючи розрівняти, припорошити залишком сиру і поставити в розігріту духовку.
Випікати при 180-190 °C 45 хвилин.
8
Спечену бабку дістати з форми і подавати гарячою, приправляючи сметаною або сметаною з часником, або іншою молочно-кислою приправою.
Кабачкова бабка смакує як гарячою, так і холодною. Якщо ви подаватимете бабку холодною, то спочатку охолодити її в формі, потім, зняти пекарський папір і покласти на декілька хвилин на серветку, щоб вийшла зайва волога з дна пирога та нарізати бабку на потрібну кількість порцій.
Бабка смакує з сметаною або з сметанно-часниковою приправою, або з огірковою юшкою таратор (в тараторі, огірки натерти на тертці).

■ Можливі приправи для бабки з кабачків


Сметана



Огіркова юшка таратор (огірки терті на тертці)

N.B.
Кабачки невеликого розміру легше нарізати та зрошувати тістом. Страва вийде яскравішою, якщо взяти кабачки з жовтогарячою та темнозеленою шкуринкою.
Замість пекарського паперу, форму можна змастити смальцем або маслом і притрусити панірувальними сухарями.
Як на мене, то кабачки не дуже люблять різні прянощі, але чорний перець, мускатний горіх та імбир чудово доповнюють їх смакові особливості.



Щойно з вогню, бабка з кабачками смакує якнайкраще: на дотик, вона пухка, ніжна, м'яка, тендітна, оксамитова..., легка на смак своєю субтильністю. Приправлена сметаною або сметанно-часниковою приправою, або таратором, вона вмить зникає з тарілки...


Холодною, кабачкова бабка є чудовою закускою або ж перекускою, залишаючись ніжною і смаковитою, а в компенсацію жару, вона отримує яскравий та креативний розріз…


Шинка, різні сири безвідмовно складуть холодній бабці смаковиту компанію в якості закуски до склянки вина або чарки горілки…


І беззаперечно – ця страва дарує не лише сите задоволення, але й гарний настрій!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар