Гречана бабка з помаранчевим кремом
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Яскраві на смак гречка, помаранч, мед і кориця, об’єднавшись, витворюють смакову гармонію, аромат якої звабливо ховається під шоколадною поливою, пробиваючись легкими пахощами насолоди…
|
Адже в цій страві кожен її складник урівноважено формує смаковий і нюховий букет печива, підкреслюючи саме власну характерну особливість.
Отже, якщо вам вдалось спекти гречану бабку за рецептом блогу Cookery Travel, то ви можете довершити її помаранчевим кремом, витворивши довершений кондитерський виріб!..
|
|
|
Ба більше, гречана бабка з помаранчевим кремом може бути не лише насолодою, а й коштовною прикрасою для завершення романтичного обіду...
|
|
Розділ:
|
Бабка, Тісто бісквітне,
| Температура і
Час випікання: | 175 °C
45 хв |
Час настоювання:
| 5-6 годин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Роз’ємна форма Ø 20-24 см,
Пекарський папір: круг Ø 20-24 см + смужка 72х7 см |
К-сть порцій:
|
Бабка Ø 20-24 см
|
■ Складники для приготування бабки
Борошно гречане
Складники для крему, підливи і шоколадної поливи
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для бабки:
| ||
Яйце (≥70 г)
|
6
|
шт
|
Цукор (4/5 склянки)
|
200
|
г
|
Мед
|
1
|
ст.ложка
|
Борошно гречане (½ склянки)
|
100
|
г
|
Борошно пшеничне (1 склянка)
|
150
|
г
|
Кориця мелена
|
1
|
ч.ложка
|
Цедра помаранчева
|
1
|
ч.ложка
|
Для помаранчевого крему, ягідної підливи і шоколадної поливи:
| ||
Помаранч (середнього розміру)
|
4
|
шт
|
Яйця
|
3
|
шт
|
Цукор
|
⅔
|
склянки
|
Шоколад чорний
|
200
|
г
|
Масло
|
50
|
г
|
■ Порядок приготування страви
■ Приготування печива
|
|
|
|
|
|
●
|
Яйця прогріти до кімнатної температури. Заміс виходить щільним, тому відділити білки від жовтків і збивати поокремо.
|
●
|
Дно і боки форми вистелити пекарським папером.
|
●
|
З одного помаранча натерти на середній тертці цедру.
|
●
|
Борошно просіяти в окрему миску і змішати з корицею.
|
1
|
Жовтки розтерти з ½ об’єму цукру до повного розчинення цукру, додати мед і розтерти до повного розчинення меду, додати цедру і вимішати до однорідності.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °С.
|
2
|
Борошно порційно додати до жовткової суміші, замішуючи майже рідке тісто.
|
3
|
Білки збити з залишком цукру в стійку піну до повного розчинення цукру.
|
4
|
Порційно, увести в тісто збиті білки. Сильно не перемішувати, лише до утворення більш-менш однорідної суміші. Рухи повинні бути розміреними, знизу вгору, щоб не порушити збиті білки.
|
5
|
Вилити заміс у форму і поставити в розігріту духовку.
|
6
|
Стишити вогонь до 175 °С і випікати 45 хвилин.
|
7
|
Дістати бабку з духовки і залишити охолоджуватись у формі до повного остигання (2-3 години).
|
8
|
Охололу бабку вийняти з форми, зняти пекарський папір і покласти на декілька хвилин на рушник, щоб вийшла волога з дна пирога.
|
■ Приготування помаранчевого крему і ягідної підливи для просякнення коржів
|
|
Крем помаранчевий
|
Підлива помаранчева
|
●
|
Крем радять робити на водяній бані, але, з досвіду, температури водяної бані не достатньо для його загусання, тому краще робити крем на нижче середнього вогні, весь час інтенсивно помішуючи.
|
●
|
Важливо! Щоб яйця не згорнулись, суміш не перегрівати і не доводити до кипіня!
|
1
|
Злегка збити 3 яйця.
|
2
|
З трьох помаранчів вичавити сік, процідити сік в каструльку, додати цукор і помішуючи, довести майже до кипіння, але не закип’ячувати. Зменшити вогонь до нижче середнього.
|
3
|
Яйця, цівкою, весь час інтенсивно перемішуючи, увести до помаранчевого сиропу.
|
4
|
Весь час помішуючи, суміш тримати на нижче середнього вогні до загущення (~10 хвилин).
|
5
|
Відставити крем з вогню і охолодити на водяній бані, регулярно перемішуючи.
|
6
|
З одного помаранча вичавити сік, водою довести об’єм до склянки, за потреби, додати до смаку цукор (якщо помаранч досить солодкий, то цукор можна не додавати, краще, якщо підлива трохи кислувата), довести до кипіння і охолодити.
|
●
|
Помаранчеву підливу можна замінити склянкою освітленого яблучно-виноградного соку, ягідного узвару, тощо... Враховуйте солодкість, адже печиво і крем вже досить солодкі.
|
■ Збирання бабки
|
|
|
|
1
|
Охололу бабку дістати з форми, зняти пекарський папір.
|
2
|
Бабку розрізати по площині на 3-4 коржі.
|
3
|
Верхній корж покласти запеченою стороною на широку тарелю і за допомогою столової ложки рівномірно полити коржа підливою для просякнення. Особливу увагу звернути на просякнення країв.
|
4
|
Змастити корж кремом і накрити наступним коржем.
|
5
|
Повторити операцію просякнення і змащення з другим (і третім) коржами.
|
6
|
Третій (четвертий) корж (низ бабки) просякнути підливою з боку розрізу і перевернувши його догори дном накрити пиріг.
|
■ Приготування шоколадної поливи
|
|
1
|
Шоколад подрібнити в невелику металеву миску або в каструльку, поставити на водяну баню і розтопити.
|
2
|
Масло додати до розтопленого шоколаду і вимішати до однорідності.
|
3
|
Розтоплений шоколад вилити зверху бабки і гарячим шпателем або ножем рівномірно розподілити його зверху і з боків бабки.
|
4
|
Бабку поставити в холодильник настоюватись на 5-6 год.
|
■ Прикрашання бабки
Гречана бабка з помаранчевим кремом і в шоколадній поливі збалансована в дотиковому і смаковому відношенні, тому інші компоненти лише відвертатимуть увагу від її особливого смаку і дотикових відчуттів.
Найпростіше її прикрасити – це притрусити цукровою пудрою або корицею, а можна вирізати лекала сердечок, зірочок, геометричних фігур, тощо…, і притрусити різні візерунки або написи.
Або ж, наприклад, прикрасити її декількома пелюстками з квітів, які створять особливо урочистий настрій, який лише підсилиться під час куштування печива!...
Найпростіше її прикрасити – це притрусити цукровою пудрою або корицею, а можна вирізати лекала сердечок, зірочок, геометричних фігур, тощо…, і притрусити різні візерунки або написи.
Або ж, наприклад, прикрасити її декількома пелюстками з квітів, які створять особливо урочистий настрій, який лише підсилиться під час куштування печива!...
|
|
|
|
|
|
Бабка має м'які, ніжні коржі, які смаковито доповнюються помаранчевим кремом. Довершує ж виріб шоколадна полива. Щоб відчути всі ці приємні нотки, потрібно взяти найкращий кондитерський шоколад і домашнє масло.
|
|
Скибка бабки з молоком або ж з філіжанкою кави з молоком, окрім ситості, задасть гарного настрою на цілий день…
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар