Вареники з маком
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
У варениках важливі всі складники – і тісто, і начинка, а ось у варениках з маком начинка особлива, тому що це страва для насолоди, адже під їхнім пухким і ніжним тістом ховається макова зваба, духмяний аромат якої нестримно просочується назовні, а довершує враження смаковита медово-сметанна підлива, в якій купаються вареники з маком…
|
При цьому, про вареники з маком багато хто чув, навіть їх рецепти трапляються в кулінарних книгах, але з невідомих причин, мало хто їх куштував, хоча, це ще один смачний витвір української кухні і щодо тіста, і щодо начинки, і щодо підливи.
Найкраще вареники з маком смакують, якщо їх зготувати на парі: тісто виходить пухким, майже повітряним, під яким чаїться розпарена начинка, що пахтить ароматним і заманливим букетом з розтертого маку, горіхів, меду…
Саме тому, приготування цієї страви починається з начинки, потім замішується тісто і ліпляться звичайні вареники, яких довершує пара... |
|
|
Отже, для приготування парових вареників знадобиться таке начиння:
• широка каструля на 5-6 л з покришкою з високим бортиком (замість покришки можна взяти відповідного діаметру миску);• марля або полотно ~65х130 см, або ж решітка на ніжках, наприклад, для гриля з мікрохвильовки, яка стає в каструлю;• мотузок ~100 см.
|
|
Розділ:
|
Страви з борошна, Вареники
|
Країна:
|
Україна
|
Час відварювання однієї порції:
|
5-6 хв
|
К-сть порцій:
|
24 вареники
|
■ Складники для приготування вареників з маком
■ Складники для тіста
Кисляк або |
сироватка |
Сода |
Оцет ягідний (у разі потреби) |
Борошно
|
Сіль
|
■ Складники для начинки
|
|
|
|
■ Складники для підливи
|
|
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно (6 склянок)
|
800
|
г
|
Сироватка / Кисляк
|
500
|
мл
|
Сода
|
1
|
ч.ложка
|
Сіль
|
1/3
|
ч.ложки
|
Оцет ягідний (при необхідності, для погашення соди)
|
1
|
ст.ложка
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Мак (½ склянки)
| 75
|
г
|
Горіхи волоські
| 75
|
г
|
Мед
| 75
|
г
|
Цукор
| 75
|
г
|
Родзинки
|
1
|
жменя
|
Для медово-сметанної підливи:
|
-
|
-
|
Масло / Сметана для змащування
|
50
|
г
|
Сметана (на одну поруцію з трьох вареників)
| 2
|
ст.ложки
|
Мед (на одну порцію з трьох вареників)
|
1
|
ч.ложка
|
■ Порядок приготування вареників з маком
■ Приготування макової начинки і підготовка сироватки (кисляку)
|
|
|
|
●
|
Макову начинку краще зробити напередодні.
|
●
|
Також звечора, сироватку або кисляк залишити прогріватись при кімнатній температурі.
|
1
|
Звечора, мак покласти в невеличку каструлю, залити ½ склянки окропу, довести майже до кипіння, вимкнути вогонь, накрити товстим рушником і залишити до ранку запарюватись.
|
2
|
Скинути мак на сито і дати воді повністю стекти (1-2 години).
|
3
|
Мак (по 2 ст. ложки) розтерти порційно в макітрі до м’якої і липкої маси.
|
4
|
Горіхи розчавити, потовкти і розтерти в ковганці до маслянистої маси.
|
5
|
Мед з цукром поставити на середній вогонь, помішуючи, розплавити до однорідності і довести до закипання сиропу.
|
6
|
Мак додати в киплячий сироп і вимішати на вогні до однорідності.
|
7
|
Горіхи і родзинки додати до сиропу, розмішати, зняти з вогню і охолодити під покришкою.
|
■ Замішування тіста
|
|
|
|
●
|
Детальніше про замішування тіста на вареники і ліплення вареників дивіться у статті
Мамині вареники
.
|
●
|
- Перед замішуванням тіста, в 5-6-літрову каструлю налити 2-3 літри води. - Марлю скласти по довжині удвічі, утворивши квадрат, а потім скласти ще раз по діагоналі, утворивши трикутну «косинку». - Обв’язати марлею каструлю, міцно зав’язати між собою кінчики косинки і можна ще обв’язати каструлю з марлею мотузком, убезпечившись від провалювання марлі, і поставити каструлю з водою на вогонь закипати. - Замість марлі можна взяти решітку на ніжках, наприклад, для гриля з мікрохвильовки.
|
●
|
Поки вода закипає, замісити тісто і зліпити першу порцію вареників.
|
1
|
Прогрітий до кімнатної температури кисляк або сироватку вилити в миску, додати соду.
|
2
|
Якщо кисляк або сироватка недостатньо кислі, то погасити соду оцтом і вилити в кисляк, додати сіль і швидко розмішати.
|
3
|
Борошно додавати поступово в кисляк, швидко замішуючи не густе тісто.
|
4
|
Притрусити борошном стіл, викласти на нього тісто і легенько, швидко вимісити його пальцями до утворення гладкого колобка. Тісто повинне бути живе, некруте і ніздрясте.
|
■ Ліплення і відварювання вареників
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Перед початком ліплення вареників, в полумиску, розтопити масло або підігріти декілька ложок сметани.
|
●
|
Поки вода закипає, відразу ж після замішування тіста, почати ліпити вареники.
|
1
|
Відрізати від тіста чверть куска, розкачати його у ковбаску діаметром 5 см і розрізати ножем на шість порцій величиною з велике куряче яйце.
|
2
|
Вмочити порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на притрушеній борошном долоні або на столі у вареницю діаметром 7-8 см, покласти на вареницю чайну ложку начинки і защіпнути начинку в тісті, сформувавши вареник.
|
3
|
Вареник злегка обім’яти між долонями, надавши йому пузату, трохи видовжену форму.
|
4
|
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином зліпити інші вареники.
|
●
|
За час замішування тіста і ліплення вареників вода повинна закипіти.
|
5
|
Викласти на марлю або на решітку 4-5 вареників, слідкуючи, щоб між варениками залишалося достатньо простору, тому що при відварюванні вареники розбухатимуть.
|
6
|
Каструлю накрити покришкою. Стишити вогонь до середнього, щоб вода не галасала, але весь час гарно кипіла.
|
7
|
Варити на парі протягом 5-6 хвилин. Тим часом підготувати наступну порцію вареників.
|
8
| Зварені вареники викласти на пласку тарілку і змастити пензлем з усіх боків розтопленим маслом або сметаною та перекласти в миску.
|
9
|
Викласти на марлю або на решітку наступну порцію вареників, повторивши попередні дії.
|
10
|
Після відварювання всіх вареників зготувати медово-сметанну підливу: сметану розмішати з медом (на порцію з трьох вареників – 2 ст.ложки сметани і 1 ч.ложка меду).
|
●
|
Подавати вареники гарячими, приправляючи їх медово-сметаною підливою. Вареники повинні купатись в підливі!
|
N.B.
●
|
Головний секрет пухких вареників, як зварених у воді, так і на парі, полягає у гарному, міцному кисляку (або в сироватці): для того, щоб у вас вийшли пухкі вареники, як на світлинах, необхідно взяти кисляк (сироватку) з домашнього, незбираного молока. Кисляк (сироватку) потрібно витримати декілька днів (3-4) при кімнатній температурі, щоб він гарно вкис.
|
●
|
Тісто не перемішувати, воно повинне залишалось «живим», м’яким. При замішуванні, рухи повинні бути швидкими, впевненими і спокійними.
|
●
|
Захололі вареники з маком можна розігріти в мікрохвильовці або розпарити з 1-2 ст.ложками води на сковороді під покришкою на слабкому вогні.
|
|
|
|
|
Парові вареники з маком повинні купатись в підливі, яка довершує страву: занурювати вареника в підливу і відкушуючи, смакувати пухкістю тіста, смаковитістю начинки, які рясно зрошені вишуканою підливою:
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар