понеділок, 12 травня 2025 р.

Tokan – a Carpathian-Style Hominy

Токан – мамалиґа по-карпатськи
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кукурудза смакує завжди, чи то молода в качані, чи то у печиві, попкорні, але найцікавіше вона розкривається в кашах, зокрема, в токані – мамализі з карпатських кухонь, яка подається особливим чином…

Токан готується досить швидкого і просто, протягом двадцяти-тридцяти хвилин, поки умліває кукурудза, і в карпатських кухнях – це вид мамалиґи, густої кукурудзяної каші, приправленої шкварками, тобто – щонайпростіше, ситно та смачно, але яка може набувати складніших варіяцій, витворюючись в ще смачніші і вишуканіші форми…


Токан зі шкварками і цибулею
Токан присутній в місцевостях українських та румунських Карпат, а також в Молдові. Традиційно, варилась густа, крута кукурудзяна каша, гарячою накладалась в прогріту тарілку і поливалась зверху розтопленим зі шкварками смальцем – дійсно, дуже просто, але ситно й смачно. Подібна страва існує й в інших кухнях південносхідної Європи: як наприклад, качамак на Балканах, або полента в Італії…


Токан з копчениною

Токан з лечо

Токан готують з кукурудзяного борошна грубого помелу або кукурудзяної крупи дрібного помелу, і він бува слугує замінником хліба.

Характерність же смаку карпатському токану надають шкварки з копченого сала, а в копченині місцеві кухарі дуже вправні, тому що ніде інде в Україні не можуть так коптити м’ясо, як в Карпатах, на Буковині та в Закарпатті.


Шкварки можуть бути від золотавого до гарно підрум'яненого кольору:


Звичайно ж, вправний кухар не може заспокоїтись на простій страві, тому що завжди хочеться чогось більшого і смачнішого, тому й з простої кукурудзяної каші можна витворити досить складні страви, адже токан подається не лише зі шкварками, а також може приправлятись копчениною, бринзою, грибами, тушкованою капустою та іншими підливами…


Токан з бринзою
Смак токану залежить також і від способу його подачі: 

Гарячу кашу кладуть на підігріту тарілку, здобрюють відповідною підливою, накривають зверху знову кашею і знову приправляють підливою, подаючи страву гарячою. Таким чином, начинка розпарюється, просякуючи кашу, від чого у страві витворюється ароматний і смаковитий букет.


Розділ:
Каша, Кукурудза
Час підготовки:
5 хвилин
Час приготування:
20-30 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Казан / Каструля з товстим дном 2 л
К-сть порцій:
4 порції

■ Складники для приготування токана



■ Складники для токана з іншою начинкою


Копченина


Бринза








Зелень: базилік, кінза, кріп, петрушка, часник...

кінза, цибуля, часник, тощо…

Складник
Кількість
Од вим
Для токана зі шкварками:
Кукурудзяна крупа (дрібного помелу)
1
склянка
Сало копчене
100
г
1
ст.ложка
Цибуля середнього розміру
2-3
цибулини
Прянощі мелені: паприка, гіркий перець, перці горошком, трави, тощо…
-
до смаку
Для токана з іншою начинкою:
Копченина
100
г
Бринза
200
г
3-4
ст.ложки
3-4
ст.ложки
3-4
ст.ложки
Для подачі страви:
Зелень посічена: кріп, петрушка, кінза, базилік, цибуля, часник…
1
пучок
Свіжі овочі, салати, соління
-
до смаку
Сметана
-
до смаку

■ Порядок приготування токана

■ Приготування токана зі шкварками і цибулею



Спочатку, потрібно зварити кукурудзяну кашу.
Поки каша умліватиме (20-30 хвилин), приготувати начинку, а також прогріти тарілки.
1
Дві склянки води довести до кипіння, посолити і помішуючи, всипати струмочком склянку кукурудзяної крупи.
2
Стишити вогонь і варити кашу весь час помішуючи доки вона не вбере в себе всю воду і не почне відставати від стінок каструлі.
3
Вимкнути вогонь, накрити каструлю покришкою, закутати товстим рушником та залишити на теплій конфорці умлівати, поки готуватиметься засмажка.
4
Сало подрібнити, покласти на розігріту з ложкою смальцю сковороду і на нижче середнього-слабкому вогні, помішуючи, витопити смалець до утворення золотавих шкварок (10-15 хв).
5
Цибулю почистити, нашаткувати, додати до сала і злега обсмажити до прозорого, ледь золотавого кольору на сильному вогні, але не пересмажувати – цибуля повинна залишатись соковитою.
6
Приправити засмажку паприкою, іншими прянощами, перемішати і вимкнути вогонь.
7
Покласти половину гарячої кукурудзяної каші в прогріті полумиски, приправити зверху половиною засмажки.
8
Накрити засмажку залишком кукурудзяної каші і знову приправити зверху залишком засмажки. Токан готовий!
Порційно, притрушувати страву посіченою з часником або з цибулею зеленню.
Страва смакує гарячою!

Варіянти начинки для токана

Звичайно ж, присмачувати токан можна й іншою начинкою, наприклад, копчениною, бринзою, смаженою капустою, смаженими грибами, лечо…

Традиційно, токан – це страва швидкого приготування, яку накладають безпосередньо кожному в тарілку, але при цьому, токан дозволяє творчо підійти до оформлення страви, перетворюючи його в кулінарний витвір, який можна подати до певної урочистості.

Наприклад, його можна сформувати з декількох шарів, використовуючи різну начинку та подаючи його вже як головну гарячу страву до застілля. В цьому випадку, страву можна зробити в загальній роз’ємній або в скляній формі, або в іншому посуді, і розігріти токан в духовці або в мікрохвильовці безпосередньо перед подачею на стіл.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар