Узвар
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В Україні, садиби завжди славились і славляться своїми садами, в яких росте все, що може підійти до клімату регіону: смородина, порічка, аґрус, малина, вишня, слива, яблуня, груша, виноград… І це – зовсім не вичерпний перелік ягід та фруктів, які характеризують садок біля хати…
|
І звичайно ж, одним з довершених плодів такого садка є компот з свіжих фруктів влітку або восени, та узвар з сушених ягід і фруктів в холодну пору року, який має особливий смак і займає почесне місце в книзі української кулінарії...
Узвар є елементом як традиційного, буденного харчування українців, так і обов’язковою стравою на святковому або обрядовому столі. Узвар також є складовою частиною деяких страв, таких, як наприклад, кутя…
З точки зору дієтології, узвар є цінним елементом раціонального харчування, який є надзвичайно корисним для наших організмів.
І секрет цієї користі полягає як у чисельних вітамінних та макробіотичних своїх складових, так і у способі його приготування. Тому що при його приготуванні, застосовується мінімум теплової обробки, дякуючи чому, узвар зберігає більшість корисних властивостей ягід та фруктів...
|
|
|
Висушені належним чином ягоди і фрукти отримують в процесі сушіння інші смакові і нюхові нотки, що придає напою характерного, ні з чим не зрівнянного і незабутнього присмаку.
Узвар готується дуже просто, як чай або кава, або компот з свіжих ягід і фруктів, але при цьому, є декілька обов’язкових правил, від дотримання яких залежить смак і насолода від кінцевого продукту.
Правило перше, від дотримання якого залежить насиченість смаку і аромату самого напою: потрібно брати достатню кількість сушні (сушених ягід і фруктів), щоб отримати гарний напій. Це все та ж сама настанова – не шкодуйте заварки! На 1 літр води потрібно брати 100-150 г сушні. Тоді, ви отримаєте насичений, дуже смачний напій. І правило друге: не переварюйте сухофрукти, тому що напій повинен зберегти смак свіжості і легкості своїх компонентів, утворюючи чудовий смаковий букет. А на довершення, невеличкий секрет: узвар, як і компот, виходить найсмачнішим, коли основу його складають яблука, потім, груші, а всі інші інгредієнти доповнюють букет своїми характерними ароматами і смаками. |
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Напої
|
Час відварювання:
|
5-10 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
1-2 години
|
К-сть порцій:
|
1,5 л
|
■ Інгредієнти для приготування узвару
Орієнтовний набір | сушні для узвару |
|
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Сушня (загальна кількість ягід і фруктів)
|
300-350
|
г
|
Яблука (не менше)
|
150
|
г
|
Груші
|
-
|
за бажанням
|
Сливи
|
-
|
за бажанням
|
Вишні
|
-
|
за бажанням
|
Абрикоси
|
-
|
за бажанням
|
Інші сухофрукти (родзинки, барбарис, шипшина, айва, алича, тощо…)
|
-
|
за бажанням
|
Вода
|
3
|
л
|
Цукор
|
-
|
за смаком
|
■ Порядок приготування узвару
|
|
|
|
●
|
Оскільки для напою беруться сухофрукти, то при приготуванні, вони вбирають в себе близько половини об’єму води, тому, готової страви виходить менше, ніж береться води.
|
1
|
При потребі, промити сушню ходоною водою і скинути на друшляк.
|
2
|
В 5-літровій каструлі закип’ятити 3 л води, викласти в неї сушню, довести до кипіння і проварити під кришкою протяком 5-10 хвилин (в залежності від компонентів) на легенькому вогні.
|
3
|
Вимкнути вогонь і дати напою настоятись протягом 1-2 годин.
|
4
|
Процідити узвар крізь сито, добавити до смаку цукор, довести до кипіння і зняти з вогню. Напій готвий.
|
●
|
Узвар смакує охолодженим, але його можна вживати і гарячим, особливо, в зимові дні.
|
N.B.
●
|
Узвар готується з традиційних сушених ягід і фруктів, які ростуть в садках в Україні. Не намагайтесь покращити самодостатню і довершену страву екзотичними плодами, оскільки то буде вже інший смак та інший напій. Не варто також добавляти до узвару різні ароматичні трави, які нададуть напою специфічного трав’яного присмаку і аромату. Можна додати до узвару меду, який привнесе до напою свою родзинку, хоча, цукру до смаку і потреби достатньо. Український узвар є довершеним і унікальним напоєм. Насолоджуйтесь традиційною стравою!
|
●
|
Можна завжди добавити до узвару свіжі або морожені ягоди та фрукти, які не зіпсують самого напою.
|
●
|
Узвар може бути чудовим потогінним і сечогінним засобом при застудах, якщо його пропити протягом дня гарячим.
|
●
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар