вівторок, 19 січня 2021 р.

Stewed Fruits or Compote of Dried Fruits

Узвар
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В Україні, садиби завжди славились і славляться своїми садами, в яких росте все, що може підійти до клімату регіону: смородина, порічка, аґрус, малина, вишня, слива, яблуня, груша, виноград… 

І це – зовсім не вичерпний перелік ягід та фруктів, які характеризують садок біля хати…
І звичайно ж, одним з довершених плодів такого садка є компот з свіжих фруктів влітку або восени, та узвар з сушених ягід і фруктів в холодну пору року, який має особливий смак і займає почесне місце в книзі української кулінарії...

Узвар є елементом як традиційного, буденного харчування українців, так і обов’язковою стравою на святковому або обрядовому столі. Узвар також є складовою частиною деяких страв, таких, як наприклад, кутя

З точки зору дієтології, узвар є цінним елементом раціонального харчування, який є надзвичайно корисним для наших організмів.

І секрет цієї користі полягає як у чисельних вітамінних та макробіотичних своїх складових, так і у способі його приготування. Тому що при його приготуванні, застосовується мінімум теплової обробки, дякуючи чому, узвар зберігає більшість корисних властивостей ягід та фруктів...

Висушені належним чином ягоди і фрукти отримують в процесі сушіння інші смакові і нюхові нотки, що придає напою характерного, ні з чим не зрівнянного і незабутнього присмаку.

Узвар готується дуже просто, як чай або кава, або компот з свіжих ягід і фруктів, але при цьому, є декілька обов’язкових правил, від дотримання яких залежить смак і насолода від кінцевого продукту.

Правило перше, від дотримання якого залежить насиченість смаку і аромату самого напою: потрібно брати достатню кількість сушні (сушених ягід і фруктів), щоб отримати гарний напій. Це все та ж сама настанова – не шкодуйте заварки! На 1 літр води потрібно брати 100-150 г сушні. Тоді, ви отримаєте насичений, дуже смачний напій.

І правило друге: не переварюйте сухофрукти, тому що напій повинен зберегти смак свіжості і легкості своїх компонентів, утворюючи чудовий смаковий букет.

А на довершення, невеличкий секрет: узвар, як і компот, виходить найсмачнішим, коли основу його складають яблука, потім, груші, а всі інші інгредієнти доповнюють букет своїми характерними ароматами і смаками.

Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Напої
Час відварювання:
5-10 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
1-2 години
К-сть порцій:
1,5 л

■ Інгредієнти для приготування узвару


Орієнтовний набір


сушні для узвару


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Сушня (загальна кількість ягід і фруктів)
300-350
г
Яблука (не менше)
150
г
Груші
-
за бажанням
Сливи
-
за бажанням
Вишні
-
за бажанням
Абрикоси
-
за бажанням
Інші сухофрукти (родзинки, барбарис, шипшина, айва, алича, тощо…)
-
за бажанням
Вода
3
л
Цукор
-
за смаком

■ Порядок приготування узвару


Оскільки для напою беруться сухофрукти, то при приготуванні, вони вбирають в себе близько половини об’єму води, тому, готової страви виходить менше, ніж береться води.
1
При потребі, промити сушню ходоною водою і скинути на друшляк.
2
В 5-літровій каструлі закип’ятити 3 л води, викласти в неї сушню, довести до кипіння і проварити під кришкою протяком 5-10 хвилин (в залежності від компонентів) на легенькому вогні.
3
Вимкнути вогонь і дати напою настоятись протягом 1-2 годин.
4
Процідити узвар крізь сито, добавити до смаку цукор, довести до кипіння і зняти з вогню. Напій готвий.
Узвар смакує охолодженим, але його можна вживати і гарячим, особливо, в зимові дні.


N.B.
Узвар готується з традиційних сушених ягід і фруктів, які ростуть в садках в Україні. Не намагайтесь покращити самодостатню і довершену страву екзотичними плодами, оскільки то буде вже інший смак та інший напій. Не варто також добавляти до узвару різні ароматичні трави, які нададуть напою специфічного трав’яного присмаку і аромату. Можна додати до узвару меду, який привнесе до напою свою родзинку, хоча, цукру до смаку і потреби достатньо. Український узвар є довершеним і унікальним напоєм. Насолоджуйтесь традиційною стравою!
Можна завжди добавити до узвару свіжі або морожені ягоди та фрукти, які не зіпсують самого напою.
Узвар може бути чудовим потогінним і сечогінним засобом при застудах, якщо його пропити протягом дня гарячим.
Також, узвар є складовою частиною української обрядової страви – куті. Про кутю читайте в рецепті Кутя.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар