Запіканка з тертого гарбуза і картоплі
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Запіканка з тертого гарбуза і картоплі – просто, яскраво, смачно, креативно та корисно, як і будь-яка страва з гарбуза!..
|
Характерність страви витворюється двома особливостями:
по-перше, складниками, тому що кожна з трьох складових – гарбуз, картопля та цибуля – окрім своїх поживних властивостей, багаті на вітаміни, мікро- та макроелементи, тому входять до чисельних дієт;
по-друге, страва запікається, що робить її легкою як на смак, так і для шлунку, а відповідно – дієтичною.
Ця страва виходить легкою, навіть якщо готується з підчеревиною чи з м’ясом, адже запечена картопля та цибуля такі ж дієтичні, як і гарбуз, а м’ясний прошарок з цибуляною засмажкою робить запіканку надзвичайно смаковитою.
|
|
|
Страва готується досить просто, але спочатку, потрібно зібрати всі необхідні складові та посуд, і тоді, за п’ятнадцять-двадцять хвилин, ви поставите страву запікатись, а ще через п’ятдесят хвилин, ваша кухня наповниться звабливими ароматами, від яких почнеться сильне слиновиділення і збуриться апетит…
Час підготовки:
|
15-20 хвилин
|
Розділ:
|
Гарбуз; Страви з картоплі
|
Температура і
Час запікання: |
200 °C 50 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Форма для запікання на 2 л або Роз’ємна форма + пекарський папір (смужка 72х7 см)
|
К-сть порцій:
| 6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування запіканки
■ Інгредієнти для страви
|
|
|
|
|
|
■ Варіант інгредієнтів для цибуляної засмажки
Гриби подрібнені | Буженина або сало копчені |
Струганина | Свинина подрібнена |
■ Можливі приправи
Сметана
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Гарбуз чищений
|
500
|
г
|
Картопля чищена
|
500
|
г
|
Цибуля
|
500
|
г
|
Сало / Підчеревина
|
100
|
г
|
Гриби свіжі / Шинка / Буженина / Струганина, тощо… (за бажанням)
|
50-100
|
г
|
Яйця
|
4
|
шт
|
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, паприка копчена
|
1/2
|
ч.ложки
|
Пряні трави: петрушка, кріп, коріандр, базилік, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
1/2
|
ч.ложки
|
Для приправи (як приклад):
|
-
|
-
|
Сметана
|
-
|
до смаку
|
-
|
до смаку
| |
-
|
до смаку
| |
Будь-яка інша приправа на ваш смак
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування запіканки
■ Приготування цибуляної засмажки
|
|
|
|
■ Формування і випічка страви
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Овочі почистити.
|
2
|
Сало або підчеревину подрібнити на кубики і злегка обсмажити на сильному вогні, додати цибулю, інші можливі інгредієнти і обсмажити на сильному вогні до розм’якшення.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до максимуму (250 °C).
|
3
|
Картоплю і гарбуз натерти по окремості на грубій (буряковій) тертці.
|
4
|
Жовтки відділити від білків, розтерти з сіллю до побіління і добавити до цибуляної засмажки.
|
5
|
Картоплю покласти на дно форми, зверху викласти цибуляну засмажку і притрусити прянощами.
|
6
|
Білки збити з сіллю до стійкої піни і легенько, щоб не руйнувати структуру білків, перемішати з тертим гарбузом та викласти зверху засмажки.
|
7
|
Поставити форму в розігріту духовку на середню або нижче середньої полички, стишити вогонь до 200 °C і запікати 50 хвилин.
|
8
|
Дістати готову страву з духовки і дати постояти на теплій плиті близько п’яти хвилин.
|
●
|
Страва смакує гарячою з сметанно-часниковою приправою або з будь-якою іншою приправою на ваш смак.
|
●
|
Запіканка може подаватись як окремою стравою, так і слугувати гарніром до яєчні, м’ясних і рибних страв.
|
|
|
N.B.
●
|
Звичайно ж, окрім смакових якостей гарбуза та картоплі, особливу смаковитість страві надає цибуляна засмажка на салі або підчеревині, яку можна доповнювати й іншими компонентами: гриби, копчене сало, буженина, шинка, подрібнене свіже м’ясо або струганина, тощо, внесуть свою смакову і нюхову родзинку.
|
●
|
Пухкість та легкість страві надають також і збиті в піну білки.
|
●
|
Особливий, вершковий смак страва отримує, якщо зробити цибуляну засмажку на маслі.
|
●
|
Страва може бути також і пісною – як раз для постувань та дієт – якщо вилучити з неї яйця, а засмажку зготувати на олії. Вийде не так смаковито, але на те воно й постування, щоб подумати про духовне, а не про те, чи достатньо набитий кендюх…
|
●
|
І не забувайте про приправи, свіжі овочі та соління...
|
|
|
Для подачі на стола, страву можна зготувати в роз’ємній формі, при цьому, боки форми потрібно вистелити пекарським папером, а саму форму, при випіканні, поставити на жаровню або широке блюдо, оскільки можливе невелике витікання юшки.
Після духовки, дати страві постояти декілька хвилин і при подачі, зняти боки форми та пекарський папір.
|
|
|
|
|
Запіканка чудово слугує гарніром до м'ясних і рибних страв
|
Смакує, приправлена сметаною, з соліннями або свіжими овочами
|
Страва має соковитий і ніжний смак |
Сметанно-часникова приправа лише довершить смакові відчуття
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар