неділю, 3 грудня 2023 р.

Grated Pumpkin and Potato Casserole

Запіканка з тертого гарбуза і картоплі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Запіканка з тертого гарбуза і картоплі – просто, яскраво, смачно, креативно та корисно, як і будь-яка страва з гарбуза!..

Характерність страви витворюється двома особливостями:

по-перше, складниками, тому що кожна з трьох складових – гарбуз, картопля та цибуля – окрім своїх поживних властивостей, багаті на вітаміни, мікро- та макроелементи, тому входять до чисельних дієт;

по-друге, страва запікається, що робить її легкою як на смак, так і для шлунку, а відповідно – дієтичною.

Ця страва виходить легкою, навіть якщо готується з підчеревиною чи з м’ясом, адже запечена картопля та цибуля такі ж дієтичні, як і гарбуз, а м’ясний прошарок з цибуляною засмажкою робить запіканку надзвичайно смаковитою.


Страва готується досить просто, але спочатку, потрібно зібрати всі необхідні складові та посуд, і тоді, за п’ятнадцять-двадцять хвилин, ви поставите страву запікатись, а ще через п’ятдесят хвилин, ваша кухня наповниться звабливими ароматами, від яких почнеться сильне слиновиділення і збуриться апетит…

Час підготовки:
15-20 хвилин
Розділ:
Гарбуз; Страви з картоплі
Температура і
Час запікання:
200 °C 
50 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Форма для запікання на 2 л або
Роз’ємна форма + пекарський папір (смужка 72х7 см)
К-сть порцій:
6 порцій

■ Інгредієнти для приготування запіканки

■ Інгредієнти для страви


■ Варіант інгредієнтів для цибуляної засмажки


Гриби подрібнені


Буженина або сало копчені


Струганина

Свинина подрібнена

■ Можливі приправи



Сметана

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви:
-
-
Гарбуз чищений
500
г
Картопля чищена
500
г
Цибуля
500
г
100
г
Гриби свіжі / Шинка / Буженина / Струганина, тощо… (за бажанням)
50-100
г
Яйця
4
шт
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, паприка копчена
1/2
ч.ложки
Пряні трави: петрушка, кріп, коріандр, базилік, тощо…
-
до смаку
Сіль
1/2
ч.ложки
Для приправи (як приклад):
-
-
Сметана
-
до смаку
-
до смаку
-
до смаку
Будь-яка інша приправа на ваш смак
-
до смаку

■ Порядок приготування запіканки

■ Приготування цибуляної засмажки


■ Формування і випічка страви


1
Овочі почистити.
2
Сало або підчеревину подрібнити на кубики і злегка обсмажити на сильному вогні, додати цибулю, інші можливі інгредієнти і обсмажити на сильному вогні до розм’якшення.
Духовку увімкнути розігріватись до максимуму (250 °C).
3
Картоплю і гарбуз натерти по окремості на грубій (буряковій) тертці.
4
Жовтки відділити від білків, розтерти з сіллю до побіління і добавити до цибуляної засмажки.
5
Картоплю покласти на дно форми, зверху викласти цибуляну засмажку і притрусити прянощами.
6
Білки збити з сіллю до стійкої піни і легенько, щоб не руйнувати структуру білків, перемішати з тертим гарбузом та викласти зверху засмажки.
7
Поставити форму в розігріту духовку на середню або нижче середньої полички, стишити вогонь до 200 °C і запікати 50 хвилин.
8
Дістати готову страву з духовки і дати постояти на теплій плиті близько п’яти хвилин.
Страва смакує гарячою з сметанно-часниковою приправою або з будь-якою іншою приправою на ваш смак.
Запіканка може подаватись як окремою стравою, так і слугувати гарніром до яєчні, м’ясних і рибних страв.



N.B.
Звичайно ж, окрім смакових якостей гарбуза та картоплі, особливу смаковитість страві надає цибуляна засмажка на салі або підчеревині, яку можна доповнювати й іншими компонентами: гриби, копчене сало, буженина, шинка, подрібнене свіже м’ясо або струганина, тощо, внесуть свою смакову і нюхову родзинку.
Пухкість та легкість страві надають також і збиті в піну білки.
Особливий, вершковий смак страва отримує, якщо зробити цибуляну засмажку на маслі.
Страва може бути також і пісною – як раз для постувань та дієт – якщо вилучити з неї яйця, а засмажку зготувати на олії. Вийде не так смаковито, але на те воно й постування, щоб подумати про духовне, а не про те, чи достатньо набитий кендюх…
І не забувайте про приправи, свіжі овочі та соління...



Для подачі на стола, страву можна зготувати в роз’ємній формі, при цьому, боки форми потрібно вистелити пекарським папером, а саму форму, при випіканні, поставити на жаровню або широке блюдо, оскільки можливе невелике витікання юшки. Після духовки, дати страві постояти декілька хвилин і при подачі, зняти боки форми та пекарський папір.




Запіканка чудово слугує гарніром до м'ясних і рибних страв


Смакує, приправлена сметаною, з соліннями або свіжими овочами


Страва має соковитий і ніжний смак



Сметанно-часникова приправа лише довершить смакові відчуття




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар