неділя, 26 листопада 2023 р.

Swedish Blodpudding

Шведський кров’яний хлі́бець
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кров’яний хлі́бець – це традиційна шведська страва з свинячої або яловичої крові, скибку якої злегка обсмажують на підчеревині з цибулею і подають з свіжою брусницею…

Хоча, до підсмаженого кров’яного хлібця чудово підійде і квашена капуста, і будь-який інший свіжий овоч або соління...

Кров’яний хлі́бець своїм смаком відрізняється від звичної кров’янки в інших національних кухнях, і зокрема в українській, вишуканість смаку якого починаєш розуміти лише покуштувавши цю страву ще раз, і ще раз…

Кров’яний хлібець є досить калорійною стравою, яка чудово підходить для швидкого і легкого обіду, тому й присутня в меню шведських закладів освіти, а також, його можна купити в будь-якому тамтешньому продуктовому магазині, у промисловому виконанні, звичайно ж.

Характерною особливістю приготування хлібця – це його запікання на водяній бані, що надає йому ніжної і пухкої консистенції, а при подачі, його нарізають тоненькими скибками, завтовшки близько сантиметра-двох, і злегка обсмажують до хрумкої скоринки...


Кров’яний хлібець вирізняється з поміж сімейства кров’янок і своїми складниками.

Окрім крові, до складу страви входять житнє борошно, яке й робить його хлібцем, а також пиво, подрібнені кубиками сало та цибуля і прянощі, зокрема, імбир, та інші: перці, кориця, коріандр, гвоздика, пряні трави, тощо...

Час підготовки:
20-30 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса
Час запікання:
1 година
Країна:
Швеція
Необхідний посуд:
- 2-4 форми для хліба загальним об’ємом 2 л; 
- миска для замісу – 6 л;
- сито і дерев’яна ложка для протирання крові;
- фольга харчова;
- пекарський папір;
- широка форма для водяної бані,
в яку вмістяться форми для випікання
К-сть порцій:
±1,8 кг

■ Інгредієнти для приготування кров’яного хлібця


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви:
-
-
Кров свиняча
500
мл
Пиво
350
мл
Борошно житнє грубого помелу
250
г
Цибуля
500
г
Сало / Підчеревина (без шкуринки)
100
г
Масло
50
г
Мед / Цукор
2
ст.ложки
Імбир мелений
1/2
ч.ложки
Прянощі мелені: набір перців, перець духмяний,
гвоздика, насіння кропу, кмин, тощо…
1/2
ч.ложки
Пряні трави мелені: материнка, чебрець, естрагон, тощо…
1/2
ч.ложки
Сіль
1/2
ст.ложки
Для подачі:
-
-
Підчеревина / Смалець / Масло (для засмажки)
-
за потреби
Цибуля (для засмажки)
-
за потреби
Свіжі овочі / Соління / Приправи, тощо…
-
до смаку

■ Порядок приготування страви


Страва готується досить просто, але потрібно попередньо приготувати весь необхідний посуд та продукти.
1
Цибулю почистити, подрібнити і обсмажити на маслі до м'якості.
2
Сало або підчеревину без шкуринки подрібнити на невеличкі кубики.
Духовку увімкнути розігріватись до максимуму (250 °C).
3
Кров протерти крізь сито і змішати з пивом.
4
Інтенсивно збиваючи кров, додати житнє борошно.
5
Цибулю, сало, прянощі, мед, сіль додати до суміші і енергійно збити.
6
Форми для випікання вистелити пекарським папером (можна також вистелити і боки), рівномірно наповнити їх тістом і щільно накрити алюмінієвою фольгою.
7
Поставити форми в більшу за розміром форму, яку наповнити окропом і поставити в розігріту до максимуму духовку на поличку, нижчу середнього рівня.
8
Стишити вогонь до 175 °C і випікати на водяній бані 1 годину.
9
Дістати кров’яні хлібці з духовки, охолодити у формі до кімнатної температури і поставити в холодильник на ніч.
10
Після застигання, вийняти хлібці з форм. Якщо ви не вистеляли боки форм пекарським папером, то пройти боки ножем з тонким лезом, щоб можна було вийняти хлібці.
11
Перед подачею, нарізати хлібці скибками товщиною 1-2 см і обсмажити з обох боків на підчеревині або салі, або смальці.
Хлібці чудово смакують з цибуляною засмажкою на підчеревині.
Подавати підсмажені хлібці з свіжими овочами або соліннями.


N.B.
Кров’яні хлібці можна подавати у якості хліба до інших страв.
Секрет гарного смаку хлібців полягає також в достатній кількості цибулі і сала. В тісто можна також покласти посічену головку часнику.
Після підсмажування, хлібці стають чорного кольору, через що цю страву називають ще чорними хлібцями.



Смажені хлібці, присмачені підсмаженою на підчеревині цибулею та у супроводі ягідної приправи, свіжих овочів або соління, наприклад, квашеною капустою, перетворюються у повноцінну обідню страву.


Досить поживним та смачним вийде обід, якщо підсмажити кров’яні хлібці з яєчнею!..



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар