вівторок, 1 листопада 2022 р.

Chopped Honey Fungus Cutlets

Січеники з опеньків
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Гриби слугують чудовою харчовою добавкою до багатьох страв, при цьому, самостійних грибних страв не так вже й багато.

Однією з таких грибних страв є січеники з опеньків. Ця страва приємно вражає своїм смаком і ароматом, а довершує її не менш оригінальна овочева підлива…

Опеньки чудово підходять для приготування січеників, тому що мають тугу структуру і під час обробки зберігають свою соковитість і цілісність, не перетворюючись, навіть при довгій тепловій обробці, на пастоподібну масу.

Як і м’ясні січеники, вони зберігають свіжість смакових вражень від грибів, тобто, ви куштуєте не перетушковану, не пересмажену страву, а приємний, легкий, соковитий, кулінарний витвір, в якому відчуваються власне опеньки, а також зачаровує загадковість смаку інших складників…

А разом, утворюється чудовий смаковий букет саме грибної страви!


Січеники з опеньків


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Страви з грибів; Гриби
Час приготування:
40 хвилин
Країна:
Україна
Час приготування підливи:
30 хвилин
К-сть порцій:
10-12 січеників

■ Інгредієнти для приготування січеників з опеньків

Для січеників:
 

Інгредієнти з кукурудзяною крупою

Сухарі панірувальні замість кукурудзяної крупи

Для підливи:


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для січеників:
-
-
Опеньки свіжі
1
кг
Цибуля середнього розміру
2
шт
Картопля середнього розміру
2
шт
Сухарі панірувальні пшеничні / Крупа кукурудзяна дрібнозмелена
1
склянка
Яйця
3
шт
Часник
1
головка
Зелень петрушки
1
пучок
Прянощі мелені: пряні трави, набір перців, чорний перець, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Смалець / Масло свіже або пряжене / Олія
3
ст.ложки
Для підливи:
-
-
Цибулина середнього розміру
1
шт
Морква середнього розміру
1
шт
Корінь петрушки
1
шт
Масло / Олія
3
ст.ложки
Помідори натерті на тертці / Томатно-перцева приправа Чортополох
1
склянка
Грибний узвар (після смаження опеньків)
1
склянка
Борошно
1
ст.ложка
Перець чорний мелений
-
до смаку

■ Порядок приготування страви

■ Підготовка опеньків

1
Опеньки, занурюючи, промити в декількох водах, а потім, при можливості, під проточною водою. Помиті гриби викласти в друшляк, щоб стекла вода.
2
Великі гриби нарізати невеликими кусками, середні гриби можна порозрізати уздовж, маленькі гриби можна смажити цілими.
3
Підготовлені гриби покласти у розігріту глибоку сковорідку або в широку каструлю, або у широкий казан і помішуючи, протушкувати на сильному вогні до виділення опеньками юшки, довести до кипіння, проварити 1-2 хвилини і зцідити грибний відвар кріз сито в окремий посуд.
4
Гриби знову перекласти в сковорідку і відставити.

■ Приготування підливи

1
Борошно обсмажити до легкого кремового кольору і відставити.
2
Цибулю, моркву, петрушку почистити нашаткувати і злегка підсмажити в сотейнику до розм'якшення.
3
Додати грибний відвар, який виділився з опеньків, довести до кипіння і тушкувати під покришкою на легенькому вогні ~30 хвилин. За 5 хвилин до готовності, додати протерті на тертці помідори або приправу Чортополох і протушкувати на помірному вогні протягом 3-5 хвилин.
4
Стушковані овочі протерти крізь сито до юшки, в якій вони тушкувались.
5
Додати до овочів натерті на тертці помідори або приправу Чортополох, довести до кипіння, до смаку посолити, приперчити і протушкувати на помірному вогні протягом 3-5 хвилин.
6
Додати до підливи підсмажене борошно і помішуючи, довести на середньому вогні до густини рідкої сметани, зняти з вогню і тримати під покришкою.
Поки тушкуватимуться овочі для підливи, завершити обробку грибів…

■ Приготування січеників


Смаження січеників на змащеній сковорідці під кришкою:


Смаження січеників в жирі відкритими:

 
Січеники можна зготувати поки тушкуватимуться овочі для підливи.
1
Зціджені опеньки поставити на сильний вогонь і помішуючи, тушкувати до випаровування залишку юшки. Готові опеньки почнуть потріскувати, попискувати.
2
Зняти готові опеньки з вогню.
3
Цибулю подрібнити невеликими кубиками і злегка обсмажити на сильному вогні в невеликій кількості жиру до розм’якшення.
4
Опеньки дрібно посікти, додати до них підсмажену цибулю, мелені прянощі, сіль, яйця, січені часник та зелень петрушки, панірувальні сухарі (або кукурудзяне борошно), картоплю натерти на дрібній тертці і додати до маси. Все добре вимішати.
Січеники можна смажити двома способами: 
     - на змащеній шматочком сала або смальцю сковорідці під кришкою (таким чином, січеники виходять не жирними, радше запеченими), 
    - або ж відкритими у певній кількості жиру - на смальці або в олії (у цьому випадку, січеники виходять рум’янішими і жирнішими).
5
Сковорідку розігріти на сильному вогні, змастити шматочком сала або смальцю. Сформувати з грибного фаршу кульки (~3 штуки), викласти на сковорідку, притиснути кульки ложкою та виделкою, утворивши оладки правильної форми і обсмажити на середньому вогні з двох боків під кришкою до запеченої скоринки.
6
Якщо ви смажите у жирі, то накривати кришкою не потрібно. Смажити в добре розігрітому жирі з обох боків до рум’яної скоринки.
При подачі, поливати січеники овочевою підливою. Страва смакує гарячою!


Січеники смажені на змащеній сковорідці під кришкою

Січеники смажені у певній кількості жиру відкритими

N.B.
Січеники з панірувальними сухарями виходять м’якшими, а з кукурудзяною крупою – трохи хрумкими. Все це різні смакові варіації однієї й тієї ж страви, як і смаження на сухій сковорідці, лише змащеній шматочком сала або смальцю, або ж у жирі.
Двох січеників достатньо на одну порцію, адже гриби є досить важкою для травлення стравою, тому переїдати їх не варто. Однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо для збалансованого обіду.
Овочева підлива чудово підходить до страви, хоча, можна полити січеники просто сметаною, часниково-сметанною приправою, чортополохом, будь-якою іншою приправою. Окрім смакових вражень, все це потрібно також і для збалансованості страви з точки зору травлення.
Січеники можна зготувати й з болетових грибів. Для цього, беруться сушені гриби, які промиваються і добре розмочуються. Потім, відварюються у воді, в якій вони розмочувались, до готовності, відвар зціджується і використовується для приготування підливи. Далі, страва готується як за рецептом.
Детальніше про опеньки можна прочитати у статті Опеньки, а про інші страви з опеньками – у розділі Гриби.



Січеники, підсмажені в жирі, виходять рум'янішими, більш ароматними, але разом з тим і жирнішими. Якщо ви дотримуєтесь правила "жирно й смачно", то вони саме для вас:


Овочева підлива привносить січеникам м'якого смаку, відчуття свіжості і ніжної консистенції.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар