Січеники з опеньків
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Гриби слугують чудовою харчовою добавкою до багатьох страв, при цьому, самостійних грибних страв не так вже й багато.
Однією з таких грибних страв є січеники з опеньків. Ця страва приємно вражає своїм смаком і ароматом, а довершує її не менш оригінальна овочева підлива… |
Опеньки чудово підходять для приготування січеників, тому що мають тугу структуру і під час обробки зберігають свою соковитість і цілісність, не перетворюючись, навіть при довгій тепловій обробці, на пастоподібну масу.
Як і м’ясні січеники, вони зберігають свіжість смакових вражень від грибів, тобто, ви куштуєте не перетушковану, не пересмажену страву, а приємний, легкий, соковитий, кулінарний витвір, в якому відчуваються власне опеньки, а також зачаровує загадковість смаку інших складників…
А разом, утворюється чудовий смаковий букет саме грибної страви! |
Січеники з опеньків
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з грибів; Гриби
|
Час приготування:
|
40 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час приготування підливи:
|
30 хвилин
|
К-сть порцій:
|
10-12 січеників
|
■ Інгредієнти для приготування січеників з опеньків
|
|
Інгредієнти з кукурудзяною крупою
| Сухарі панірувальні замість кукурудзяної крупи
|
Для підливи:
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для січеників:
|
-
|
-
|
Опеньки свіжі
|
1
|
кг
|
Цибуля середнього розміру
|
2
|
шт
|
Картопля середнього розміру
|
2
|
шт
|
Сухарі панірувальні пшеничні / Крупа кукурудзяна дрібнозмелена
|
1
|
склянка
|
Яйця
|
3
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Зелень петрушки
|
1
|
пучок
|
Прянощі мелені: пряні трави, набір перців, чорний перець, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Смалець / Масло свіже або пряжене / Олія
|
3
|
ст.ложки
|
Для підливи:
|
-
|
-
|
Цибулина середнього розміру
|
1
|
шт
|
Морква середнього розміру
|
1
|
шт
|
Корінь петрушки
|
1
|
шт
|
Масло / Олія
|
3
|
ст.ложки
|
Помідори натерті на тертці / Томатно-перцева приправа Чортополох
|
1
|
склянка
|
Грибний узвар (після смаження опеньків)
|
1
|
склянка
|
Борошно
|
1
|
ст.ложка
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування страви
■ Підготовка опеньків
|
|
|
|
1
|
Опеньки, занурюючи, промити в декількох водах, а потім, при можливості, під проточною водою. Помиті гриби викласти в друшляк, щоб стекла вода.
|
2
|
Великі гриби нарізати невеликими кусками, середні гриби можна порозрізати уздовж, маленькі гриби можна смажити цілими.
|
3
|
Підготовлені гриби покласти у розігріту глибоку сковорідку або в широку каструлю, або у широкий казан і помішуючи, протушкувати на сильному вогні до виділення опеньками юшки, довести до кипіння, проварити 1-2 хвилини і зцідити грибний відвар кріз сито в окремий посуд.
|
4
|
Гриби знову перекласти в сковорідку і відставити.
|
■ Приготування підливи
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Борошно обсмажити до легкого кремового кольору і відставити.
|
2
|
Цибулю, моркву, петрушку почистити нашаткувати і злегка підсмажити в сотейнику до розм'якшення.
|
3
|
Додати грибний відвар, який виділився з опеньків, довести до кипіння і тушкувати під покришкою на легенькому вогні ~30 хвилин. За 5 хвилин до готовності, додати протерті на тертці помідори або приправу Чортополох і протушкувати на помірному вогні протягом 3-5 хвилин.
|
4
|
Стушковані овочі протерти крізь сито до юшки, в якій вони тушкувались.
|
5
|
Додати до овочів натерті на тертці помідори або приправу Чортополох, довести до кипіння, до смаку посолити, приперчити і протушкувати на помірному вогні протягом 3-5 хвилин.
|
6
|
Додати до підливи підсмажене борошно і помішуючи, довести на середньому вогні до густини рідкої сметани, зняти з вогню і тримати під покришкою.
|
●
|
Поки тушкуватимуться овочі для підливи, завершити обробку грибів…
|
■ Приготування січеників
|
|
|
|
|
|
|
|
Смаження січеників на змащеній сковорідці під кришкою:
Смаження січеників в жирі відкритими:
●
|
Січеники можна зготувати поки тушкуватимуться овочі для підливи.
|
1
|
Зціджені опеньки поставити на сильний вогонь і помішуючи, тушкувати до випаровування залишку юшки. Готові опеньки почнуть потріскувати, попискувати.
|
2
|
Зняти готові опеньки з вогню.
|
3
|
Цибулю подрібнити невеликими кубиками і злегка обсмажити на сильному вогні в невеликій кількості жиру до розм’якшення.
|
4
|
Опеньки дрібно посікти, додати до них підсмажену цибулю, мелені прянощі, сіль, яйця, січені часник та зелень петрушки, панірувальні сухарі (або кукурудзяне борошно), картоплю натерти на дрібній тертці і додати до маси. Все добре вимішати.
|
●
|
Січеники можна смажити двома способами: - на змащеній шматочком сала або смальцю сковорідці під кришкою (таким чином, січеники виходять не жирними, радше запеченими),
- або ж відкритими у певній кількості жиру - на смальці або в олії (у цьому випадку, січеники виходять рум’янішими і жирнішими). |
5
|
Сковорідку розігріти на сильному вогні, змастити шматочком сала або смальцю. Сформувати з грибного фаршу кульки (~3 штуки), викласти на сковорідку, притиснути кульки ложкою та виделкою, утворивши оладки правильної форми і обсмажити на середньому вогні з двох боків під кришкою до запеченої скоринки.
|
6
|
Якщо ви смажите у жирі, то накривати кришкою не потрібно. Смажити в добре розігрітому жирі з обох боків до рум’яної скоринки.
|
●
|
При подачі, поливати січеники овочевою підливою. Страва смакує гарячою!
|
Січеники смажені на змащеній сковорідці під кришкою | Січеники смажені у певній кількості жиру відкритими |
N.B.
●
|
Січеники з панірувальними сухарями виходять м’якшими, а з кукурудзяною крупою – трохи хрумкими. Все це різні смакові варіації однієї й тієї ж страви, як і смаження на сухій сковорідці, лише змащеній шматочком сала або смальцю, або ж у жирі.
|
●
|
Двох січеників достатньо на одну порцію, адже гриби є досить важкою для травлення стравою, тому переїдати їх не варто. Однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо для збалансованого обіду.
|
●
|
Овочева підлива чудово підходить до страви, хоча, можна полити січеники просто сметаною, часниково-сметанною приправою, чортополохом, будь-якою іншою приправою. Окрім смакових вражень, все це потрібно також і для збалансованості страви з точки зору травлення.
|
●
|
Січеники можна зготувати й з болетових грибів. Для цього, беруться сушені гриби, які промиваються і добре розмочуються. Потім, відварюються у воді, в якій вони розмочувались, до готовності, відвар зціджується і використовується для приготування підливи. Далі, страва готується як за рецептом.
|
●
|
|
|
Січеники, підсмажені в жирі, виходять рум'янішими, більш ароматними, але разом з тим і жирнішими. Якщо ви дотримуєтесь правила "жирно й смачно", то вони саме для вас:
|
|
|
|
Овочева підлива привносить січеникам м'якого смаку, відчуття свіжості і ніжної консистенції.
Немає коментарів:
Дописати коментар