Зморшки смажені з капустою в сметані
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Зморшки (зморшок) – це найперші гриби, які з’являються ще у квітні. Можна сказати, що провісниками весни є не лише первоцвіти, як наприклад, проліски, а й гриби зморшки.
Тому, для повнішого відчуття кулінарних весняних принад, варто хоча б раз покуштувати страву і з цими грибами... |
Зморшок їстівний (Morchella esculenta Pers.) є добрим умовно їстівним грибом з приємним пікантним смаком та високими поживними властивостями, завдяки яким його намагаються увести в культуру.
Сирий зморшок є умовно їстівним грибом, оскільки містить в собі подразник шлунково-кишкового тракту – гельвелову кислоту, але при проварюванні, ця речовина переходить у відвар і гриб стає звичайним їстівним, а узвар від проварювання зморшків виливається.
|
|
|
Час підготовки:
|
10 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з грибів
|
Час відварювання:
|
15-20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час приготування:
|
30 хвилин
|
К-сть порцій:
|
4-6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування зморшка їстівного
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Зморшок їстівний
|
500
|
г
|
Цибуля середнього або великого розміру
|
1-2
|
шт
|
Капуста
|
500
|
г
|
Часник
|
1
|
головка
|
Зелень петрушки
|
1
|
пучок
|
Олія для смаження
|
2-3
|
ст.ложки
|
Перець чорний мелений
|
1
|
кав.ложка
|
Пряні трави мелені
|
-
|
до смаку
|
Сметана
|
1
|
склянка
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування зморшка їстівного
■ Порядок проварювання зморшків
●
|
При збиранні зморшок, гриби акуратно зрізаються при землі, обтрушуються від можливих забруднень і кладуться чистими до корзини. Хоча, на грибах може залишатись трохи піску.
|
●
|
Перед приготуванням зморшок, їх необхідно обов’язково проварити, узвар вилити! Після проварювання, можна приступати до приготування грибів.
|
1
|
Каструлю з 3-4 л води поставити на вогонь закипати. Закип’ятити окремо ще 1,5-2 л води. Поки закипає вода, підготувати гриби.
|
2
|
Гриби повинні бути гарної якості, без уражень гниллю. Зморшки помити, занурюючи їх у декількох водах, викласти на друшляк і сполоснути окропом.
|
3
|
Промиті гриби покласти в киплячу воду і проварити 10-15 хвилин при легкому кипінні. Поки гриби проварюються, закип’ятити ще 1,5-2 л води.
|
4
|
Відварені зморшки викласти шумівкою на друшляк і промити гарячою водою. Узвар зі зморшок вилити!
|
5
|
Дати воді стекти і віджати гриби від зайвої рідини. Зморшки готові для подальшого приготування.
|
■ Приготування страви
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Поки гриби проварюватимуться, підготувати инші інгредієнти.
|
●
|
Капусту з цибулею варто смажити на широкій сковорідці, одночасно, на меншій сковорідці, смажити гриби.
|
1
|
Капусту і цибулю нашаткувати по окремості.
|
2
|
Часник почистити, рзплескати лезом ножа і подрібнити разом з зеленню петрушки.
|
3
|
Відварені гриби нарізати кружальцями.
|
4
|
Широку сковорідку розігріти з олією, викласти на неї капусту і весь час помішуючи, просмажити капусту до розм’якшення. Добавити до капусти цибулю і смажити до ледь коричнюватого забарвлення, але не пересмажувати.
|
5
|
Одночасно з капустою, просмажити на меншій сковорідці підготовлені гриби до випарування вологи і легкої підпеченості.
|
6
|
Викласти гриби до готової капусти, заправити перцем, прянощами, сметаною, до смаку присолити і протушкувати все разом протягом декількох хвилин до випаровування вологи з сметани.
|
7
|
Добавити до готових грибів посічену зелень з часником, перемішати і зняти з вогню. Страва готова.
|
N.B.
●
|
Здавна, зморшки використовувались у традиційній медицині завдяки своїм цілющим властивостям і сучасні дослідження підтвердили їх антиоксидантну та протизапальну біологічну активність, а також імуностимулюючі та протипухлинні властивості.
|
●
|
Світ грибів є величезним і кожен гриб має свій характерний смак. Покуштувавши зморшків, ви зробите ще один малесенький крок до пізнання Природи, але пам’ятайте, що будь-які гриби є досить важкими для травлення, тому, однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо для задоволення потреб організму. Як було сказано Парацельсом: «Все є отрутою і все є ліками, одна лише доза робить речовину отрутою або ліками»…
|
●
|
Можна просто обсмажити проварені зморшки з цибулею в олії, але це будуть лише просто гриби, але в якості смакової добавки, гриби збагачують страви, привносячи свій особливий смак і аромат...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар