неділя, 25 квітня 2021 р.

Fried Morels with Cabbage in Sour Cream

Зморшки смажені з капустою в сметані
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Зморшки (зморшок) – це найперші гриби, які з’являються ще у квітні. Можна сказати, що провісниками весни є не лише первоцвіти, як наприклад, проліски, а й гриби зморшки.

Тому, для повнішого відчуття кулінарних весняних принад, варто хоча б раз покуштувати страву і з цими грибами...
Зморшок їстівний (Morchella esculenta Pers.) є добрим умовно їстівним грибом з приємним пікантним смаком та високими поживними властивостями, завдяки яким його намагаються увести в культуру.

Сирий зморшок є умовно їстівним грибом, оскільки містить в собі подразник шлунково-кишкового тракту – гельвелову кислоту, але при проварюванні, ця речовина переходить у відвар і гриб стає звичайним їстівним, а узвар від проварювання зморшків виливається.


Час підготовки:
10 хвилин
Розділ:
Страви з грибів
Час відварювання:
15-20 хвилин
Країна:
Україна
Час приготування:
30 хвилин
К-сть порцій:
4-6 порцій

■ Інгредієнти для приготування зморшка їстівного


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Зморшок їстівний
500
г
Цибуля середнього або великого розміру
1-2
шт
Капуста
500
г
Часник
1
головка
Зелень петрушки
1
пучок
Олія для смаження
2-3
ст.ложки
Перець чорний мелений
1
кав.ложка
Пряні трави мелені
-
до смаку
Сметана
1
склянка
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування зморшка їстівного

■ Порядок проварювання зморшків


При збиранні зморшок, гриби акуратно зрізаються при землі, обтрушуються від можливих забруднень і кладуться чистими до корзини. Хоча, на грибах може залишатись трохи піску.
Перед приготуванням зморшок, їх необхідно обов’язково проварити, узвар вилити! Після проварювання, можна приступати до приготування грибів.
1
Каструлю з 3-4 л води поставити на вогонь закипати. Закип’ятити окремо ще 1,5-2 л води. Поки закипає вода, підготувати гриби.
2
Гриби повинні бути гарної якості, без уражень гниллю. Зморшки помити, занурюючи їх у декількох водах, викласти на друшляк і сполоснути окропом.
3
Промиті гриби покласти в киплячу воду і проварити 10-15 хвилин при легкому кипінні. Поки гриби проварюються, закип’ятити ще 1,5-2 л води.
4
Відварені зморшки викласти шумівкою на друшляк і промити гарячою водою. Узвар зі зморшок вилити!
5
Дати воді стекти і віджати гриби від зайвої рідини. Зморшки готові для подальшого приготування.

■ Приготування страви


Поки гриби проварюватимуться, підготувати инші інгредієнти.
Капусту з цибулею варто смажити на широкій сковорідці, одночасно, на меншій сковорідці, смажити гриби.
1
Капусту і цибулю нашаткувати по окремості.
2
Часник почистити, рзплескати лезом ножа і подрібнити разом з зеленню петрушки.
3
Відварені гриби нарізати кружальцями.
4
Широку сковорідку розігріти з олією, викласти на неї капусту і весь час помішуючи, просмажити капусту до розм’якшення. Добавити до капусти цибулю і смажити до ледь коричнюватого забарвлення, але не пересмажувати.
5
Одночасно з капустою, просмажити на меншій сковорідці підготовлені гриби до випарування вологи і легкої підпеченості.
6
Викласти гриби до готової капусти, заправити перцем, прянощами, сметаною, до смаку присолити і протушкувати все разом протягом декількох хвилин до випаровування вологи з сметани.
7
Добавити до готових грибів посічену зелень з часником, перемішати і зняти з вогню. Страва готова.


N.B.
Здавна, зморшки використовувались у традиційній медицині завдяки своїм цілющим властивостям і сучасні дослідження підтвердили їх антиоксидантну та протизапальну біологічну активність, а також імуностимулюючі та протипухлинні властивості.
Світ грибів є величезним і кожен гриб має свій характерний смак. Покуштувавши зморшків, ви зробите ще один малесенький крок до пізнання Природи, але пам’ятайте, що будь-які гриби є досить важкими для травлення, тому, однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо для задоволення потреб організму. Як було сказано Парацельсом: «Все є отрутою і все є ліками, одна лише доза робить речовину отрутою або ліками»
Можна просто обсмажити проварені зморшки з цибулею в олії, але це будуть лише просто гриби, але в якості смакової добавки, гриби збагачують страви, привносячи свій особливий смак і аромат...





Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар